"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Omasta suomi lukijat!

Kun näen tilastojen minä blog. Näen, että minulla on monia vierailijoita suomi. Siksi ajattelin, että minulla olisi kunnia minulle suomi lukijoiden kanssa tämän tekstin suomeksi. Sinun täytyy antaa anteeksi minulle köyhien suomi, mutta uskon, että ymmärrätte, mitä minä kirjoitan.

Olen aina ajatellut, että suomi valokuvaajia usein ovat olleet eturintamassa innovatiivisia valokuva lehtiä ja valokuvia. Yksi Omat suosikit aikakauslehtiä oli Musta Taide, joka sisälsi erittäin mielenkiintoisia kuvia, kuten muistan, siellä ei ollut yhden objektiivin testi-tai kameran testi Musta Taide! Lehti sisälsi hienoja kokeellisen valokuvat, molemmat mustia ja valkoisia ja väri, joka oli innostava minulle. Toivon, että se on vielä mahdollista ostaa Musta Taide, Suomi, valitettavasti en voi päästä se Ruotsi enää...



Päivän biisi: Pressure Drop - Toots & The Maytals

//Chasid
Postat 2008-05-27 06:37 | Läst 5990 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Första steget mot sponsring av min blogg?

Som du säkert vet så har jag skrivit en hel del positivt om Carl Zeiss i min blogg, mycket för att jag gillar den höga kvaliteten på deras produkter. När jag öppnade min mail i torsdags så hade jag fått ett mycket positivt skrivet personligt mail från Zeiss och en länk till deras senaste nyhetsbrev!

Detta kan kanske vara ett första steg mot sponsring av min blogg! Men i motsats till Blondinbellan så kommer jag  i så fall att uppge om jag blir sponsrad!



En vardagsbetraktelse från mitt digitala anteckningsblock.

Dagens låt: Concrete Jungle - The Specials

//Chasid

Postat 2008-05-26 07:09 | Läst 6439 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Varför har alla så bråttom idag?

Går man tillbaka ett par år så var det inte så ovanligt att se dokumentär- och naturfotografer med mellanformatare och mätsökarkameror. Idag har de analoga kamerorna i många fall ersatts av snabbmatade digitala fullformatare och autofokusobjektiv. När jag föreslår användning av gamla fina Carl Zeiss och Leitz (Leica) objektiv på de digitala fullformatarna så tycker en del fotografer som tidigare höll till godo med relativt långsamma utrustningar att det går för sakta att själv ställa skärpan och bländaren. Zoomad och snabb autofokusoptik ska sitta på kameran annars får det vara, möjligtvis så kan en ljusstark autofokuserande 24'a eller 35'a få sitta på kameran när ljuset så kräver. Jag förstår ärligt talat inte varför fotografer som tidigare tog god tid på sig att bygga upp ett motiv i Hasselbladssökaren ska ha så fruktansvärt bråttom idag? Är det samhället stress som har smittat av sig? För mig är fotograferandet ett sätt att koppla av och jag vill inte ila mellan motiven med smattrande kamera och vinande autofokus.

Som ni säkert vet så har jag valt att gå den lugna manuella vägen, mycket för att jag känner att jag vill ha kontroll och inte riktigt förlitar mig på autofokus. Det går givetvis att köra autofokusobjektiv i manuellt läge men jag har inte varit riktigt nöjd med de oftast sladdriga kontrollerna. Därför så har jag sålt av de flesta av mina autofokusobjektiv och istället köpt manuella objektiv som jag använder på min kamera med hjälp av adaptrar. Jag har återvunnit gammal analog kunskap genom detta förfarande. Märk väl jag är ingen bakåtsträvare utan har välkomnat den nya miljövänligare digitala tekniken med öppna armar och det är alltid trevligt att få återanvända fin optik istället för att tära på jordens resurser, eller göda redan kapitalstinna plånböcker genom att köpa nytt!

Att sport-, djurfotografer eller andra fotografer som fotograferar riktigt snabba förlopp har behov av riktigt snabb motormatning och optik med snabb medföljande autofokus det förstår jag. Men varför har så många andra fotografer som inte behöver det så bråttom idag?

Visst jag kan förstå att en del inte vill sätta ett objektiv med adapter på sin dyra digitala fullformatare från Canon men vad gäller konkurrenten Nikon så går det att köpa fina Carl Zeiss ZF eller Nikon F-optik för den som vill köra manuellt. Canon vill tyvärr inte upplåta en licens till Carl Zeiss att bygga objektiv med EF-fattning, jag tror att Canon biter sig lite i tummen genom detta beslut. Nu är det Nikon som får sälja några fler fullformatare och eventuellt något extra Nikon objektiv till Zeiss älskare istället.



Stress. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Fotot är inte manipulerat utan är ett dammkletig dia som jag scannat in.

Dagens låt: Get Up Stand Up - Bob Marley & The Wailers

//Chasid
Postat 2008-05-22 06:59 | Läst 5519 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kommunen har tagit ned skylten på Olof Palmes plats.

Jag har i några inlägg berört Olof Palmes plats i Jönköping det första kan du läsa här och det andra här . Nu har jag fått några förklaringar som jag tänkte dela med mig av till er.



Olof Palmes plats i Jönköping är inte den lilla gräsplätten mellan kiosken och telefonkiosken som jag först trodde.



Jag har fått förklarat för mig att Olof Palmes plats i Jönköping är en liten lummig park med bänkar och en skulptur i mitten ni kan se hur parken ser ut på bilderna



Klottrarna har varit i farten och okunniga som de är har de ritat dit en fallossymbol på en staty föreställande gudinnan Nike...







Vad gäller skylten på Olof Palmes plats så var den såpass sliten att den behövde bytas ut. Vandaler har inte förstört den och studenter har inte burit i väg med skylten för att ha den som en trofé i en kårlokal. Kommunen har tagit ned skylten på Olof Palmes plats för att ersätta den med en ny finare skylt! Jag återkommer i ämnet så snart som den nya skylten finns på plats, förhoppningsvis så kommer inte kommunen att placera den nya skylten mellan den två kioskerna, så att fler personer gör samma misstag som jag!

Dagens låt: Slogan On The Wall - The Viceroys with Tommy McCook and the Discosonics

//Chasid
Postat 2008-05-20 11:15 | Läst 6672 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hur bra fungerar den nya översättningsfunktionen på google? Vi testar!

För att riktigt testa hur bra eller hur dåligt den nya översättningsfunktionen som google lanserade i torsdags fungerar har jag översatt den svenska nationalsången Du gamla du fria först till engelska, sedan till franska, ryska, grekiska, kinesiska och finska för att sedan översätta den tillbaka till svenska igen, resultatet blev:

Du gamla, du kommer att bli fri
Du gamla, du fria, du är den höga berg i norr
Du är lugn och vacker glädje du är rik!
Jag tror, vänliga länder på jorden
Sol, himmel, Dina ängder gröna.
Sol, himmel, Dina ängder gröna.

Tronar många minnen av din donation ugn,
Ditt namn ära, och sedan överföras till jorden.
Jag vet att ni gör, vad har ni.
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden.
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden.

Jag skulle vilja att mitt land, såsom städning,
hängivet, dödsstraffet, vill jag avlägga ed.
Din rätt, vi kommer att försvara, lutningen och hans händer
På banderollen, framgång på hög nivå välstånd för flygningen.
På banderollen, framgång på hög nivå välstånd för flygningen.

Gud, jag kommer att kämpa för bostäder, eller till och med
Sverige, kvinnors status och främja mark.
Vi kommer inte att förändra, hela världen
Nej, jag vill leva, jag vill dö i Norden.
Nej, jag vill leva, jag vill dö i Norden.

För er som inte kan texten till nationalsången så kan ni hitta den här!




Åsens by. Fotot är inte bearbetat. Tokina 17/3.5

Att jag valde just nationalsången och ingen annan svensk sång beror på att alla kan nationalsången och själva kan se hur tokig översättningen kan bli. Jag är stolt över att få vara svensk och ha förmånen att få leva i detta underbara land med sin rika mångfald av människor, kulturer och framförallt sin vackra natur!

Dagens låt: Halleluja - Toots And The Maytals

//Chasid

Ps: Det går även att byta språk på Fotosidan med hjälp av Googles nya översättare, varför inte ta och hedra norrmännen på deras nationaldag och översätta Fotosidan till norska idag!
Postat 2008-05-17 05:54 | Läst 4836 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa