"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Exklusiva dokumentärfoton från provinsen Qinghai i Kina

Många av oss drömmer om att åka till platser som inga turister tidigare har varit på. I december 2004 fick jag besöka några byar och samhällen i Qinghai i Kina som tidigare varit helt stängda för utländska besökare. Jag har låtit en del av de fotona som jag tog vid det tillfället utsättas för tidens tand och förhoppningsvis en mognare självkritik.

Jag var den första vita mannen som besökte byarna i Qinghai. Folk vallfärdade för att få en glimt av mig. Det kändes lite konstigt för mig att vara både uttittad och utpekad och det hade varit svårt att smälta in och agera som en fluga på väggen. Men å andra sidan jobbar jag inte på det viset. Jag tycker om att ta kontakt med människor och vara öppen med vad jag gör. De många blickarna mötte jag med ett leende och jag passade på att skaka hand med mängder av folk. Mig veterligen har inte livet i de små byarna uppe på den tibetanska högplatån i Qinghai dokumenterats tidigare. Området som människorna bor i har tidigare varit helt stängda för besökare. Det gör att fotona blir exklusiva och samtidigt viktiga som tidsdokument.

Som ni säkert redan vet hade jag en utställning som hette möten i mitten av mittens rike på IKEA:s varuhus i Jönköping. Till utställningen valde jag ut 24 foton av sammanlagt 270 som jag tog under mina besök i den kinesiska provinsen Qinghai. Utställningen var för övrigt den första fotoutställningen på ett IKEA-varuhus i Sverige. Den har även blivit vald till permanent exhibition på 591 Photography Blog och en del av fotona var med i Life Force Magazine i mars 2011. En del av de resterande 270 fotona har publicerats i olika sammanhang men många av dem har inte tidigare visats och därför har jag satt ihop ett bildspel i Flickr med de nygamla bilderna.

Även om jag har fått en hel del glada tillrop från både kända och halvkända fotografer och andra personer inom media för mina Kinabilder är jag i ärlighetens namn mest tacksam för att bilderna har nått ut till en bredare publik. Jag har fått en del riktigt bra kommentarer från personer som inte är så vidare värst vana vid bildbedömning. Sådana kommentarer är jag riktigt tacksam för och jag vårdar dem alltid ömt. Det sista jag vill är att mina foton enbart ska vara tillgängliga för en liten exklusiv skara. När vanligt folk förstår och köper mina foton vet jag att jag är på rätt väg med mitt bildberättande.

Flickr-albumet med de nya bilderna är inte riktigt klart ännu. Ni får gärna bokmärka det och återkomma till det. Om du surfar med hjälp av en surfplatta eller med mobilen så kan du titta på fotona om du följer länken: www.flickr.com/photos/chasid68



Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-04-22 08:43 | Läst 8756 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Piratobjektiv från Leica och Carl Zeiss



Ibland dyker diskussionen om original- kontra piratobjektiv upp. Det kan stundtals bli en ganska så hätsk debatt där båda sidor oftast har sina små poänger.

Fördelen med originaloptik är att den oftast har samma kontrast och färgteckningFördelen med piratobjektiven är i stort sett alltid priset och i många fall är skärpan både likvärdig eller bättre men å andra sidan brukar det vara lite Scoby doo över färgteckning och kontrast, vilket medför en hel del pyssel med olika färginställningar och profiler i ACR:en innan jag hittar rätt och det är inte någon sysselsättning som jag tycker om att lägga min tid på.

Till min Canon har jag tre piratobjektiv från 28 till 90mm som tillverkats av Carl Zeiss och Leica. Med de objektiven får jag de färgerna och den kontrasten som jag är van vid och tycker om. Att skärpan förmodligen är något bättre än originalobjektiven är positivt men det spelar en underordnad roll i sammanhanget. Det är främst 3D-effekten och färgerna som jag vill åt och den får jag inte med Canons originaloptik.

Något märkesfreak är jag inte och de som känner mig vet att jag inte bryr mig om vad det är för märke på objektiven så länge som det ger mig de färgerna och den konstrasten som jag är van vid. Till mina M-kameror har jag några Voigtländergluggar, en Konicaglugg , en Leica- och en Zeissglugg. Objektiven fungerar bra för mina ändamål och trots att jag vet att det förmodligen finns optik som är snäppet bättre så är jag ändå nöjd med det som jag har.

Samtidigt har jag full förståelse för att det finns andra som tycker annorlunda än mig och gärna kör med originaloptik till sina kameror. Så länge som man använder det man trivs med så är det bara bra, gör man det så brukar inte heller kamerorna eller optiken ställa sig i vägen för motiven.

Bilden som pyntar dagens inlägg är tagen med en digital M-kamera och ett Summicronobjektiv. Det bästa med den kombon är att jag inte behöver lägga så mycket tid med ACR:en. Det är i stort sett bra att framkalla DNG-filen, trycka på auto i Photoshop och sedan är bilden klar.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-04-21 17:42 | Läst 7755 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Alla våra tidsbesparande prylar förslavar oss



Ibland
skulle det vara skönt att bara stänga av alla små apparater som styr våra liv genom sina i många fall ganska så onödiga skan och måsten. Hur gjorde vi egentligen innan twitter, facebook och instagram fanns? Det kanske är dags för oss att ta ett par steg tillbaka från alla tidsslukande och stressframkallande apparater som vi har fyllt våra liv med och istället ta ett par steg framåt som människor.

Att kommunicera är viktigt för oss. Vi människor är sociala varelser som i grund och botten tycker om att synas och uppmärksammas. Vi fylls med välbefinnande när någon gillar våra inlägg eller på annat sätt visar sin uppskattning över det som vi gör. Men behöver vi egentligen vara ständigt uppkopplade och leverera läsvärda blogginlägg, oneliners på twitter, skojiga eller välkammade uppdateringar på facebook och ögontjusande bilder på instagram bara för att tillgodose våra behov av att synas och uppmärksammas. Skulle det egentligen inte bara vara rätt så skönt att bara sätta sig ned och stänga av allt och bara koppla av.

Jag har valt att låta min mobil vara just en mobil telefon och inte ett bärbart litet mediacenter som jag ständigt kan koppla upp mig med. Egentligen skulle det vara enklare för mig att kapitulera inför nuets tyranni och släppa in hela världen i min mobil. Om jag hade allt i mobilen skulle jag kunna uppdaterade mitt twitterflöde en gång i timman. Då skulle säkerligen fler följa mig på twitter. Om jag kunde skriva någon välkammad vardagstrivialitet eller någon genomtänkt lustifikation på mitt facebook-konto när jag ändå bara satt på bussen skulle jag säkerligen få fler glada tummar. Om jag hade instagram skulle jag ögonblickligen kunna ladda upp mina mobilbilder. Jag kanske skulle kunna ta den bilden som blev dagens snackis?

Det är lätt att bli stressad över alla statusuppdateringar som behöver göras för att vi ska synas i flödet. Vi lever i ett samhälle som är väldigt fokuserat på nuet och det är lätt att bli stressad när vi ska försöka synas i den störtflod av information som präglar vårt samhälle. Jag kanske raljerar lite. Givetvis är vi fria att göra som vi vill med vår tid.  Men trots att jag försöker att sätta ned foten lite då och då så erkänner jag utan omsvep att jag är en slav under interaktionssamhället och det gick väldigt fort att hamna där. För sex år sedan bloggade jag inte, jag hade varken facebook eller twitter och jag använde knappt min mobiltelefon. Via min bärbara dator har jag effektivt sugits in i interaktionssamhället och det har skapat behov för mig som jag inte tidigare vare sig hade eller behövde.

Jag är medveten om mitt problem och jag försöker göra något åt det innan alla tidsbesparande prylar har ätit upp de sista små resterna av min lediga tid. Vad gjorde vi egentligen med all den överskottstiden som vi hade för bara 5-10 år sedan innan de tidsbesparande prylarna förslavade oss? Många av de nya prylarna som vi köper säljs med argumentet att de sparar tid åt oss. Men vad gör vi egentligen med all den sparade tid som vi köper på oss? Är det egentligen inte så att prylarna äter vår fritid? Och när fritiden inte längre räcker till använder många istället sin arbetstid för att kunna umgås och synas i sociala medier.

När jag tog bilden som illustrerar inlägget  i mitten av 80-talet gick det att skicka meddelanden mellan alla datorerna på skolan och det gick att via modem koppla upp sig mot en dator på två andra skolor i samma stad och skicka textmeddelanden. Jag tror inte att någon av personerna på bilden ens kunde drömma om att de skulle kunna hålla kontakt med människor runt om i hela världen och kunna skicka bilder och filmer till dem via en portabel apparat som är ungefär lika stor som en miniräknare. Men å andra sidan hade vi tid till att umgås med varandra på 80-talet.

Dela gärna det här inlägget på twitter och facebook så att så många som möjligt kan få ta del av det. Tack på förhand!

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-04-19 09:01 | Läst 8990 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sådan far, sådan son



Igår var jag bjuden på vernissage på Matheos dagis. Matheo och hans dagiskompisar hade arrangerat en fotoutställning för föräldrar och syskon. Förutom bilderna bjöds det även på hemlagade muffins och jordgubbssaft. Även om jag inte kan visa Matheos egna bilder i bloggen så måste jag ändå säga att han har blick för fotografering och då speciellt för dokumentärfoto. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på att han började foto med en Leica och har en pappa som är dokumentärfotograf :)



Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved. 

Postat 2013-04-18 08:34 | Läst 7557 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

JAYER är en skoningslös plats



Jayer är en byggnad i St. Petersburg där alla moraliska regler och lagar har satts ur spel och i princip allt kan hända. Här säljer unga kvinnor sex till inresta byggnadsarbetare och här flödar droger såsom GHB och heroin. På våren, sommaren och hösten håller ravepartyna på långt in på småtimmarna och ett par rum i byggnaden dränks i ljus och musik.

Trots att det är en mycket farlig plats att vistas på kommer många ungdomar från St. Petersburg till Jayer för att festa och söka spänning. För en del av dem kommer besöket på Jayer att förändra deras liv. Några kommer att introduceras för droger och bli missbrukare, några kommer att bli HIV-infekterade på grund av smutsiga sprutor och oskyddat sex. Några ungdomars liv kommer att ta slut på grund av en överdos. Jayer är en skoningslös plats som redan har en hel del liv på sitt samvete. Jayer är gatuslang för en kvinna som är beredd att ställa upp på alla slags tänkbara och otänkbara sexuella tjänster, de moraliska reglerna och lagarna är helt satta ur spel.

Snart är mitt nästa reportage om de glömda barnen i Ryssland färdigt och Jayer kommer att spela en ledande roll i det reportaget. Jag kommer även att lägga upp ett bildreportage från Jayer på mitt Flickr-konto som du hittar här: www.flickr.com/photos/chasid68/

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-04-17 08:49 | Läst 4744 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa