"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Frilansreporter, fotojournalist och rockfotograf. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Gungor

Det är två år sedan det amerikanska alternativrockbandet Gungor senast spelade i Sverige. I år var de tillbaka och gjorde två fantastiska spelningar på Gullbrannafestivalen torsdagen den 6 juli. De gjorde en akustisk spelning i konsertlokalen Bryggan på eftermiddagen och en elektrisk i Skeppet på kvällen. Vid bägge tillfällena var Gungor förstärkta med en stråktrio som gav låtarna extra liv och djup. Text och Foto: Mikael Good

Postat 2017-07-19 12:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Utbildning är ett av de bästa redskapen mot fattigdom och utanförskapDe här muslimska pojkarna som tillhör den tibetanska minoriteten i Kina fick pengar till en ny skola, skolböcker och gymnastikutrustning från Radiohjälpen. De var mycket motiverade och flitiga i skolan. Idag är de i 20 års åldern och förhoppningsvis har de kunnat gå vidare till högre studier och arbeten. Deras föräldrar som var analfabeter har gått kvällskurser och har lärt sig läsa, skriva och räkna, vilket ökar deras chanser att få ett arbete.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-06-17 19:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Simon arbetar mot prostitution och människohandel i Sverige.Simon Häggström är chef för prostitutionsgruppen i Stockholm. Jag lyssnade nyligen på hans föredrag om prostitution och människohandel i Sverige. Simon berättade om den skrämmande verklighet som han möter i sitt arbete. En verklighet som många av oss inte känner till.

Trots att sexköp är olagligt i Sverige sedan 1 januari 2000 och att det finns även en stark kopplerilag köper var tionde svensk man sex någon gång i livet. Polisen saknar tyvärr resurser för att kunna efterleva lagen och stoppa den smutsiga handeln. Simon berättade att de flesta kvinnorna som säljer sex i Sverige kommer från Rumänien, Nigeria, Ryssland och Ukraina. I de flesta fallen är orsaken till att de prostituerar sig fattigdom. Jag frågade Simon om det var många romska kvinnor från Rumänien som lockades in i sexhandeln? Simon svarade att det är mest etniska rumänskor som kommer hit.Även om kvinnorna i de allra flesta fallen kommer hit självmant luras de hit på falska premisser. Hallickarna berättar att de kan tjäna 1500 kronor för en halvtimmes sex och att de kommer att få behålla merparten. Vad de inte berättar är att kvinnorna får en skuld som de måste betala av och att de bara får behålla ett par hundralappar per kund samt att de måste vara tillgängliga för 10 torskar om dagen alla dagens och nattens timmar. De som tjänar de stora pengarna är de som sitter högst upp i de kriminella nätverken.

Myten om den lyckliga horan irriterar Simon. Det finns starka krafter i Sverige som lobbar för att prostitution ska legaliseras. Simon har inte någon förståelse för de krafterna och arbetar hårt för att krossa myten. I sitt arbete har Simon inte mött några lyckliga kvinnor utan uteslutande trasiga människor som oftast har psykiska problem och trauman på grund av det som de varit med om. Det finns inte en enda tjej som är lycklig eller stolt över att sälja sex. De gör det för att få pengar till sig själva eller till sina barns och familjers försörjning.Simon är uppvuxen i en pastorsfamilj i Stockaryd i Småland. Även om han inte går till kyrkan regelbundet är hans tro stark och den ger honom trygghet, styrka och tröst i mötet med alla trasiga och lidande människor som han stöter på i sitt arbete. I sin ungdom funderade Simon på att bli pastor. Men han valde istället att bli polis. När man lyssnar på Simon framstår polisyrket nästan som ett kall för honom. Ett kall att hjälpa utsatta människor till ett bättre liv. Simon och hans kollegors arbete avskräcker torskar och de hjälper utsatta kvinnor att bryta sig loss och komma bort från gatan.

Simon Häggström har under flera års tid arbetat tillsammans med den ideella organisationen Talita, som arbetar med att ta kvinnor ut ur sexindustrin. Klicka på den följande länken om du vill läsa mer eller ge en gåva till Talitas arbete och på så vis göra en insats för kvinnor som utnyttjas i sexindustrin: http://www.talita.se/Människohandel berör mig djupt och jag har kommit i kontakt med ämnet under reportageresor i Lettland, Rumänien och Ryssland. I Ryssland var det inte ovanligt att före detta barnhemsbarn lockades in i sexhandeln. Jag hoppas att jag kommer att få möjlighet att skriva om människohandel inom en nära framtid. Under ett par års tid har jag knutit kontakter och gjort research i ämnet. Förhoppningsvis kommer jag att försöka åka till Rumänien senare i år för att göra intervjuer och fotografera.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-06-09 11:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Missa inte måletIdag är det målgång för Blogg100 utmaningen som går ut på att skriva ett inlägg om dagen under 100 dagar. För mig som har varit sjukskriven har skrivandet tillsammans med regelbunden motion varit bra terapi mot den envisa arbetsutmattning med tillhörande depression som drabbat mig.

Främst har jag bloggat om rockfoto under Blogg 100 utmaningen. De flesta inläggen har handlat om rockfoto men jag har också givit plats åt andra ämnen. Inläggen om övergivna platser och om Urban Exploration samt inlägg om Huskvarna och Jönköping har lockat många nya läsare till bloggen.

Jag kommer att fortsätta att skriva inlägg och lägga upp dem i bloggen. Men jag tror inte att det kommer att bli ett inlägg om dagen. Nu kommer jag att lägga lite mer tid på inläggen innan jag publicerar dem. Och jag kommer fortsätta att skriva om övergivna platser, Urban Exploration och även publicera ett och annat inlägg om rockfoto framöver.

Bilderna i inlägget tog jag på en internatskola i Ryssland. Jag var bland annat där för att göra reportage om barn som växte upp på internatskolor. Jag skulle gärna återvända till Ryssland. Jag tycker mycket om landet och människorna.Text och foto: Mikael Good

 

Postat 2017-06-08 15:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Överskottet går till välgörande ändamålFör skoj skull försökte jag räkna ut hur många av mina bilder som har publicerats i tryckt media eller visats på TV runt om i världen de senaste 10 åren. Mellan tummen och pekfingret tror jag att mina bilder publicerats 1500 gånger, adderar man webbpubliceringar går det att mer än fördubbla den summan.

Hade jag tagit betalt för bilderna hade jag kunnat få in en rejäl slant. Men så länge som jag har ett jobb och en inkomst har jag bestämt att pengarna som kommer in på bildförsäljning ska gå till välgörande ändamål. Jag skulle ändå bara köpa kameror och objektiv för pengarna och då är det bättre att de får vara med och se till så att barn får utbildning!

Text och foto: Mikael Good

 

Postat 2017-06-06 12:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 56 Nästa 
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt