Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

935 - kort tur utanför byn

Efter förmiddagens häckklippning och en välgörande middagsslummer, så bar det av med cykeln utanför byn, ner i våtmarkerna som nu torkat upp hyfsat framkomligt. Sommarängar, sommarvägar och fågelsång, när livet är bra.

In i sumpskogen sedan

Så här ser den ut som bäst, men är ofta är det trädstammar från levande till döda pekande åt alla håll i ett massivt plockepinn

på bilden ovan stod jag och såg uppåt, det såg riktigt exotiskt ut. Småfåglar for omkring, hade inte tid att posera. En näktergal tog en liten försiktig melodi, men snart är det färdigt med sången för i år. 

Hörde ett entonigt pockande pipande, det var (tror jag) en tonårig näktergal - till synes vuxen, men ännu i behov av stödutfodring från föräldrarna. Några stycken var där.

Vände blicken nedåt, kanske insekter? Nä men blommor går ju alltid att ta en bild på

Ser ut som gökblomster. For med cykeln ner till sjön.

Brukar hålla till hägrar där, men sällan de går att ta bilder på. Såg att svarttärnan börjat häcka i denna vik, spännande. Gick inte att ta bilder på tärnan då vegetationen är massiv här. For till dammarna.

Talgoxe fanns där, men rödstjärten ville inte vara med på bild. Dock har björktrasten häckat just på denna plats de sista åren.

Arbetade några år i Österdalen i Norge, där var björktrasten den dominerande fågeln om sommaren. 

I den uttorkade bäckfåran

och som nyss utflugen. Gick till dammen

där några svarttärnor fanns, men inte lika många som förr.

så här bygger de bo, se mitt i bilden.

Sen fanns där silvertärna också

Ja, det var det hela, borta från hemmet i 2 timmar och fick dessa bilder.

Postat 2020-06-19 21:52 | Läst 1543 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

934 - liten tur ner mot sjön

Mulet idag, men härligt varmt och vindstilla. Har haft märkligt ont om tid, men idag bar det iväg med cykeln. Ut på ängarna, ut bland ett hav av blommor och fågelsång. Brukar vara själv där, men idag mötte jag några olika människor där, min hälsning bemöts med tystnad och stirrande. Hur kan någon vara sur mitt i en sådan glädjande översvallande skönhet som en sommaräng?

Sjön var spegelblank

Åt alla håll mot horisonten växte dessa blommor, måste vara ett antal miljoner av dem. 

Denna blomma här under gillar jag mycket, färgen är tilltalande. Växer i torr grus där det är gott om ljus, också i stor mängd.

fler blommor

Sedan fanns det ju insekter också att ta bilder på

Ingen vill ha varken pissmyror eller bladlöss i trädgården, men de verkar trivas tillsammans. 

Spottstritskum syns här och var med larven inuti

En gulärla syntes på långt håll i gräset

och sävsångaren sjöng både sittande och flygande

Rödstjärten

Sedan ville någon se tavlan jag målat, den är till en liten prinsessa som är 3 år, snart 4. Den får hon imorgon. 

Det var allt

Postat 2020-06-16 17:16 | Läst 927 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

933 - Kåseberga

Kåseberga är en utpräglat sydlig punkt på Sveriges karta, finns en bit från Ystad. Trakten är mycket vacker med hav, underbar himmel, och höjdskillnader. Åkte dit med frun eftersom vallmon blommar nu, och även då blåeld. Då det regnat ordentligt för ett tag sen var vi säkra på att se vallmo, en helt torr försommar (vanligt i trakterna) torkar ut grusbackarna fullständigt och bränner grönskan. Men denna dag var perfekt. Platsen är ett turistmål med Ales stenar ovanför kustlinjen, samt restauranger i hamnområdet. 

Det var allt. 

Ja, men fåglarna då? Jodå de fanns där, mest backsvalor som trivs i de torra grusbackarna där ingen klättrar, det är brant och löst. Såg ett hämplingpar också, ganska orädda bland folket. Men ville bara ha lätt utrustning med mig, en mobil och en Panasonic GM1. Inga fågelobjektiv. 

Postat 2020-06-10 19:13 | Läst 1677 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera