"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Svenska journalisters pinsamma tystnad

Svensk media är som bekant pinsamt tysta om det tuffa ekonomiska läget i vårt östra grannland och alla dom personliga tragedierna som följt i kölvattnen av den ekonomiska depressionen i Lettland. En depression som letterna i mångt och mycket har den svenska regeringen, inhemska politiker och de svenska storbankerna att tacka för...



För de journalisterna som vill skulle det enkelt gå att gräva fram en hel del smaskiga nyheter om de svenska storbankernas vanvettiga utlåning och den svenska regeringens spel för att rädda Sveriges ekonomi på bekostnad av den lettiska. Men när det väl dyker upp nyheter om Lettland i svensk media är det oftast någon svensk journalist som har rest till gamla stan i Riga och gjort ännu en intetsägande intervju med någon kulturpersonlighet eller politiker över en perfekt latte. Deras källkoll och research är oftast bristfällig och inte helt med sanningen överenstämmande. De ställer svenska frågor och får svenska svar på sina frågor och deras fördomar om letterna förstärks snarare än försvagas. Många svenska journalister verkar ha glömt att Lettland ockuperades av Sovjetunionen i 47 år och att letterna fick tillbaka ett land som hade blivit helt kört i botten 1991. Svenska journalister skulle behöva åka utanför gamla stan i Riga så att de med egna ögon får se hur det är ställt med landet.

Jag gör vad jag kan för att berätta om situationen i Lettland men tyvärr blir mina möjligheter att göra det allt mer begränsade då uppdrag efter uppdrag uteblivit av olika orsaker. Många svenska tidningar väljer att plocka in mer lättsmält material som hjälper dem att sälja många annonser. Det är lite märkligt då mina artiklar och reportage från Lettland trots allt har varit mycket uppskattade bland läsarna och de riktade reportagen som jag gjort för biståndsorganisationer har dragit in riktigt stora belopp. Jag är för övrigt en av få svenska reportrar och journalister som har en ganska så bra inblick och kunskap om Lettland.



Missförstå mig bara inte, jag tycker definitivt att man ska resa till Lettland. Landet behöver det extra kapital som turisterna för med sig. Turismen genererar arbetstillfällen så att fler letter får en möjlighet att försörja sig. Har du inte varit i Riga så tycker jag definitivt att du ska boka en weekendresa dit. Det är en trevlig och vacker stad som har mycket att erbjuda till låga priser. Är du intresserad av arkitektur- eller gatufoto så kommer du garanterat att hitta trevliga miljöer och för dem som älskar porter kan jag förtälja att det lettiska ölet håller mycket hög internationell klass.

All Images and text © Mikael Good. All Rights Reserved.

Om ni behöver anlita en erfaren socialreporter och dokumentärfotograf med ett stort hjärta och engagemang för människor i kris. Som har stor kunskap om östeuropa. Då är ni varmt välkomna att höra av er till mig. Tidigare har jag jobbat en hel del för biståndsorganisationen Hoppets Stjärna men jag söker nu efter nya uppdragsgivare och samarbetspartners. På följande länk finns ett litet urval av arbeten från Kina, Lettland och Ryssland som jag har fått publicerade i olika trycksaker och tidningar, under fliken info finns även mitt telefonnummer och min mailadress: http://www.chasid.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=318240

Även om bra artiklar om Lettland lyser med sin frånvaro i svenska media så finns det ett och annat undantag. Här kan du läsa en artikel av Birgitta Forsberg på Affärsvärlden som sammanfattar orsaken till den lettiska krisen på ett mycket bra sätt: http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article503807.ece

"True Wealth is to be known and appreciated among the least of us" - Mikael Good

Text och foto: Mikael Good


Postat 2012-04-11 09:32 | Läst 9401 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nu kan du läsa Le Viseur Magazine på din iPad

Vi har precis uppdaterat vårt issuukonto till Pro och tack vare den uppdateringen kan man nu läsa Le Viseur på iPad. Det är många som önskar en tryckt variant av tidningen och vi håller som bäst på att kika på lite olika lösningar för att möjliggöra en framtida papperstidning.

I skrivande stund har vi lagt upp vår hemsida som har adressen: http://leviseurmagazine.com/
Mycket arbete återstår dock innan den ser ut och fungerar som vi vill. Ni får ha lite tålamod helt enkelt då arbetet med Le Viseur sker helt ideellt.



Jag är medveten om att jag har skrivit en hel del om Le Viseur Magazine de senaste dagarna. Men det händer så mycket runt tidningen just nu att jag inte vill hålla er utanför och jag hoppas att ni har överseende med det. Snart kommer jag att återgå till vardagen och fortsätta att blogga om Canon EOS 5D Mark III, Nikon D800, Fuji X-Pro1 och andra spännande kameranyheter. Den där sista raden kan ni ta med en nypa salt :)

Klicka här för att komma till tidningen: http://issuu.com/leviseur/docs/nummer1/1





Text och foto: © Mikael Good, Le Viseur Magazine
 
Om frågor uppstår, maila gärna info@leviseurmagazine.com

Postat 2012-04-04 12:39 | Läst 11886 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Le Viseur är det näst populäraste magasinet i Sverige



Le Viseur ligger just nu på en hedrande andra plats bland de mest lästa svenska publikationerna på issuu denna månaden. Som ni ser är antalet läsare uppe i hela 17360 och det är en siffra som kommer att stiga under dagen.

Jag vill passa på att tacka alla våra läsare som har bloggat om tidningen, twittrat och spridit information om oss på facebook och google+. Sociala medier är utmärkta marknadsföringsredskap och det bästa är att de precis som tidningen är gratis.

Jag fick precis reda på att Le Viseur är det mest lästa magasinet i världen i kategorin Creative på issuu den senaste veckan: http://mudride.com/blogg/?p=12742

Fungerar inte den inbäddade versionen? Tryck här

Följ gärna Le Viseur på facebook och twitter. Du är varmt välkommen att gilla vår facebooksida och ladda upp dina egna dokumentärbilder på vår vägg:
https://www.facebook.com/Le.Viseur.Magazine
https://twitter.com/#!/LeViseur_se

Text och foto: Mikael Good 

Postat 2012-04-03 08:02 | Läst 11300 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Le Viseur blev en stor succé nu är det 15 856 som har läst tidningen

När vi började planera en ny fototidning för samtida dokumentärfoto i slutet av förra året trodde jag att det första numret inte skulle få mer än 1500 läsare. Två dagar efter premiären har Le Viseur haft över 15 856 läsare från jordens alla hörn.



Det är oftast inte så lätt att erkänna att man har haft fel men i det här fallet är det enkelt. Även den övriga redaktionsgruppens målsättning på 5000 läsare innan nummer två som kommer ut den 30 juni har överträffats rejält :)



Hittills har jag bara mött positiva kommentarer om tidningen även från dem som jag trodde skulle vara skeptiska. Det verkar som om Le Viseur har en viktig plats att fylla i en tid då annonser, prylrecensioner och tekniksnack översvämmar de andra fototidningarna. 

När jag skrev det här inlägget i morse hade Le Viseur haft 2 169 läsare. Klockan 22.45 har vi haft 15 856 läsare och det utan någon annan draghjälp än den digitala djungeltelegrafen i form av blogginlägg, twitter och facebook. Rätt använda är sociala medier utmärkta marknadsföringsredskap.

De flesta besökarna kommer från Sverige, därefter Polen. Ryssland, Tyskland, England och USA har också genererat en del trafik.

Klicka på den följande länken om du vill läsa det första numret av Le Viseur:

Fungerar inte den inbäddade versionen? Tryck här.

Följ gärna Le Viseur på Facebook: https://www.facebook.com/Le.Viseur.Magazine

Text och foto: Mikael Good

Postat 2012-04-02 09:10 | Läst 9784 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Svartvitt digitalbakstycke till Leica M2, M3 och M4 från japanska MS Optical

För tre år sedan slog ett antal teknikkunniga japanska entusiaster ihop sig med legenden Mr. Miyazaki på MS Optical och de började att utveckla ett digitalbakstycke som skulle passa de klassiska Leica modellerna M2, M3 och M4.

Efter många om och men har de äntligen lyckats få ihop en fungerande prototyp och enligt Japan Camera Hunter (JCH) som nyligen har testat digitalbakstycket tillsammans med en Leica M2 från 1961, kommer sensorn som är svartvit från Dalsa och den har en upplösning på 18 megapixel. Sensorn har en cropfaktor på 1,25. JCH är lyrisk över sensorns prestanda, den mycket skarpa 2,5" skärmen, live view funktionen, detaljåtergivningen samt det faktum att bildkvaliteten är mycket bra upp till 12800 ASA. Att kameran har helt manuella kontroller ser JCH som en bonus.

Digitalbakstycket kommer att tas i produktion under sommaren och det kommer att börja säljas fram till hösten. I det första skedet kommer det bara att finnas tillgängligt på den japanska marknaden till ett pris av motsvarande 25.000 svenska kronor exklusive kamera. Om och när det dyker upp på den svenska marknaden får vi nog räkna med ett pris som ligger på strax över 30.000 kronor. MS Optical som jobbar hantverksmässigt räknar med att kunna tillverka 175 bakstycken i månaden och skulle efterfrågan bli stor kommer produktionen att flyttas till en större fabrik i Japan och i sådana fall kommer antagligen priset att sjunka.

Enligt Mr. Miyazaki på MS Optical är det inte helt omöjligt att de kommer att tillverka digitalbakstycken till fler kameramodeller. Att de valde just M2, M3 och M4 beror på att det på grund av kamerornas konstruktion är ganska så enkelt att anpassa dem till ett digitalbakstycke. Det bästa är att överlåta monteringen till en kameraverkstad men för den som är lite händig och som har en del finmekaniska kunskaper är det inte speciellt svårt att applicera digitalbakstycket på kameran. Mr. Miyzaki har även tagit fram ett MS-Optical Perar 28mm F/4 Super Triplet som motsvarar ett 35 mm objektiv på kameror med småbildsformat.

Ett stort tack till Japan Camera Hunter för tipset. På en av bilderna på Japan Camera Hunters sida syns en tidig prototyp till digitalbakstycket som sitter monterat på en Leica M3 DB i Mr. Miyzakis verkstad: http://www.japancamerahunter.com/2012/02/ms-optical-japan/



Referenser:

http://japancamerahunter.com/2012/02/ms-optical-perar-28mm-f4-super-triplet/
http://www2.mitte.nir.jp/~m-kam/

Med tanke på dagens datum så kommer jag inte att skriva något om det intressanta ryktet om Leica M10 som jag fick ta del av nyligen. Men så snart April Fools Day är till ända kommer du att kunna läsa om det på: http://www.stevehuffphoto.com/

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

<Edit> Nyheten om ett digitalbakstycke till Leica M2, M3 och M4 var inget annat än ett aprilskämt (April Fools Day). Men det är inte helt omöjligt att det dyker upp en liknande skapelse i framtiden. Även nyheten om Leica M10 var ett aprilskämt men om det dyker upp en Leica M10 under våren så kommer du nog att kunna läsa om den på Steve Huff Photo :) <Edit>

Postat 2012-04-01 07:20 | Läst 15155 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera