Den här bloggen handlar om bilder på människor. Folk på gator och trottoarer. Trottoarfolket. Gatufoto helt enkelt. Kanske smyger sig även lite annat in. Därav "och det övriga".

Bästa vintern någonsin!

Snöfritt. Plusgrader och torr asfalt. Aldrig har det väl varit enklare att gatufota i Stockholm i Januari/Februari? Jag är helnöjd och har till och med kommit hem med hyfsat bra bilder ibland. Vantar har jag knappt använt. Killen i t-shirt här nedanför överdriver dock. Så varmt är det inte.

Men visst har även jag en oro kring det varma vintervädret. Vad beror det på? Vad blir följderna? Forskarna säger en sak. Inte vet jag hur rätt de har. Antagligen mer rätt än de som bara förtränger. Vetenskapen bygger åtminstone på kunskap. På vad vi vet så här långt. Kanske har man fel, för att vi helt inte vet tillräckligt än. Men då ändrar man sig. Lägger till den nya kunskapen. Det är det fina med forskning.

Hur som helst så var jag ute en sväng i Gamla Stan i går. Jag ville prova blixten på min relativt nyinköpta Ricoh GRII vilket jag kände var lämpligt på den trånga och mörka Västerlånggatan. Bilderna i inlägget är alla från gårdagen.

Nej. Jag såg INTE att personen bakom bar ett liknande mönster. En lycklig omständighet bara. 

Så småningom blir det dags för gatufotografen att gå hem och kika igenom dagsskörden av bilder. Blev det någon bra idag? Vem det här är vet jag inte. Det kanske är en världskänd fotograf? I så fall visar jag ärligt upp min okunskap. Fin kamera har han hur som helst.

Det var allt för nu! / Anders

Inlagt 2020-02-16 14:42 | Läst 1750 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
"God loves you" står det på flygbladet som mannen delar ut. Och det är ju underbart, och sant också när man tillägger att det är i Jesus Kristus som vi får del av Guds kärlek. Men så står det säkert också i flygbladet.

Intressant annars att se gatubilder med blixt. Fast jag undrar lite över människors reaktioner när det plötsligt börjar blixtra.
Svar från tezmon 2020-02-16 16:15
Flygbladsutdelaren och jag möttes säkert åtta gånger igår på vår vandring gatan fram och tillbaka och varje gång erbjöd han mig en traktat. Jag tackade nej varje gång. Jag har en helt annan syn på budskapet och skulle bara ha bidragit till onödig skogsavverkning genom att ta emot den.
Vad gäller blixtfotografering så - visst reagerar folk! En del i varje fall. Fast då är ju bilden redan tagen. :) Men det beror väldigt mycket på en rad olika saker. Hur mörkt är det? Hur mycket folk finns i närheten? Hur mycket annat händer vid tillfället? Hur agerar fotografen? Men jag ska inte låtsas att jag är direkt kunnig på området. Det är en metod jag inte praktiserat speciellt mycket. Men det är kul! Och lite läskigt. De som är duktiga tar fantastiska bilder. /A
Intressant blogg, Anders! Många föredrar GR1 och GR2 framför den nya GR3:an just för att de tidigare två har en liten blixt som man kan använda precis på det sätt som du har gjort här! Modigt att fota så där under den mörka tiden på året. Ser förstås att en del foton är tagna innan mörkrets intågande och då märks det inte alls lika mycket. Nästa steg för dig är väl att köpa en kabel och på den fästa en liten blixt och variera under- och uppifrån samt från sidan. Tror att det är samma kabel för både GR2:an som för din X-T10. Kan bli bra effekter. Jag har både kabel och blixt men inte testat en enda gång! Skäms på mig!

Hursomhelst, jag tycker att du har lyckats bra när du nu bara ville prova blixten. Bäst är väl den med ciggen och det återkommande mönstret. Jag kan trösta dig med att jag inte heller känner igen Leica-ägaren. Men bra kamera-smak hade han ju. Verkar vara en M9 eller förra generationens ME (som bygger på M9:an) med en 35mm Summicron. En kombo som många gatufotografer uppskattar.

Mvh
Fredrik
Svar från tezmon 2020-02-18 20:27
Ja vi får väl se om jag skaffar extern blixt så småningom. Tror väl inte det egentligen även om tanken kittlar lite. Hmm, kanske värt att fundera på.
Vad gäller den nya GRtrean så är det jättekonstigt att de tagit bort blixten. Som jag förstått det så har den varit väldigt uppskattad. Den kommer nog göra comeback när fyran kommer. Om den kommer.