tankar i färger och ljus

Makro är räddningen

Det brukar vara så att innan jag ger mig på något annat tar jag först makroobjektiv och kryper i trädgården. Det blir som entrérätt... Jag kan fånga några kryp och fotografera blommor samt rensa tankarna och fundera på nästa steg i skapandet.

Många säger att det är svårt med makro… Jag kan hålla med om det. Om man vill skapa sådana riktigt riktigt nära bilder och något meningsfullt det vill säga en bild inte bara en avbildning på en detalj… Men det gäller i stort sätt allt fotandet. Man måste bestämma sig om vad man är ute efter…

Ett makroobjektiv var också den första fasta objektiv som jag skaffade mig när jag blev ”fast” i fotandet. Ett 50mm till ¾ Olympus system och just makroobjektiven var de som jag fick byta. Fotade även ”sönder” ett 90mmTamron.

Jag skulle gärna ha i min portfolio bilderna från vackra ställen i världen och ibland var det frustrerande att man inte bara kan sådär åka iväg för att fota… Det vardagliga, skolan, jobbet, sedan sjukdomen var ständigt i vägen…

Så istället för storslagna vyer var det olika blomsterrabatter…

I början avbildade jag allt som jag tyckte var någorlunda vackert, men så småningom som jag skrev i tidigare inlägg, lärde jag mig mer och mer och vågade ta svängarna och släppa lös kreativiteten…

Som med allt annat ibland blev det bra och ibland blev det också bra för att man lär sig bäst av sina misstag ;-) Oj, det var en del…. Men det behöver jag inte skriva om.

Makro ger dessutom mer möjligheter än jag förstått i början, det ljusstarka objektivet funkar även bra till mycket annat.

Makro är temat till nästa upplaga av Fotosidans tidning. Det blir en spännande läsning!

Bilderna i bloggen är olika, några har ett antal år på nacken, andra är nytagna :-)

Inlagt 2021-07-19 13:19 | Läst 896 ggr. | Permalink
Lätt eller svårt, det var inte lätt, frågan är om det inte är lättare än svårt :).

Att skapa någon vacker naturvy med ett vidvinkel, kan vara riktigt svårt. Att hitta rätt plats, rätt ljus och allt som hör bilden till samt att en stor yta i höjd, bredd och i djupled som ska vara vacker.

Med ett makro kan man hitta ett strå, det behövs bara någon yta på någon cm och det blir riktigt vackert det bekräftar dina bilder.

Fina bilder du visar upp, mest förtjust i bild 1 och de två sista, tror snigeln med massa bling är min favorit denna gång
Svar från Halina Strandskatan 2021-07-20 09:22
Tusen tack Peter för dina fina ord.
Så roligt att just min lilla gamla snigel blev din favorit. Gillade att fota sniglar förr… just nu är alla slemmiga varelser inte roliga alls brrr.
Ja det stämmer, man kan bara gå ut till gräsmattan när det kliar i fotofingrarna och då behövs det inget stativ, filter och andra finesser det vill säga make med bilen… Fast man får inte glömma fästingsmedel ;-)
Just nu längtar jag lite till andra vyer än de runt om. Och till mer vänligt ljus.
Hälsningar Halina
Fotograferade mycket insekter förr med macro, hade en Olympus omd 10 mark 47 oss 15 eller va den hette ;) Långt namn men köpte 60mm macro och det var riktigt skojj. Superskarpt objektiv och med den kamerans inbyggda bildstabilisator blev det jättebra :)
Sen såldes det och lite annat och en "fågel kamera" införskaffades.

Jättefina bilder Halina, gillar puff bilden dvs snigeln med vattendropparna och den första tätt följt av trollsländorna :)
Svar från Halina Strandskatan 2021-07-20 09:23
Tack så mycket Joakim.
Kryp och annat smått är tacksamma att fotografera. De finns till hands i trädgården och man kan ”träna” hur mycket som helst.
Jag tror att det gjorde du bra med ”fågelkamera” för att dina bilder är superfina och fröjd för ögonen!
Hälsningar Halina
Jättevackra makrobilder allihop! Första är speciell i sin enkelhet men samtidigt spännande och en skön ljusgul färg. Näst sista är något extra också med de fina dropparna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Halina Strandskatan 2021-07-20 09:24
Tack så mycket Bjarne.
Så glad jag blir att du gillar just även min favorit i inlägget, bilden på gräset… Snigeln är några år gammal och jag lekte med regndroppar och olika reflexer från hostablommor i dubbelexponering.
Hälsningar Halina
Kan intyga att det är lätt att fastna när makroobjektivet sätts på, världar öppnar sig.
Utmärkta bilder, speciellt första och snigeln. Att få riktigt bra bilder är lika svårt för mig med alla objektiv, eller så hjälper bondtur ibland.
Svar från Halina Strandskatan 2021-07-20 09:25
Tack så mycket Stefan för dina rader. Ja, bondtur är alltid bra!

Ibland har jag bestämt mål vart och vad ska det bli… och det blir oftast väldigt svårt och ingen bild… men när jag bara låter det gå då hittar jag motiv oavsett om det blir makro (fast med makro är det liiite lättare) eller något annat.
Sedan om bilderna blir bra eller inte är en helt annan fråga… ;-)
Hälsningar Halina
Riktigt fina bilder. Fastnar särskilt för dom två första som verkligen sticker ut. Högsta betyg.
Sten
Svar från Halina Strandskatan 2021-07-20 09:26
Tack så mycket Sten.
Det gläder mig att bilderna gillas. Just de är lite äldre och från en tid jag var väldigt osäker i mitt fotande… dina ord ger mig en fin bekräftelse. Ödmjukaste tack!
Hälsningar Halina