Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Telemakro

Lite bilder från 28 April, tagna med Panasonic 100-400 och Olympus EM 1 II, min favoritkombination så här långt. Här ville inte insekterna acceptera något närgången makrofoto, så det fick bli 1,5 - 2 meter bort. Startar med humlor på blommande vilda krusbär, växande i betesmark med buskar och sand/grusmark. Först åkerhumla (backhumla??) som finns i hela landet, Europas vanligaste humla, återfinns på en rad olika blommor.

sedan mörk jordhumla? som finns upp till Hälsingland.

sen slinker det med en stare

och en stenskvätta

Postat 2022-10-01 15:11 | Läst 959 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

17/5, snabb titt i trädgården

Det var en risig dag, men att gå ut på gräsmattan med kameran en stund fungerade. En liten lätt kombination, Panasonc GX7 med Olympus 60 2.8 makro. Den Panasonicen har skärm som kan vinklas, det har med tiden blivit ett krav vid köp av kamera, fotografera långt ned utan att krypa i konstiga vinklar. Först en förgätmigej från svärföräldrarnas sedan länge sålda sommarstuga, en sorts levande återkommande sommarminne

sedan några nyckelpigor, insekterna kommer i större antal nu

kan tillägga, att varken förgätmigej eller nyckelpigor vill se riktigt skarpa ut på mina bilder, gett upp det kravet. Nästa är läkande kådklumpar vid en avbruten kvist på ett aprikosträd

kanske är jag bara lite för darrig ibland? Nu började jag tjuvkika på tulpanens privata delar, då blev nog handen stadigare. Såg en en utställning med meterstora bilder som dessa tagna av en kvinnlig fotograf från Polen, det blev ett intressant samtal. 

sedan årets första spindelbild, en liten en, men ändock

köttflugor har röda ögon, gråsvartrandiga på mitten och rutiga bak, samt har stora "fötter". De föder levande ungar (larver) som placeras på - kött. 

lagerhägg, väldoftande men sprider sig då fåglarna äter bären. Innehåller låga halter cyanogena glycosider (blåsyra) i bladen, ej bären.

till sist en fluga som liknar en humla. Mycket riktigt - en humleblomfluga. Finns i olika varianter som utseendemässigt härmar olika humlor. 

om du möter en humleliknande fluga i älgskogen, finns det en sak att tänka på, denna länk https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/flugan-som-sprutar-larver-i-ditt-oga-1

Postat 2022-05-25 18:04 | Läst 1027 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Att använda fantasin

När det nu är riktigt grått, oljust kanske man kan säga, och motiven tryter under promenaden, ja då är det dags att leta rätt på ljusglimtarna, fånga dem. De kan gömma sig varsom, kanske i kanten av en isbit? Ta hem dessa ljusglimtar, bildbehandla å det grövsta och skicka ut dem här, på Fotosidan. 

I kanten av isen var det, ni känner kanske igen alfröna?

eller söka i de mörkare hörnen, en bladbit i leran

ett kryss i isen, men liknar det inte också en mänsklig figur med armar, ben och huvud. Som poserar, kanske som den klassiske sovjetiske arbetarhjälten? Fritt efter vars och ens fantasi och infall.

en lite mer stillsam och mjuk bild, ett stilleben i isen

och nu far fantasin ut rejält, i droppars blänk finns de märkligaste figurer

som kan ha mun

eller ögon och tentakler

ja, det är ingen måtta. Ser inte denne väldigt sur och missnöjd ut?

också en rätt otäck figur

men det är bara några röksvampar som behållit sin yttre form trots att de börjat töa efter 14 minusgrader. Ja, det var allt för denna gång.

Postat 2022-01-13 19:42 | Läst 991 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Höstpromenaden blir extremt närsynt

Sista delen av höstpromenaden där jag går närmare och betraktar de små sakerna

Först en ulltott i morgondagg. I området som är mest besökt går det får, som för en del är mindre skrämmande än en flock nötkreatur. En gång för länge sen, när barnen var små, promenerade vi där, rundade ett av de jättelika stenblocken och stod nos mot nos med en stor tjur, den lugna typen. Det är gott om taggbuskar där också, så ullen fastnar lite här och var

sen går jag närmare

och närmare

och närmare, här startar ett annat universum när skalan förändras

sedan låg där ett eklöv i det våta gräset 

närmade mig försiktigt

ett vanligt grässtrå har sin egen skönhet

sedan gav jag mig tätt inpå blombägarlavarna

skulle tro att detta är det som gett blomnamnet

och på sista bilden syns inte bara den s.k. blomman, utan det går att skymta bägare också

Olympus 60 mm makro på Panasonic GX7 

Postat 2021-11-03 16:13 | Läst 1254 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fortsätter gå

Fortsättning av höstpromenaden på Kjugekull                                                                                                                                                                                            .

stensötan tycker jag om, den är alltid fin, en vintergrön ormbunke med jordstam. Gör sig fint i skogen på mossiga stenar, men även i trädgårdens stenpartier. Som liten skalade jag och smakade på rötterna (ofarliga), längre tillbaka såldes de på apotek. Roten innehåller ungefär 20% socker, en del oljor och tanniner. 

dessa återkommande lavar

makrosupervidvinkelfoto, det gillar jag, lavar så klart, detta är blombägarlav (bilden under, den på bilden över är slånlav), växer direkt på hällar. På min Laowa 7,5mm kan man gå 12 cm från sensorn, det är fint det. 

Till sist har jag plockat fram Olympus 60mm macro dock, bilden är längst upp på toppskottet av en fällmossa (tror jag)

Postat 2021-11-02 14:58 | Läst 1014 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 17 Nästa