Canon EF 24-105mm f/4L IS USM





2017-05-16 janne68nilson

PLUS: Suverän skärpa och gedigen kvalite
MINUS: Finns inga

Vilken otrolig lins, kanonskärpa och bra zoom omfång.
Älskar L linserna.
2016-07-18 MrRhoads

PLUS: Mycket bra allround, vidvinkel till tele, bildstabilisator, bra byggkvalité
MINUS: Inga jag kan hitta

Jag behövde ett bra allround objektiv för minna behov och detta objektiv har visat sig vara perfekt för mig. Det leverar inomhus när man behöver vidvinkel och även ute med zoomen så är det fullt tillräckligt för mig. Bländare f4 kan vara för lite för vissa men med 77mm så släpper detta objektiv in rejält med ljus och bohkén är fullt tillräcklig för mig.

Liknande produkter: Andra objektiv med Canon EF fattning i 24-105mm klassen.

Pris: 6495
2015-07-03 85holmberg

PLUS: Bra zoomomfång, IS, bra skärpa främst i centrum.
MINUS: Stökig bokeh, kantskärpan är sådär på kortare brännvidder.

Jag ägde detta objektiv i strax under ett år, min första normalzoom på fullformathus. I mitt tycke leverar detta objektiv "okej" resultat på alla brännvidder och alla bländare, men det saknar samtidigt "det där lilla extra".

Tråkigaste egenskapen tycker jag är den ganska stökiga bokeh'n. I mitt fall blev 24-105 oftast liggandes hemma i till förmån till fasta objektiv, så nu är den såld.

Liknande produkter: Canon 24-70/2.8, Canon 24-70/2.8 II, Canon 15-85 (på crophus)

Kundtjänst: -

Pris: 6000
2015-02-26 Byskan

PLUS: Allround från vidvinkel till porträtt. Mycket bra för landskap. Fast bländare. Hyfsad bildstabilisering. 77mm filter (som flera andra).
MINUS: Vinjettering brukar jag inte klaga på när det gäller vidvinklar, och det att korrigera i efterhand, men här på 24mm (även nerbländat) så är den ganska oresonlig.

Canons klassiska kit-objektiv till fullformat. Jag vet inte hur många hundratusen foton jag tagit med mitt genom åren. Med tanke på det breda användningsområdet och det relativt låga priset på begagnatmarknaden så är det fortfarande ett bra alternativ.

Liknande produkter: Canon 24-70/4L IS
2015-02-22 Per Eisele

PLUS: Bra kvalite
MINUS: Ibland räcker inte 24 mm och den presterar något bättre på 25 mm.

Tillfredställande kvalitet, bra längsta brännvidd för ett allround objektiv. Vidvinkeln är lite mesig men på t ex 24-70 är både vidvinkel och tele lite för lite.
Dröm allround objektivet existerar inte:
19-105/2,8 L IS USM

Liknande produkter: 24-70/2,8
2014-12-28 Annely Silfwerax

Denna L lens är så bra. Sitter alltid på då jag är ute och fotar i natur eller barn.
2014-10-27 Sylviadalberg

PLUS: tung, snabb fokusering
MINUS: blir konstig när men zommar ut helt..

Är super nöjd med detta objektiv!
2014-05-14 Seb68

PLUS: Skärpan, autofokus, IS, vädertätningen, pålitlig, kontrast, färgerna, kvalitetskänsla
MINUS: zoomkrypning, viss distorsion vid 24 mm

Har haft detta objektiv i 4 år och det är ett riktigt bra objektiv. Det var min första erfarenhet av Canons L och det är skillnad. Autofokusen träffar nästan alltid rätt och bilderna bli superskarpa. Färgerna blir fantastiska. Det är lite distorsion vid 24 mm men jag kör alla bilder i Lightroom så det är inget problem för mig.
Detta är mitt absolut pålitligaste objektiv.
2014-05-13 ClaesK

PLUS: Skärpan
MINUS: Zoomen kryper

Bra skärpa och kontrast, samt att den är rubust byggd.
Men lider av zoomkrypning. Att ett objektiv i Canons L serie lider av detta får väl ändå betecknas som uselt för att inte säga uruselt. Mitt ex är inte det enda det verkar vara mycket vanligt det är bara att läsa på olika forum om det och att man kan åtgärda det med allt från gummiband till eltejp. Skall detta behövas på ett objektiv som nytt kostar över 10 000 kr!!!
2014-03-17 Annapanna.k

PLUS: Fast minsta bländare.
MINUS: Ljussvagt.

Normalzoom som ger mig de brännvidder jag behöver.

Köpt hos: Rajala Pro Shop

Pris: 5592
2013-12-24 jridell

PLUS: vikten,IS,brännvidden,vädertätad,skärpan
MINUS: blir längre vid fokusering,distorsion vid 24mm

köpte detta nytt via Tradera. har tidigare haft 17-40 4L samt 24-70 2,8L jag gillar att denna är lätt att bära med sig utan att det blir tungt samt att den är lika skarp som proffsgluggen 24-70 gamla modellen då. Jag gillar även brännvidden 105 att jag kommer nära samt att det då blir härlig bakgrundsoskärpa.
filma är ju perfekt med denna tack vare bra IS

Pris: 5600
2013-10-23 hansn

PLUS: skarpt. Bra färgåtergivning.
MINUS: Vinjetterar lite i vidvinkelläge, ej innerzoom

Bra glugg m bra omfång sitter alltid på kameran. Excellent färgåtergivning. Vinjetterar lite i vidvinkelläge. Annars fantastiskt nöjd. Inköpt och använt 1 vecka i New York, med många bra bilder även i sjaskigt ljus

Liknande produkter: 24-702,8 el 4,0

Pris: 4995
2013-09-20 Magnus.s

PLUS: Bra omfång, byggkvalite, skärpa o färger
MINUS: ngt tungt

Perfekt normalzoom på min fullformatare. Ngt tungt kanske men levererar fina färger och skärpa på alla bländare. Bildstabiliseringen är riktigt bra.

Pris: 6000
2013-05-15 vFrost

PLUS: Byggkvalite Skärpa IS Omfång
MINUS:

Jättebra objektiv som är billigt begagnat och levererar grymma bilder. Var supernöjd med mitt exemplar och skulle välja denna över 24-70 2.8 alla dagar i veckan!

På FF så är verkligen 24-105 en perfekt zoom och något som man skulle kunna vänja sig vid så att man inte behöver ta med sig andra objektiv.

Pris: 5800
2013-04-24 Stefan Andersson

PLUS: Färger, skärpa, handling.
MINUS: Vinjetterar lite på FF

Idel superlativ och framför allt; när man tagit bilder med min 5D och denna och framkallar dem i LR, så slås man av färgerna och skärpan. Den tecknar verkligen skarpt. Passform, känsla, vikt, handling, allt i L-klass. "Som i smör". Mycket bra brännvidds-omfång på FF. Idealisk som all-round glugg. Mycket trevlig IS. Om jag bara fick välja ett objektiv? Detta.

Liknande produkter: Min 15-85a till min 40D. Det är jämnt skägg på skärpan, men färger, CA och byggkvalitet är bättre på 24-105an.
2013-04-07 RolfE

PLUS:
MINUS: Trög zoomningsfunktion

Bra i nästan alla avseenden
2013-01-01 westerbrand

PLUS: gedigen fick min 500D att se proffsig ut. fina skarpa bilder
MINUS: gillar inte att objektivet åker ut när man zooma.

köpte mitt i går sista dagen på året 2012-12-31
och hittills e jag nöjd inte hunnit med o ta så mycket bilder men käns som att objektivet kan prestera en hel del.

Pris: 6100
2012-12-27 Håkan Bergknut

PLUS: Skärpan! Mekaniskt gedigen.
MINUS: Konstruktionsfel (Error 01). Ingen intern zoom.

Mycket bra normalzoom med kanonskärpa till ett överkomligt pris. Väl fungerande IS. Jag stör mig på att den inte har innerzoom, mitt exemplar har dessutom en tendens att skruva ut sig när man går och bär på den.

Det som egentligen är viktigast att förmedla till potentiella ägare är att jag har svårt att tänka mig att vara utan den! :)

Edit 2014-02-02:
Jag har Error 01 på min 24-105. Jag trodde att det handlade om otur, men efter lite googlande förstår jag att detta är ett tämligen vanligt fel på EF 24-105/4. Felet yttrar sig genom att AF hackar och efter 5 - 10 sekunder låser sig huset. På skärmen står det att man ska göra rent kontakterna, vilket överhuvudtaget inte har med saken att göra. Felet blir tydligare med längre brännvidder och mindre bländare, mitt exemplar funkar för det mesta bra vid 24 mm och bländare 4. Felet beror tydligen på en intern kabel som hanterar styrningen av bländaren, kabeln ”slits” när man zoomar. Det handlar alltså om ett konstruktionsfel.

Problemet är att det kostar runt 4000 kronor att fixa felet, d.v.s. att man börjar närma sig marknadsvärdet på gluggen. En liten varning är också på plats, det kostar 700 kronor bara att få en prisuppgift på reparationen. De 700 kronorna tillgodoräknas om du bestämmer dig för att reparera objektivet, men om du redan från början vet vad det handlar om kan du lägga de pengarna på reservdelar och få pengar över. Det är inte ett helt självklart beslut att lägga ner 4000 kronor på objektivet när det finns en uppenbar risk att felet dyker upp igen om några år.

Det är fullt möjligt att laga objektivet på egen hand. Det finns instruktionsfilmer på Youtube och kabeln kan köpas för några tior på Ebay. Skulle hela bländarenheten (med kabel) behövas kostar den några hundringar. Dock känns det lite nervöst att skruva isär objektivet, när man tittar på Youtube är det tydligt att det krävs lite känsla och fingerfärdighet. För att göra saken värre kan felet, även om det inte är troligt, ligga i IS- eller USM-enheten.

4000 kronor kan jag ha till annat och om min hemmareparation inte skulle funka kan jag använda pengarna som jag sparar till en grundplåt för en ny normalzoom, t.ex. Sigmas utmärkta 24-105/4 DG OS HSM ART.

....

Hur gick det då?
R.I.P.

Jag har köpt ett nytt exemplar, men tyvärr är det inte fullt lika skarpt som det gamla. Å andra sidan skruvar detta exemplar inte ut sig när man går och bär på det.

Köpt hos: eBay

Pris: 5500
2012-10-06 pns

PLUS: Skärpa, vikten, IS och allt i övrigt
MINUS: Kan inte komma på något

Har varit ägare till detta objektiv i många år och skulle aldrig komma på tanken att göra mej av med det.
Underbar skärpa, bra IS, väsnas ej och ett mycket bra alrond objektiv.

Liknande produkter: 24-70 L 2,8
2012-09-20 riddler

PLUS: Skarp, snabb
MINUS: F4

Jättebra omfång, bra stabilisator. Känns gedigen. Tvekade mellan denna och 24-70, men valde denna på grund av IS och att den var lite mindre. Vill inte gå runt med en stor klump. Har denna på min 600D och det blir riktigt fina bilder. Det enda negativa jag kan komma på är väl ljuskänsligheten, men där har jag fast 50 1.4 som kompenserar om jag vill fota inomhus, eller så sätter man bara på blixten.

Jag var också rädd att inte få fin bokeh med denna, men här var jag faktiskt mest förvånad. Det blir riktigt riktigt mjuk och fin bokeh. Skarp vid F4 och vinjetterar ingenting.

Fotar du mycket inomhus och inte vill använda blixt så kör på F2.8 istället. Annars är den riktigt bra.

Liknande produkter: canon 24-70 2.8L
2012-08-13 pata01

PLUS: Behändig och en jävla skärpa!
MINUS: Distortion och vinjettering!

Att välja normalzoom/allroundlins till fullformataren var inte lätt. Vägde mycket fram och tillbaka innan jag till slut bestämde mig för att köpa just denna lins. Till en början får jag erkänna att jag var lite skeptisk och undrade om jag verkligen gjort rätt då jag testsköt objektivet hemma mot en kaklad vägg i köket. Jag kunde snabbt konstatera att förvrängningen och vinjetteringen var påtaglig, speciellt vid 24 och 105mm.
Kvällen efter gav jag mig ut på en längre promenad, fotade en rad bilder och gick hem. När jag öppnar bilderna i ps är det första som slår mig - skärpan! Det här objektivet fokuserar som en jävla örn, snabbt och precist. Det andra jag tänker på är att jag faktiskt inte behöver använda linskorrigeringen så mycket som jag trodde. En del av bilderna blir rent av bättre när det är lite distortion i dom och vinjetteringen känns inte heller som ett stort bekymmer då det tar 3 sekunder att få bort den. Bländare 4 räcker gott och väl för att få en helt ok bokeh, som dessutom lätt kan ökas i ps om man så vill. Har inte upplevt några problem med att fota i mörker än, självklart kommer man ha svårt med objekt i rörelse men bildstabiliseringen gör det ändå värt att ta med objektivet under mörkare förhållanden.

För att se bilderna jag tog den kvällen se: http://patrikboethius.blogspot.se/ "Måndagen den 13:e augusti 2012"

Sätter du värde i ett objektiv som har ett schysst omfång, grym skärpa - snabb tyst autofokus och inte gör dig halvt handikappad när du drar ut pga otymplighet så är det här ett riktigt bra val.

Liknande produkter: Canon 17-40, Canon 24-70

Pris: 8490
2012-05-21 Ingju

PLUS: Bra bygg och optisk kvalité. Väderskyddad
MINUS: Inga jag märkt av.

Jag köpte detta att ha som utomhusobjektiv till 7D. Väderskyddad och bra zoomonfång. Rajala hade lite lägre pris än andra vid tillfället och då Canon då gav pengar åter så slog jag till.

Pris: 9390
2012-05-18 Christian Magnusson

PLUS: omfånget, billig begagnat, bra Stabilisering och skön känsla
MINUS: i början va de svårt för mig med att jag ofta svängde fokuseringen istället för zoomen

en helt fantastisk glugg!
det är klart att de finns vissa bättre. jag köpte mitt begagnat av en äldre farbror och det kändes som nytt helt klart !

mycket klös för pengarna tycker jag att det är. jag använder denna till min 5da mark 1 och jag tror att detta är de ultimata objektivet om man bara får ta med ett objektiv på resan.

jag fick chansen att fota studentbalen till min flickväns kompis och det känns som att det va gjort för sådana tillfällen. när mycke folk kom i vägen så var 105 mm kanske lite kort egentligen men det hade sett värre ut med 24 - 70 mmarn.

jag får känslan att de kortare brännviddarna är något skarapare även om inte denna gluggen är känd för att vara skarpast tycker jag den är tillräckligt skarp för att ha en röd ring runt objektivet.
jag är super nöjd med den och även om is:en sköter sig så låter den en hel del, men de kan vara att just mitt exemplar är lite udda ^^

EDIT:Hitta en grej när jag fota lite närbilder, att autofokuseringen inte går lika långt bak som i manuella läget. alltså jag kan komma närmare om jag drar för egen maskin och en ganska lång bit närmre.

kan vara värt att veta tänkte jag ;)

Liknande produkter: 24 - 70 mm 2,8

Pris: 6000
2012-03-12 Knost

PLUS: Bra zoom-omfång, lite hård i början så ingen risk att den "öppnar sig av sig själv", grym skärpa, lagom vikt
MINUS: -

Glad amatör som använt objektivet på en resa under 2 veckor och konstaterar att detta är fantastiskt

Pris: 5300
2012-01-13 Barret2000

PLUS: Skarp, IS, bra omfång
MINUS: Vinjettering på 24 mm f/4. Kraftig distortion.

Ett utmärkt allround-objektiv till en fullformatskamera.

Objektivet levererar skarpa bilder med fin kontrast. Snabb och tyst autofokus.
Däremot har det tydlig tunnformig distortion på kortare brännvidder, och ganska mycket vinjettring i hörnen upp till f/8 på 24mm.

Ett plus för bildstabiliseringen som gör sitt jobb bra.

Liknande produkter: Canon EF 24-70 2.8
2012-01-12 Max Kielland

PLUS: Bra omfång och snabb autofokus.
MINUS: 1. Vidvinkel (24mm) ger hemsk abberation. 2. Visserligen behövs alla digitala bilder skärpas upp en aning, men detta objektivet upplever jag som värre än de äldre jag har.

Objektivet kom med min Canon 5D MKII och skall vara ett professionellt objektiv. För ett objektiv i den prisklassen förväntar jag mig mycket mer!
2011-11-26 ChristerRose

PLUS: Sharp, sharp, sharp.
MINUS: Would loved f2.8, less weight and size.

I bought this lens way back in fall of 2006 for my 5D and the first time I used it was shooting landscape images in Canada.

I found it to be amazingly sharp. I would venture to state that those who say it is *not* sharp do not understand "sharpening" and what a digital file need.

An image taken with this lens and sharpened intelligently is very, very sharp. I printed a series of landscape image at 13 x 19" and the detail is fantastic.

Now using the 5D mkII I feel like there is no restrictions on how large I can print..=*^)

Köpt hos: B&H
2011-11-25 kinng

PLUS: USM, IS, Skarp, L-kvalitet
MINUS: Kunde vart skarpare fullt öppen. Saknar känsla när man kör manuell fokus (som nästan alla nya objektiv).

Grym zoom med mycket hög kvalitet. Det enda som jag kan tycka är negativt är att jag förväntade mig att den var skarpare på F/4.

I övrigt ett mycket gediget objektiv som är bra byggt. Skön känsla i zoomringen.

Köpt hos: Privat

Pris: 6500
2011-09-19 Jonas Forell

PLUS: Rejält, dammtätat, snabb autofokus som sig bör med USM.
MINUS: Trög och knepigt indelad zoomring.

Velade mycket mellan detta objektiv och EF-S 17-55/2.8. Har ett EF 70-200/4L som skulle kompletteras till 7D. Det enda objektiva /sic!/ jag kan säga är enligt plus/minus: Det är rejält byggt, snabb autfokus, och zoomringen är trög och feldoserad. Med zoomringen får du 24-35 mm på bara några graders vridning medan vid >65 mm får du vrida ordentligt för att komma till 105. Jag misstänker att det är dammtätningen som gör den så trög.

Mina andra intryck är helt subjektiva: Först och främst tyckte jag inte om brännvidden på den egna 7D. Jag fick varken riktig vidvinkel eller bra tele. Sedan saknade jag krispigheten i bilderna, jag tyckte 24-105 var tydligt sämre än nämnda 70-200. Färgerna var något varma (valfritt om det är postivit/negativt) och bra tecknade, men den rätta skärpan ville inte infinna sig, vilket märktes speciellt i teleläget. Vidare felfokuserade 24-105 rätt ofta vid 24 mm, speciellt vid halvdunkelt ljus. Detta gick helt över vid längre brännvidd och/eller fokus med Live View. Märk att dessa anmärkningar på det optiska möjligen kunde ha upphört ifall jag hade lämnat in objektivet för kalibrering.

Distorsion och vinjettering var inte alarmerande på APS-C. CA kunde synas ibland på f4, men inget alarmerande där heller.

I slutändan tyckte jag personligen inte om objektivet tillsammans med en 7D, jag bytte in det till ett EF-S 17-55/2.8. Det senare tycker jag hittills är bättre/skarpare optiskt (se dock ang. kalibrering ovan), och färgerna är här kallare/neutralare (beroende på hur man ser det). Brännvidden 17-55 trivs jag bättre med tillsammans med 70-200, men detta är ju baserat på endast dessa två objektiv i kameraväskan - har man fler (exv. separat vidvinkel + bra tele) blir resonemanget kring 24-105 ett annat. Byggkvalitetmässigt är 17-55 plastigare än 24-105, och för egen del är jag nyfiken på om denna plastighet innebär sämre hållbarhet jämfört med L, eller om det bara är känslan som skiljer i praktiken. Vi får väl se om det blir ett tillägg framöver ang. den verkliga kvaliteten hos EF-S 17-55/2.8.

Liknande produkter: EF-S 17-55/2.8

Kundtjänst: Bra.

Köpt hos: Rajala Pro Shop Malmö

Pris: 8700
2011-09-18 tomas_stockholm

PLUS: Skarpt. Snabb träffsäker autofokus.
MINUS: Priset. För långsamt för att använda inomhus. För "långt" på APS-C.

Blev förvånad över hur skarpt det var, redan på full öppning. Klara fina bilder jämfört med det Tamron 17-50/2.8 jag hade innan som visserligen var rätt skarpt men kändes lite beslöjat. Snabb autofokus som aldrig missar med min 40D. Känns mycket mekaniskt gediget. Stabiliseringen fungerar utmärkt. Jättenöjd.

Liknande produkter: Canon 28-135mm f/3.5-5.6 USM IS
Tamron 17-50mm f/2.8 SP XR Di II

Köpt hos: Privat

Pris: 6700
2011-09-15 gorred

PLUS: Välbyggt och stabilt. Vädertätat. Bra zoomomfång (för mig) - mångsidigt. IS.
MINUS: Klart att större bländare vore smaskens, men F/4 räcker. Klumpigt motljusskydd. Växer i teleläget.

Valde mellan 24-70 och 24-105. Å ena sidan större bländare, men ingen IS och lite kortare, å andra sidan – hur långt räcker inte egentligen F/4, särskilt om det finns IS, och lite större omfång kändes rätt. Är dessutom i mitt fotograferande inte heller så vidvinklig har jag märkt, skruvar gärna fram linsen ett snäpp eller två på mitt 17-55, särskilt vid översiktsbilder.
Så mitt resonemang blev; pröva 24-105 som ett mer allmänt dokumenterande objektiv vid exempelvis resor – mest dagsljus, hyfsat zoomomfång, borde räcka till det mesta(?).
I somras använde jag därför 24-105 som enda objektiv vid en resa i Italien, Umbrien, med alla medelstidsstäder, med storslagna landskap etc, förutom snapshotproträtt. Fungerade lysande. Vidvinkeln på min 7D har räckt till gott och väl, liksom teleläget. Bländare F/4 har räckt till helt OK, särskilt som IS fungerar så bra. Skulle jag vilja ta mer gruppbilder i dåligt ljus har jag mitt 17-55/2,8, vill jag komma längre skruvar jag på 70-200-objektivet. 24-105 täcker precis området däremellan, och känns ur det perspektivet som ett allround- eller reseobjektiv som jag kommer att använda mycket.
Det är förtroendeingivande stabilt byggt, väder- och dammtätat, fokusering snabb och utan problem och det är lätt att hantera i övrigt. Om än inte det lättaste objektivet så balanserar det ändå bra på min kamera (och är ju dessutom lite mindre än 24-70). Jag upplever det väldigt skarpt, även vid full öppning, med klara och fina färger. Inga problem med vinjettering (APS-C sensor), men det blir lätt störtande linjer i vidvinkelläget. Motljusskyddet är onödigt klumpigt, men man vänjer sig, precis som man vänjer sig vid andra egenheter som olika prylar man har uppvisar, man lär sig använda var grej för sig, på sitt sätt. Möjligen kan jag sakna internzoom, det växer en del i teleläge, men mekaniken i det fungerar bra.

Liknande produkter: Canon EF 24-70mm f/2,8 USM

Köpt hos: Privat/begagnat
2011-09-09 optimal

PLUS: Bra och gediget
MINUS: 2 år gamalt och nu hittar obj bländaren helt hopplöst kan träffa ibland men objektivet är omöjligt att använda för instabilt

Inte bra hittar ej bländaren för dyrt att reparera 2 år ????
2011-06-29 Haifisch

PLUS: Bra omfång, speciellt för APS-C. Gediget, IS som funkar bra. Fina färger.
MINUS: Kromatisk aberration i vissa lägen. "Bara f/4"

Mitt exemplar är varken plastigt eller har mycket distorsion. Den 'zoomkryper' ingenting heller. För mig har mitt exemplar den riktiga L-känslan.

Däremot så upplever jag en hel del kromatisk aberration, speciellt vid ljus/mörk gräns i bilden.

Färgåtergivningen är bra i min mening och autofokusen lika så. Jag upplever den rapp och precis, i alla fall så som jag använt det.

Den passar perfekt till min 7D med APS-C sensor och jag upplever ingen vinjettering med den lilla sensorn.

Jag är nöjd med kombinationen då den är 'vädertätad'.

Jag velade mellan detta objektivet och 24-70 2.8L men valde 24-105'an för modernare teknologi och IS. Jag klarar av att handhålla ner till 1/10 och få en skarp bild..så länge motivet är stilla så klart. Har någon gång lyckats med 1/6 också.

Liknande produkter: 24-70 2.8 L
2011-05-12 Xenom

PLUS: Bra omfång. Snygg att titta på.
MINUS: Oj oj oj Plastigt, Mkt distortion, Dålig skärpa, Slött f/4. Och zoom åker ut och in om man håller den uppåt - neråt..

Ser mkt stilig ut med den röda ringen och lite glans i det svarta. Men det är väl också allt.. Extremt besviken!

Liknande produkter: EF-s 18-55mm

Pris: 7000
2011-04-14 mpnox

PLUS: Bra omfång för standardobjektiv. Gediget kvalitetsobjektiv
MINUS: En hel del distorsion ibland vid 24mm. Endast f/4

Bra allroudobjektiv på en APS-C.

IS funkar bra vid längre slutartider och det ger riktigt skarpa bilder även fullt öppen om man har tur.
Min IS låter inte alls till skillnad från andas erfarenheter.

Har inte haft det så länge än men bytte ut ett EF-S 17-55 2,8 mot detta med lite annat omfång.
Valde mellan denna och 24-70 f/2,8 men den kändes för gammal (2002).
Kan sakna 2,8 på detta dock.

Liknande produkter: EF-S 17-55 2,8

Köpt hos: Media Markt

Pris: 8995
2010-12-28 Malin Englund

PLUS: Gedigen känsla, fin kontrast, bra färger, fin skärpa, väl fungerande IS.
MINUS: Kromatisk aberration, distorsion och för dyrt för vad man får för pengarna.

Jag är förvånad över att ingen har nämnt något om kromatisk abberation. Är det bara jag som upplever detta?

Har haft objektivet i snart ett år nu och är överlag nöjd med objektivet.

Jag plåtar allt från motorsport till modell i studio och det uppstår titt som tätt kromatisk aberration, vilket är oerhört trist. Betalar man dessa summor för ett objektiv så förväntar man sig lite bättre kvalitet.

Zoomomfånget gör att detta är ett bra allroundobjektiv som oftast hänger med på kameran.

Distorsionen kan man oxå klaga lite på, men går ju att räta till i redigeringen.

Bildstabiliseringen fungerar bra, men väsnas lite väl mkt ibland. Dock ger det bra skärpa och fungerar bra.

Autofokusmotorn är ibland lite slöare än vad jag upplever motorn på mitt 70-200 4 L USM, vilket det inte borde vara? Är det inte samma motor?

Motljusskyddet är så stort att man inte kan använda inbyggda blixten vid 24 mm... då skapas en skugga... nu använder man ju sällan inbyggda blixten då jag har en 580EX II som sitter på. MEN för de som använder inbyggd blixt är detta ett drygt moment att behöva ta av och på skyddet.

Köpt hos: från England

Pris: 8500
2010-12-15 gedjan

PLUS: IS, byggkvalitet, vädertätad, skärpa, färger, bra omfång.
MINUS: Passar "bäst" på en APS-C kamera, vinjetterar på FF. Annars inga, vinjettering fixar PS.

Min första zoom med IS, och jag har nog underskattat IS.
Valde mellan denna och 24-70 när jag köpte min FF...
Nu när jag kompletterade med en 50D så kändes denna optik rätt, då den är bättre på ett APS-C hus.
IS fungerar fantastiskt bra, fått skarpa bilder ner på 1/5sek!!! Blända ner ett eller två steg och den är riktigt "mumma".

Liknande produkter: EF 24-70/2,8L

Köpt hos: Privat
2010-10-28 Anjou

PLUS: Känns robust och har lagom vikt jämfört med 24-70 som är klumpigare.
MINUS: Jag stör mig lite på att zoomen glider ut när jag bär kameran på axeln. Får gå och trycka ihop den ibland.

Har nu använt objektivet några månader på min 5DII och börjar gilla det mer och mer. Har tidigare använt 24-70 en hel del, men det väger för mycket för att bära på en hel dag.
I början var jag lite missnöjd med skärpan men efter justering av, ja vad de nu justerar, på Canon RCC i Mölndal så sitter skärpan riktigt bra! Under bra omständigheter blir det verkligen knivskarpt.

IS funkar riktigt bra. Tycker det kompenserar bra för de missade bländarstegen.

Liknande produkter: 24-70

Kundtjänst: Ingen erfarenhet av deras kundtjänst.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2010-08-23 HanZolo

PLUS: Bra skärpa i de flesta lägen. Tyst och snabb fokusering. Känns väldigt välbyggd. Ljusstyrkan räcker väldigt långt faktiskt. Gillar verkligen omfånget.
MINUS: Inget speciellt men den är ganska stor trots allt.

Köpte denna som normalzoom. Valet och kvalet mellan denna och 28-70/2.8 men tyckte denna var smidigare och bättre omfång. Har inte använt den så mycket ännu men den känns smidigare och modernare än 24-70/2.8 och sitter perfekt på min 5DMK2.

Liknande produkter: EF 24-70/2.8 men den var definitivt för klumpig i min smak...

Köpt hos: Rajala

Pris: 8999
2010-06-08 heleneohsbeck

PLUS: Allround, Skärpa, färger, kontrast, IS, suverän byggkvalitet, relativt lätt.
MINUS: Ej 2,8

En eloge till Rajala i Malmö som lät mig i lugn och ro prova och fotografera med både 24-70 2,8 L och detta objektivet - på min egen 5DM2. Jag valde 24-105 4 L eftersom skärpan och kontrasten var betydligt bättre och att IS:en /autofokusen fungerade suveränt. Inga oskarpa bilder medan 24-70 2,8 fokuserade lite som det ville. Visst hade man önskat att objektivet hade 2,8... men, men... Tycker även att objektivet presterar utmärkt i dåligt ljus. Bättre än 24-70 2,8 L gjorde när jag testade det i butiken. Är i det stora hela väldigt nöjd:-)
Efter att ha testat objektivet i några veckor har jag upptäckt att det är suveränt på att återge "strukturer" i bl a naturmaterial och annat. Och att IS:en inte är lika effektiv på min 50D som på min 5dm2.

Liknande produkter: Canon 24-70 2,8 L

Köpt hos: Rajala

Pris: 8900
2010-06-04 Montenegro

PLUS: Skarp, lätt, tyst.
MINUS: Ingen innombordszoom!!!

Gjorde stor efterforskning innan jag beslutade mig för detta objektiv gentemot Canons 24-70 f/2.8. Bestämmde mig för detta då den andra är gammal och tung. Den mindre bländaröppningen gör mig inget, och jag ej ännu har märkt av den tunga vinjenteringen eller förvrängning som en del har problem med.

Sitter på en 5D mk II.

Min enda minuspunkt är att det är en utombordszoom. Hade ej läst om detta någonstans, och blev ottroligt besviken, då jag avskyr när objektiven går utåt och blir ännu större än vad de redan är.

Liknande produkter: 24-70 f/2.8

Köpt hos: Kamera-Express.nl

Pris: 798
2010-05-12 Kronbergs

PLUS: Välbyggt, otroligt fin bildkvalitet, färger, kontrast
MINUS: Usel under dämpad belysning utan blixt eller stativ.

Köpte den med min 5D mk II. Hyfsat bra objektiv. Dock inget att ha under dämpad belysning utan stativ och/eller blixt. Ångrar att jag köpte denna och inte 24-70mm f/2.8 L. De där extra bländarstegen är väl värt både förlust av IS och 70-105 brännvidderna.

Köpt hos: FotoKungen
2010-04-06 Esjo

PLUS: Skarp! Redan från full bländare upplever jag gluggen som mycket skarp. Gedigen känsla på både zoom och skärperingarna, inget glapp!
MINUS: Vinjetterar alldeles för mycket för en glugg med den här prislappen och "L". Inget jag märker på min kamera med APS-censor men monterad på min fullformatare syns det tydligt. Tycker inte heller att kvalitéts-känslan i bygget riktigt når hela vägen upp.

Helt klart en godkänd glugg som presterar bra i dom flesta situationerna.

Köpt hos: Cyberphoto
2010-04-05 Sm7trl

PLUS: Skärpan är genomgående bra fin ljus känslighet ett all round för de flesta lägen
MINUS:

Detta är ett objektiv som alltid är med ,fungerar i alla lägen.Bra ljus känslighet

Köpt hos: Fotoshopen Tranås

Pris: 9000
2010-02-19 Dockland

PLUS: Litet, gediget byggt, otroligt bra skärpa och färgåtergivning
MINUS: "bara" f/4

Extremt tåligt objektiv i trevligt brännviddsomfång. Bra allaroundzoom.

Köpt hos: FotoKungen
2010-01-29 paddmannen

PLUS: Man slipper få gamnacke. Objektiv som är duktigt på allt, ungefär som en japansk bil.
MINUS: Lite charmlöst (som en japansk bil), motljusskyddet är lite svullet

Jag måste säga att det är en trevlig knöl det här. Den känns modern på det där japanska viset.
Det kanske beror på att canon knökat in allt som fanns i skafferiet: En riktigt sympatisk USM-autofokus, bildstabilisering, en hel hög asfäriska linser och ud-glas, fast bländare, några gamla kex...

Med andra ord, ett objektiv som är lätt att leva med och lätt att bära med sig. Det kan vi tacka f/4 för. Hade objektivet varit snabbare hade gamnacken varit ett faktum redan efter nån timmes släpande. Och med en modern fullformatssensor så räcker f4 långt. Tack canon för att ni förstår att det (för normala människor) är orimligt att släpa med sig kilovis med glas.

Om jag jämför med mitt skarpaste objektiv, ett bakvänt förstoringsbjektiv från Rodenstock, så får 24-105 kasta in handduken. Men skillnaden är ganska liten och jag tycker att klumpen gör bra ifrån sig med tanke på sin komplexitet och sin mångsidighet. I verkliga livet, långt bort från tegelväggar, funkar 24-105 klanderfritt.

Nu är det dags att klaga lite grand:

-AF:en behövde justeras lite grand, den hade lite framfokus. Det var inte helt lätt att klura ut en inställning som funkar på olika avstånd och jag är fortfarande inte helt övertygad om att det är helt perfekt. Det här måste canon ta tag i, kunden skall väl för fan inte behöva fotografera linjaler och knappa in massa skit för att grejerna skall funka.

-Som vanligt är motljusskyddet en styggelse. Det är lätt att man hamnar ”snett” när det skall på och av. Canon klarar att tillverka teknomonster fullproppade med elektronik och sensorjox men att få ordning på en rund plastbit, nej det blir för mycket.

TILLAGT 2010 06 28. Motljusskyddet är verkligen helkasst. Det "vill" verkligen inte hitta sin plats på objektivet. Hur kan man göra något så dåligt? Ingenjören som utvecklat detta, vad skall vi gör med honom?? Kleta in honom i honung och lägga honom i en myrstack? Sätta honom i ett badkar tillsammans med en elektrisk ål och skjuta på honom med luftpistol?

Kommer att byta till en gummivariant som sitter på för jämnan.


Dessutom är det för fett. Det tar för stor plats när det sitter bakvänt på objektivet, rena rama hästollonet. Jag hade velat se ett motljusskydd med lite mindre diameter.

-Bildstabiliseringen låter en del. Ungefär som rosslingarna från en förkyld ekorre. Inga problem vid foto, men om man filmar får man se till att ha en extern mikrofon.

-Folk klagar på vinjettering och distorsion i vidvinkelläget. Kan inte påstå att jag har störts av detta. Ärligt talat så märks det inte om man inte fotar tegelväggar. Däremot är det konstigt att canon inte rättar till det automatiskt, det är ju bara att använda information från exif i råkonverteraren. Panasonic har ju gjort just detta och det fungerar utmärkt.

Slutklämmen: Ett objektiv som är som en lexus: Funkar otroligt bra, men har kanske inte så mycket personlighet.

Liknande produkter: Det finns inga liknande produkter. 24-70 är ett ostabiliserat gamnackeobjektiv med mindre omfång. Canon har hittat hålet och effektivt täppt till det med detta extremt praktiska objektiv.

Köpt hos: canon
2010-01-10 helto

PLUS: Skarpt, L känslan
MINUS: Aningen förvrängning vid 24mm

Efter mitt köp av EF 70-200 4L IS för några år sedan så blev jag förälskad i L känslan och den tysta och snabba autofokusen och visste att jag ville köpa ett L objektiv även som normalzoom då jag fick råd. Valet stod mellan 24-70:an och detta. Jag valde att köra 24-105 för att få lite bättre flexibilitet

Jag blev inte besviken, L känslan fanns där och bildkvalitén är näst intill lika bra som mitt 70-200 vilket är i absoluta toppklass.

En anings förvrängning om man är petig i 24 mmm läget men går att enkelt att fixa i photoshop.

Ett oerhört flexibelt zoomobjektiv som kommer att sitta på min MarkIII:a för det mesta.

Kombinationen 24-105, 70-200 båda 4L och USM samt EF 50 1.4 som ljusstarkt alternativ då det krävs är en riktigt bra "lineup" för mina fotografiska behov.

Liknande produkter: EF 24-70 2.8L USM

Kundtjänst: Beställde vi deras hemsida på kvällen, fick grejorna 2 dagar senare. Inte mycket att klaga på.

Köpt hos: RAJALA ProShop

Pris: 10490
2009-12-25 Christian Bjurensand

PLUS: Finns bara PLUS, underbar
MINUS: Inga

Underbar objektiv, har den till min Canon 40D, är sjukt nöjd.
2009-12-14 blixtkub

PLUS: Skarpt, allround och IS.
MINUS: Vinjettering och distorsion.

Väldigt bra objektiv som egentligen är det som sitter på mest. Omfånget räcker till för det mesta jag fotograferar. Väldigt skarpt, gediget byggt och allround. Det som är lite tråkigt är distorsionen och vinjetteringen, men det är lätt att fixa till i efterbehandlingen. Då objektivet är såpass bra i övrigt så kan man ta de bristerna. Att det är "endast" f4 stör inte mig då kameran (5d mk II) är såpass bra att det bara är att skruva upp iso lite om det skulle behövas, det fungerar bra för mig.

Liknande produkter: Canon 24-70,

Köpt hos: Mediamarkt ( I kit med 5d mk II)
2009-10-23 stratocaster89

PLUS: Skärpan är väldigt bra och IS:en möjliggör mycket!
MINUS: Det är värt pengarna, men känns ändå lite dyrt för att vara en f/4 glugg

Jag har ägt objektivet sedan i våras och har haft gott om tid att prova och använda det, både som porträttobjektiv och som resekamrat. Det gör båda jobben bra!
Objektivet är numer mitt standardobjektiv som oftast sitter på min 7D och tidigare på 40D. Det erbjuder bra räckvidd från vidvinkel till tele och ger oerhört fina färger och fin bokeh!
IS:en surrar lite mycket ibland, men det vänjer man sig med och det är inget som direkt stör så fort man inser att det faktiskt inte är något som går sönder :P
Då jag inte kör objektivet på en fullformatskamera har jag inte stött på någon besvärande vingetering eller distortion, som det talas om.

Kortfattat ett bra objektiv som är redigt skarpt!

Liknande produkter: Canon EF 24-70/2,8 L USM

Kundtjänst: Cyberphoto har alltid gett mig ett bra bemötande och snabba bra svar!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 12000
2009-10-09 stafli

PLUS: Gedigen konstruktion Mycket skarpt - även fullt öppet Bra kontrast & färger Tyst och snabb - både autofokus och IS IS fungerar perfekt Förvånansvärt lätt & kompakt
MINUS: f2.8 hade suttit gott.

Ett mycket bra allroundobjektiv. Tyst, snabbt och skarpt, även fullt öppet.

Liknande produkter: 17-55 f2.8 IS
24-70 f2.8 IS

Köpt hos: Privat

Pris: 8000
2009-06-25 Lok

PLUS: IS, färger, skärpa, fokus och omfång.
MINUS: Distortionen är lite väl stor på 24mm, samt att den kan upplevas lite soft i hörnen om man "pixelpeepar".

Stabilt objektiv som fungerar klockrent som vardagsglas på en 35mm-kamera. Kör det på en 5D mk II och upplever det som utmärkt på de flesta områden. IS räddar många situationer som den något snåla bländaren (f/4) kan försätta dig i. Väldigt bekväm att använda, och att den expanderar något vid inzooming är nog helt enkelt något man får ta vid de här omfången. Genomgående mycket trevlig optik.

Liknande produkter: 24-70 2.8L

Kundtjänst: Mycket bra.
2009-05-11 Bilbo2

PLUS: Bra omfång
MINUS: DISTORTIONEN!

Tycker tyvärr att detta är ett överskattat objektiv. Distortionen är otroligt hör i 24-läget. Mer än vad man ens kan föreställa sig! Detta är INTE acceptabelt på en L-optik. I övrigr är den trevlig, men för mig så sänker distortionen optiken så mycket att den för mig blir direkt oanvändbar. Vore trevligt om Canon släppte en mark 2:a UTAN detta problem. För hus, skog osv är detta INTE en optik som du vill ha.På en 1.6 sensor kanske detta problem försvinner, men på en fullformat är det ett riktigt problem.

Liknande produkter: Canon 24-70 2.8 L
2008-12-23 Flightspotter89

PLUS: - Skärpan för att vara så pass stort omfång! - IS från 24 mm! - Välbalanserat och gediget som de andra objektiven i L-serien.
MINUS: Inget direkt, stör mig lite på att objektivet "blir längre" när man zoomar men 24-105 mm med den kvalitén så får det göra det! Tunnan roterar inte så är inget direkt problem med filter etc. Kanske den borde vara några kronor billigare men känns helt klart värt dom pengarna som jag la ut.

Haft objektivet cirka en månad nu och kört den på en 40D samt en 1D MK III och kan säga att jag är riktigt nöjd. Speciellt på 1Dn är det ett riktigt "allt i allo" objektiv och det är förvånande att du ändå får denna bildkvalitet med tanke på att det är 24-105mm! Svårt att avgöra om jag jämför med mitt 17-40 vilket som är skarpast, måste pröva mer utan ISen men enligt mig så är 24-105an grym i kvalitén, tack vare ISen, vem vet?

Annars känns gluggen riktigt rubust i handen och balanseras grymt bra med 1Dn och helt okey med 40Dn och är helt klart ett objektiv man ska fundera på om du vill ha ett objektiv som funkar till det mesta, tagit ett par riktigt sköna porträttbilder med gluggen, gå upp på en 80mm och det är mycket lättare att jobba med än med ett 70-200 även om du har 2.8a där :)

Liknande produkter: 24-70 2.8

Kundtjänst: Cyberphoto, nöjd som vanligt!

Pris: 10400
2008-11-23 JanStefan

PLUS: Skärpa, färger, autofokus, bildstabilisering, känslan
MINUS: Lite tungt

Underbart gediget allroundobjektiv som är bra i de flesta situationer. Inga som helst problem med vinjettering tillsammans med en APS-sensorkamera. Bildstabiliseringen är guld värd i många situationer.

Liknande produkter: Canon EF 24-70/2,8 L USM, Tamron SP AF 28-75/2,8 XR Di

Kundtjänst: Bra service och telefonkontakt

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 9995
2008-10-01 Khaos

PLUS: Snabbt, tyst, bildstabilisatorn funkar sanslöst bra i alla lägen. Hyfsad skärpa.
MINUS: Oerhört vinjettering vid vissa brännvidder. Vissa filter är nästan helt uteslutna i samband med detta objektiv eftersom att de ibland förstärker vinjetteringen. Medelmåttigt. Oerhört dyrt, med tanke på vad man får.

Nu har jag kört med min 5D och mitt 24-105 under en tid och har därför bestämt mig för att ändra min recension här helt och hållet.

Det är ett snabbt objektiv som arbetar väldigt bra med sin bildstabilisator och det finns väl egentligen inte mycket att klaga på kvalitetsmässigt, även om detta objektiv egentligen inte sticker ut något nämnvärt heller.

Vinjetteringen är näst intill katastrofal vid vissa brännvidder och får det nästan att se "eftergjort" ut. Dock har jag hört att detta mest kommer på fullformatskameror.

Distortion är det många som nämner, men jag tycker trots allt att distortionen på 24-105:an är hyfsat överkomlig. Jag har varit med om många andra objektiv som är farligt mycket värre på den fronten.

Ett bra och snabbt objektiv för "allround"-fotografering, tycker jag. Det är egentligen rätt medelmåttigt och det är nog egentligen inte värt den summan det faktiskt kostar. Men vet man inte exakt vad man vill ha, man vill bara ha ett stabilt och oerhört kvickt objektiv, samtidigt som man har ett par extra kulor över - Då är det ett bra val.

Köpt hos: Walters Foto
2008-06-01 ChristianSjoberg

Jag har haft objektivet nu i ett par veckor. Mycket nöjd med det. Har sedan tidigare även ett 17-55 2.8. Vet inte vilket jag gillar bäst.

Objektivet sitter på en 40D och jag gillar kombinationen av räckvidd och skärpa. Saknar förstår 2.8 men har inte bestämt mig vad som jag saknar mest, avstånde 24-105 kontra 17-55 eller ljusstyrkan.

Rekommenderas. Känslan i objektivet är mycket bra!

Pris: 6000
2008-05-16 Patrik Jacobsson

PLUS: Skärpan, Snabb AF, IS
MINUS: Dyr för att vara f/4

Härlig glugg med suverän skärpa och snabb AF.
ger naturliga och underbara färger.

Ångar inte köpet en sekund.

Köpt hos: Mattssons Foto, Lund
2008-03-26 hlse

PLUS: Skärpan !
MINUS: Inga ännu.

Var mycket spänd på hur del blev när jag laddade in de första bilderna i datorn. Wow, vilket lyft. Detta objektivet blir man inte besviken på.
Det kommer nog att sitta på ofta.

Liknande produkter: EF 28-135

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 10395
2008-02-08 Jan-Michael Breider

PLUS: Skärpa och bildstabilisator
MINUS: Distorsion & vinjettering

Ett objektiv att älska och hata!! Köpte mitt för snart två år sedan och efter att ha plåtat romerska ruiner i Libyen var jag på vippen att sälj den direkt, men.......
Kan man hantera distorionen (med program i photoshop)och vinjetteringen (köra på 8 eller mindre med stor sensor) så fungerar skärpa och IS utmärkt och omfånget gör optiken till en trevlig kompanjon på resor. Hemma och på stativ föredrar jag fast optik eller zoomen 28-70/2,8L

Köpt hos: Dustin
2008-02-06 Runner

PLUS: Brännviddsomfånget. Kvaliteten.
MINUS:

Den optimala allround gluggen. Är det objektiv som alltid sitter på om inget speciellt är planerat. Brännviddsomfånget täcker det mesta och kvaliteten är hög.
Skarpa bilder även vid full bländare och färgåtergivningen är mycket bra.
Kanske inte den mest diskreta gluggen, speciellt inte med motljusskyddet på.

Kundtjänst: Vet ej.

Köpt hos: Privat

Pris: 7000
2007-09-26 Ranger

PLUS: Den härliga färgåtergivningen, de extra mm mellan 70/75 mm och upp till 105 och slutligen byggkvaliteten - gedigen med en liten röd ring som ska borga för kvalitet - och lever upp till det...
MINUS: 24 mm på en 30D är inte optimalt, men något som man kan leva med. Kör även med 10-22 så det funkar bra ändå.

Sitter på i ur och skur på min 30D. Ett härligt objektiv som är med överallt och som jag använder i de flesta situationer...
Bytte mitt Tamron 28-75/2,8 XR Di mot detta objektiv. Var supernöjd med Tamron objektivet som är riktigt vasst, men tyckte 28 var inte tillräckligt brett och 75 inte tillräckligt långt.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 6000
2007-06-22 einard

PLUS: Trygg, tålig, fångar allt med bra resultat.
MINUS:

Passar mig mycket bra på en 20D och med blixt 430. Mkt bra skärpa och färg.

Kontentan är att i min kameraväska täcks mina behov och önskningar av EF-S 10-22 shortspotter, EF 24-105 som normal, EF 50/1.4 som nightspotter och EF200/2.8 som longspotter.

Liknande produkter: Har testat 24-85 (kompakt och snabb), 17-55/2.8 (bra allroundzoom men ej samma längd och tyngd som 24-105) och 28-70/2.8L (tung och litet omfång).

Kundtjänst: Aldrig behövts.

Köpt hos: Privat

Pris: 8000
2007-06-11 light

Nu har det gått snart 1 år sen jag skaffade detta objektiv och då har det gått lagom tid för att ge en liten recension.

Minus är distorison (tunnformig) när 24mm används. Vilket märks störande tydligt om man fotar t.ex. ut mot havet och därmed får en lite böjd horisontlinje.

Hade också varit trevligt med ett macroläge.

Plus är den utmärkta skärpan. Den är ett bra allroundobjektiv. Relativt hygglig närgräns. Bildstabiliseringen. Snabb autofokus. Dessutom är den som gjord för Canons blixt 430EX som täcker just området 24-105 mm.

(Vad gäller distorsionen så kan den lätt fixas om man har ett bra redigeringsprogram.)

Det är ett dyrt objektiv, men väl värt om man önskar kvalitébilder.

Kundtjänst: Trevlig, snabb leverans.

Köpt hos: FotoKungen
2007-06-04 micke80

PLUS: Omfånget, bildstabiliseringen,
MINUS: en del vinjettering främst på 24mm, kunde självklart gärna varit b.2,8

Mycket trevligt allroundobjektiv på en 5D och även på en 20D. Visst saknar man kanske det vidare registret med 1,6 crop men tillsammans med t.ex ett 17-40 i väskan mår man rätt bra ändå.
Det stod mellan 24-105/4 och 24-70/2,8 men valet föll på 24-105 pg.a. det större omfånget och framförallt IS som jag faktiskt värderar större än ett extra bländarsteg. Det här objektivet är helt klart mitt "standardobjektiv" som sitter på mest hela tiden. Fungerar kalas även i sämre ljussituationer som t.ex. kyrkobröllop.

Liknande produkter: Canon 24-70/2,8 L USM

Köpt hos: Hegethorns Foto AB
2007-05-23 N1kl@s

PLUS: Skarpt, Rätt omfång för mina behov
MINUS:

Fantastiskt objektiv till min 400D. Jag lånade denna glugg av en kompis över en helg och blev helt såld. Jag sålde min EF-S 17-85 IS och slog till på ett eget ex. Detta är min första L-lins och jag märker att en ny värld öppnats.

Liknande produkter: 17-40 L

Köpt hos: AlfaDigi

Pris: 8600
2007-05-19 Sydostbild

PLUS: Skarpt, välbyggt.
MINUS:

Tillsammans med en 5D ger objektivet mycket bra bilder, skarpa och utan kromatisk abberation.

Liknande produkter: Canons 24-70.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-02-27 Per Sjöborg

Super allround objektiv. Det enda som jag igentligen skulle kunna tycka var dåligt är bländarvärdet på f4.

Men annars är det skarpt, snabbt och har ett bra zoom omfång.
Från vidvinkel till minitele.
2007-02-20 s60761

PLUS: Bra omfång, skarp, fina färger, god kontrast, välbyggd och härlig att hantera.
MINUS: Distortion vid 24mm.

Canons 24-105/4L IS är min favorit just nu. Efter att ha fotograferat ett bra tag med enbart fasta gluggar beslutade ja mig för att prova på zoom då arbetet med att byta glugg bidrog till uteblivna bilder i vissa lägen. Som "prime" användare så är man otroligt kräsen vad gäller bildkvaliteten och ja var mycket skeptisk till en början. Visst har man fått kompromissa bort vissa fördelar mot fasta objektiv, men fördelarna med en bra zoom överväger.

Att kunna efterapa den mänskliga synen på ett så bra sätt som med denna zoom är förträffligt. På runt 50mm har man ett naturligt utsnitt på "normala" avstånd. Koncentrera dig på detaljer på närmare avstånd med 105mm på samma sätt som människans synvinkel minskar. Och långa avstånd med fantastiska vyer är vidvinkel perfekt. Så använd på rätt sätt kan man verkligen få bilder som betraktaren ser det. Sedan kan man ju även använda de olika brännvidderna för att få andra effekter i bilderna, som ger mer dramatik osv.

Fördelar 24-70/2.8L vs 24-105/4L IS:

24-70/2.8L
SPEC
* f2.8 ett steg ljusstarkare.
* f2.8 ger kortare skärpedjup än f4 på samma brännvidd.
* Distorsion 24mm är mindre.
* Vinjettering vid främst 24mm är mindre.
* Motljusskyddet sitter fast i objektivets ytterskal så objektivet blir inte längre vid zoom.
* Högre förstorning vid macro.
PRAKTIK
* Inomhusbilder, rörliga människor och objekt tack vare ljusstyrkan f2.8.
* Landskap på 24mm pga. lägre distorsion.
* Bättre motljusskydd då optiken är djupast inne i motljusskyddet vid max zoom.
* Lättare att isolera motiv i skärpa mot oskarp bakgrund vid 24-70mm tack vare f2.8.

24-105/4L IS
SPEC
* IS ger hjälp att hålla still med 3steg mindre ljus.
* 24-105mm betydligt större omfång.
* 105/f4 ger kortare skärpedjup än 70/f2.8.
* Vikt 2/3 vikt av 24-70. (670g vs 950g).
* Mindre och smidigare
* Betydligt mindre smidigare motljusskydd.
* Bättre konstruktion, flera rapporter på nätet tyder på spel och glapp på 24-70, som är en äldre konstruktion.
* Bättre kantskärpa helöppet
* Något bättre kontrast och färger.
PRAKTIK
* Landskap när man är på gående fot och i gryning, skymning och lummiga miljöer utan stativ tack vare IS.
* Landskap med längre skärpdjup utan stativ tack vare IS.
* Porträtt 105mm är bättre till porträtt än 70mm på FF.
* Lättare, mindre och smidigare att bära omkring på.
* 24-105 ger ett styck mindre objektiv att bära på (24, 50, 100, 300). Steget mellan 70 och 300 är för stort, men 105 till 300 tycker ja är acceptabelt.

Med 24-105an är ja riktigt imponerad av kantskärpan även helöppet. Jag kanske haft tur men den slår min 50/1.4 (båda på f4) i mitt och kantskärpa. Även så jämfört med min fasta 24/2.8, men jämfört med mitt 100/2.8macro får zoomen spö. Dock är zoomen riktigt skarp även fullöppen här. Nu är ju macrot sjukligt skarpt så...

Kontrasten och färger från 24-105an är mycket bra. Har dock inte provat 24-70, men det ska tydligen inte hålla lika hög klass i det avseendet. Skulle inte förvåna mig om dessa objektiv är likvärdiga i skärpa dock.

Som van "prime" användare så stör jag mig lite på distortionen på 24mm och i viss mån motljusegenskaperna, även om 24-105 är riktgt bra i detta avseende, så har den inte chansen mot en fast vidvinkel som 24/2.8. Jag som fotar mest utomhus så är detta en viktig egenskap.

På det hela taget är ja mycket nöjd med min 24-105/4L IS till min EOS 5D. Var betygskalan 10gradig hade den fått en 9 pga distortion vid 24mm, men vid en femgradig skala tycker ja den är närmare 5 än 4.

Liknande produkter: Canon 24-70/2.8L

Kundtjänst: Mycket bra kundservice och snabb leverans.

Köpt hos: Zebra Media
2007-01-17 Roger.W.

PLUS: Allt det vanligaste och viktigaste.
MINUS: Kanske lite tung.

Tycker detta objektiv är mycket bra vad det gäller skärpa, kontrast, färger, vädertätning, byggkvalitet, IS, AF,..... Ja nästan allt. En mycket förtroendeingivande glugg helt enkelt.

Liknande produkter: -----

Kundtjänst: Har ej behövt.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 10500
2006-12-16 AndersGeorge

PLUS: Bildstabiliseringen regerar! Bra zoomomfång. L-optik, funkar även till fullsensor. Avtagbart motljusskydd ingår.
MINUS: Hade önskat lite mer ljusstyrka... Motljusskyddet skymmer Eos350's inbyggda blixt på kortare brännvidder. Priset... men man får mycket för pengarna.

Perfekt all-round-lins. Jag har bara provat den till EOS350 med 1,6*crop så det motsvarar 38-168 mm fullformat.

Jag kikade på flera olika zoomar innan jag bestämde mig för att lägga lite extra på min "normaloptik". Tanken var att inte behöva köpa någon ny glugg på ett tag och dessutom känna att det inte blir bättre.

Ljusstyrkan på 4.0 är ok om man kan tolerera lite längre tider. Bildstabiliseringen tycker jag funkar utmärkt och det går att fota med ordentligt långa tider, tre steg är inga problem, om man är stadig på handen eller med stöd går det med 4-5 längre tid-steg.

Zoomring och fokusring känns sköna och dessutom kan man fokusera manuellt utan att ställa om knappen.

Internfokusering håller pol-filtret i rätt läge, men det är något som man skall kunna begära i den här prisklassen.

Gluggen är något stor och passerar därför inte helt obemärkt vilket är mindre bra vid gatufoto. Linsen är i allafall betydligt mindre och lättare än 24-70/2.8L USM.

Liknande produkter: Canon EF 24-70/2.8L USM
Canon EF-S 17-85/4-5,6 IS USM
Canon EF 17-40/4L USM

Kundtjänst: Kunnig personal på Cyberphoto!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 10290
2006-11-03 gripner

PLUS: Perfekt omfång bra billdstabilisator välbyg vädertätad.
MINUS: dyr

Tillsamans med eos 5D blir det en perfekt rese glugg.
Lågt brus plus bildstabilisator gör att man ej behöver stativ eller blixt.
Kunde varit lite bättre till den pengen men det fins inga bättre alternativ som den ultimata olraundgluggen.
Lite bättre optisk prestanda så hadde den fått en femma!.

Liknande produkter: ?

Köpt hos: Expert frid

Pris: 10000
2006-10-15 Shogun

PLUS: Perfekt brännviddsområde! Och Image Stabilizer fungerar perfekt!
MINUS: Något tyngre än EF 16-35!

Har just avslutat mitt första jobb med min nya glugg. Och jag är verkligen imponerad. Avvaktade länge innan jag köpte min EF 24-105 eftersom dom tidigaste exemplaren ofta visade brister. Men min favoritbutik i Tokyo garanterade att alla problem nu var lösta.

Tidigare har jag mest använt mig av EF 16-35 och EF 70-200, men nu tycks jag klara mig med enbart min 24-105 för vanliga gatujobb. Se min nya portfolio "Söndag 15.oktober i Harajuku".

Har tidigare varit mycket skeptisk till Canons Image Stabilizer, men den fungerar verkligen över min förväntan. I min ålder är man ju inte längre så stadig på handen!

Köpt hos: Yodobashi Camera, Shinjuku, Tokyo.

Pris: 7400
2006-07-20 Henrik Björkman

PLUS: IS, Skärpa, Zoom-omfång, Vikt, AF
MINUS: Vinjettering vid 24 på 5D

Ett fantastiskt objektiv som är robust och ger knivskärpa så gått som varje gång. Zoom-omfånget på min 5D är perkfekt för det mesta. Kunde ibland öska mig lite mindre vinjettering och distorsion vid framför allt 24mm.

Liknande produkter: Canon

Köpt hos: Swefo

Pris: 10500
2006-05-23 Lars Nordström

PLUS: Knivskärpa. Stabilisator. Byggkvalitet. Proffskänsla.
MINUS: Vinjettering mest på 24 mm o stor bländare. Distortion märks mest vid 24 mm o motiv som arkitektur.

Jättebra brännvidsomfång för landskap, korta teleporträtt, gatufotografi, bröllop mm.
Excellent skärpa. Plus med stabilisator. God byggkvalitet. Lite tung, men lätt jämfört med Canon 24-70/2.8. Välbalanserad på en 5D.
Det har klagats lite på distortion o vinjettering. Detta märks mest i 24 mm läget, men går oftast att leva med för flexibiliteten och bildkvaliteten för övrigt. Syns förresten ganska sällan.

Liknande produkter: Canon 17-40 L, canon 28-135 IS.

Köpt hos: Kungsholms foto
2006-05-20 Nicke bur

PLUS: Skarp,lätt, stabilisator
MINUS: inga solklara missar

Den här gluggen är en perfekt allaround optik, den är skarp, kan ta bilder på långa slutartider på frihand (15/sek), den är väldigt lätt ca 700 g, och ger en god känsla av kvalite.

Liknande produkter: Canon 24-70 L

Kundtjänst: Mycket god service, både på Ericsonsfoto i Gbg och Canon RCC service i Gbg

Köpt hos: Ericsonsfoto

Pris: 10495
2006-04-16 Davey

PLUS: IS, fukt- och dammskydd, bra allround, zoomvidd, kvalitet!
MINUS: vinjettering vid 24/4.0

Helt fantastiskt att kunna ta ett foto på 1,6 sek utan stativ. Underbara kontraster, färger, djup. Perfekt allroundobjektiv för mig. Tycker det är litet och smidigt, passar bra ihop med 5d.

Hade ett sämre objektiv från början vilket hade sämre skärpa, distortion och knäppte till när man zoomade. Fick ett nytt och det är perfekt! Tycker däremot att det är konstigt att det finns dåliga exemplar bland L-optiken. Det gäller att testa för att finna ett bra.

Liknande produkter: 24-70/2.8L

Kundtjänst: Fick det utbytt efter lite om och men..

Köpt hos: Scandinavian Photo
2006-03-20 Overa

Kombinationen 24-105 med 5D ger blandade känslor. I dålig belysning med full vidvinkel 24-35 blir det gärna mörka hörn i bilden (med 5D men inte med 350D). Utomhusbilder i bra ljus ger inga mörka hörn. I och för sig ganska snyggt på vissa av bilderna. Zoomomfånget är riktigt bra. Skärpan duger bra för mig i A4 utskrifter. Har testat både i moligt och soligt väder och jag tycker objektivet är riktigt bra, bra färger, bra skärpa (kanske inte den allra bästa på bländare 4 i kombination med vidvinkel. Men som allround att gå runt och fota med är den bra. Blev positivt överraskad med tanke på allt negativt som har skrivits om objektivet. Utomhus så funkar den bra från 24-105. Inomhus så är omfånget från ca 35-40 och uppåt riktigt bra. Sen går det att får bort de svarta hörnen med enkla medel i Photoshop om full vidvinkel behövs. De mörka hörnen blir bara i kombination med fullformat som 5D är. På kamera med brännviddsförlängningen 1,6 t ex till min 350D så fungerar objektivet klockrent utan mörka hörn. Ett riktigt bra objektiv. Hade jag köpt min 350D idag så hade jag inte tvekat på att välja detta objektiv. Och jag ångrar inte att jag köpte objektivet till 5D heller, tvärtom.

Liknande produkter: 24-70, men bestämde mig för att testa 24-105 först. Billigare pris samt bättre zoomomfång. När ljusstyrkan behövs så är det bara att byta till ett fast 50 istället.

Köpt hos: Fotokungen
2006-01-27 Micke F

PLUS: Skarp, täcker ett bra zoom omfång.
MINUS: Dyr, tung.

Efter att jag fått gluggen så provade jag genast att ta en massa bilder och det första som slog mej var den fina skärpa man kunde se direkt, klara fina bilder. Mkt nöjd.

Köpt hos: fotosidan.se ( (White Balance AB)
2006-01-03 Ernst Henry

PLUS: -
MINUS: -

-

Liknande produkter: -
2005-12-26 AlfaGTV

PLUS: Skärpa!, Kontrast, Färger, IS, Hantering, Kvalitetskänsla
MINUS: Vinjettering, Distorsion

Den här optiken är för mig en påse blandat... Klurig att komma underfund med men när man har lärt känna den går det att göra fantastiska bilder med den.
I sina bästa stunder levererar den faktiskt mer detaljer än min EF85/1.8 nedbländad till 8.0. Det som det har skrivits mycket om är ju vinjetteringen, och ja, den finns där. Ffa vid 24mm men faktiskt även på flera brännvidder. Oftast gör det mig inget, men när man inte vill ha den där så kanske inte förhållandena är tillräckliga för att undvika den (läs blända ner ordentligt). IS:en är förunderligt bra, men jag saknar panoreringsläget som erbjuds på en del vita gluggar. Det som gör den här gluggen värd sina pengar är för mig i alla fall mångsidigheten. En perfekt reseglugg som täcker det mesta jag behöver och dessutom med en hantering som är i absolut toppklass. Att den levererar en grym skärpa på de allra flesta brännvidder är en bonus.
Hygglig närgräns också, men en 25mm mellanring är lätt att stoppa ned i fickan för det ultimata resekittet.

Så, om man ska sammanfatta: Vill du ha en glugg som gör all slags fotografering bra, köp denna. Vill du ha en glugg som gör allt perfekt, vakna. Eller skaffa dig en större kameraväska och skaffa en massa fast optik.
MVH /Micke

PS Denna recension baseras på användning tillsammans med 5D. Du kan i princip bortse från vinjetteringsproblemet om du kör 1,3x sensor eller mindre. DS

Kundtjänst: Ej behov

Köpt hos: Foto A-Bild
2005-10-07 moh1

PLUS: Skärpan IS
MINUS: Kommer ej på något

Jag har blivit kär i en mörk kurvig skönhet
Hon heter EF24-105/4.0 IS USM

Om man nu kan känna pirr i kroppen som vid nyförälskelse på ett dött ting så är det vad jag känner mmmmmm

Av ca 100 testbilder så är 99,9 procent kanon resterande beror på skit bakom spakarna

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 10000
2005-10-03 ThomasC

PLUS: Stort zoomomfång, låg vikt, IS, gedigen konstruktion
MINUS: Usel distorsion, störande kromatisk aberation

Mina erfarenheter kommer från användande med 1DsMk2, dvs fullformat. Det är uppseendeväckande att Canon kan lansera ett objektiv med så här dålig optik. Distorsionen är mycket påtaglig inom området 24-35(tunnformig), och från 70-105(kuddformig). Detta gör objektivet obrukbart för arkitekturfotografer.

Den kromatiska aberationen ger i vissa lägen kraftiga röda/gröna dubbelkonturer i bildens ytterkanter. Detta gäller även nedbländat.

Skärpan är på fullöppning hyfsad i de centrala delarna, men mot kanterna avtar den kraftigt i vidvinkelområdet. Dock inom gränserna för vad som jag anser acceptabelt för en zoom med detta omfång.

Vinjettering finns, men även här tycker jag den är acceptabel för ett objektiv i den här klassen.

Mekaniskt och ergonomiskt känns gluggen välgjord. IS:en fungerar utmärkt.

Slutord:
Kan förmodligen kännas som ett bra val för kameror med 1,6x brännviddsförlängning, men är inget för den kräsne fullformatsfotografen......om man nu inte bara tänker använda det inom området 35-70mm ??
2005-09-30 Raderad33

PLUS: Bra byggt, fungerar Perfekt, Skarpt, snabbt, tyst, bra färgåtergivning, IS, tätat mot damm.
MINUS: CA och lila överstrålning mot ljusstarka objekt. Priset är lite för högt.

Tack, Canon, äntligen! Jag har väntat på ett sådant objektiv ganska länge!
Ett objektiv av högsta kvalité i alla avseenden! Jag är 100% nöjd med objektivet!

Liknande produkter: Hehe :-))))))

Köpt hos: Schönherrsfoto

Pris: 10500
2005-09-29 Niclasfoto

PLUS: IS,en är mycket väl fungerande, Bra brännviddsomfång, Bra skärpa överlag, (spec med tanke på omfånget), Bra mekaniskt!!! Ruggigt fin och säker AF, Mkt lättare än ett motsvarande i f/2,8,
MINUS: Distorsionen på alla brännvidder men spec vidv!!! Mjuk kantskärpa på vidv.

(Objektivet sålt.
Det var i stort sett ett mycket fint objektiv men lite väl kraftig distorsion trots allt.
Pga Canons strul med reparationer av de första i vissa serier så lämnade jag tilbaka objektivet till handlaren som snällt betalade mig pengarna tillbaka.
Jag använder idag de fasta objektiv jag ägde innan, trivs bra med det.)



Härligt objektiv. Känslan är som förväntat av absl högsta klass. Den expanderar en del vid tele och detta var jag skeptisk till innan jag bestämde mig, det visade sig dock att min oro var överdriven. Mekaniken sitter perfekt!
AF,en är snabb, mycket snabb, inte en chans att den går att klaga på.
Den är lättare än ett motsvarande i f/2,8 och det gillar jag. Jag personligen behöver sällan 2,8 och då skall jag inte bära eller betala för det heller.
Den totala upplevelsen av att jobba med linsen är att den Är mycket tät och fin, tillfredställer högt ställda krav på de flesta områden för de flesta fotografer.


Omdömmet är grundat på de första intrycken.
Ang skärpan återkommer jag såklart, men det ser onekligen positivt ut..


Första bilderna i pc,n och jag är mycket nöjd med det jag ser! Skarpt, härlig kontrast, färgbriljansen läcker osv.
Negativt är deffinitivt distorsionen. Inget roligt vid 24mm men blir bättre redan mot 35mm.. (Fler intryck växer nog fram så jag återkommer).

3,e okt-05.
Ja, nu har jag fotat en del med linsen och kan intyga att jag är riktigt nöjd med det mesta, utan tvekan! Skärpan på 24-40 är inte så stark ute i kanterna vid f4-5,6. Men helt klart godkänd. Distorsionen stör mig fortfarande en del men inte värre än att det håller.

Liknande produkter: Finns ju ingen! :)

Köpt hos: Cyberphoto

B+W Polariastionsfilter HTC