"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det är tråkigt att glättiga bilder på s.k. kändisar...

Det här inlägget är delvis en kommentar på Bengt Björkboms blogg: Straight 113 / Den glättiga fotografin! 

Det är tråkigt att glättiga bilder på s.k. kändisar tar allt mer av det mediala utrymmet, men det är väl som så att bildredaktörerna är mer intresserade av pengar än kvalitet och bilder på kändisar säljer tidningar, ju mer tidningar som säljs desto nöjdare blir aktieägarna. Det hade varit trevligt om det fanns någon bildtidning med reportage-, dokumentär och gatufoto gärna från udda miljöer som inte är drabbade av katastrofer av olika slag. Men tyvärr så finns det inte tillräckligt stor efterfrågan för bildtidningar och de senaste tio åren har flera av de stora framträdande bildtidningarna, som genom åren har lyft fram så många skickliga fotografer och visat så många fantastiska dokumentär- och reportagebilder gått i graven samtidigt som dagstidningarna ger allt mindre utrymme för reportage- och dokumentärfoto.

Det är tråkigt att det inte finns något tryckt media som lyfter fram reportage-, dokumentär och gatufoto, det är tråkigt att det är så svårt att få ställa ut reportage-, dokumentär och gatufoto, på gallerier. Men det är bra att ett forum som internet finns, genom internet har jag fått visa upp mina reportage-, dokumentär och gatufoton för en relativt stor publik! Till dags datum har jag haft ca: 65.000 besökare (av dessa är ca: 40.000 unika)min hemsida och det är en betydligt större siffra än jag någonsin hade kunnat räkna med! Men det är roligare att ställa ut bilderna och få direktkontakten med besökarna, så länge de är intresserade av bilden och inte av tekniken bakom den, visst händer det att jag får en del "feedback" iform av mail från olika besökare men det är roligare att få den mellan fyra ögon. Det är roligt att ett forum för berättande bilder som  www.outoffocusmag.com får så mycket uppmärksamhet och besökare, den sidan är väl värd ett besök för alla som är intresserade av reportage- och dokumentärfoto, med det vore roligt om Outoffocusmag kunde komma i tryckt form någon gång, det är trots allt trevligare att se bilder i tryck än på en flimmrande skärm!

Jag tror trots allt att omanipulerad (oförfalskad) reportage-, dokumentär och gatufoto kommer att överleva, trots att det ser mörkt ut i dessa glättiga manipulationstider, det kommer alltid fram nya unga fotografer som är beredda att föra facklan vidare även om de är få så kommer de säkert att bli fler i framtiden!


Barn i De Yaku 

Veckans skiva: The Joshua Tree - U2

//Chasid

Postat 2007-12-18 16:16 | Läst 14730 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vad är det som driver dig i ditt fotande?

Men anledning av att jag har fått frågan "-Vad är det som driver dig i ditt fotande?" några gånger, så tänkte jag försöka svara på den här i min blogg .

Den stora fördelen med foto gentemot måleri är att man kan (ska) avbilda verkligheten precis som den är. Med mina dokumentär och reportagebilder vill jag förmedla engagemang, närvaro och mycket kärlek till betraktaren, jag blir alltid lika glad när jag får kommentarer som är i linje med vad jag har tänkt med bilden i fotograferingsögonblicket, när jag får det så känner jag att jag har lyckats!

Eller som den gången som mina bilder grep tag i betraktarna på ett stort företag på ett sådant sätt att de skänkte en stor summa pengar så att livssituationen för en hel by med fattiga människor i Kina förändrades! Det är sådana stunder jag lever för, att få vara med att förändra med hjälp av mina fotografier. Jag bryr mig inte om att blir rik eller känd för mina fotografiers skull, det som driver mig är att genom kärlek till mina medmänniskor få förändra världen lite grann och göra den till en något bättre plats att leva på! Min lön är helt enkelt rapporterna och bilderna på alla leende och pigga barn som jag har fått ta del av efter mitt besök!

Tyvärr så blir det bara färre och färre tidningar som publicerar reportage och dokumentärbilder idag. Bilder på kändisar är tyvärr det som säljer tidningar och det tycker jag är en tragisk utveckling, det rena dokumentärfotot borde ha en framträdande roll i dagspressen. När man inte kan få pengar från tidningar så får man söka nya vägar att få in pengar på. Jag har tänkt sälja bilder från Kina i limiterad upplaga via IRISf64 och låta pengarna minus mina omkostnader och bildbyråns provision samt statens skatt gå tillbaka till de människor som jag har fotograferat!

Jag ler när jag tänker på att den här lilla söta tibetanska flickan kan dricka färskt vatten varje dag, tvätta sig, får de vitaminer som hon behöver och har en skola att gå till så att hon kan skaffa sig en bra utbildning och en framtid. Bara för att en fotograf och en journalist från det avlägsna landet Sverige besökte hennes lilla by i mitten av Kina en kall decemberdag år 2004 och rätt människor såg fotografierna och läste texten!

Vill du se bilden i större format klicka här!

Fler bilder från Kina finns i min portfolio och bland mina  utställningar  

Veckans skiva:  The Gift - The Jam

//Chasid

Postat 2007-11-27 07:56 | Läst 14889 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

51...

...Nu har jag kommit upp i 51 inlägg! De senaste veckorna har det blivit nästan ett inlägg per dag,  jag kommer att slå av på farten nu innan jag sugs in i bloggandet... Men jag lovar minst ett nytt matigt inlägg i min blogg per vecka! Jag kommer inte att välja den lätta vägen och montera in en eller ett par bilder och skriva en kortfattad bildtext för att snabbt och enkelt öka på antalet inlägg (det är ju trots allt ingen tävling), mina läsare skulle nog genomskåda ett sådant förfarande (Obs det är inget påhopp på andra bloggare här på Fotosidan, var och en gör som han/hon själv väljer efter tycke och smak).

Efter en trevande start så känns det som att jag börjar bli varm i kläderna, det var ett tag sedan jag skrev sist och att blogga känns som ett bra sätt att "vässa pennan" för framtiden på.

De mest lästa inläggen är inte helt oväntat de som har berört teknik i olika former och de minst lästa de som har rört vardagsfrågor. De inläggen som jag är mest nöjd med och som var tänkta att skapa någon form av debatt har med ett undantag (beror nog mest på titeln) haft relativt många besökare men svarsfrekvensen har tyvärr varit låg.

Jag ber att få tacka för alla kommentarer som jag fått hitills och som visar att min blogg läses, jag strävar efter att svara på alla kommentarer men den som inte har fått något svar på sin kommentar ska inte tro att jag undvikit att svara, tiden har med största säkerhet inte räckt till... Fastän jag är lite sur på Fotosidan just nu så kommer jag att fortsätta vara medlem och ladda upp en och annan bild!

Framtida inlägg kommer att handla om i stort sett samma saker som jag skrivit om tidigare, det blir gatufoto, reseminnen, konst, vardagsnära händelser, kulturell teknik, reportage, lite invecklad humor, inlägg på Yiddish, kryddat med en eller flera bilder. Självklart kommer veckans skiva också att presenteras i fortsättningen, jag har ett relativt digert vinylarkiv (1.000 skivor) att välja av.



På väg från piren. Leitz 35/2.0

Vill du se bilden i större format tryck här

Veckans skiva: The Piper at the Gates of Dawn - Pink Floyd (Floyds bästa med Syd Barett i lyrisk högform, frid över hans minne.)
//Chasid
Postat 2007-10-27 21:20 | Läst 16400 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nikon D3 och kantskärpan...

...Det är verkligen kul att det har blivit fler spelare i fullformatssegementet! Även om D3'an i princip är en ren presskamera så kommer det fler fullformatsmodeller från Nikon framöver. Ett rykte som har bekräftats från Nikon är en kommande 5D dräpare från Nikon, du kan läsa mer om detta på Johan Ericsons blogg: http://www.fotosidan.se/blogs/photo/11991.htm

Det ska bli intressant och se om Nikon D3 får samma vidvinkelbekymmer med vinjettering och kantskärpa som Canon har, eller om de har kommit på någon fiffig lösning på problemet. Har de inte kommit på någon lösning så har ju Nikon tillgång till finfin vidvinkeloptik från Carl Zeiss som har både bra kantskärpa och minimal vinjettering. Det var definitivt ett smart drag av Nikon att upplåta licensen till Carl Zeiss så att de mest kräsna optikköparna har kvalitetsalternativ. Ett objektiv som det ryktas om blir nästa släpp till Nikon är det utmärkta Carl Zeiss T* 21/2.8. Man kan säga att cirkeln blev sluten när Carl Zeiss började tillverka optik till Nikon. Robert Capas första Nikonkameran var en kopia på en Tysk Contax.

Jag har tidigare spekulerat om att Leica ska göra en Zeiss och börja tillverka optik till Nikon. I så fall skulle det säkert inte bli några billiga objektiv, men kvaliteten på dem skulle vara kompromisslöst superb och definitivt fri från de statussänkande måndagsexemplaren som Canon brottas med på sina dyra L-objektiv, det är skandal att en firma som Canon kan släppa så mycket dyr optik som inte håller måttet (mer läsning om detta finns på diskussionsforumet här på Fotosidan och på Dpreview). Om ut i fall att Leica börjar tillverka R-optik till Nikon så får Canon svårt att hänga med på det vidvinkliga prestigetåget. Visst Canon har utmärkt egentillverkad optik från 85 mm och uppåt som står sig väl mot Carl Zeiss och Leica men det har även Nikon.

Nu kommer jag inte att byta märke, jag tillhör inte dem som springer kors och tvärs över märkesvägen. Canon har har helt klart sina fördelar, den stora fördelen för mig som inte har så fet plånbok är alla de utmärkta billiga, begagnade Carl-Zeiss och Leitzobjektiven som med hjälp av adapter går att köra på Canon, de tar lite längre tid att ställa in, men jag har inte bråttom.  

Det är onekligen kul att Nikon reste sig på åtta och förmodligen kommer att bli en riktigt hård nöt för Canon att knäcka på alla områden från amatör till proffs, detta kommer att leda till en konkurrenssituation som i sin tur leder till att vi får ännu bättre verktyg för vårt kreativa skapande - för det är bra bilder som det handlar om i slutändan och inte tekniska specifikationer eller chip chop - Det är inte kameran som gör bilden utan fotografen om man får använda sig av en gammal klycha!



Parkeringshuset Abisko, Leitz Summicron 35/2.0. Inte ultimat
kantskärpa men nästan. Bl. 8

För bild i större format klicka på denna text.


Dagens skiva: Best Of Mississippi John Hurt on Vanguard (Live)

//Chasid

Ps: Jag har fått en förfrågan om att skriva min blogg på engelska, men det kommer jag inte att göra, möjligtvis kommer det ett inlägg på världsspråket Yiddish! Yiddish påminner om tyska fast med en stor portion humor!
Postat 2007-10-23 09:20 | Läst 14096 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

I Commorans kvarter...

...Min nyblivna hustru och jag åkte till Sorrento i Italien på bröllopsresa i april 2004. Vi bestämde oss en dag för att ta tåget in till Napoli för att besöka gamla stan. Italienare är inte så vidare värst bra på engelska och jag är inte så vidare värst bra på italienska så jag köpte "dos billettas zu Napoli por favor" på blandspråk och avslutade med ett "gratciee" när jag fått biljetterna av försäljaren.

Vi hoppade på tåget och åkte in mot Napoli, när vi åkt 45 minuter ropade de ut den station som jag trodde var avstigningsplatsen. Min hustru och jag hoppade av tåget och begav oss per fot ned mot det vi trodde var gamla stan. Efter att vi promenerat i en kvart genom nästintill folktomma bostadsområden så insåg vi att vi nog gått av tåget för tidigt, men istället för att vända om till tågstationen så kom vi fram till att det kunde vara trevligt med en promenad, det var nog inte längre än en halvtimma till gamla stan resonerade vi. Men det kändes lite märkligt att det inte var så mycket liv och rörelse på gatorna i bostadsområdena som vi passerade. Jag tog lite bilder men plockade ned fotoapparaten i ryggsäcken igen då det var lite väl folktomt i min smak. Men vi gav inte upp utan fortsatte att envist promenera, efter ytterligare en halvtimmas promenad mot gamla stan så såg vi mer och mer folk på gatorna i bostadsområdena och efter ytterligare 45 minuter så kom vi äntligen fram till gamla stan i Napoli.

Jag tyckte att det var märkligt att det var så folktomt i de första bostadsområdena som vi passerade, men jag tänkte inte så mycket mer på det, tills jag i slutet av förra året såg en TV-dokumentär om Comorran (den Napolitanska maffian) som handlade om Comorrans nyrekrytering bland unga arbettslösa män, arbetslösheten i Napoli är 20-25%, samt de blodiga gänguppgörelserna för att få kontroll över den luckrativa narkotikahandeln i Napoli och södra Italien. De visade då bilder som jag kände igen. Jag såg klart på programmet gick upp till garderoben och plockade fram bilderna från Italienresan, jag tittade igenom dem och när jag kom till Napolibilderna upptäckte jag att min nyblivna hustru och jag hade promenerat rakt genom Comorrans kärnområde, ett område som TV-programmet strängt varnade turister att uppsöka pga riskerna för rån och överfall och absolut inte ett område för romantiska promenader för nygifta...



Comorrans kvarter, Napoli, Italien.

Tryck här om du vill se bilden i större format!

Dagens skiva: White Album  - The Beatles (deras bästa skiva enligt mig)

//Chasid

Morgondagens blogg:  Leitz Summicron 35/2.0 - normaloptik för gatufoto

Postat 2007-10-18 09:20 | Läst 11826 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 10 ... 11 Nästa