"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Frilansreporter, fotojournalist och rockfotograf. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett plomberat pjäsvärn m/42 utanför HalmstadUnder en vandring utmed stranden i Laxvik utanför Halmstad hittade jag en plomberad och övergiven bunker som väckte min nyfikenhet. Enligt en urinvånare som jag mötte hade det tidigare funnits en kanon på platsen men han visste tyvärr inte mer än så.

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Jag försökte få fram mer information om bunkern men gick tyvärr bet. Med tanke på att LV6 byggde den 1984 antog jag att ett luftvärnsbatteri för en Bofors 40mm m/48 funnits i Laxvik. Under 1980-talets början byggdes nya luftvärnsbatterier runt om i landet och jag antog att batteriet i Laxvik var ett av dem. Men av Leif Högberg på Fort & Bunker som läste mitt inlägg fick jag reda på att det inte funnits något luftvärnsbatteri i Laxvik. Däremot har det funnits ett pjäsvärn för stridsvagnstorn m/42 och med största sannolikhet byggdes det av LV6 1984. 

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

När en stridsvagn utgick ur krigsorganisationen togs tornet omhand och runt det byggdes ett fast pjäsvärn. Pjäsvärnen ingick i kustförsvaret och de bemannades av 4-5 man. Pjäsvärnet i Laxvik var beväpnat med en 75mm kanon med en skottvidd på 2-3 km och det skulle bekämpa mindre farkoster och båtar. I fredstid var det gömt under ett rödmålat plåtskjul som togs bort vid övning eller vid skarpt läge. I början av 1990-talet avvecklades alla pjäsvärn ur krigsorganisationen och de skrotades och plomberades. I Viken i Skåne finns ett bevarat pjäsvärn m/42 som visas upp av Beredskapsmuseet vid speciella tillfällen. Klicka på den följande länken om du vill se hur ett pjäsvärn m/42 såg ut: http://www.tjelvar.se/varn/b-12-1.htm

Plomberat luftvärnsbatteri

På min flickrsida finns fler bilder från pjäsvärnet samt på bergrum, bunkrar och skyddsrum. Besök den gärna: https://www.flickr.com/gp/chasid68/X77230

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-06-10 12:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Piratobjektiv från Leica och Carl ZeissIbland dyker diskussionen om original- kontra piratobjektiv upp. Det kan stundtals bli en ganska så hätsk debatt där båda sidor oftast har sina små poänger.

Fördelen med originaloptik är att den oftast har samma kontrast och färgteckningFördelen med piratobjektiven är i stort sett alltid priset och i många fall är skärpan både likvärdig eller bättre men å andra sidan brukar det vara lite Scoby doo över färgteckning och kontrast, vilket medför en hel del pyssel med olika färginställningar och profiler i ACR:en innan jag hittar rätt och det är inte någon sysselsättning som jag tycker om att lägga min tid på.

Till min Canon har jag tre piratobjektiv från 28 till 90mm som tillverkats av Carl Zeiss och Leica. Med de objektiven får jag de färgerna och den kontrasten som jag är van vid och tycker om. Att skärpan förmodligen är något bättre än originalobjektiven är positivt men det spelar en underordnad roll i sammanhanget. Det är främst 3D-effekten och färgerna som jag vill åt och den får jag inte med Canons originaloptik.

Något märkesfreak är jag inte och de som känner mig vet att jag inte bryr mig om vad det är för märke på objektiven så länge som det ger mig de färgerna och den konstrasten som jag är van vid. Till mina M-kameror har jag några Voigtländergluggar, en Konicaglugg , en Leica- och en Zeissglugg. Objektiven fungerar bra för mina ändamål och trots att jag vet att det förmodligen finns optik som är snäppet bättre så är jag ändå nöjd med det som jag har.

Samtidigt har jag full förståelse för att det finns andra som tycker annorlunda än mig och gärna kör med originaloptik till sina kameror. Så länge som man använder det man trivs med så är det bara bra, gör man det så brukar inte heller kamerorna eller optiken ställa sig i vägen för motiven.

Bilden som pyntar dagens inlägg är tagen med en digital M-kamera och ett Summicronobjektiv. Det bästa med den kombon är att jag inte behöver lägga så mycket tid med ACR:en. Det är i stort sett bra att framkalla DNG-filen, trycka på auto i Photoshop och sedan är bilden klar.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-04-21 17:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det norra ishavet

Än så länge ligger isen tät i viken men om bara drygt två månader är vintern över och då kommer det tjocka istäcket att ha dragit sig undan. Då kommer valrossarna att fylla stränderna och de kommer att trängas, gruffas och lapa sol i sommarvärmen i ett desperat försök att bringa en gnutta sommarvärme till sina vintertrötta kroppar. 

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-03-29 08:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Carl Zeiss Distagon 28mm f2.8 på Leica MFör ett tag sedan började jag fundera på om det inte skulle gå att använda mitt Carl Zeiss Distagon 2,8/28 T* för Contax på min Leica. Att det är ett riktigt, riktigt bra 28mm objektiv visste jag redan. Jag skulle faktiskt vilja påstå att det bara är Leica 28mm f/2 Summicron-M ASPH som är bättre bland 28mm objektiven. Men det objektivet kostar 18.000 kronor begagnat och skillnaden är nog högst marginell och kan nog bara ses under lupp.Efter en del googlande hittade jag och beställde en Contax till Leica M-adapter från USA som jag nu har fått hem. Jag har testkört Zeiss-objektivet på min Leica M8 och även om objektivet är lite klumpigt på kameran så blir bildresultatet helt fantastiskt bra. Givetvis fungerar inte avståndskopplingen mellan objektiv och mätsökare med vad gör väl det när det finns hyperfokal att tillgå. Vad gäller närmare avstånd är det ganska enkelt att syfta avståndet från 1 till 2 meter.Trots att jag körde digitalt har jag fått lägga en hel del tid på retusch, anledningen är att kamerans sensor är rätt så dammig och i desperat behov av en grundlig rengöring. Nu har jag en sensorrengöring att se fram emot under eftermiddagen. Först ska sensorn blåsas så ren som det går med en blåstuta och sedan swabbar jag den för att bli av med de finaste små partiklarna som brukar samlas i hörnen av sensorn.Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-02-15 11:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Människan förstör sin egen existens...

Det kan hända att jag moraliserade något i gårdagens inlägg: "Svartvitt reducerar allt till själva kärnan" men jag är å andra sidan väldigt engagerad i miljöfrågor och är skrämd över att vi människor håller på att förstöra själva fundamentet för vår egen existens och de som först kommer att få ta konsekvenserna av vårt handlande är som vanligt de minsta och de svagaste grupperna på vår jord.


Byrums raukar med Blå Jungfrun i bakgrunden, 24 mm © Mikael Good, 2009

Man behöver dock inte vara miljöfundamentalist för att visa sitt miljöengagemang, en bensinsnålare bil är ett bra steg på vägen, sopsortering är ett annat bra steg, cykel eller kollektivtrafik är ett annat bra steg, att installera miljövänlig uppvärmning av sitt hus ett annat. Om vi alla tog de små miljöförbättrande stegen som vi kunde så skulle vi kunna köpa våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn lite mera tid och framförallt så skulle vi tillsammans kunna sätta ordentlig press på våra politiker så att de äntligen fick tummen ur och gjorde något radikalt åt miljöproblemen på vår jord!


Blå Jungfrun i blå timmen, 80 (50) mm © Mikael Good, 2009

Gotlandsfärjan i blå timmen, 80 (50) mm © Mikael Good, 2009

Fotot som var med in gårdagens inlägg var inte ett exempel för hur man ska ta bilder i naturen utan visar bara mitt val av motiv i den speciella situationen, precis som dagens foton visar mina motivval! En annan fotograf hade säkert hittat något annat motiv som han/hon skulle tyckt vara intressantare att föreviga och det tycker jag bara är bra! Jag tycker om mångfald och kreativitet, det skulle ju som sagt var inte vara speciellt kul om alla tog samma typ av bilder :) Om man sedan väljer att fota i färg eller svartvitt är en smaksak men till syvende och sist är det upp till fotografen själv hur han/hon vill presentera sina bilder!


Byrums raukar med Blå Jungfrun i bakgrunden, 24 mm © Mikael Good, 2009

Jag tycker att det är moraliskt fel att hålla på med naturfoto om man inte bryr sig ett dyft om miljön och ex. åker runt med en riktigt bensinslukande och avgasstinkande bil, vare sig den är ny eller gammal... De naturfotograferna är i mitt tycke lika tveksamma som papparazzis. Men de flesta naturfotograferna i Sverige tillhör som tur är inte den kategorin utan visar sitt miljöengagemang genom att dra sina strån till stacken för miljön!


Blåkulla, 180 mm © Mikael Good, 2008.

Bilderna som ingår i dagens inlägg förutom den sista bilden uppfyller kraven för Dogma 07, den sista bilden är minimalt färgkorrigerad men är taget med ett 180 mm och med hjälp av ett stativ.

Ett litet klargörande till alla nytillkomna läsare: Jag har ingenting emot att folk tjänar pengar, jag är för fri företagsamhet men när folk tjänar sina pengar på bekostnad av allas vår miljö eller genom att betala dåliga löner till arbetare i låglöneländer då blir jag irriterad!

Vill du kommentera det här inlägget utan att först bli medlem på Fotosidan så kan du göra det här: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Dagens låt: Let Me Love You – Jeff Beck Group

//Chasid

Postat 2010-05-26 10:16 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 Nästa 
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt