OmTag

I huvudsak mina subjektiva uppfattningar om dokumentärfotografi och annat som intresserar mig

OmTag. Konst eller bara konstigt?

Konst eller misstag? Det handlar nog främst om vilka intentioner man har med bilderna. Ofta blir det nog som i det här fallet, en misslyckad bild som kanske blivit till av en ren olyckshändelse som man senare genom att dra i reglagen kan få att se lite häftig ut.

Konst eller bara konstigt, det kan vara svårt att avgöra, jag tror att det har med bildens avsikt att göra? Finns ingen ursprunglig avsikt, som i detta fall till exempel, är det inte heller konst tycker jag. Det blir inte konst bara för att man gör bilden konstig.

Hur som helst, jag skrev om krackelerad film i mitt förra inlägg - alltså film som blivit förstörd vid framkallningen genom för stora temperaturskillnader i de olika baden – och den här bilden är ett exempel på hur det ser ut.

Delförstoringen är 100% från en skanning på 4000 dpi.

Postat 2014-07-31 16:57 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Mitt sämsta fotominne

En rubrik som man kan fylla i på sin profilsida. Jag har inte skrivit något där trots att jag har ett fotominne som fortfarande väcker lite ångest. För egen del är det annars ganska tunnsått med dåliga fotominnen, kanske beroende på att jag sällan fotar aktivt för just fotandet skull.

Oräkneliga gånger har jag givetvis misslyckats i bemärkelsen att det inte blivit några bra bilder eller att bilderna inte blivit som jag vill ha dem. Men detta ingår i paketet om man går runt och plåtar hela tiden, snarare regel än undantag att det inte blir så mycket att skriva hem om.

Men just denna gång, i min ungdom, hade jag tagit på mig att fotografera min dåvarande flickväns klasskamrater inför den stundande skolavslutningen. Som vanligt på den tiden var det Tri-X i kameran, klasskamraterna samlades utanför skolan och jag arrangerade efter konstens alla regler. Jag gav säkert intryck av att vara betydligt mer rutinerad än vad jag var, åtminstone tyckte jag det. Plåtningen i sig gick fint, jag drog av min rulle, sade hej och åkte därifrån.

En gång i mitt liv har jag lyckats att få en film att krackelera i framkallningen, krackelering beror på för stora och tvära temperaturskillnader ofta att man kör med för kallt sköljvatten. Detta hände mig på just denna rulle, som i sin tur bestod av bilder från mitt livs enda uppdragsfotografering. Alla såg ut som Ben Grimm i Fantastiska Fyran, alltså han som ser ut som en tegelvägg. Det var bara att försöka undvika möten och frågor tills det hela blåst över.

Kom att tänka på detta när jag hittade ett negativ som föreställer Monica, en flickvän för mycket länge sedan.

Postat 2014-07-30 14:04 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OmTag. Sjötullen

Det finns många intressanta byggnader på Långholmen i Stockholm. Det här är Sjötullen, uppförd 1764 och använd som tullbyggnad från 1785 till 1857. Idag är det privatbostäder och trädgården förvaltas av Långholmens koloniträdgårdar. 

Postat 2014-07-29 01:48 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Mina bilder som jag visade i Gnesta 2014

Jag valde att visa bilder på mina föräldrar på årets Gnesta-Plank. Jag har ju skrivit om dem och visat enskilda bilder här på bloggen i omgångar, men jag ville göra något sammanhållet den här gången.

Min mor drabbades tidigt av demenssjukdom som slutligen tog hennes liv 2007. Far tog hand om henne själv i hemmet fram till 2001 då det slutligen blev dags för det särskilda boendet i kommunen där han besökte henne varje dag under resten av hennes liv.

Bilderna är dels från tiden runt flytten från hemmet, en bild från den första julen på det särskilda boendet, en bild från 2006 och den sista på far från 2007. Far gick bort 2010, jag saknar dem.

         

Postat 2014-07-28 13:06 | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

OmTag. Gnesta-Planket 2014, en bildkavalkad

De flesta bilderna är från hängningen.

Postat 2014-07-27 12:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa