Annons

Canon EF 24-70mm f/2,8L USM

Betyg


(4.74/5)
(baserat på 61 recensioner)
Skriv en egen recension



2018-10-03 Artis



PLUS: Skärpa, färger, kontrast, bokeh
MINUS: Inga

Kanon glugg vid svagt ljus/konsertfoto. Övrigt - många klagar på vikten men med FF 5DmkII, 5dmkIV och speciellt med batterigrepp har det bra balans. Lite udda montering av motljusskyddet som gör att zoomexpanderingen syns inte för då sker det inuti skyddet. Tjänstgör troget i vått och torrt sedan 2013.

Liknande produkter: 24-70 2,8 IS

Pris: 8000

2015-07-10 Johan Gute



PLUS: Bra bilder och skarpa bilder..
MINUS: Att objektivet expanderar!

Ett måste ha..

2014-10-10 Susanne62



PLUS: Ljusstarkt och skarpt
MINUS: tungt

Ett grymt bra normalzom objektiv.
Grymt skarpt och ljusstarkt.
Ett måste i kameraväskan till både vardagsbilder(turistbilder) eller landskap.

2014-05-21 Jeroen Hartings



PLUS: Gedigen, skärpa nedbländat
MINUS: Inte superskarp på full öppning, vikten, ingen innerzoom.

Tyngre än jag förväntade mig. Måste vara historiens tyngsta normalzoom?
Men den är gedigen, stabil och förtroendeingivande.
Nedbländad ett steg är den riktigt skarp, och OK på full öppning. Det är ju trots allt en zoom från ganska vid vidvinkel till kort tele.

Liknande produkter: Tamron 24-70/2.8 VC

Köpt hos: Privat

Pris: 6000

2013-12-03 KalmarFF



PLUS: AF, skärpa, färg och kontrast
MINUS: känslig för motljus, är inte på nivå med fasta gluggar

Mitt första ordentliga objektiv - stort lyft från Canon 18-55 Sigma 10-20 och Canon 55-250 :) Skärpa, färger och kontrast blev ju så mycket bättre ! Detta ledde i sin tur till ännu bättre objektiv... Idag är det mitt minst använda objektiv - behåller det egentligen bara för att 24mm är det vidaste jag har.

Pris: 6000

2013-01-27 Panoreda



PLUS: Tecknar skarpt, bra omfång och ljusstarkt. Perfekt som standardobjektiv i massor med situationer. Tål regn.
MINUS: Tungt

Bortsett från vikten ett favoritobjektiv. På resor väljer jag ofta mitt 17-40 4L i stället dels för den lite större vidvinkeln och dels för vikten, men i övrigt finns alltid detta med.

2013-01-22 Charlieone



PLUS: Härligt med genomgående f2,8. Blixtsnabb fokus. Tyst. Knivskarp. Bra vädertätning (har testat i regn).
MINUS: Ingen IS. Tung. Onödigt dyr. Om man klarar sig med ett eller två steg sämre kommer man undan med en fjärdedel av priset. Behöver man dock en vimmelglugg där ljuset inte finns så kanske det är värt det.

En av Canons klassiker som borde finnas i varje fotografs väska. Min är knivskarp ända ut i hörnen och med Adobe LightRoom kan man enkelt kompensera för den lätta vinjetteringen som ibland uppträder, som hos nästan alla objektiv.
Mitt exemplar (begagnat) känns lite trög vid zoomning, har aldrig testat något annat ex, så jag vet inte om det är min det är knas på men det känns inte "Canon-aktigt", så jag tror det är knas på min. Kanske saft, välling eller någon som hårdtestat i damm och regn.

Liknande produkter: EF 28-135 IS USM, och den kan inte jämföras på samma dag som denna (och den tillverkas inte längre, jag har dock en till försäljning...).

Pris: 8000

2012-11-26 Nooberman



PLUS: Skärpa,Snabb och exakt autofokus, design.
MINUS:

Ett mycket bra, och proffesionellt, objektiv som fungerar till det mesta. 5DmkIII ger i det närmaste perfekt resultat med detta objektiv. Trots dåligt ljus, i kyrkomiljö, så kan man få vackra och bra bilder!
Avsaknaden av IS märks inte då man ofta av andra orsaker inte kan ha låga slutartider.
Objektivet är jämförbart med Nikons motsvarighet (fast det är svårt att jämföra när D800 har betydligt högre upplösning än 5DmkIII)
Objektivet är mycket bra konstruerat och fungerar utan problem.
24-70 2.8L är ett "måste" ...

Liknande produkter: Nikon 24-70 /2.8

Köpt hos: Rajala 2010

Pris: 11995

2012-08-18 jondanielsson



PLUS: Byggkvalité, fokusering, bildkvalité, bokeh, pris
MINUS: Inga i princip

Underbart objektiv till att börja med. En tung bit att släpa runt på möjligen, men med ett 1D hus eller mindre hus med batterigrepp blir balansen underbar.

Om än den må vara direkt oskarp jämfört med tvåan, så ska man ha klart för sig att det är ett optiskt underbart objektiv. Jag tycker det är skarpt nog redan på 2.8 och vid mindre bländare blir det total proffsnivå på allt den producerar.

Bokehn är fenomenal. Allt i bakgrunden blir smör. Underbara bilder får man till på ett fullformatshus. Hade jag ägt ett APS-C hus hade jag förmodligen valt 24-105 istället. Vill man dock fota människor och dylika motiv tycker jag detta objektiv är överlägset 24-105:an.

Att IS saknas beskriver vissa som en tragedi utan motsvarighet. Visst hade inte IS varit av ondo, men hade priset på objektivet dubblats om man skulle haft IS hade jag ändå köpt det utan. För det jag brukar objektivet till hade inte IS tillfört så mycket att det motiverat 10k i prisökning.

Autofokusen fungerar superbt. Som bäst är den på hus med bra autofokus. Den är dock redan bra på hus som 5D mark II, 50D osv. Oerhört få bilder jag fått med denna som är oskarpa pga felfokusering.

Byggkvalitén på objektivet är som med alla L objektiv i stridsvagnsklass. Gluggen tål att misshandlas en gång eller två utan ett enda tecken på det. Motljusskyddet blir repigt snabbt, som med alla motljusskydd. Motljusskyddet är ganska stort, vilket gör det svårt att packa om man inte vänder det bakåt på gluggen. En mindre petitess på ett fulländat objektiv.

Jag skulle inte tacka nej till Mark 2:an, men till priset man får ge är det otänkbart tyvärr. Begagnat får man detta objektiv i nästan nyskick för cirka 8000 kronor. Till det priset, och även till 11.000 kronor får jag säga att det är ett av de prisvärdaste objektiven man kan få tag på. Räknat i kostnad per bild kommer det blir det billigaste objektiv då det sitter på så ofta och levererar så många underbara bilder.

Liknande produkter: 24-70 2.8 Mark II

Pris: 8000

2012-07-14 elsa_elbas



PLUS: Skärpan, byggkvaliteten, ljusstyrkan
MINUS: Det enda jag saknar ibland är IS

Har nu haft objektivet i två månader och jag är mycket nöjd med det. Har bytt upp mig från 17-85mm f4-5.6 is usm och skillnaden är stor! Jag har samtidigt bytt upp min kamera till fullformat.
Objektivet är robust, skarpt, snabbt och pålitligt. Älskar ljusstyrkan och den snygga bokehn. Att objektivet är stort och tungt gör mig inget, för mig är den extra vikten värd att släpa på med tanke på vilka bra bilder objektivet levererar. Enda nackdelen med storleken är att mina väskor är aningen för små, eftersom jag helst har motljusskyddet monterat. Motljusskyddet är stort, men det ger bra skydd åt objektivet och linsen då det expanderar innanför motljusskyddet (det gjorde inte 17-85mm).

Pris: 7500

2012-02-02 stingray78



PLUS: Skärpa,F2.8,bokeh,robust,snabbt och tyst af
MINUS: Inga än.Har haft linsen bara 2 veckor.

F2.8 som jag älskar - vilken lyft mot EF-S 17-85 F4-5.6 USM IS som jag hade tidigare på min 40D.Det var mest ljusstyrke som jag var ute efter men fick också på köpet mycket bättre skärpa,byggkvalitte,snabbare och tystare AF.Går ej att jämföra med tidigare lins.Saknar inte IS.Inte än... Hittade mycket fint exemplar för bra pris.

Liknande produkter: EF-S 17-55 2.8 IS

Pris: 6000

2011-08-12 Kristofer Göthe



PLUS: Skärpan är jättebra, f/2,8, fin bokeh!
MINUS: Vikten finns där, är man van med IS så saknar man det.

Detta är ett grymt bra "alround" objektiv. Fokuseringen är snabb och med rätt slutartid så blir bidlerna nästan alltid skarpa och fina.
Vald mellan detta och 24-105 L IS, men efersom jag har en cropkamera så ville jag åt det extra bländarsteget!
Sålde mitt ex. för att köpa en 7D.. men hade köpt det igen om det inte vore för att jag väntar på version 2, som jag hoppas kommer i början på 2012.

Liknande produkter: EF24-105 F/4 L IS

Kundtjänst: Jävligt svåra att få tag i !!

Köpt hos: Rajala PRO Shop

Pris: 9999

2011-07-13 The Mike



PLUS: Skärpan och färgåtergivningen...
MINUS: Stort, tungt & dyrt ;-) Skämt åsido... Det enda jag kan komma på är IS, jag hade lätt pröjsat 5000 extra för denna fast med IS... fast... är det egentligen en dålig egenskap!? Nja...

Jag upplever den som mycket välbalanserad när den väl sitter på huset och ekipaget ligger i handen, på stativet kan jag tycka att den är väl framtung men kulleden har inte klagat än, i övrigt är jag mycket nöjd med bildkvalitén både vad gäller skärpa och färg... Arbetsområdet 24-70 täcker in mycket varför min 16-35 & 70-200 kommer att få tillbringa mycket tid i väskan...

Liknande produkter: INGA...

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 11995

2011-06-19 kevinphoto



PLUS: Bra zoom omfång
MINUS:

Jag köpte ett EF 16-35 2,8L II men lämnade tillbaka för att köpa detta 24-70 för att jag ville ha längre zoom. Tyvärr visar det sig att jag inte alls kan få lika skarpa bilder med detta objektiv som jag kan få med 16-35.

2011-04-28 madnightnurse



PLUS: Helt fantastisk skärpa, byggkvaliteten, färger, you name it, för att inte tala om F 2,8.
MINUS: Om man nu måste, klaga så vore ju IS alltid trevligt.

Bästa gluggen som suttit på min kamera. Mitt tredje L-objektiv och jag är smått förälskad. Sitter på till 99% och nöjet med den bara växer. Att den är tung och klumpig som många tycker vägs lätt upp mot att det är en sjukt bra glugg. Själv tycker jag inte att vikten är nåt problem.

Rekommenderas!

Kundtjänst: Cyberphoto är alltid ett sant nöje att göra affärer med.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 9990

2011-04-13 morgan_klang



PLUS: Sharpness, lens bokeh, quality
MINUS: Heavy, big.

Solid, reliable, "nice looks", consistent, never let me down until now. Fast aperture... even though still not 1.4 or 1.8 of course ;)

Liknande produkter: Sigma

Köpt hos: warehouseexpress in UK

2011-04-13 jridell



PLUS: toppklass inget snack, skärpan är underbar och färgerna snabbheten ,byggkvalitet och vädertätad
MINUS: stor o dyr

denna bär jag lätt me mig överallt kvaliteten den leverar känns alltid tryggt

Kundtjänst: helt okej låter en prova prylarna i lugn o ro

Köpt hos: rajala

Pris: 12000

2011-03-31 Kacklon



PLUS: Sjukligt bra skärpa, byggkvalité och känsla. Sitter på kameran 90% av tiden.
MINUS: inte hittat några ännu

Ruggigt trevlig glugg. Jag förstår nu varför i stort sett alla proffs har den i sin kameraväska.

Kundtjänst: Fick vänta på det LÄNGE, var slut överallt....

Köpt hos: Media Markt

Pris: 11990

2011-03-24 stilero



PLUS: Detaljrikedomen och skärpan
MINUS: Tungt och stort

Har precis fått objektivet men är helt mållös av skärpan. Då detta är mitt första L objektiv kan jag bara jämföra med mina adra objektiv som jag nu förmodligen inte kommer kika åt på ett tag. Gjorde ett fokustest så fort jag packat upp kameran och kan konstatera att skärpan sitter perfekt. Vad jag inte räknat med är detaljrikedomen som objektivet levererar.

Kundtjänst: Snabb leverans

Köpt hos: Proshop

Pris: 9995

2011-02-24 hbengtsson



Det här objektivet skiner på många plan. Det som mest förvånar är skärpan. Jag måste säga att jag inte riktigt hade räknat med sådan knallträff efter att ha läst spaltmeter med gnäll om uppföljare och "halvbra skärpa" - och efter att ha jobbat med Nikkor 24-70 så är ribban hög. Canons dito är från 2002.

Bevisligen finns det ojusterade ex därute (vilket verkar uppfattas på internet som optiska fel) men den här satt som en smäck direkt från butik. Kanske har Canon sett över kontrollerna efter kritik.

Jämför jag med Nikon så skulle jag säga jämnt skägg skärpemässigt i centrum, bättre hörnskärpa i Canon medans Nikkorn i gengäld har bättre coating för antireflex.

Det här var kul...

2011-01-22 petter.oj.norman



PLUS: byggkvalitet och optik
MINUS: smakar det så kostar det

Jag gillar det påtagligt fysiska med den här linsen. Tyngden och den mekaniska precisionen.

Och självklart gillar jag det optiska. Hade tidigare en gammal Vivitar 70-210 som jag hade tänkt använda som komplement till 24-70. Men det var ju meningslöst. Jag gjorde en jämförelse och fann att bilderna tagna med 24-70 kan beskäras till samma utsnitt som 70-210 gav i 210-läget, och då hade fortfarande 24-70-bilderna mer detaljer och bättre skärpa! Vivitaren hamnade i soporna.
Baklänges-zoomen - längst i 24-läget - är genialt. Det suveräna motsljusskyddet blir därmed optimerat för alla zoom-lägen, och sitter dessutom fast monterat på den starkaste delen av kropeen, istället för längst ut på kanten

Ibland saknar jag IS.

Liknande produkter: EF 24-105/4 L IS USM

Kundtjänst: Hade lite funderingar kring chromatisk abberation i kraftigt motljus. Skickade in en bild till Canons kundsupport och fick ett mycket utförligt och engagerat svar.

Köpt hos: Rajala

2010-12-11 tegen



PLUS: f2,8 ! Skärpa, kontrast, färg, känslan = kvalitet
MINUS: Inga, inte ens priset

Har haft gluggen ett halvår nu, otroligt bra, använder den mest av alla (har 16-35 f2,8L, 70-200 f2,8 L IS och lite annat).

Skärpan sitter absolut perfekt på millimetern, ingen mikrojustering behövs alls. Den optiska upplösningen är suveränt hög. Krasst konkurerar den ut större delen av de fasta gluggarna - mindre att släpa på.

Vikten och storleken stör mig inte alls, men däremot flickvännen med svaga handleder... Vad gäller vikt så skulle ett par bra fasta L gluggar tynga min ryggsäck klart mer!

Motljusskyddet klagar många på, jag tycker det är skitbra! Stabilt nog för att ställa kameran på ett bord, t.ex. för att titta på bilderna eller pilla i menyer. Motljusskyddet har jag alltid på, har aldrig vänt eller monterat loss det. Det är faktiskt ett UTMÄRKT linsskydd och kameran med 24-70+motljusskyd åker ned i väskan och efter 6 månader har jag kanske behövs blåsa av damm eller putsa ett par gånger... Håller man på med linslock blir det titt som tätt fingeravtryck. Kort sagt, älskar motljusskyddet och dess stabilitet.

Sedan åttiotalet har jag alltid använt UV-filter som "offer" (skydd) på linserna, med motljusskyddet på 24-70 behövs inte det, och man behåller optimal optik.

Tänkte ett tag på 24-105 eftersom man då får IS, och IS saknar jag ibland. MEN samtidigt kan IS aldrig få min son att stå stilla bara för att ljuset är dåligt... IS kan heller aldrig ge bokeh och skärpedjupet som f2,8 ger, f4 på 24-105 är helt enkelt inte ett alternativ.

Efter dryga 24 000 bilder så är det bara att konstatera: en mycket stor del är med 24-70, och en absolut majoritet på f2,8...

Supernöjd med denna glugg, den enda med större wow känsla är 70-200 f2,8L IS...

L-sjukan är ett faktum.

Liknande produkter: 24-105 f4 IS

Kundtjänst: Bra.

Köpt hos: FotoKungen

2010-09-30 Moule



PLUS: Gediget Snabb, tyst autofokus
MINUS: Ingen skärpa

Jag som många andra verkar ha köpt ett objektiv med fokuseringsproblem. Mitt objektiv lider av frontfokusering, efter första helgens fotograferande kände jag mig inte alls nöjd, mitt 50mm 1,8 för 1100 spänn presterade 10 gånger bättre.

Ställde upp det på stativ och testade fokuseringen, visar sig att det lägger fokus 2 cm närmre än fokuspunkten. Väldigt irriterande.

Objektivet är nu inlämnat hos Canon för utvärdering.

Lämnar ny recension när problemet förhoppningsvis är åtgärdat.


2010-10-18 Uppdatering
Fick efter en månads lååång väntan ett nytt objektiv, som efter några snabba tester kändes ok.

Åkte därför ut på en barnfotografering med det. Jätteskönt att jobba med, snabb autofokus och känns gediget. Är van vid fasta optik, men det var bekvämt med zoom.

Kom hem och la in bilderna i datorn och där kommer besvikelsen. Fortfarande oskärpa. Mycket bättre än sist när det inte gick att använda bilderna, men fortfarande för dåligt när man tar betalt för sitt jobb.

Det blir till att åka in till canon och kalibrera optik tillsammans med kamerahuset. Förhoppningsvis blir jag nöjd då. Hoppas!!

Personligen tycker jag att det är dåligt att varken Canon eller fotobutiken testar sin optik när man vet att det finns kända fel i L-serien. Det borde man kunna kräva i den prisklassen.

Uppdatering 2010-12-22

Min andra vända med objektivet var energikrävande eftersom de denna gången ville att jag skulle lämna in både kamera och objektiv tillsammans. Väl inlämnat meddelar de att man måste ha kvitto på både kamera o objektiv (max 2 år gammalt). Efter lite letande löste det sig dock =)

Objektivet presterar nu bra, det har en väldigt fin färgåtergivning och är snabbt och tyst. Fokuspunkten ligger på ställe vilket såklart underlättar. Dock måste jag säga att jag fortfarande hade högre förväntningar på skärpan än vad som ges. Jag kan ibland känna att jag inte riktigt litar på objektivet och att det ska prestera i något förutom perfekt ljus. Det kan se bra ut i kameran men bli skit i datorn o kräver mycket efterarbete. I halvtaskigt ljus presterar 50mm 1,8 mycket bättre.

Hade jag fått välja idag tror jag att jag valt att lägga mina pengar på ett annat objektiv men så är livet, man lärav sina misstag.

Kundtjänst: Har fått lämna in det med "order brådskande", men nu har det gått en vecka utan återkoppling.

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 11999

2010-08-18 Forslund



PLUS: SKARP! Helt OK pris
MINUS: Mindra skarp åt kanterna på min FF. Ganska kraftig vinjettering vid 24 mm. Men inget jag stör mig på. Stör mig dock på att det krävdes fokuskalibrering innan objektivet funkade fullgott. Mitt tålamod med canon börjar tryta. Tung

Fantastisk skärpa och fina färger. Blått och Grönt gör den speciellt bra. Vansinnigt skarp, enligt mig över hela omfånget..

Kundtjänst: Fantastiska människor på Fotokungen..

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 11600

2010-05-17 laibach



PLUS: Skärpa, konstruktion, vikt och hanterbarhet.
MINUS: Har inte hittat några.

Skärpan är mycket bra tycker jag, t.o.m. på 2,8. Stor skillnad på skärpan jämfört med exv. Tamron 28-75.

Färgerna och djupet gluggen ger är utmärkta.

USM = Grymt tyst AF.

Många klagar på att objektivet är tungt och otympligt. På många forum kan man läsa att tyngden och otympligheten är ett skäl till att avstå från detta objektiv.

Jag håller inte med! Efter att ha läst på ordentligt innan köpet så trodde jag att 24-70:an skulle vara mycket tung, stor och otymplig, nästintill praktiskt svårhanterlig. Döm om min förvåning när jag fick hem den. Det är i och för sig mycket tyngre än tex. ovan nämnda Tamron 28-75 men byggkvaliteten och bildresultatet är ju också så mycket bättre jämfört med Tamronen. Men att säga att den är opraktiskt tung är för mig oförståeligt. Jag är dessutom inte någon jätte så därför blir jag ännu mera förvånad över att allt och alla klagar på dess vikt. Tycker personligen att vikten ger ökad stadighet och känsla av kvalitet!

En sak jag var orolig för var att omfånget skulle kännas lite för kort, dvs. att 70 mm som övre gräns skulle va för lite zoom, men jag tycker omfånget är mycket trevligt och praktiskt även på småbildsformatet.

Jag är mycket nöjd och jag säger som många andra tidigare sagt, efter att ha testat L så ser jag inte tillbaka.

Liknande produkter: Normalzoomar från Sigma och Tamron.

2009-12-29 jn4u



PLUS: usm, skarp. vädertätnad.
MINUS: vikt, is

Vad jag gillar med detta objektiv är USM motorn, den är snabb och pålitligt till skillnad mot det tamron (24-70) objektiv som vi hade innan i
samma bränvidd. Försöker man fotografera saker som rör är det viktigt speciellt om det är lite mörkt. Det jag inte gillar med objektivet är dess vikt, då vad tamronen bättre. Vi har därför kvar en Canon EF 35/2.0 när vikten är jobbig. Priset är en nackdel. För samma pengar får man ett 17-40, 70-200 4L objektiv. Har man som jag en 50D så finns det objektiv som är lättare och intressantare bränvidd. Men funderar man på att uppgradera till en fullformat tror jag denna kan vara ett intressant alternativ.

Liknande produkter: Tamron 28-75, såldes vilken skit.

Kundtjänst: demo ex med 1års garanti.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 8000

2009-10-25 hamsi



PLUS: Skarpt, AF-Focus, skärpa,
MINUS: Motljuskyddet

Denna glugg e toppklass med Canon 5D mark II. Sen så vet jag inte hur den presterar med andra kamera hus men med 5D mark II så arbetar de 2 tillsammans perfekt och de trivs bra ihop.

Har haft Nikkor 24-70 mm 2.8 N och tycker att den var bättre på+ något sätt med glaset , men den här duger gott och väll till de utförda arbeten som jag gör och kan rekommendera denna glugg till alla seriösa foto älskare, inget fel eller dåligt om gluggen, men när man har haft både Nikon och Canon så känns vissa bilder annorlunda trots allt .

synd att motljus skydden på samtliga canon e så pass dåliga då det är plast plast plast som e så pass dålig kvalité tycket jag för en sådan bra märke.

Bilderna blir skarpa , skärpan hittar rätt, och att den känns lite tung e bara bra då känns det att man har en system kamera i handen

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 13720

2009-06-30 gedjan



PLUS: Skärpa, färger, kontrast, zoom omfång, snabb och tyst, samt byggkvaliltet.
MINUS: Dyr och tung.

Uppgraderade också till en 5D, och kände att min 17-40 inte fungerade lika bra som normal zoom längre. Valet föll på denna, inga problem med front eller back focus som några skrivit om. Däremot lite trög vid zoom ringen runt 24mm samt betydligt lättare vid 70mm...
En ljusstark bra normal zoom som presterar grymt bra bilder med skärpa och färger på FF. Är säkert lika fin på en kamera med APS-C sensor, men då skulle jag hellre kikat på en 17-40. (Om du inte vill åt ljusstyrkan, och vill ha en bra normal zoom på APS-C sensor).

Liknande produkter: Canon 24-105/4L

2009-06-30 MLFoto



PLUS: Skärpa, kontrast, färgåtergivning, byggkvalitet, snabb och tyst.
MINUS: Lite tung, dyr.

Eftersom jag uppgraderade till en Canon EOS 5D så behövde jag en ny normalzoom. Valet föll på denna glugg och jag ångrar mig inte för en sekund. Visst är den lite tung, men jag vande mig ganska snabbt. Var lite orolig för att den skulle front- eller bakfokusera på min kamera eftersom man läst att vissa klagat på detta, men jag verkar fått ett perfekt exemplar. Vinjetterar lite i vidvinkelläget och är lite soft längts ut i hörnen, men inget man lägger märke till om man in fingranskar hörnen i 100%.

Liknande produkter: Tamron 28-75/2,8

Köpt hos: Privat

2009-05-22 Lars Karlsson



PLUS: Skärpa, bokeh, stabilitet, tålighet
MINUS: Storlek, tyngd, pris.

Fantastiskt objektiv med skärpa och bokeh om man så vill. Jag använder det i för porträtt inne, i studio och allmänfotografering som t.ex. gatufotografi där det uppenbart inte är särskilt diskret men det ökar bara utmaningen. Ångrade mig direkt efter jag köpt det och funderade på att bära tillbaka klumpen men när bilderna visade sig bli fantastiska så fick det stanna.

2008-08-31 Kjell Axelsson



PLUS: Kvalitet! Oj,oj,oj vilken skärpa...++++
MINUS: Vad för nåt, nja, priset kanske

Vilken gedigen pjäs!!! Finns det något som kommer slå den här gluggen på fingrarna? Vilken otrolig skärpa, ångrar inte för en sekund att jag köpte den!

2008-07-31 Per Söderlund



PLUS: Ljusstarkt, kvalitet. Skärpan. Oj vilken skärpa!
MINUS: Jag vill inte ha nåt annat än L-optik nu och det blir ruskigt dyrt i längden.

Köpte detta objektiv i ett kit med en Eos 5D. Jag har ännu inte ångrat mig. Vikten på objektivet och kameran gör att det känns som att jobba med en pansarvagn. Det finns nog få situationer som ryms inom dess zoomomfång som den inte klarar av.

Skärpan var det första som slog mig när jag förde över bilderna till datorn. Jag har aldrig sett på maken till skärpa.

Bländare på 2.8 är perfekt vid tex bröllops-foto även om jag ibland känner att 24-105 vore önskvärt. Men då förlorar man 2.8. Kanske en baggis då det går att kompensera med högre ISO.

Jag har aldrig ångrat att jag köpte det här objektivet. Det är det objektiv jag använder mest både i studio i andra sammanhang. Snart börjar hockeysäsongen och då kommer jag att plocka fram mitt Sigma 70-200/2.8 några gånger.

Liknande produkter: 24-105/4L IS USM.

Kundtjänst: Inte behövts.

Köpt hos: Cyberphoto

2008-07-23 garwin



PLUS: Skarpt
MINUS: lite tugnt.

Köpte det beg på Adorama i NYC, efter ha fotat ca 500bilder så är jag mycket nöjd. Använda sigma innan till min 30D. Tycker detta funkar perfekt till 5D

Köpt hos: Adorama Photo

2008-03-10 Hyland



PLUS: Bra zoom omfång. Snabb autofokus.
MINUS: Oskarpt som det är nu. Fortfarande oskarpt, Nu riktigt Bra

Köpte gluggen för några månader sedan men har inte kunnat testa den ordentligt förrän nu. Blev besviken redan vid de första testen på skärpan men tänkte att det kanske var inbildning eller skakningsoskärpa pga för lång slutartid, men nu när jag testat vidare så tycker jag att den är oskarp vid de flesta bländarna och över hela brännvidds omfånget. Det är som om man andats på frontlinsen så den blivit immig. (Något överdrivet)

Ber att få återkomma med ny recension efter besöket hos RCC i Göteborg, men det lär dröja 5-7 v innan det kommer tillbaka.

Det var ju enligt vissa recensioner och betyg som: "sjukt skarp", bästa skärpan någonsin" etc som gjorde att man valde denna glugg, men än så länge är jag inget annat än besviken. För det priset ska det kunna leverera därefter.

Min 18-55 kitglugg slår nog detta exemplar på fingrarna som det är nu!

Återkommer med ny recension.

Tja, Gluggen är tillbaka men vet inte om jag är helt nöjd. Lyckas helt enkelt inte få till skärpan. inte ens med slutar tider på 1/500 - 1/1000, vilket inte ska resultera i skakningoskärpa i allafall. Men där emot tycker jag mig se andra områden än de jag "siktat på" vara mer skarpa. Kan bara få detta till att det fortfarande fokuserar framför den ämnade fokuspunkten. Det lutar åt ett nytt besök hos RCC. Återkommer m info.

Uppdaterad recension:

Efter ett andra besök på RCC skruvades objektivet isär för justering, skulle kosta 2200:- men när jag hämtade ut det så gick det ändå under "Goodwill" = gratis. Jag är säker på att de vid isärtagandet hittat något som ev kunde härledas till fabriken. Hur som helst så är det mycket bättre och funkar klockrent ihop med min 5D MKII, med en mindre microjustering. Den träffar skärpan mycket bra men upplever den fortsatt något soft på 2,8, men inte så det stör.

Mikael

Kundtjänst: (RCC, Tbh är inte kontaktade alls)) Ska nyttja dom för justering, vet om 5-7 veckor om de var bra eller viceversa.

Köpt hos: TBH.se

Pris: 13000

2008-02-07 Per Karlström



PLUS: skarp och tålig!
MINUS:

Riktigt skarp. Den är riktigt bra tätad. den klarar nog allt. Har fotat med den i en snöstorm i himalaya och ett vattenkrig i kathmandu där folk kastade vatten och färg på både mig och kameran. Det var bara och vänta på att färgen torkade och sen torka av den. inga problem!

Kundtjänst: fick ett bra pris och trevligt bemötande. Dom vet vad dom pratar om.

Köpt hos: Walters Foto

2008-02-03 conny.lundgren



PLUS: Skarp, ljusstark, kvalitetskänsla
MINUS: Något tung

Förmodligen den bästa normalzoomen du kan få tag i, hade tidigare Sigmas 24-70 f2.8 vilket levererade utmärkta bilder på mitt gammla crop-hus. Tyvärr höll det inte måttet när jag gick upp till en 5D. Har du en Fullformat och pengar över är det ingen tvekan, har du däremot en crop kan det räcka med Sigmas motsvarighet för en bråkdel av pengarna

Liknande produkter: Sigma 24-70 F2.8

Köpt hos: e-bay (från Honkong)

Pris: 8500

2008-01-18 RÖN



PLUS: Tar bra bilder
MINUS: Hus och glugg är kanske lite bför tunga

Jag köpte denna tillsammans med D1 mark III och är mycket nöjd med kombinationen

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 12000

2007-09-06 Palletheking



PLUS: Skarp, ljusstark, välbyggd, USM
MINUS: Dyr och något rackligt motljusskydd.

En verkligt bra normalzoom. Snabb och skarp. Bra skärpa redan på 2,8, har tagit många bilder på 2,8 med knivskärpa på ögonen. Mycket fin kontrast och färgåtergivning. Canons motljusskydd är tyvärr överlag lite sämre i konstruktionen än Nikons men det får man väl leva med. Stor tung och byggd som en stridsvagn med härlig tyngd. Snabb och säker af. Finns inte mycket övrigt att önska. Dyr men kanske också bäst, väl värd pengarna.

Köpt hos: Expert Linden, Norrköping

2007-08-31 statik



PLUS: bra bränvidd, ljuskänsligt, välbyggt.
MINUS: tungt, kanske ?

Jag hade lite erfarenhet av L -optik innan jag köpte 24-70. Jag insåg ganska snabbt att jag hade mycket framför mig. I kombination med 5D får jag den kvalité jag sökt på bilderna, dessutom är det väldigt enkelt att jobba med. Det är 'lagom' brännvidd då 24 är en helt ok vidvinkel och 70mm fungerar fint för porträtt. Jag har inte sett några tendenser till tunn/kuddeffekter.

Liknande produkter: 24-105, 17-40

Kundtjänst: Mycket bra bemötande och kunskap om produkten.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 11000

2007-05-26 Jenssa



PLUS: Bra omfång på min 5D, Bländare 2.8, byggkvaliten
MINUS: Stort motljusskydd (om det nu är något negativt)

Kollade lite på 24-105/4L IS men kände att jag behövde f/2.8 för porträtt och liknande.

Det är bygg som en tank och vädertätat, inget mer att säga där... Dock väger det en del men personligen tycker jag det inte är så extremt farligt. Skönt med lite tyngd!

Liknande produkter: 24-105/4L IS

Köpt hos: Begagnat

Pris: 8700

2007-05-02 Fridberg



PLUS: Allt!
MINUS: Här ska man skriva tungt men kvalité väger.

Hade tidigare en Canon EOS 20D och Sigmas EX 24-70, 2.8. Var nöjd med den kombinationen. Efter byte till 5D så höll inte Sigmas objektiv måttet. Är så nöjd med Canonobjektivet. Vilken skärpa, byggd som en stridsvagn och USM-motorn underbar! Det var dyrt men det kostar att ligga på topp vilket man gör med detta objektiv.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 12495

2007-05-01 NeoTech



PLUS: Skärpa, USM, 77mm glugg, dammskydd, BASTANT
MINUS: Tung som ett as.

Nya favoriten i gammal förpackning, detta är en TANK, har gått ifrån att använda mitt 50mm/1.8 i alla situationer till detta. Nu har man helt plötsligt möjligheten med utsnitt och kvaliten är nog helt enkelt oslagbar i sitt segment..

Köpt hos: Pixmania

Pris: 14000

2007-03-02 sundis73



PLUS: Skärpan, kontrasten och byggkvalitéten
MINUS: Canons kvalitétskontroll. Det är ett skit att försöka montera av eller på objektivet på kameran om motljusskyddet sitter monterat "bakvänt"

Var ganska tveksam till att köpa det här efter att ha läst att flertalet har haft problem med kalibreringen.
Kom ändå fram till att det här objektivet motsvarade mina behov och köpte ett.
Självklart fick jag ett som felfocuserade rejält dåligt men lämnade in det och kameran för kalibrering.

Nu när det är gjort så kan jag bara säga att objektivet är suveränt tillsammans med min 30D.
Verkligen nöjd med mitt köp och skulle göra samma val igen.

Visst väger objektivet en del och visst är det ganska stort men jag känner inte att det är något stort minus.

Som återkoppling på Magnus Lindqvist kommentar där han frågar sig om felfocuseringen inte är psykologisk så kan jag bara svara att mitt objektiv var så felkalibrerat att det gick utanför skalan på mätschemat.
Det är inte psykologiskt framkallat.

Liknande produkter: Canon Ef 24-105/4L IS USM och Canon Ef-s 17-55/2,8 IS USM

Kundtjänst: Kalibrerad hos Stockholms Central Service AB efter köpet

Köpt hos: Zebra Media

Pris: 11300

2007-02-03 EOS_30D



PLUS: Kvalité! Känsla! Skarp!
MINUS: Tung! Dyr!

Har endast haft gluggen 1 vecka men första intrycket och känslan är helt klart, första klass! Därav betyget så långt.

Lite ovant med "omvänd" zoom..!?

Jag återkommer med en mer utförlig recension när jag har testat gluggen ordentligt.

Liknande produkter: Canon EF-S 17-55mm f/2.8

Kundtjänst: Alltid trevliga och serviceminded!

Köpt hos: Mattsons Foto i Lund

Pris: 13000

2007-01-31 d-one



PLUS: Skärpa, färger, zoomomfång, byggkvalitén
MINUS: Inga

Helt sjukt bra objektiv, love it, förmodligen ett av världens skarpaste. Byggkvalitén är som en stridsvagn (även vikten)!

Skulle vilja byta plats på fokus och zoom -ringarna, sitter inte bra, fast det gör dom ju inte på så många andra Canon-objektiv heller.

Förstår inte folk som tycker att det är för dyrt?! Den levererar precis det man betalar för, lever gärna på vatten och bröd i några år för denna!!

Liknande produkter: Sigma 28-70, Canon 17-55 2.8, Canon 24-105

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 12000

2006-11-20 beno-64



PLUS: Skarpt med levande färger. Snabb + tyst autofocus. Ruggig kvalitetskänsla, byggd som en stridsvagn (och nästan lika tung).
MINUS: Stort, tungt och ganska klumpigt. Dyrt. Hade gärna bytt lite tele mot extra vidvinkel (zoomomfånget blir ju 38-112 på min 20D).

På det stora hela ett fantastiskt objektiv där fördelarna överväger nackdelarna.

Liknande produkter: Ef 17-40/4,0L

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 12800

2006-11-01 Photocon



PLUS: Jättefint bokstöd eller brevpress men aningen dyrt (innan jag fick mitt ex utbytt av Canon). Efter bytet gör gluggen sitt jobb som förväntat. 24-läget inte riktigt distinkt, varken på 40D eller 1DsMkII (båda kamerahusen är justerade)
MINUS: Saknar ord efter att Canon "reparerat" det 2 ggr och det ff är lika dåligt. Redigerat 2008-02-12. Efter utbytet är ssv enda minuset ett lite odistinkt 24mm-läge vid full öppning.

Redigerat 2008-01-11: Optiskt sett mycket bra i zoomlägena från 50mm och uppåt. Skrämmande dåligt på full öppning i vidvinkelläge. Har aldrig sett ett sämre objektiv. Totalt utslaget av exv Sigma 18-50/2.8, Tamron 28-75/2.8.

Det var kass i vidvinkelområdet redan från början. Tyvärr skadade jag armen och kunde inte kolla objektivet så noga efter inköpet. Det var först efter att armen läkt något så när som jag upptäckte att detta måste vara ett måndagsexemplar där de som satte ihop det hinkat bra med saké under helgen.

Skickade det för service. Efter 5 veckor kom det tillbaks och sades vara ställt som ett referensexemplar. En koll visade genast att det var precis lika dåligt. Skickade in det på nytt. Borta i 3 veckor och det kom tillbaks för 2 dagar sedan. Och det var faktiskt bättre. Bättre i så måtto att det vid 24mm och f 2.8 bara felfokuserar så bilden blir riktigt dålig. Innan blev den förbannat dålig.

OBS: Detta är ett redigerat inlägg. Efter att optiken varit borta så länge var jag tvungen att köpa mig en ersättare under tiden jag litade på att Canon kunde fixa optiken. Ersättaren var en Sigma 18-50/2.8 EX som funkar perfekt optiskt.

Men har man betalt nästan 13.000:- för en 24-70/2.8 L usm vill jag att den ska fungera. Oskärpa med 3 olika kamerahus som ger skarpa resultat med mina 7 andra optiker.

Detta är säkert en väldigt bra optik när den är ordentligt monterad, men det är inte min och jag har mailat till Canon igen för att kräva en riktig åtgärd.

När den åtgärden är gjord, eller OM den blir gjord ska jag måhända revidera den här recensionen.

Intill dess: Så kliar det i fingrarna att slänga optiken åt h-e!

Intill dess: Kan jag heller inte rekommendera Canons service.

Redigerad recension 2008-02-12: Gluggen gick inte att reparera så Canon gav mig efter 3 reparationsförsök en ny glugg. Hade bra dialog med RCC och Per på Canon under en tid. Men detta nya exemplar får jag revidera min uppfattning till det bättre:

Nu upplever jag att jag har en väldigt bra 28-70. Jo, ni läste rätt! 24mm läge vid full öppning är inte direkt oskarp, men lite fadd o mjuktecknande. Dock helt ok mittskärpa vid avstånd under 1m. vid f 3.5-4.0 är 24mm-läget helt okej. 28mm läge bra vid 2.8. 35mm läge oxå bra vid 2.8. 50 och 70mm lägena är helt outstanding och där saknar man inte fast optik alls. Skulle vilja säga att läget 35-70 mm t o m överglänser många fasta gluggar vid f 4-5.6. Minuset är dock 24mm-läget som är mjuktecknande. Så det samlade betyget får bli bra.

Har dock testat andra låneexemplar. Verkar finnas ganska många 24-70 ute som är dåligt justerade eller har fabrikationsfel. Folk som inte använder full öppning så ofta kanske inte märkt detta. Men jag lånade 4 objektiv under tiden det tog att byta ut mitt. 1 var sämre än mitt som var på reparation, 1 var likvärdigt, 1 var aningen bättre och 1 var i princip perfekt.

Behövs inte ljusstyrkan rekommenderar jag faktiskt EF 24-105/4 L is usm till fullsensorkamera. Vilket känns konstigt eftersom de första exemplaren av den gluggen hade en bildfältskrökning som var störande. Om 24-läget på 24-105 är 24mm så är 24-läget på 24.70 drygt 25mm, eller också är 24-läget på 24-105 c:a 23mm. Hursomhelst har 24-105 blivit riktigt bra.

Liknande produkter: En massa andra innan denna glugg fick förtroendet.

Kundtjänst: Canons s k helpdesk=ställde en fråga där i slutet av oktober och skulle bli kontaktad. Har ff inte hört av dem.

I övrigt har jag mailat, pratat, skickat bildexempel o s v till Per på Svenska Canon och chefen på RCC som verkligen försökt hjälpa mig, men när optiken tydligen är irreparabel så hjälpte inte deras ingripanden heller. Så jag fortsätter att maila. Redigerat 2008-02-12: Och det gav resultat (se ovan)

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 13000

2006-10-31 macrobild



PLUS: välbyggd , bra snäcka, jämn och fin i gången än så länge.Hyggliga motljusegenskaper, bra närgräns
MINUS: kantskärpan kunde vara bättre på en kamera med stor sensor

Tung och klumpig,verkar vara bra byggd och vädertålig

Liknande produkter: -

Kundtjänst: -

Köpt hos: Mattssons Foto

2006-09-20 EazyLiving



PLUS: Skärpa,kontrast och färger. Har inte sett bättre hos någon annan zoom.
MINUS: Tömmer lönekontot lite väl snabbt....

Har provat lite billigare 2.8 zoomar innan då jag tyckt denna var lite för dyr. Har aldrig varit nöjd med skärpan och kontrasterna t ex Tamron 28-75 eller Sigma 18-55 och sålt av dem nästan omgående. Fick nu lite pengar över och slog till på ett 24-70 och jag kan inte säga annat än att jag fått allt jag saknat i de andra zoomarna. Kanonskärpa, kontrast och underbara färger. Funkar t o m på 2.8 utans större förlust.

Liknande produkter: Sigma 24-70/2,8 och Tamron 28-75/2.8. Båda rena skräpet i jämförelse

Kundtjänst: Mkt bra

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 13195

2006-09-05 Ida-Ragnarsson



PLUS: lätthanterelig
MINUS: tung som as

helt fantastisk.

Köpt hos: molanders

Pris: 7000

2006-08-14 Ola_H



PLUS: Mycket bra skärpa i alla lägen från 2.8. Stabil konstruktion
MINUS: Rätt dyr, men mångsidigheten, stabiliteten och bildkvaliteten uppväger.

Som sagt av flera nedan är detta ett objektiv med lite dåligt rykte. Jag har kört den några år nu och ända tills rätt nyligen på en 10D. Jag fick en och annan riktigt bra bild och var grymt nöjd med känslan och handhavandet. Dock tyckte (även) jag att den inte riktigt hade det där lilla extra. Jag hade vissa misstankar om att AF-kalibreringen på objektivet och kameran inte riktigt lirade ihop och att det gav de inkonsistenta resutaten. När jag nyligen bytte till en 1DII fick jag detta besannat. Nu är i princip var enda bild kanonskarp, oavsett bländare och brännvidd. Färg och kontrast är också riktigt bra. Så, personligen tror jag att det snarare är dylika kalibreringsproblem som är orsaken till objektivets ibland tvivelaktiga rykte.

En cool detalj på objektivet är att det blir längst i 24mm läget och därmed kan motljusskyddet utnyttjas optimalt. Annars skulle nog flare kunna vara ett problem på en konstruktion med så här pass många glasbitar i. Byggkvaliteen är ocks grym. Mitt drattade i golvet från ögonhöjd när jag på något märkligt sätt kommit åt knappen för att lossa objektivet och sedan zoomade. Motljusskyddet to visserligen en del av smällen och flög av (men höll). Detta var två år sedan och resultaten är alltså _efter_ denna smäll superbra.

Som sagt kör jag nu objektivet på en 1DII med 1.25 i cropfactor. Möjligen är det optimalt, för man slipper de orkarpa kanterna som FF-folket pratar om och samtidigt kommer brännvidden betydligt mer till sin rätt än vad den gjorde på 1.6x 10D, tycker jag.

Liknande produkter: 28-70, 24-85/3.5-4.5

Kundtjänst: Bra, men ingen kontakt rörande detta objektiv

Köpt hos: Privat beg

2006-08-14 Tommy Åström



PLUS: Gediget, skarpt och mycket användbart.
MINUS: Dyr och tung.

Vad jag har förstått så har en del haft lite otur med denna pärla till objektiv, lite ojämn kvalitet. Högst beklagligt att Canon släpper igenom måndagsexemplar. Men mitt ex är inget annat än en fullträff rakt igenom. Jag införskaffade objektivet lagom till min paris resa, där det användes otroligt flitigt. Jag har nu studerat diorna mycket noggrant, mycket nöjd med vad jag sett. Lite kort; Vid 24mm kanonskarpt redan på full glugg, om än med lite kromatisk aberration, men knappt märkbar. Vinjetterar bara lite på 2.8 men halvirriterande tunnformig distortion. Bländas det ned ett par steg så blir det ännu bättre. Men distortionen kvarstår ju såklart. Runt 35-50mm är gluggen för mig i det närmaste perfekt. Ingenting att störa sig på, det blir bara så bra. Vid 70mm även där kanon-resultat. Ströljusnivån är så gott som noll, helt otroligt egentligen. Autofokusen är hur snabb och exakt som helst, den har aldrig tvekat, inte ens vid 24 och dåligt ljus. Den enda nackdelen som jag ser det är att den väger ju ett kilo med filter och motljusskyddet. Ja motljusskyddet ja, det är nog det mest rejäla skydd jag äger. Lika stort som endast objektivet. Bra balans om man håller sig runt 50-70mm, vid 24 är det lite framtungt. Priset är väl inte så mycket att säga om, såna här bitar kostar ju en slant, tyvärr. Mycket skarpt och mycket gediget gör det här till ett mästerligt objektiv enligt mitt förmenande. Jag har velat fram och tillbaka mellan zoomar och fasta brännvidder, men nu har jag hittat hem om man säger så. Använder du EOS och vill göra av med drygt 13000 så är detta objektiv ett bra alternativ att lägga de pengarna på.

Köpt hos: Schönherrs foto.

Pris: 13195

2006-08-14 Jerkan



PLUS: kvalite rakt igenom, skärpa, fokus och bokeh.
MINUS: vikten och något dyr.

Riktigt skarp redan vid 2,8! Fokusen snabb...verkar vara ännu snabbare än mitt 17-40!? Perfekt allroundzoom med FF(köpte den främst till bröllop). Byggd som en tanks:) vilket tyvärr har sina nackdelar också...inte kul att kånka på en hel dag.
Ger fin bokeh också.
Blivit en klar favorit redan efter ett par veckors bruk!
Inte märkt av någon kvalitets miss eftersom mitt ex. fungerar ypperligt...fokusen klockren varenda gång!

2006-06-01 BugEyes



PLUS: Skärpa, kontrast och användbarhet
MINUS: Att kvalitetskontrollen hos Canon släpper igenom defekta exemplar. Dyrt.

Mycket skarpt och mångsidigt objektiv som jag använder både på 5D och 20D. På de kamerorna har det väldigt olika omfång och är vidvinkel till normal på 5D och normal till tele på 20D.
Fokuserar snabbt, tyst och exakt.
Först fick jag ett måndagsex som bakfokuserade grovt och jag är besviken på att Canon släpper igenom sådana i den här prisklassen. Därför vill jag inte sätta högsta betyg på den här gluggen även om den jag har nu förtjänar det.

Med tanke på Lars recension nedan får jag väl vara glad som fått ett bra exemplar redan andra försöket.

EDIT: Nu när jag haft den ett tag kan jag inte annat än att höja betyget till full pott trots strulet med det första exemplaret.

Liknande produkter: Hade Sigma varianten innan som var nästan lika bra

Kundtjänst: Fick ett defekt exemplar först och blev bollad mellan Dustin och Canon för att få hjälp. Tog 5 veckor att få ett nytt. DÅLIGT!

Köpt hos: Dustin

2006-06-01 Lasse Hafner



PLUS: skarp, skarp, skarp, ljusstark, tung och stabil (med batterigrep och 6 st laddningsbara AAA batterier) suveräna färger och bokeh, sa jag skarp vid 24 mmm F2.8, känslan...byggd som en tank, yrkesglugg med superkvalitet
MINUS: Tog mig ett antal exemplar att komma till himlen.. -L-gluggar är farligt snabbt vanebildande och en dyrbar ovana.. ;-)

Läst mycket om denna glugg innan jag köpte den.
Det är två läger här, de som tycker att den är oskarp framför allt i området 24mm vid F2,8-4, och de som tycker att den är skarp överlag.
Jag tillhör båda grupperna, eller rättare sagt: tillhörde.

Mitt första ex, fokuserade fel, ca 5 cm bakom objektet, det andra exet jag provade var i klass med en instamatic, började tro att mitt hus lagt av, detta kollades snabbt med Leica summicron 90:an och Planar 50:an samt mina övriga L gluggar, knivskarpt...
??? - Stort huvudbry..ångest, hade ju bestämt mig, ville ha just denna glugg...:-(((

Provade ett tredje ex, överlag luddigt, speciellt på längre avstånd..ÄNNU mer ÅNGEST!!

Desperat bad jag att få monterexemplaret, som stått och dammat, denna kom från en äldre batch (UU0109)..

-Knivskarpt, äckelskarpt redan vid 24mm och F2,8...
Kontentan:
om man lägger ner lite tid+energi och har en bra fotohandlare som är hjälpsam (i mitt fall ytterst serviceinriktade!!) så är detta en fantastisk glugg, i klass med min Leica summicron 90:a. Men se upp med ojämna kvalitén, det finns siter som listar batchar som man bör undvika, vet folk som bytt och fått en kanonglugg först vid 6:e exemplaret innan de varit nöjda.
Långt om denna, men det är oxå en omdebbaterad glugg på många siter, se tex www,fredmiranda.com under "reviews" ,när den levererar gör den det med besked, suveräna färger, bilden nästan "hoppar ut från skärmen" ala 3d känsla.
Sitter på för jämnan just nu, Planar T* 50:an och Summicron 90:an har välförtjänt långsemester för tillfället..
;-)
Stort tack till jocke i stockholmsbutiken för allt engagemang och tålamod!!!

Liknande produkter: Carl Zeiss New APO vario sonnar T* 28-70 3,5-4,5 + adapter från fotodiox.com samt Canon EF 24-105 4L USM

Kundtjänst: Mycket kunnig och ytterst serviceinriktad personal, mycket proffsigt, kommer att gå hit fortsättningsvis!!

Köpt hos: scandinavian Photo

Pris: 13000

2006-03-24 Micasp



PLUS: Tyst, snabb och exakt..
MINUS: Inget

Världsklass tycker jag!! jag har gått från en hyffsad sigma (nikon) 24-70 till den här, och skillnaden är riktigt stor... jat tyckte till en början att sigman va otroligt snabb tyst.. de va innan jag viste bättre :)

Skärpan e grymt bra även vid 2,8 om jag då jämför me mina gammla gluggar

Liknande produkter: Sigma 24-70 och några andra sigma gluggar

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 13195

2006-02-17 joma79



PLUS: Skarpt, snabbt, välbyggt.
MINUS: Inga

Ett objektiv som är skarpt, ljusstarkt, välbyggt och snabbt. Blev snabbt mitt favoritobjektiv.

Köpt hos: Privat

Pris: 9500

2006-01-22 Staffan Johansson



PLUS: Bra brännviddsområde för 24x36 mm.
MINUS: Dålig skärpa i kanter och hörn vid vidvinkel.

Det här objektivet måste kanske omvärderas (2:a gången?) nu när man åter börjar använda det som det var tänkt - med fullformats sensor. Det är ju gjort för 24x36 mm men har kanske mest använts för mindre format i de första digitala systemkamerorna. Då är det ju mycket bra för det mesta! Man använder "the sweet spot" av bilden. Men efter att ha tagit en del bilder på den stora och krävande sensorn i 5D börjar jag fråga mig: Skall jag släpa på denna imponerande klump bara för att få bekvämligheten av zoom med omfånget 24-70 mm? OK - på 70 mm är det bra, till och med mycket bra. Men på 24 mm och större bländare... nja, då gäller det att det väsentliga i bilden måste ligga i mitten! I kanterna är det faktiskt riktigt dåligt!

En snabbkoll på MTF-kurvorna i Canons egen bok (heder förresten åt ett företag som ärligt redovisar vad grejorna presterar i mätbara termer!) visar att mina erfarenheter så här långt stämmer med teorin. Kontrasten för finare bilddetaljer går ner mot 30-40 % , radiell och tangentiell kontrast skiljer sig mycket åt (koma) och det hela ser inte alls bra ut i kanter och hörn. Alltså: om det är vikten som är problemet kan man nog hitta tre fasta brännvidder med samma vikt och bättre prestanda. Om det är priset blir det nog dött lopp. Men vill ha bekvämligheten av vidvinkel till kort tele i snabba lägen så är detta objektiv bra!

Kundtjänst: Bra service hos Centralservice - om man registerar sig som kund får man service på 48 timmar.

Köpt hos: Begagnat.

2005-11-26 Cobb



PLUS: Skarp och välbyggd
MINUS: Har inte hittat något.

Ett väldigt bra normal zoomobjektiv som dock gjorde att jag rensade bort det mesta som jag hade i min väska.
Nu är det bara L optik som gäller.

2005-08-09 rikun



PLUS: Magnifik färgåtergivning. Skärpan är toppen när man bländar ner lite. Tyngden gör att den känns väldigt, nej ÄR, stabil. Blixtsnabb AF.
MINUS: Lite besviken på att den inte tecknar så bra vid full öppning minus också för svindyra filter pga 77 mm:s filterdiameter. Pga det här droppade jag betyget från 5 till 4.

Har haft linsen sedan juni och använt den på reportageresor, bl.a. i Kosovo och på rockfestivaler och är supernöjd. Visst är den stor men den har ett toppen motljus skydd och plus-sidan uppväger de få nackdelarna. Den är som gjord för min 20D. Visst är den dyr men efter att ha använt en hel del billigare linser under årens lopp känns det som om den här överlever mig. Läste väldigt mycket om linsen och problemen som folk har haft med felfokuseringar osv men har inte märkt någonting av det.
Funderade först på fasta brännvidder men gick i stället inför den här linsen, en 70-200/4 L och 10-22/3,4-4,5.

Liknande produkter: Fasta Canon objektiv

Kundtjänst: Ingen, har inte behövt ännu

Köpt hos: Penn Camera i Washington DC

Pris: 11800

2004-11-12 Conna



PLUS: Skärpan, snabbheten, motljusskyddet
MINUS: Inga alls

Underbar optik på alla sätt. Har haft ett Sigma Sigma EX 24-70/2,8. Det borde ingå öronproppar till det Sigma objektivet. Canons är så tyst, så tyst... Ok, priset är väl lite högre också. Men det är det värt.

Liknande produkter: Sigma Sigma EX 24-70/2,8, Tamron 28-75/2,8 XR Di

Köpt hos: Schönherrs Foto

Pris: 13195

2004-05-30 mfoto



PLUS: Kanon skärpa när man bländar ner lite. Fantastisk bra autofocus "tyst" Man får ett kanon bra motljusskydd på köpet! Går att fokusera manuelt även med AF på.
MINUS: Dåligt skärpa vid bländare 2,8 Dåligt att neutralt skyddsfilter inte ingick.

Skaffade denna glugg som ersättare av Sigmas 28-70 2,8 optik som jag inte var ett dugg nöjd med!
Canons egna är dock superbra, köper ni denna kommer ni inte ångra er! Den kostar ju dock en slant men jag tyckte att de var värt priset, det känns kanon när man vet att optiken ger en kvallite och inte bara en massa oskarpt skit.
+ med denna glugg är att man kan vrida på focus ringen även om man kör af, vilket e bra för då sabbar man inte motorn av misstag.

Liknande produkter: Sigma 28-70 - 24-70.
+ massa anndra.

Kundtjänst: Canon är alltid Kanon

Köpt hos: Expert

2004-05-21 Lars Johnsson



PLUS: Mekaniskt-välbyggt, Skarpt om man bländar ner, kontrast & färgåtergivning
MINUS: Vid full bländar-öppning inte skarpt, stort & tungt, objektivets längd ändrar sig vid zoomning. Priset

Efter att ha läst mycket gott om objektivet blev jag besviken på hur oskarpt det var vid full bländar-öppning. Det är också stort och tungt i förhållande till brännviden.

Köpt hos: Bangkok, Thailand

Pris: 11600