Den här bloggen handlar om bilder på människor. Folk på gator och trottoarer. Trottoarfolket. Gatufoto helt enkelt. Kanske smyger sig även lite annat in. Därav "och det övriga".

GF-spaningar. Del 6. Ljus.

Om jag förstått saken rätt så är ordet fotografi är en sammanslagning av de grekiska orden phos - ljus och grapho - skriva, rita. Att rita med ljus alltså! Det känns som ett ganska fint sätt att se på saken. En sak är säker. Utan ljus blir det inga bilder. 

Att ha koll på ljuset är så klart fundamentalt i all fotografering. Hur mycket ljus finns det just här? Har jag rätt inställningar? Oftast behöver jag inte bry mig så mycket. Mina utgångsinställningar är f/8 och 1/500 med auto-ISO upp till 3200 vilket klarar många situationer. Sedan justerar jag därifrån.

Men det här blogginlägget handlar inte riktigt om att exponera rätt utan mer om att ha koll på tillfällen då man kan använda ljusförhållandena att bygga en bild kring. Det kan vara motljus, släpljus, ljusluckor, lågt ljus, ljus som skapar bra skuggor och så vidare. Jag tycker det här är rätt kul! Men jag tycker också att den här typen av bilder visserligen ofta blir snygga och stämningsfulla men kanske på bekostnad av annat. Som en händelse eller ett bra uttryck. Som alltid är det bra att lyckas kombinera flera saker i samma ruta. Här följer några bilder på temat. De flesta är från Stockholm.

På gott och ont är det här en av de saker jag gillar mest när jag är ute och fotar. Kanske för att det är ganska enkelt. Man har ofta gott om tid att komponera sin bild och träffbilden jämfört med mycket annat gatufoto är skyhög. 

Vad jag ska skriva om nästa gång vet jag inte. Vi får se. Ha det bra så länge. / Anders

Inlagt 2022-07-15 11:15 | Läst 1158 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snyggt ljus är just snyggt i sig själv. Därför får man vara försiktig med att förlita sig på det alltför mycket. Och har du inte gjort i dina trevliga bilder. Ytterligare ett bra och nyttigt blogginlägg från dig!
Mvh
Fredrik
Svar från tezmon 2022-07-18 09:08
Tack Fredrik!
Jag läser att det ska bli 40 grader i London.. Galet. Ta det lugnt om du ska ut! Gå i skuggan.
Frekeman 2022-07-18 09:51
Tack för omtanken, Anders. Jag ska in och det ska bli intressant hur det kommer att kännas med rekordtemperaturen idag. Lovar att vara försiktig!
Härligt ljus i dina bilder med innehåll!

//Stephen
Svar från tezmon 2022-07-18 09:08
Tack Stephen, kul att du gillar dem!
Snyggt ljus - verkligen!
Du fångar det i fina kompositioner, som ger bilden ett lite mer innehåll. Dramatiskt, harmonisk och spännande, helt beroende av din komposition.
Mina två favoriter är nr 1 och 2.
Ettan, för att den är så lugn och harmonisk, samtidigt som de sätter min fantasi i rullning.
Tvåan, för att du där har fått en så fantastisk komposition. Att killen böjer sin nacke och släpper fram solljuset, är så perfekt.
Snyggt jobbat
// Conny
Svar från tezmon 2022-07-18 09:18
Jättekul att läsa Conny! Jag blir nästan lite generad. Men så minns jag hur mycket gratis man får när det handlar om den här typen av bilder. Man får mycket snygghet på köpet så att säga. Men visst - man måste ändå göra jobbet. Stort tack för dina fina ord!