Den här bloggen handlar om bilder på människor. Folk på gator och trottoarer. Trottoarfolket. Gatufoto helt enkelt. Kanske smyger sig även lite annat in. Därav "och det övriga".

Sista gången i Gröna Gången.

En tidig morgon när jag kom ned till Slussen för att fota så var plötsligt Gröna Gången tillgänglig. Den hade varit avstängd rätt länge. Ett år eller två kanske. Men nu kunde man gå där igen. Wow! Jag passade så klart på att bränna av lite bilder och tur var väl det. Det visade sig vara sista gången jag var där. Såhär i efterhand kan jag tycka att jag borde varit noggrannare. Tagit vara på tillfället på ett bättre sätt. Men sådär är det ju. Man är hopplös! Man kommer alltid på senare vad man borde gjort eller sagt. Tänk om det funkade så. Då skulle minsann den där dumma kollegan fått höra! Eller den där snygga tjejen på krogen - inte skulle man stå där med tunghäfta inte. Nej man skulle allt visa sig vara så där charmig som man är - egentligen.

Jag var där i alla fall och tog lite bilder vilket jag är glad för. Det var den 31 Mars 2015. Här är några av bilderna.

Visste ni förresten att namnet Gröna Gången är betydligt äldre än 1930-tal? Styckena nedan har jag saxat från Mitt i Stockholm.

Minns du Gröna gången? Det var tunneln med ljusgröna kakelplattor där man kunde gå från Mälaren till Saltsjön via Karl Johans torg vid Slussen. Gången var i bruk fram till år 2013. Men namnet är betydligt äldre än så.

Den ursprungliga Gröna gången låg ungefär på samma plats fast på 1700-talet. Det var en myllrande länga med handelsbodar som låg längs med vattnet vid den gamla Slussen. Här sålde köpmän grönsaker och fisk i det större ”Fiskarnas hus”.

Wikipedia skriver:

I slutet av 1700- och början av 1800-talet förekom även ”Gröna Gången” i området. Gröna Gången var en långsmal byggnad ”af sten och Korsvirke” som 1763 låg strax intill Polhems sluss.


Det var allt för nu.

/Anders





Inlagt 2017-08-23 16:00 | Läst 2566 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver