Artiklar > TEST: Fujinon XF 50-140/2,8 R LM OIS WR

TEST: Fujinon XF 50-140/2,8 R LM OIS WR

Fujifilm bygger tålmodigt ut sitt objektivprogram. Vi har saknat en ljusstark telezoom, som en 70-200 på en småbildskamera. Nu har Fujifilm äntligen en motsvarighet. En avancerad konstruktion med hög bildkvalitetet.

Fujinon XF 50-140 mm f/2,8 R LM OIS WR har ett långt namn fyllt med bokstavsbeteckningar. R innebär att det har en bländarring, LM att fokus drivs med snabba linjärmotorer, OIS att det har inbyggd optisk stabilisering och WR att det är vädertåligt. Det här är alltså ett påkostat objektiv och det gäller även den optiska konstruktionen med hela 23 linselement i 16 grupper.

Det här är det största och tyngsta objektivet till Fujifilm X-kamerorna, men presterar också därefter. Optiska prestanda håller toppklass rakt igenom. Skärpan är genom hela zoomomfånget bra redan vid maxbländaren, vinjettering, distorsion och kromatisk aberration finns där, men är mycket väl korrigerade. Oskärpan är lugn och behaglig.

Sport och lekande barn kräver räckvidd, bra ljusstyrka och snabb fokus. XF 50-140/2,8 har detta, men vi saknar fokusbegränsare som hindrar objektivet att jaga genom hela fokusområdet. (X-T1, f/2,8 1/680s ISO 1600)

Fokuseringen är snabb och tyst, vi upplever att det snarare är kameran än objektivet som sätter gränsen för fokusprestanda. Men vi saknar fokusbegränsare som hindrar objektivet att jaga hela vägen till närgränsen när kameran tappar fokus. Stabiliseringen gör ett bra jobb, även om de utlovade 4,5 stegen känns lite i överkant. Hanteringen är bra trots att objektivet är stort i relation till de kompakta kamerahusen i X-serien. Här tjänar Fujifilm på sin envisa satsning på stora tydliga externa kamerareglage som du kan manövrera utan att byta grepp på kameran. Det gör det mycket lättare att jobba med inställningar när du har ett lite tyngre objektiv. Zoomringen är bred och sitter lagom placerad så du kan stödja objektivet medan du zoomar. Stativfästet är lite klumpigt, men rejält och går att skruva loss.

Oskarp bakgrund. Den stora maxbländaren gör att den del av motivet som är i fokus står ut från bakgrunden även på lite avstånd. Den här bilden är tagen ca 10-15 meter från åkaren. (X-T1, f/2,8 1/300s ISO 1600) 

Det är ingen slump att ljusstarka 70-200-zoomar länge varit favoriter bland småbildsfotografer, det känns klokt av Fujifilm att skapa ett motsvarande objektiv. Det här blir ett utmärkt objektiv för allt från reportage till natur och sportfoto. Tack vare den stora maxbländaren fungerar det även bra med 1,4- och 2-gångers telekonver.

Ekvivalenterna samlade. Fujinon XF 50-140 mm f/2,8 R LM OIS WR är ekvivalent med ett 70-200/4 på en småbildskamera. Jämför vi med motsvarigheterna från Canon, Nikon och Sony så är Fujinon en aning tjockare och ett till två hekto tyngre.

SLUTSATS 

Fujinon XF 50-140 mm f/2,8 R LM OIS WR har mycket bra optiska prestanda redan från bländare f/2,8. Den är vädertätad, har effektiv stabilisering och fokuserar snabbt och tyst. Kort sagt, precis vad som saknats till Fujifilms X-kameror.Publicerad 2016-05-31. Läst av 9665 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2016-05-31 19:53   Flash Gordon
Trevligt ni testat objektivet då jag funderar på att skaffa det. Fast jag är samtidigt tveksam.
Efter jag uppgraderat min X-PRO1 till X-PRO2 så har jag nu en kamera som är snabb och har hyfsad AF.
Fast jag betraktar den fortfarande som min kompakta och lätta kamera. Mest använder jag den med lätta fasta objektiv eller med 18-55/2,8-4 OIS.
Med den typen av objektiv är kameran kompakt och känns knappt när man har den om halsen eller på axeln. Stor skillnad jämfört med min 5Ds R och en normalzoom är det stor skillnad.
Många gånger känner jag att jag också skulle behöva lite mer räckvidd.
Fast om nu objektivet blir lika stort och tungt som min Canon 70-200/4 IS så faller nog hela konceptet.
Då kan jag lika gärna göra som nu. Ha X-PRO2 med normalzoom runt halsen och min 5Ds R med 70-200 hängande över axeln i en bra rem.
Desutom måste jag nog sätta på ett batterigrepp för att få balans på det hela. Då är min lilla kompakta kamera inte längre liten och kompakt.
Så mer logiskt är att byta ut min mina 70-200/4 IS och Sigma 70-200/2,8 mot ett nytt Canon 70-200/2,8 IS II.
Skall jag hantera tunga objektiv har jag helst också en motvikt i andra ändan.
IRONBERG 2016-05-31 20:57
Mats. Spana in XF 55-200 istället. Lättare, längre zoom mycket billigare och superskarp.
Flash Gordon 2016-05-31 22:13
Tack för tipset. Det är nog mest prylnisse som tycker jag skall köpa fler objektiv till Fuji.
Nu har jag ju en Canon 5Ds R också samt en gammal 1DMKIIN som fortfarande gör ett gott jobb ibland, och ett skåp fullt av L-objektiv.
Så jag får nog sätta munkavel på prylnisse istället. Mitt koncept från början var att X-PRO1 skulle hantera vidvinkel till kort tele. Det bör jag nog hålla fast vid även med X-PRO2.
Svar från Grevture 2016-05-31 23:46
Mats, du pekar på en frågeställning som jag tror allt fler kommer att fundera över: Var finns den lämpliga kompromisspunkten mellan faktorer som behändigt format, låg vikt, optisk kvalitet, zoomomfång och ljusstyrka? Man vill ha ett rejält zoomomfång, bra ljusstyrka, fin optisk kvalitet ... Men helst litet och lätt.

Dessutom är det ju som du är inne på: skall man jobba med ett större objektiv, ja då vill man ofta ha ett större grepp i kameraänden också.

Nu tror jag ändå ett objektiv som XF 50-140 kan bli uppskattat, det kanske inte blir en storsäljare för Fujifilm så som 70-200 är för Canon/Nikon, men ändå bidra med något som många saknar i X-systemet.
Flash Gordon 2016-06-01 00:08
De flesta familjer har väl högst en ordentlig kamera. Sedan finns ju vi kameranördar som har flera.
Om man nu "bara" har en kamera så har du säkert helt rätt. Då har behöver man egentligen ett objektiv som 70-200.
OM jag skall fota hundar, sport eller lekande barn är det ofta det jag väljer. Dessutom är det en bra zoom för täta porträtt.
Efter en normalzoom är det nog det objektiv som ligger närmast att utöka med.
Fuji verkar ha fått till ett riktigt bra objektiv. Fast det är stooort och tungt. Passar säkert bättre på en X-T1 eller kommande X-T2 än vad jag tycker den gör på X-PRO2.
Hela konceptet med en rangefinder stylad kamera och 70-200 zoom haltar i min värld.
Så jag kommer köra vidare med mina Canon-kameror för objektiv över 90 mm.
Fast då hör jag ju också till nördarnas lilla skara som kan välja kamera efter motiv.
Att andra som nu bara har en kamera tänker annorlunda har jag full förståelse för.
Så jag tror precis som du att Fuji kommer sälja mängder av det här objektivet.
Jag var ute och fotade med X-PRO2 och Canon 5Ds R i Lördags som syns i bloggen idag. Faktum är att X-PRO2 inte ligger långt efter 5Ds R när man tittar på filerna.
Fujis nya 24 MP sensor, processor och mjukvara plus suveräna objektiv gör att de kan mäta sig väldigt bra mot fullformatskameror.
X-PRO2 är ju något av en nischkamera. X-T2 som kommer i sommar eller tidigt i höst kommer säkert bli deras storsäljare. Den passar också bättre för den här typen av objektiv.
smislo 2016-06-01 19:09
Synd att ni inte gjorde liknande jämförelse:
http://admiringlight.com/blog/fuji-50-140mm-f2-8-vs-fuji-55-200mm-f3-5-4-8/

Hade köpt 70-200/4 från SONY till A6000 och lämnade tillbaka den eftersom den kändes ovanligt stor för den lilla kameran. 55-210 har samma skärpa (tycker jag) men har sämre ljusstyrka...något man måste leva om man vill "travel light"...
Svar från Grevture 2016-06-01 19:30
Av rent praktiska skäl hinner vi ju ofta bara göra ett begränsat antal jämförelser. I det här fallet jämförde vi det testade objektivet med objektiv i samma prisklass och som vi uppfattar som riktade till samma målgrupp - 70-200-objektiv.

Men jag håller med om att det också är intressant att jämföra med en billigare och kompaktare variant för samma objektivfattning.
martinot 2016-06-13 03:37
Tack för testet. Har väldigt liknande tankegångar som Mats och Martin A här.

Kör mest större och tyngre kvalitetszoomar på mina Nikon DSLR:er, mest fasta ljusstarka objektiv till mina Fujihus, men även en mellanzoom och superzoom (som reseobjektiv) till de, och allra sist små lätta plastiga och mindre ljusstarka fasta objektiv till mina små Panasonic m4/3-hus, samt även någon lite mindre ljusstark tele- och superzoom.

Tycker det är viktigt att paketen man sätter samman blir en relativt balanserad lösning totalt sett (tillhör inte de som är extremt känsliga för lite tyngre glas emellan varven, men tillhör inte heller de "extremister" på motsatta sidan som tycker det är helt OK med väldigt stora tunga glas på väldigt tunna lätta kamerahus).

Därav att detta objektivet inte är något direkt för mig, men bra att det finns om behovet skulle uppstå längre fram. Verkar ha en väldigt god prestanda, och klart vettigt prissatt i förhållande till det och sin vädertätning. Skulle dock, som testet påpekar, gärna sett någon form av fokusbegränsare på det.
Byalsi 2016-07-22 15:06
Har väldigt liknande tankegångar som Mats, Martin A och Martin T.
Det hade varit intressant att även ta med tex Panasonic Lumix G X Vario 35-100/2,8 OIS (för Micro 4/3).
Det visar att man kan bygga bra mindre optik också. Mycket centrerat mot sk fullformat.
Flash Gordon 2016-07-22 16:33
Prylnisse vann,
Jag gick och skaffade det här objektivet. Den här gången hade nog prylnisse rätt.
Jag behövde det här objektivet i min Fujinon samling. Det har blivit ett av de jag helst använder. Det är extremt bra.
Även med 1,4 extender.
Det var så bra att det senare också blev ett 10-24/4.
Så nu har jag mer eller mindre en komplett samling Fujinon objektiv från vidvinkelt till 300 mm.
Nu balanserar objektiv som 50-140/2,8 inget vidare på en X-PRO2. Så jag kommer skaffa en X-T2 med tiden.
Dessutom komplettera med 100-400.

Nyhetens behag är också något passerad. Jag är tillbaka till där jag vari för en vanlig fotografering.
En kamera med 70-200 och en med vidvinkel.
Numera ofta 10-24/4 på X-PRO2 och 70-200/4 eller 2,8 på Canon 5Ds R. För snabba bilder har jag också gamla bettan, 1DMKIIN.
Det lite märkliga är hur lite skillnad det är i bildkvalité mellan bilderna från dessa kameror. Allt för ofta tycker jag bättre om resultatet från Fuji kameran och kanske mest objektivet.

Nu har jag mer utrustning än jag någonsin kan ta med mig på en resa. Två kompletta system är idioti.
Så förr eller senare måste jag ta ställning och koncentrera mig på ett av dem.
Jag försvarar mig själv med att det forfarande finnss saker Canon kameran.
martinot 2016-07-22 18:29
Kul - grattis till ett (som det verkar) kanonpresterande objektiv! ☺

Har själv tre kompletta system (Nikon FX, Fuji X, Panasonic m4/3), så kan känna igen mig lite där. Kan inte ta med alla på en gång eller resa, men tycker de har lite olika för/nackdelar vid olika tillfällen och olika typer av fotografering.

Det system som är standard för mig är dock normalt Fuji X, men inte riktigt där än för tex sport och action.

Med tiden kommer nog även jag att kika på en X-T2 (lite högt i pris just nu, och borde göra mig av med några andra kamerahus innan). Känns som om den kameran kan ha möjlighet att bli riktigt all-round, om de lyckats att främst förbättra AF och sökare.

Kanske även blir bra till telezoom med batterigrepp (brukar inte ha det på andra kamerahus).

Spännande utveckling och kul att se Fujifilms lilla X-system växa till sig!
2020-01-07 11:58   Kicki Mannberg
Har precis inhandlat detta objektiv som jag är väldigt nöjd med men dock upplever jag ett brusande ljud ! Någon fler som uppmärksammat detta ?
Flash Gordon 2020-01-07 13:08
Det du hör är säkert OIS systemet som har ett Gyro som styr stabiliseringen.
Flash Gordon 2020-01-07 13:08
Det du hör är säkert OIS systemet som har ett Gyro som styr stabiliseringen.
Svar från Grevture 2020-01-07 19:54
Som Mats säger så hör man rätt ofta hur stabiliseringsmekanismen arbetar i synnerhet i längre objektiv (där man flyttar större linselement). Detta gäller inte enbart Fujifilm.
Flash Gordon 2020-01-07 21:29
Det är inte mycket mot vad mitt 80/2,8 makro OIS låter när det inte jobbar. Klockspel sa Bull.
Fast det låter illa men det fungerar klockrent:-). Klingar fint sa Bill.

Merläsning