"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Nu kan du ladda ned en PDF-fil av Le Viseur Magazine

Det är många av våra läsare som har efterfrågat en PDF-version av Le Viseur Magazine. Orsakerna till varför man föredrar PDF-filer är många; kanske gillar man inte Issuu:s tidningssimulator; kanske vill man kunna läsa magasinet offline, på flygresan eller på tåget; kanske vill man skriva ut magasinet.

Le Viseur Magazine finns som PDF. Det nya numret laddar ni hem här. Observera att PDF-filen är stor, det kan därför ta ett bra tag att ladda hem filen särskilt om du har en svajig internetuppkoppling. Föredrar du online-verionen kan du givetvis fortfarande använda den inbäddade versionen som du hittar här:


Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Text: © Redaktionsgruppen på Le Viseur Magazine.

Postat 2012-07-04 21:01 | Läst 8807 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Leica är det enda riktiga digitala mätsökaralternativet

Givetvis får man tycka vad man vill om Leicas satsning på dem som står högst upp i den ekonomiska näringskedjan. Men genom att satsa på den kundgruppen har Leica på några år gått från att ha varit ett nästintill uträknat företag till att bli ett välmående företag som har svårt att leverera i tid på grund av betydligt högre efterfrågan än förvänta .



Men detta har medfört att många äldre Leicafotografer klagar på de stigande priserna och att nya Leicakameror och objektiv kostar allt för mycket pengar. Å andra sidan brukar den bättre bemedlade gruppen som Leica valt att satsa på inte vara så noga med vad de får för sina grejer begagnat när de väl tröttnar. Det gör att det framgent kommer att finnas ett smärre smörgåsbord med billiga digitala M-Leicor för oss som inte har en alltför fet plånbok.



Jag älskar verkligen att fota med en mätsökarkamera och under många år var en Yashica Electro 35 en ständig följeslagare. Allt sedan jag blev digital för sju år sedan har jag drömt om en riktig digital mätsökarkamera och jag har haft en del olika digitala substitutkameror av varierande kvalitet på vägen. Som ni säkert redan förstått har jag en digital M-Leica idag och det finns några anledningar till att jag har valt den och det är först och främst på grund av den utmärkta mätsökaren och byggkvaliteten. Rent tekniskt är min digitala M-Leica egentligen en smärre katastrof men när man lärt sig att överbrygga problemen har den ändå sin distinkta charm och bildfilerna blir lite speciella på ett för mig positivt sätt.



Det finns de som klagar på att M-optik är onödigt dyr. Ser man till tillverkningssättet och vad man får för pengarna är den egentligen ganska så billig. Men jag kan hålla med om att nytillverkad Leicaoptik är väldigt plånboksdyr. Som tur är finns det många bra lågbudgetalternativ från Zeiss och Voigtländer att välja på. Om man inte väljer att köpa begagnat. Det Leicaobjektiv som jag använder mest kostade mig bara 1250 kronor och det kommer att få följa med mig i min vandring så länge som det håller ihop.

Först och främst är min kamera ett redskap för mig att ta bättre bilder med och med en mätsökarkamera har jag verkligen kontroll över bilden i sökaren och jag kan fånga dem i precis rätt ögonblick. Jag vågar faktiskt påstå att jag totalt sett tar snäppet bättre bilder idag än vad jag gjorde tidigare när jag var begränsad av en spegelreflexsökare. Tills de dyker upp fler digitala mätsökarkameror från andra tillverkare är det bara Leica som tillhandahåller de kamerorna som jag vill ha. Även om jag själv inte har råd så skulle jag inte tacka nej till att bli sponsrad med en Leica M9-P.



Det är en del som har ställt frågan till mig; hur har du råd med en digital Leica när du är arbetslös? Mitt svar är att det var aldrig var någon som frågade mig hur jag hade råd med en Canonkamera som var mer än dubbelt så dyr som min Leica när jag var arbetslös.

Du kanske undrar vad en mätsökarkamera är? Om du är bra på engelska kan du läsa lite mer om mötsökarkameror på den här sidan

Du har väl inte missat att det finns ett nytt nummer av Le Viseur Magazine?


Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Text och foto: © Mikael Good, 2012.

Postat 2012-07-02 11:42 | Läst 6593 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Hjälp oss att göra en ännu bättre tidning

Det senaste numret av Le Viseur Magazine har sett dagens ljus. Arbetet med att färdigställa numret var bitvis hektiskt och tidskrävande men i huvudsak väldigt spännande och utmanande.

Redan nu börjar arbetet med att planera inför nästa nummer, som kommer i slutet av september. Vi tar naturligtvis tacksamt emot förslag och idéer; berätta därför gärna vad ni vill se mer av i kommande nummer. Vill ni se fler bokrecensioner? Fler reportage? Ja, ordet är ert.

Det enda förslaget som vi inte kommer att gå med på är att införa kamera- och objektivtester. Det finns redan många andra tidningar och magasin som är betydligt bättre än oss på den biten och vi tänker inte utmana dem.

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Text: Redaktionsgruppen på Le Viseur Magazine 

Postat 2012-07-01 14:42 | Läst 9549 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4