"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Historisk vandring i medeltidens Huskvarna

Min dotter läser om medeltiden i skolan. Hon är mycket intresserad av tidsepoken och därför tog jag med henne på en historisk vandring till det medeltida fästet Rumlaborg som ligger utmed Huskvarnaån.



Under medeltiden var Huskvarnaåns utlopp i Vättern en mycket strategisk plats. De första befästningarna i området anlades förmodligen redan under tidig medeltid. På biskopsgården Humlarums ägor anlades en borg under slutet av 1200-talet. Borgen som ursprungligen hette Humblaborg byggdes ut ordentligt under kung Albrekt av Mecklenburgs (1364–1389) regeringstid då det ursprungliga träfortet försågs med ett stenhus som omgavs av en träpallisad och en vallgrav. I den vevan byttes även namnet till Rumlaborg.



Fogden för Rumlaborgs län fick sitt säte på borgen efter ombyggnaden. Under Kalmarunionen (1397-1523) var fogden oftast dansk eller tysk. Man kan förmoda att dåtidens kungligheter besökte borgen under sina resor genom landet. På 1400- och 1500-talen stod en rad bataljer vid borgen och den brändes ned och återuppbyggdes vid ett antal tillfällen.



Efter Gustav Vasas maktillträde förlorade borgen sin betydelse och istället började det gamla francikanerklostret i Jönköping att byggas om till slott 1544. På order av kung Karl IX revs stenhuset år 1611 och borgen byggdes om till en öppen skans. På 1840-talet jämnades borgområdet som då låg på Rosendala herrgårds ägor ut och förvandlades till en engelsk park med lusthus. På 1930-talet restaurerades ruinen och en arkeologisk utgrävning av en del av området genomfördes. Fynden finns att beskåda på Huskvarna museum.



Det är spännande att ha en såpass viktig historisk plats som Rumlaborg på gångavstånd. Jag passade på att ge min dotter en levande historielektion om en spännande tid i Sveriges historia på ruinerna av den gamla borgen och en av dess skansar. Men jag tycker att det är mycket märkligt att Jönköpings kommun inte gör mer av en såpass viktig och historisk plats. Det känns som om kommunen lämnat Rumlaborg lite vind för våg istället för att försöka göra den historiskt viktiga platsen till ett turistmål av rang.



Jag kommer att återkomma med en längre artikel om Rumlaborg. Men först måste jag gräva lite djupare i historien!



Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-05-06 17:26 | Läst 6401 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Branden vid ICA Maxi i Jönköping



Strax efter klockan 10 larmades räddningstjänst om en brand i JRABs avfallsanläggning strax intill ICA Maxi i Jönköping. Öppna lågor slog ut från platsen och tjock grå rök spred sig över Jönköping.



Räddningstjänsten var snabbt på plats och då det fanns risk för att branden skulle sprida sig till närliggande byggnader utrymdes ICA Maxi och ett par andra butiker. Det gick ut en uppmaning till allmänheten om att stänga fönster och dörrar då röken kunde vara hälsofarlig att andas in. Vägen utanför ICA Maxi stängdes av vid 10.20 och öppnades inte förrän strax efter 12.00.



Jag kom till platsen strax innan avspärrningarna hade hävts. Ett 40-tal brandmän från några olika stationer i Jönköpings kommun hade jobbat intensivt med att få elden under kontroll. Nu kunde de ta det lite lugnare och passade på att vila och äta i omgångar.

         

Det är lite märkligt att en avfallsanläggning får ligga såpass centralt som JRAB gör i Jönköping. Förhoppningsvis kommer flytten av anläggningen till Torsvik att påskyndas efter branden. Som tur var blev ingen skadad och de materiella skadorna blev få. Den här gången var marginalerna på rätt sida och det blev ingen storbrand.

         

Text och foto: Mikael Good




Postat 2017-05-05 21:08 | Läst 6258 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Rockfoto - Abraham Laboriel



Genom åren har en hel del världsmusiker hamnat framför min kamera. En av dem är basisten Abraham Laboriel som är född i Mexico City. Abraham är den flitigaste anlitade sessionsbasisten och han har spelat på över 4000 skivor med artister som Madonna, Barbara Streisand, Dolly Parton, Quincy Jones, Michael Jackson, Elton John, Stevie Wonder med flera, med flera.

Jag fotograferade Abraham Laboriel när han spelade tillsammans med bandet Open Hands på Gullbrannafestivalen 2016. Jag tog bilden med en Sony A7s och ett 70-200mm.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-05-04 21:13 | Läst 7548 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rockfoto - Artister som bjuder på sig själva



Jag tycker om att fota metal och hårdrock. Sångarna och musikerna lever sig in i musiken och bjuder oftast på stor show. En gitarrist som alltid levererar och bjuder på sig själv är Marcus Bertilsson, det är alltid lika kul att fotografera hans framfart på scenen.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-05-03 19:41 | Läst 7707 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rockfoto - Glöm inte trummisen



Det är lätt hänt att man glömmer bort att fotografera en av de viktigaste personerna i ett band - trummisen! När jag fotar konserter försöker jag dokumentera alla i bandet. Men det är oftast svårt att fotografera trummisar då de allt som oftast glöms bort i ljussättningen, det kräver att det går att skruva upp ASA-talet ordentligt på kameran för att få med sig en vettig bild.

Bilden på Richard Tonyson som är trummis i All For the King, tog jag med en Sony A7s och ett 70-200mm på 12.800 ASA.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-05-02 17:37 | Läst 6013 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa