TROTTOARFOLK ET CETERA

Den här bloggen handlar om bilder på människor. Folk på gator och trottoarer. Trottoarfolket. Gatufoto helt enkelt. Kanske smyger sig även lite annat in. Därav "och det övriga".

GF-spaningar. Del 5. Speglingar.

Speglingar! En härlig lekkamrat när man är ute och plåtar.

I mitt gatufotande siktar jag på att komma nära människan, uttrycket, attityden, känslor, stämningar. Det är målet. Men det finns ju massa annat kul att leka med på våra gator. Mer ytliga saker. I tidigare bloggar har jag exempelvis kollat på färg- och mönsterkopplingar. Speglingar i alla dess former är också en rolig sak att ha koll på. Ibland får man ändå uttrycket på köpet. Här följer lite speglingsbilder av olika slag. Ibland är speglingen själva bilden och ibland är den en bisak. Men den adderar alltid något i ens bild.

Jag har inte så mycket mer att säga om speglingsbilder egentligen. Det är ett av många medel för att ta bilder som i bästa fall berättar något om människor. Eller hundar. :)

Det var allt för nu, tjenahej! / Anders

Postat 2022-07-04 17:11 | Läst 112 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

GF-spaningar. Del 4. Ögonkontakt.

Ögonkontakt i gatufoto. Här går åsikterna vitt isär. För en del är det svartlistat medan andra inte ens gör något större skillnad på gatufoto och gatuporträtt. 

Själv föredrar jag klassiskt obemärkt gatufoto där fotografen lyckas vara nära men ändå osynlig. Där man som betraktare får ett äkta, oförstört, ögonblick. Candid Photography. Uppriktigt fotografi. Det har så klart ingenting med dolda kameror att göra!

Men med det sagt så gillar jag även spänningen i den där första millisekunden av ögonkontakt. Ibland söker jag den till och med. Det kan många gånger vara en blick in i kameran som gör bilden. Men det får inte bli för mycket eller för ofta. Lagom är bäst! Här följer några bilder från Stockholm.

Många av bilderna den här gången är fotade genom fönster och som av en händelse kommer det handla om speglingar nästa gång. Så det kan bli! :)

Ha det gott! Tjenahej. / Anders

Postat 2022-06-27 18:12 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

GF-spaningar. Del 3. Glädje.

Vad spanar jag efter när jag är ute och gatufotar? Det här inlägget handlar om glädje. Folk som skrattar och har trevligt tillsammans. Få saker är så smittande som ett leende så det här är en tydlig trigger för mig.

Om man är ute efter känslor är nog glädje det som är enklast att fånga på bild. När fasaden spricker hittar man oftare glada människor än arga eller ledsna. En annan bra sak är att man oftast är glad tillsammans med andra vilket gör att man får ämnet för ett annat inlägg på köpet: interaktion. Här följer några muntra bilder.

Sergelgatan.

Götgatan.

Kungsgatan/Sveavägen.

Västerlånggatan/Tyska Brinken.

Någonstans i Manchester.

T-centralen.

Drottninggatan.

Swedenborgsgatan.

Hamngatan.

Man får visserligen aldrig nog av glädje men det får ändå räcka för nu. Nästa gång handlar det om ögonkontakt. Jag önskar alla en fin midsommarhelg.

Tjenahej! /Anders

Postat 2022-06-24 11:28 | Läst 197 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

GF-spaningar. Del 2. Mönster.

När jag är ute och gatufotar finns det en mängd saker jag reagerar på och rent av söker efter. En av dessa är mönsterkopplingar mellan personer och saker i miljön. Det här är snarlikt färgkopplingarna i mitt förra blogginlägg och ibland överlappar de varandra och är både och. 

I ett försök att sortera vad jag brukar fotografera planerar jag att posta en serie blogginlägg med gatufoton av olika slag. Syftet är än så länge oklart men kan möjligtvis handla om att få mig själv att tänka efter. Vad borde jag fokusera mer på och finns det saker jag borde strunta i? Självreflektion för att utvecklas, typ. Hur som helst - det här inlägget handlar om mönster. Rutor, ränder, cirklar och trianglar. 

En härligt rutig dam framför de här rutiga dörrarna på Folkungagatan.

Randigt vid Epicentrum. Klarabergsgatan.

Här väntade jag egentligen bara på någon med orange på sig. Trekanten fick jag på köpet. Sveavägen.

Färg och form igen. Gula ränder i Manchester.

Randigt så det förslår! Jag minns att jag var riktigt nöjd när jag tagit den här. Drottninggatan.

En lite svagare koppling men den där halva cirkeln på väskan gör ändå skillnad. Slussens T-bana.

Ett fyrkantigt paket i exakt rätt vinkel. Folkungagatan. 

I nästa blogginlägg tänkte jag närma mig människorna och titta på ett härligt ämne - nämligen glädje!

Vi säger så. Tjenahej! / Anders

Postat 2022-06-21 17:40 | Läst 223 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

GF-spaningar. Del 1. Färg.

Jag har fått frågor om mitt gatufotande. Varför jag håller på. Man vill veta vad mitt mål är men även vad jag letar efter när jag är ute och fotograferar. Det här har fått mig att fundera och jag tänkte starta upp en serie blogginlägg i ämnet.

Jag tror jag börjar med att slå fast vad mitt mål är: Mitt mål är att lyckas ta en bild, eller kanske till och med flera, som är riktigt jäkla skitbra. Enkelt va?! Men det är dessvärre lättare sagt än gjort. Jag tror det kommer hända men det behövs något att fokusera på medan man väntar på att det magiska ögonblicket ska presentera sig.

Om man sänker ribban lite då? Vad behöver ett gatufoto för att ändå hålla en vettig nivå? Min gode vän Niklas Lindskog brukar säga att ett gatufoto måste ha någonting "mer". Mer än bara en bild på några människor i största allmänhet. Jag köper resonemanget till 100% och tänkte gå igenom vad för något som jag brukar spana efter på mina fotorundor.

Vi börjar med en väldigt basal ingrediens: färg. Eller färgkoppling kanske jag ska förtydliga. Jag letar gärna efter situationer där en person färgmässigt passar in i sin omgivning. Som den här killen i San Francisco. Rött, gult och grått. Han stod på rätt plats. Klart jag måste ha en bild av honom! 

Sveavägen, Stockholm.

Blått vid Guldbron. Slussen, Stockholm.

Blått och rött i San Francisco.

Dressingkappa och tomathår. Klarabergsgatan, Stockholm. Den här typen av färgkopplingar tycker jag om och finns alltid med i bakhuvudet, precis som en mängd andra saker. Jag blev rätt överraskad när jag började lista de saker jag ständigt har på span-listan. Det var ganska många!

Ännu en kille som har anpassat kläderna till omgivningen. New York. 

Den där listan jag nämnde kommer vara grunden för kommande bloggar. Det ska bli kul att sortera i mitt fotointresse. Vad är det som intresserar mig egentligen? Hoppas någon finner något av läsvärde. Nästa gång tittar jag på en liknande komponent - mönster.

Vi säger så, tjenahej! / Anders

Postat 2022-06-18 15:09 | Läst 255 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa