fotoberoende

tankar i färger och ljus

Vårpromenad

I nyhetsflöde bara elände. Kriget i Ukraina pågår, nu inne i tredje året…, i andra delar av världen fler blodiga konflikter, korruption, mord, svält, krigsbrott och hemma inte direkt någon glädje heller. Giriga politiker, friserade CV och trams på tv…

En glädjande nyhet om våren! En trana landade vid Hornborgasjön! Alltid något. Häromdagen såg jag en glada cirkulerade över fältet och vintergäck börjar blomma, samt snödroppar blir större och större för varje dag!

I år är februari längre, men om knappt en vecka kommer även den vintermånad vinka hej då! Jag är glad att våren är på g… Det verkar så att jag romantiserade vintern alldeles för mycket i alla år och förväntade mig fallande snöflingor lik stjärnor, ljuvlig vitt täcke över landskapet och krispiga soliga dagar när frosten biter… Det som brukar komma vid kusten är blöt snö, isiga otrevliga vindar, halka och dagarna är korta och solfattiga. Den fina vintern är någonstans långt borta.

Väder (ja, väder är alltid till hands att skylla på) är inte så lockande till promenader, men Olympus och Maluszek tvingar mig att gå ut. Maluszek blir alldeles för frustrerad över regniga dagar och Olympus nya kort behöver fyllas…  Om jag bara går till havet genom kohagen följer Maluszek med. Oavsett väder. Det är en märklig katt som följer efter mig likt en valp. Han är alltid glad och full av energi. Hans livsglädje smittar av och jag gillar att leka med honom. Kurragömma runt huset och promenader till havet älskar han! När jag målar lägger han sig i fåtöljen bredvid och följer varje penseldrag eller sover. Tänk, om han tog en annan väg eller om jag reagerat annorlunda förra året… Det lilla söta livet är verkligen speciellt och vi är väldigt glada i honom och glada att vi kunde ta hand om honom. Ett tag var jag lite rädd att ny energisk katt kan ställa till med bus, men han lärde sig snabbt hur vi fungerar och anpassade sin livsrytm till våra rutiner, helt utan problem. Bara Silky, vår gamla katt fräser då och då, men Maluszek undviker honom smidigt och dagarna går lugnt…

Våren närmar sig med stora steg, även om det idag var lite isigt, då knopparna brister och många vårblommor lyser här och där och jag njuter av längre dagar.

Olympus fångade lite vårtecken och jag lekte även med små motiv från stranden.

 

Postat 2024-02-27 17:00 | Läst 391 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ha en rolig dag!

Postat 2024-02-14 09:07 | Läst 408 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Januari skaparglädje

Dimmor, solnedgångar och Maluszek fångade Olympus de få stunder han var aktiverad, det var inte många gånger alltså.

Månaden passerar i akvarellens tecken. Jag ”producerade” en hög målningar som nu måste fotograferas. Och just den delen är mindre lockande. Det är ungefär som när jag är ute med Olympus. Fotograferar och blir lycklig. Sen när är det dags att framkalla bilder då kan det vänta… Just tiden vid dator är tråkig. Det är därför jag har högar med gamla bilder och ofotade målningar, jag är lite lat att slutföra bildskapandet hela vägen… Eller kanske inte lat, för att den tiden brukar vara använd till det vardagliga, läsning, träning och annat som behövs göra eller bara dyker upp.

Dator orsakar trötta torra ögon och framkallar dålig stämning.

Jag brukar börja dagen med att kolla mail, läsa nyheter och surfa en stund på sociala medier. Det är inte många konton jag har kvar, men det tar ändå lite tid att ta emot olika kommentarer, hälsningar, lajkar och svara på de… Sen är jag trött på dator och det digitala och gärna gör något annat. Så fotografier och målningar lider och väntar. Ibland är det bra, jag får distans till bilderna och kan granska mina skapelser med kritiska ögon. Ibland är det synd när tiden har betydelse, då aktualiteten försvinner… men i mitt fall tror jag inte att det har någon betydelse. Jag utgår ändå från mina känslor och är ingen influenser som måste uppdatera flitig för cashflöde…

Dessutom, när jag scrollar på några nyhetsajter blir jag ledsen och trött. Ofta känns det som att världen runt om går fullständigt galen… Inte bara att det är så många krig och beväpnade konflikter i olika delar i världen. Även i politiken på hemmaplan undrar jag vad hände med människor när de hamnar i maktpositioner?! Det verkar som att deras hjärnor får total kortslutning. Jag ska inte uttala mig konkret för att jag vill inte skapa några politiska trådar här… Men jag tror att många av er kan känna igen sig i min frustration och kraftlöshet.

Att skapa något är lekande… Fotografering hjälpte mig enormt när jag var sjuk i cancer och under rehabilitering. Fotografering var som lugnande medel vid alla strapatser med arbetsförmedlingen och andra myndigheter på vägen tillbaka till det friska livet. Det är en härlig hobby och jag önskar att dagarna hade mer än 24 timmar och att jag inte behövt sova.

Men att få några bilder måste man klä på sig och ta Olympus ut. Det behöver jag inte göra med penslar och papper. Dessutom kan jag trolla fram soliga stämningar med Quinacridone Gold eller Raw Sienna eller glömma omvärlden och drömma om Norrsken som jag gjorde nyss med många nyanser av blått. Det blev många många försök men till slut satt den och jag gärna visar den. Mitt Norrsken i akvarell.

Det digitala är kanske inte så dåligt? Jag kan skriva om min hobby, ta del av era hobbyer och dela skaparglädje. Kanske är det just det som är viktigast just nu. Inte alla fjantar till makthavare, stridslystna psykopater och andra störda individer som orsakar kaos och meningslöst lidande, dödande om inte mord… och vi kan bara titta på kraftlösa…

Postat 2024-01-30 11:25 | Läst 421 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vintertankar...

Vinter kan förvandla landskapet till en saga med fin snö, krispig kyla och solstrålar. Men, det verkar som att det alltid finns något men, när det är naket, det vill säga utan snö och tvåsiffrigt på minus sidan på termometern, då är det inte saga utan elände!

Jag har svårt att hitta motivation att gå ut. För kallt.

Målar istället vinterlandskap och nordiskt ljus och försöker tänka på det praktiska. Fotoglädje infinner sig snart och med våren kommer värme och mycket arbete. Snart ska jag så purjolök, det blev lyckad skörd förra året, och sätta några potatisar, fröså några blommor och plantera en ny ros över Ruffino. Han fick en fin plats i trädgården vid planket på ”solsidan”, där han gillade vila på somrarna, och en ros kommer passa bra där.

Vintergäck, snödroppar, blåsippor, vitsippor, tusenskönor på gräsmattan, tussilago, maskrosor… Varm fuktig jord mellan fingrarna… åh, vad jag längtar…

Livet går vidare. Den tunga klumpen av sorg lättar dag för dag tack vare Maluszeks vitalitet och oemotståndliga charm.

Kungen är död-länge leve kungen…

Det blev lite så och Maluszek tog över trädgården och hemmet och skuttar runt med enorm energi. Han är så glad och så lycklig att man kan inte annat än le. Sprudlande lycka i en liten kattkropp. Det känns bra när jag tänker tillbaka och kommer ihåg när han kom hit nästan som på det sista benet, hungrig och sjuk. Veterinärbesök, operation och medicin, det var mycket omständigheter, men han klarade allt och stannade med oss!

Efter väldigt kalla dagar kom dimmor och frusit till vitt skimmer på allt. Det såg fint ut i solstrålar som försökte bryta genom moln för några dagar sen. Efter det kom regn och nu är det svinkallt igen, brrr.

Allt rullar på och så ska det vara. Sånt är livet…Det som hade början kommer till sist till sitt slut.

Tog enstaka bilder bara för att inte rosta fullständigt. Ljusa timmar går för det mesta åt matlagning och akvareller. Dagarna är redan längre och ljusare så jag hinner lite mer. Blev faktiskt nöjd med några skapelser så återstå att fotografera målningar så jag kan publicera de.

Jag är en obotlig romantiker och hoppas alltid att det ljusa övervinner mörkret, även om många gånger hopplöshet är nästan omöjligt att bära… Hoppas att det fruktansvärda kriget i Ukraina tar slut och folk återvänder och bygger upp sina hem, att de meningslösa ideologiska och religiösa konflikter i världen försvinner i aska och aldrig mer får syre… men det ser mörkt ut just nu. Nyheterna är deprimerande och tunga…

och en akvarell ;-)

Postat 2024-01-16 10:52 | Läst 411 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Livet går vidare...

Allt rullar på igen. De första dagarna av nytt år har frusit ihop i en klump. Det var mycket känslor, tårar, en gnutta hopp och kraftlöshet… Livet är definitivt tungt ibland. Jag vet att mirakel kan hända bara i Disneyland och i verkligheten finns det inga mirakulösa kurer men ändå hoppades jag lite att katten klarar sig lite längre. Att vi möter våren och som vi brukade tar en tupplur på altanen i vårsol. I alla fall sov Ruffino lite medan jag pysslade med något annat eller hade kaffepaus. Han gillade vara med oss när vi fikade på eftermiddagarna…

Det blir konstigt att inte höra tiktik steg på morgonen i köket och inte få assistans vid kaminen. Han älskade när jag eldade… Ingen kommer vrida på näsan över maten eller släppa någon loppa på mig. Jag kommer sakna hans värme och lugn…

Just nu lipar jag lite och är inte kapabel att skriva mer än så… Ruffino somnade in idag…

Livet går vidare och jag hämtar mig så småningom.

Det kommer nya bloggar och nya bilder…

Postat 2024-01-08 16:36 | Läst 461 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 28 Nästa