Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Fler fåglar den andra Maj

Det blir de sista i samlingen för den dagen, tredje bloggen, ibland kommer de flygande bara. Startar med en rote jaktflyg i fågelvärlden, om han eller hon är roteetta får ni avgöra. 

sedan en annan rovfågel, eller åtminstone äggtjuv

vipor är mästerkonstflygare med sina breda vingar

ganska ettriga i sitt territoriella försvar

och ibland är rovfåglar lite väl närgångna

då uppstår något som likna luftstrider, utan skador

sedan flyger det över större, långsammare fåglar, som tranor som bor i närheten, denna tranbilden är en av mina mer intressanta

har vissa likheter med områdets vindkraftverk, men restan av bilderna blev väl mer normala

det var alla bilder från den dagen. 

Postat 2022-05-29 19:54 | Läst 657 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fler fåglar andra Maj

Postat 2022-05-28 19:35 | Läst 436 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

På ängarna den andre Maj kl 07.10 - 07.33

hmmmm....rackelhanevariant i höst?

Postat 2022-05-27 16:22 | Läst 455 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Där jag går

Det blir bara lite enkla bilder från min vanligaste favoritpromenad nära hemmet, en kort cykeltur dit. Går den gärna någon gång mellan kl 04 och 10. Det är inget böljande vackert klart definierat landskap, inte heller stadsgator, ja det är så olika var människor går. Det går långsamt där, åtminstone det varmare halvåret när det finns liv överallt. Det är ett rörigt område det mesta, sankt och bitvis helt oframkomligt. Börjar då jag kommit ur skogsdungen med alla sångfåglar och fortsätter över ängarna mot dammarna, dessa ängar som ligger till synes döda och iskalla om vintern, sedan på sommaren svävar blommorna över marken med alla insekter och fåglar i luften kors och tvärs. 

dessa bilder är väl vid sådär 06 till 07. Tagna med Panasonic GM1 med Laowa 7,5 2.8. En kombination som inte tynger. Sedan dammarna ja, utgrävda lerhål för ett sedan länge försvunnit tegelbruk, med vallar att gå på där en smalpårig järnväg låg för att frakta leran. 

ganska igenväxt utsikt mot vattnet, till vänster en damm, till höger en större pöl. I vattenkanten till dammen är det ofta fiskar eller fåglar som slinker iväg när jag passerar, men även i pölen till höger såg jag i vattenytan, att ganska stora fiskar fanns där, det blir ett streck av ryggfenan. Synd om dem, på vintern står vattnet över vallar och allt där, så fisk kan bli kvar i pölen när det sjunker, synd om dem, men trevligt för större fågel. Det ligger även en del större träd där i vattenkanten, pileträd, ofta levande och växer där de ligger.

här och där finns fåglar eller insekter

värre är om jag skulle möta flocken med Black Angus kor med kalv på stigen, de kan ha taskigt humör tidigt på morgonen

men det är fridfullt här, göken och alla andra fåglar som hörs, stilla och ostört

i vassarna finns mängder med grågässfamiljer som diskret lever sitt liv, ja åtminstone tidigt på dagen

det stora pileträdet där många olika fåglar gillar att sitta, eller krypa längs barken. Ett stort område för en liten blåmes.

sedan över till en stig utanför Kivik, samma utrustning, men helt annorlunda bilder

Postat 2022-05-26 22:15 | Läst 761 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

17/5, snabb titt i trädgården

Det var en risig dag, men att gå ut på gräsmattan med kameran en stund fungerade. En liten lätt kombination, Panasonc GX7 med Olympus 60 2.8 makro. Den Panasonicen har skärm som kan vinklas, det har med tiden blivit ett krav vid köp av kamera, fotografera långt ned utan att krypa i konstiga vinklar. Först en förgätmigej från svärföräldrarnas sedan länge sålda sommarstuga, en sorts levande återkommande sommarminne

sedan några nyckelpigor, insekterna kommer i större antal nu

kan tillägga, att varken förgätmigej eller nyckelpigor vill se riktigt skarpa ut på mina bilder, gett upp det kravet. Nästa är läkande kådklumpar vid en avbruten kvist på ett aprikosträd

kanske är jag bara lite för darrig ibland? Nu började jag tjuvkika på tulpanens privata delar, då blev nog handen stadigare. Såg en en utställning med meterstora bilder som dessa tagna av en kvinnlig fotograf från Polen, det blev ett intressant samtal. 

sedan årets första spindelbild, en liten en, men ändock

köttflugor har röda ögon, gråsvartrandiga på mitten och rutiga bak, samt har stora "fötter". De föder levande ungar (larver) som placeras på - kött. 

lagerhägg, väldoftande men sprider sig då fåglarna äter bären. Innehåller låga halter cyanogena glycosider (blåsyra) i bladen, ej bären.

till sist en fluga som liknar en humla. Mycket riktigt - en humleblomfluga. Finns i olika varianter som utseendemässigt härmar olika humlor. 

om du möter en humleliknande fluga i älgskogen, finns det en sak att tänka på, denna länk https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/flugan-som-sprutar-larver-i-ditt-oga-1

Postat 2022-05-25 18:04 | Läst 1045 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa