"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Supervidvinkel till Canon för under 1000-lappen!

Nu blir det lite teknik i min blogg igen... Men jag är faktiskt inte något teknikfreak även om det kan verka så på en del av mina inlägg, jag brinner för fotograferandet men jag inte vill bli begränsad av undermålig utrustning om jag nu själv inte vill det dvs. Denna gång tänker jag tipsa om en relativt bra 17 mm vidvinkel till Canon för under 1000-lappen!! När jag testar ett objektiv så fotar jag inte tegelväggar eller testtavlor utan monterar på det på kameran och tar den typ av bilder som jag ändå skulle tagit och jämför det med bilder som jag tagit med likvärdiga objektiv tidigare, först då kan jag se om objektivet tilltalar mig eller inte. Jag har hunnit gå igenom en hel del olika objektiv nu, men nu tror jag äntligen att jag har hittat de objektiven som jag kommer att använda under en längre tid. Vill du inte läsa om teknik så är du alltid välkommen att bara titta på bilderna i inlägget! Alla bilderna är tagna mitt på dagen i Åsens by i strålande solsken många tycker säkert att ljuset mitt på dagen är alldeles för hårt. Jag gillar att fota natur och landskap mitt på dagen, det blir "tryck" i färgerna och det är en liten utmaning för mig i att få teckning i både hög- och lågdagrar under svårare ljusförhållanden!



Tokina RMC 17/3.5 (skrivs fortsättningsvis som Tokina) kostar strax under 1000-lappen begagnat och det får man se som ett fyndpris om man beaktar att det presterat resultat som är i paritet med Canons 16-35 och 17-40 i 17 mm läget både vad gäller mitt-, kantskärpa och kontrast, vinjetteringen är dock lägre på Tokinat. Distorsionen är relativt hög med Tokinat men inte högre än vad som är normalt för supervidvinklar. Jag upplever även att hög- och lågdagerteckningen är bättre på Tokinat och att Tokinat har något bättre färgteckning men detta är å andra sidan en smaksak. Canon gluggarna hanterar dock motljus något bättre. Tokinat har en mycket stor fördel i att det är litet och kompakt och inte väger mer än 300 gr. Vad gäller bländaren som tyvärr bara går att ställa in i halva steg så är den nästintill oanvändbar på 3.5 men från bländare 5.6 till 16 så blir bilderna krispiga och levande. Tokinat har redan ersatt mitt stora, klumpiga och utrymmeskrävande 17-35 (som jag endast använde i 17 mm läget) i kameraväskan och det är axeln tacksam för! Även om Tokinat är en liten kompromiss för mig så tror jag att objektivet kan vara ett vettigt alternativ för dokumentär- och resefotografen som behöver ha ett lätt smidigt men ändå robust och välbyggt vidvinkelobjektiv som man inte tvekar att ta med som komplement till antingen en normalzoom eller motsvarande fasta objektiv. Jag har inte testat objektivet på en kamera med APS-C sensor ännu men vill du se en test av Tokinat på en APS-C kamera tryck här.



Jag valde att inte snåla med adaptern utan köpte en HappyPage HK Nikon-EOS adapter med fokusindikering och EXIF-information till mitt Tokina. Som jag tidigare nämt i min blogg så rekommenderar jag adaptrar från HappyPage HK !



Möjligen är Tokina RMC 17/3.5 med Contax och Leica fattning något bättre på en Canon än den version med Nikon fattning som jag har. Av egen erfarenhet med adapterade objektiv så vet jag att Contax och Leica objektiv fungerar något bättre på en Canon än vad Nikonobjektiven gör och det gör säkert även Tokina RMC 17/3.5. Undvik Tokina RMC 17/3.5 med OM-fattning, av någon märklig anledning så är kantskärpan inte så vidare värst bra med Olympus varianten. Undvik även de båda Tokina AF 17/3.5 varianterna. De går att till nöds använda dem på en kamera med 1.6 crop, men använd dem inte på fullformatare då kantskärpan är direkt usel och vinjetteringen är hög...



För dem som verkligen vill ha ett vidvinkel utan kompromiss och med kantskärpa till sin Canon, kan jag rekommendera Carl Zeiss T* 21/2.8, ett sådant objektiv såldes på eBay för ett par veckor sedan för 3650 dollar, även om dollarkursen är låg så är 21.900 kr väldigt mycket pengar... Möjligtvis så kommer även ett kanadensiskt företag att bygga om Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED så att det går att använda dem på EOS 1Ds Mark III med full funktionallitet. Du kan läsa lite mer om detta rykte här om du är intresserad .



Alla fotona är tagna med Tokina RMC 17/3.5 och en digital fullformatare i Åsens by, söndagen den 11/5 2008. Bländare 5.6-16. Bilderna som är obeskurna är lätt bearbetade i photoshop och varsamt skärpta. För er som vill se fler foton från Åsens by så kan jag förtälja att det kommer mer av den varan i ett senare blogginlägg!

Do you want to read this articel about the Tokina 17/3,5 in English? Copy the browser adress and paste it into: http://translate.google.com/translate_t?hl=en

Wollen Sie dieses Artikels über das Tokina 17/3,5 in Deutsch lesen? Hier können Sie diese Atrikel zu Deutsch Übersetzen: http://translate.google.com/translate_t?hl=de

Dagens låt:
Promised Land - Dennis Brown

//Chasid
Postat 2008-05-12 09:14 | Läst 13098 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ut och fota med er...

...och sitt inte inne framför datorn och häcka när solen skiner!

Kollade precis min besöksstatistik och upptäckte att jag bara har haft 50 besök i min blogg under dagen mot ett dagligt snitt på drygt 300 och de flesta av de 50 besöken var innan kl. 10.00! Men jag är inte besviken snarare är jag glad att det inte är så många som har suttit och häckat framför datorn en sådan här underbar dag. Jag har precis kommit hem från Gränna och där var det 26 grader! Imorgon ska det visst bli ännu varmare :-)



Rapsfält nära Gränna hamn Kl. 17.28 idag. Fullformatare och 90 mm objektiv.
Fotot är lätt Kodacromat i Photoshop.


Dagens låt: Break down the Walls - Mikey Dread

//Chasid
Postat 2008-05-10 20:04 | Läst 4070 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED på EOS 1Ds Mark III med full funktionallitet!

Jag har skrivit några inlägg i forumtråden Skarpa objektiv för 1Ds MkIII
och jag tänkte att ett av mina inlägg där kan ha ett lite större allmänintresse särskilt som jag har tagit del av ett intressant rykte som säkerligen kan intressera en hel del vidvinkeltörstande Canonfotografer. Som ni säker vet så saknar Canon vidvinkeloptik med bra kantskärpa men en oväntad och intressant lösning på problemet kan vara på väg!

Ryktesvägen (per mail från en kanadensisk fotograf) har jag hört att en kanadensisk firma eventuellt kommer att erbjuda en ombyggnation av Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED så att objektivet går att använda på exempelvis en Canon 1Ds Mark III med bibehållen AF och bländarstyrning, det skulle vara spännande om detta rykte skulle stämma!



Tanz, Tanz Jiddeleke! Bilden är tagen med ett objektiv som saknar
allt vad mitt och kantskärpa heter!


Dagens låt:
Promised Land - Dennis Brown

//Chasid
Postat 2008-05-09 11:10 | Läst 5590 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sh'ma Yisrael

Idag är det 60 år sedan staten Israel utropades enligt den judiska kalendern. 1813 år efter det sista blodiga upproret mot romarna då hundratusentals judar deporterades av romarna eller flydde från sitt land pga romerskt förtryck. En liten rest av judar bodde dock kvar i sitt land under alla 1813 år. Under hela denna tid utanför sitt land så närde judarna en dröm om att en gång åter få återvända till Eretz Yisrael! Denna dröm blev sann den 14 maj (idag enligt den judiska kalendern) 1948 då David Ben Gurion utropade självständigheten.





Dagens låt:
Sh'ma Yisrael

//Chasid

Postat 2008-05-08 22:16 | Läst 4050 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gatufoto med Ricoh GR-D

Min Ricoh GR-D är en nästan perfekt dogmakamera eller digitalt anteckningsblock att alltid ha med sig i fickan för att dokumentera vardagsbetraktelser för mig. Som jag tidigare skrev i mitt inlägg: "Ricoh GR-D eller att återvinna lekfullheten i fotograferandet" är det lätt att glömma något som är mycket väsentligt i allt fotograferande - lekfullheten! Lekfullheten lockar Ricoh'n effektivt fram!



Jag har ändå haft svårt för att gatufota med min Ricoh GR-D, det finns en sak som jag inte riktigt tycker om med kameran och det är att objektivet motsvarar 28 mm. När jag gatufotar så använder jag oftast ett 35 mm objektiv eller så tränger jag mig in i folksamlingar med ett 16 mm fisheye eller ett raktecknande 17 mm. 28 mm känns hela tiden som ett steg för lång bort alternativt ett steg för nära för mig. Det går att köpa till en adapter till Ricoh GR-D så att jag får ett objektiv som motsvarar 40 mm men då försvinner å andra sidan fickvänligheten och fickvänligheten är den lilla kamerans stora styrka! När jag ser ett motiv så är det bara att hala upp kameran ur fickan och föreviga. Den lilla sensorn gör att skärpedjupet blir riktigt stort på bländare 4 - 5.6, men å andra sidan så bränner högdagrarna lätt ut i kontrastrikt ljus, vilket de inte gör på samma sätt med större sensorer.



Trots problemen så har jag ändå gjort några allvarliga försök att gatufota med Ricoh'n, det går faktiskt att ställa in kameran i hyperfokal och det är ett mycket stort plus att kunna slippa fördröjande autofokus! Men det händer ändå att jag missar en del bilder pga av ett något okänsligt avtryck och att kameran har en förmåga att stänga av sig i helt fel ögonblick...



Min konklusion är att Ricoh GR-D inte är någon kamera för inbitna gatufotografer som har vant sig vid exempelvis Leicas mätsökarkameror, jag tror helt enkelt att de skulle störa sig en hel del på kamerans nackdelar, men för den som alltid har haft med sig en liten analog Contax T, Minox eller Olympus XA i fickan för att alltid vara beredda att föreviga de snabbt flyende ögonblicken så är Ricoh GR-D helt klart ett vettigt digitalt alternativ!







Alla fotona är tagna med en Ricoh GR-D den 5 eller den 6 maj 2008. En del har jag bara konverterat till svartvitt och en del har jag fått jobba lite mera med i det digitala mörkrummet med pjattning och efterbelysning.

<Edit 13.21> Jag har precis kommit tillbaka från en gatufotopromenad och tänkte dela med mig lite mer om mina blandade känslor angående kamerans dåliga avtryck. Ricoh GR-D´s avtryck är faktiskt riktigt dåligt och p.g.a det så har jag missat en hel del bilder. När jag gatufotar med Ricoh'n så använder jag oftast en extern sökare och tittar därför inte på skärmen så speciellt ofta. Om jag använder skärmen som sökare så fungerar däremot avtrycket av någon märklig anledning klanderfritt <Edit 13.21>

Dagen låt:
Narodna - Ajde Jano

//Chasid
Postat 2008-05-07 07:07 | Läst 6784 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa