OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Den intima återhållsamheten

Vi hade varit på fotografiska och tittat på Anders Petersens retro Bernt, Krister och jag. Jag är lite kluven till mina känslor för fotografiska, de har onekligen visat fotografi av världsklass och mycket skulle man nog inte fått se i Stockholm om det inte vore för fotografiska.

Samtidigt så tycker jag att många utställningar blir så ”uppblåsta”, jag saknar ofta intimiteten från det mindre formatet. Kort sagt, det blir lite för mycket kommersiell supermarknad för min smak ibland. Det verkar också vara något som ligger i tiden detta att det skall dras på med många och stora printar.

Jag ser med spänning fram emot den fotograf som har modet att verkligen kondensera ned sitt livsverk till kanske hundra bilder i format upp till max 18 x 24 cm. Större bilder kan givetvis ha sin plats men när det kommer till intimitet så tycker jag att de mindre formaten bjuder in betraktaren på ett annat sätt.

Jag kommer ihåg när jag tittade på Gunnar Smolianskys fina lilla serie ”Sotbrand” med de små välgjorda kopiorna och hur dessa bilder i sin intimitet nådde mig på ett helt annat sätt än mycket av det ”uppblåsta” jag sett sedan dess.

Fotografi behöver inte vara en tävling i mest och störst, jag tycker också att det blir svårt att ta till mig en utställning med hundratals bilder. Som sagt det blir spännande att se om någon har modet, även på ett ställe som fotografiska, att gå ned i format och omfång.

Postat 2014-10-02 13:15 | Läst 1393 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OmTag. Det är lite finare att plåta analogt, och gärna med gamla kameror?

Såg att man startat en svensk community för analog fotografi? Visst det är kanske kul på sätt och vis, men jag tycker alltid att det är lite skumt med att tekniken och inte bilderna styr. Som om det skulle handla om verktygen i första hand vilka bilder man tar?

Nu menar jag inte att gnälla på detta initiativ, men för mig så handlar fotografi främst om bilderna, prylarna väljer man som man tycker. Jag tycker att det är svårt att gå från andra hållet och det finns alltid en risk att man drunknar i sin egen förträfflighet inte beroende av bilderna man tar utan beroende på vilka prylar man använder.

Min erfarenhet säger mig att jag inte tar så värst olika bilder oavsett analogt eller digitalt. Jag tycker att det finns en ”snobbism” runt detta som jag kan ha lite svårt för, inte minst på fotosidan från tid till annan. Att man plåtar med gamla kameror och gjort det länge är knappast någon garanti i sig för att man skulle ta bättre bilder än någon annan, ibland kan jag dock få känslan av att det finns dem som tänker så.

Själv plåtar jag mest analogt, men inte för att det skulle vara bättre på något vis, utan helt enkelt för att det passar mig.

Ps. Nu finns givetvis dem som ägnar sig åt gamla tekniker i sin egen rätt ungefär som det finns dem som gillar att hålla på med gamla bilar, och detta är givetvis inget jag har några synpunkter emot.

Postat 2014-10-01 20:08 | Läst 1638 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6