Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

874 ...och insekter

Här kommer lite insekter till.

Där fanns inte mycket flugor vid sommarhuset, men några fann jag.

Enstaka baggar också

Men fjärilsliknande varelser var det gott om.

Samt en del blomflugor av det mindre slaget

Visade en med liknande mönster igår

Denna också med så vacker mjuk brun färg

Stilig bagge, såg en sådan på samma plats för några år sedan.

Något litet fly som ser mer ut som ett litet ljust streck för ögat, här uppförstorat. Sådana var det gott om.

Humlerumpa. Humlorna på plats var svårfotograferade, de stannade 1 sekund, flög en sekund, och ofta vippade blomman ned av tyngden när de landade.

Spindlar av mindre slaget fanns i mängd när jag väl lärt mig finna dem, de gömde sig helst en våning ned. Om ni ser noga efter är det något som inte stämmer, en kropp och 16 ben! Så det är en spindel ovanpå en annan. 

Postat 2019-07-22 15:22 | Läst 1177 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

873 - insekter, insekter och....insekter.

Sommarhuset var omgivet av blomsterängar, och den minst ansträngande fotograferingen var att ta på sig ett par gummistövlar och gå 50 meter från dörren med kameran i hand. Sandaler utan strumpor går också bra, då gör det inget att fötterna blir blöta. Och rubriken? nu har jag endast insektsbilder kvar, de kommer efterhand.

Vet ej riktigt vad de flesta har för namn, de flesta insekterna där uppe var inte alls samma som här hemma. På bilden härunder ser en myra och en fjäril på varandra.

Den som är liten får gömma sig

Triss i fjärilar

Liknar blåvingar, men....

Postat 2019-07-21 19:24 | Läst 1993 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

872 - mer djur i Norrland

Det blir annat än bäver denna gång, startar med ett av de mer besvärande djuren - vägrenen. Så här ser den ut om man ser den i tid, och renar har inte tillstymmelse till överlevnadsinstinkt gentemot trafiken.

Nästa bild är på en liten krabat nere i ängens blommor och gräs, gör inget väsen av sig.

Bakom min sons hus finns en tjärn där smålommar häckar. På kvällarna när folk sitter på sina uteplatser hörs smålommen ropa. Just detta exemplar sov ute i tjärnen mitt på dagen, men vaknade till när kameran riktades mot den.

Här syns den röda slipsen

När vi gick till sängs en kväll i sommarhuset, så ropade frun på mig, en korp. Den satt lugnt och solade framför bilen i det låga ljuset, jag öppnade försiktigt dörren och tog en bild.

Den verkade lite överraskad, men inte ett dugg stressad, en märklig fågel. Jag vet ej om den hade lite feber eller så, men sol och värme gillade den, den sökte sol och lä. Den tog makligt några steg bort, blängde lite.

Hur länge till skall du glo på mig?

Men stannade när jag stod still

Sen gick den, blängde lite och försvann bak hörnet på ladan där det var sol och vindstilla. Och jag ville inte störa mer nu, gick in igen. 

Postat 2019-07-20 11:30 | Läst 1327 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

871 - bäver

Fortsätter av bara farten med bilder från sommarbostaden i Veniksel. Denna gång med bäver. Det är inget svårt foto, bara lista ut var den är för tillfället vid huset, ställa sig vid stranden, så kommer bävrarna, de är nyfikna. Synd för bävern, om den stöter på någon med kikarsikte. Själv fördrar jag att se på dem. Har smakat en lokal dryck, klar och stark med ett stänk från bäverns analkörtlar (bävergäll)  - en specialitet som man antingen älskar eller hatar. 

stora känselhår vid ögonen

vattnet ligger ovanpå pälsen, bävern är väl impregnerad med vattenfrånstötande ämnen.

här syns svansen tydligt, den smäller högt

Här under syns också den vattenavstötande effekten

och den bästa spar man till sist

Postat 2019-07-19 20:55 | Läst 1297 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

870 - myror

Det blir ett antal serier med bilder från Norrland, var ganska pigg där uppe. Faktiskt känns det lite som min barndom i Göingeskogarna när jag är där, känns lite som hemma även om det är så långt bort. Sitta i ett kök med en kopp och se ut genom fönstret, prata lite, strunta i elektroniken så långt det går. Och ju äldre jag blir, ju mer ogillar jag den elektroniska världen. Inte för att jag inte förstår hur det fungerar, utan för att den stjäl så mycket tid av människors liv, tiden är ju begränsad. Bytte router idag, trots feber gick det bra. 

Men nu över till ämnet - myror, som är vanligt förekommande i Norrland. Det fick bli stackmyra (röd skogsmyra, Formica) på alla bilderna. 

De drogs till bladlössen som i sin tur drogs till aspskotten

De ser nog bladlössen som mjölkboskap.

Pysslar om dem och får sin belöning, honungsdagg, raketbränsle för myror.

Myror har utvecklat sin boskapsskötsel under lång tid, ta bort lössens vingar eller ge dem lugnande kemikalier vid behov. Så stannar de där. 

Sen kan de äta en och annan bladlus också vid behov.  Nu går vi till stacken, den är lite som ett isberg - det mesta finns under ytan.

Det kan bo en miljon myror i ett samhälle, tycker deras antenner ser ut som elektroniska känselspröt.

Kraftiga käkar fram, giftblåsa bak. Och hemskt snabba. 

Eftersom myran är med, så slank bilden in. 

Hur jag än letar, så finner jag inget namn på den, ser ut som något dödgrävarhållet, men ändå inte. 

Postat 2019-07-19 16:54 | Läst 1548 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa