Den här bloggen handlar om bilder på människor. Folk på gator och trottoarer. Trottoarfolket. Gatufoto helt enkelt. Kanske smyger sig även lite annat in. Därav "och det övriga".

GF-spaningar. Del 1. Färg.

Jag har fått frågor om mitt gatufotande. Varför jag håller på. Man vill veta vad mitt mål är men även vad jag letar efter när jag är ute och fotograferar. Det här har fått mig att fundera och jag tänkte starta upp en serie blogginlägg i ämnet.

Jag tror jag börjar med att slå fast vad mitt mål är: Mitt mål är att lyckas ta en bild, eller kanske till och med flera, som är riktigt jäkla skitbra. Enkelt va?! Men det är dessvärre lättare sagt än gjort. Jag tror det kommer hända men det behövs något att fokusera på medan man väntar på att det magiska ögonblicket ska presentera sig.

Om man sänker ribban lite då? Vad behöver ett gatufoto för att ändå hålla en vettig nivå? Min gode vän Niklas Lindskog brukar säga att ett gatufoto måste ha någonting "mer". Mer än bara en bild på några människor i största allmänhet. Jag köper resonemanget till 100% och tänkte gå igenom vad för något som jag brukar spana efter på mina fotorundor.

Vi börjar med en väldigt basal ingrediens: färg. Eller färgkoppling kanske jag ska förtydliga. Jag letar gärna efter situationer där en person färgmässigt passar in i sin omgivning. Som den här killen i San Francisco. Rött, gult och grått. Han stod på rätt plats. Klart jag måste ha en bild av honom! 

Sveavägen, Stockholm.

Blått vid Guldbron. Slussen, Stockholm.

Blått och rött i San Francisco.

Dressingkappa och tomathår. Klarabergsgatan, Stockholm. Den här typen av färgkopplingar tycker jag om och finns alltid med i bakhuvudet, precis som en mängd andra saker. Jag blev rätt överraskad när jag började lista de saker jag ständigt har på span-listan. Det var ganska många!

Ännu en kille som har anpassat kläderna till omgivningen. New York. 

Den där listan jag nämnde kommer vara grunden för kommande bloggar. Det ska bli kul att sortera i mitt fotointresse. Vad är det som intresserar mig egentligen? Hoppas någon finner något av läsvärde. Nästa gång tittar jag på en liknande komponent - mönster.

Vi säger så, tjenahej! / Anders

Inlagt 2022-06-18 15:09 | Läst 980 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant att läsa och fina bilder! -Bra jobbat och keep up the good work!
Svar från tezmon 2022-06-18 20:54
Tack Morgan! Jag kommer posta fler inlägg i ämnet. Kanske kan jag lära mig något. :)
Bra, kul sätt att nischa dig på. Det blir fina bilder också. Bättre än att bara fotografera människor som sticker ut på något sätt.
Gatufoto är lite som att fiska tycker jag, vissa gånger går man inget alls, andra dagar kan må få hur mycket som helst.

/ Tobbe
Svar från tezmon 2022-06-18 21:03
Tack Tobias, kul att du gillar bilderna! Visst är det så att skörden varierar rätt mycket. Ibland är man inte "där" och andra gånger flyter det på. Fast för egen del så är det sällan en bra dag ändå ger mer än 3-5 bilder som jag släpper igenom för publikation.
Intressant och dina gatubilder har sticker verkligen ut.
Härligt med färg och färgmatchningen, jag gillar verkligen färg och du gör något extra med den.
Svar från tezmon 2022-06-18 22:21
Hej Margareta, kul att du gillar! Tycker färg har sina poänger och svartvitt sina. Har svårt att välja. Det brukar bli ungefär 50/50.
Som du vet, Anders, så går jag inte igång på samma sätt som du och Niklas gör när det gäller färgmatchningar (och mönstermatchningar). Jag är en sån som hellre letar människor som sticker ut lite som Tobias nämner i sin kommentar. Men, ibland så kan inte heller jag låta bli att trycka av när jag ser en tydlig färgmatchning eller -kombo men det är inget jag direkt letar efter eller lägger mycket tid på att vänta in.

En av mina senaste bilder som jag lagt in gf-poolen lever lite på sin färg. Den jag tänker på är mannen med röd top (och blåa byxor) som går förbi The Algerian Coffee Shop på Old Compton Street. Jag tyckte att han såg ut som Nintendo-Mario utan keps! :-)

Ser fram emot de framtida blogginläggen i denna serie!
Svar från tezmon 2022-06-20 17:10
Jo jag vet att du sällan bryr dig om färgmatchningar. Du bryr dig mer om annat. Samma här! Men det är ju ett tecken på det fina med gatufoto. Det finns så många olika stilar och tillvägagångssätt att det finns något för alla. Det finns många sorters gatufoton som jag aldrig tar. Kanske för att jag inte gillar just den typen av bilder men troligare för att just de bilderna inte finns i just mig. Det är ju en skapande process att fotografera och att ana personen bakom bilden är inte bara önskvärt utan även ofrånkomligt. Tror jag.