OmTag

I huvudsak mina subjektiva uppfattningar om dokumentärfotografi och annat som intresserar mig

OmTag. Salgado, den störste nu verksamme fotografen

Tänket skriva lite om Sebastiao Salgado, född i Brasilien 1944, utbildad ekonom som under sina uppdrag för Världsbanken hoppade av den ekonomiska karriären för att bli fotograf. Tidigare medlem i Magnum som han senare lämnade för att tillsammans med sin fru Lélia Wanic Salgado starta eget, de driver nu den egna agenturen Amazonas images.

Salgado ses av många som en av de viktigaste fotograferna i modern tid. Jag håller honom själv som den störste nu verksamme fotografen. Som alltid när den typen av frågor kommer upp finns olika åsikter. En del av kritiken består i att man anser att hans bilder är för vackra för det elände han tidigare skildrat. För mig är just detta kanske hans främsta styrka, just att bilderna är så estetiska gör dem omöjliga att värja sig mot.

En annan framstående egenskap hos Salgado är att han alltid fotograferat människor med värdighet och respekt oavsett vilka hemska situationer det handlat om. Hans tidigare arbeten handlade ofta om människor i utsatta situationer, ofta har projekten tagit flera år som Workers och Migrations med flera.

Hans, nu på fotografiska aktuella projekt, Genesis har en annan ton, det han vill visa är de kvarvarande orörda skärvorna av vår planet och de människor som fortfarande lever nära naturen enligt gamla traditioner. Utställningen är genomgående ganska positiv, och det är också Salgados syfte vilket en del kritiker tyvärr verkar ha missat.

Upprinnelsen till projektet var att han efter många års dokumenterande av elände hamnade vid en punkt där han var nära att tappa tron på så väl mänskligheten som livet. Det gick så långt att han själv blev allvarligt sjuk, i sin rehabilitering flyttade han med sin fru tillbaka till sin barndoms trakter och började i blygsam skala att restaurera den skövlade naturen där.

Vart efter att livet återvände och naturen helades fick han tillbaka lusten att dokumentera den vackra planet vi bebor, vilket resulterade i ytterligare ett mastodontprojekt: Genesis, som alltså visas på fotografiska nu. Hela syftet med Genesis är en kärleksförklaring till Jorden och ett försök att öppna ögonen på oss andra så att vi kan förstå hur viktigt det är att vi börjar ta hand om allas vårt hem, innan det är försent.

Jag tycker att en del av kritikerna missat detta och kritiserar utställningen för att den är just det den avses vara, en kärleksförklaring till planeten. Salgado, den störste nu verksamme fotografen och en stor människa, åtminstone om man frågar mig. 

Postat 2014-06-29 22:37 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OmTag. Om inte sommaren vill infinna sig får man väl tillverka en?

När sommaren inte vill infinna sig (12°C) så får man väl leka fram lite sommar i datorn. Lightroom och HDR Efex2 är fina grejor, det går att göra både mer naturtroget och extremare om man vill. Bilden tog jag för några morgnar sedan med min Nikon D7100 och det i mitt tycke väldigt fina (och prisvärda) Nikon AF-S 10-24 / 3,5-4,5G DX. Jag brukar inte göra reklam på bloggen, men just den gluggen är suverän för en Nikon med aps-c, ganska raktecknande, lite CA och skarp med snygga färger.

Hur som helst, har man en skitsommar får man försöka göra den bättre i datorn. Kul att se hur mycket info som finns i bildfilerna, denna HDR är gjord från en fil så dynamiken i kameran är verkligen bra. Ha en fin avsaknad av sommaren, och kom ihåg att om det inte är som vi vill ha det går det alltid att fixa efteråt i photoshop. ;)

Postat 2014-06-22 09:32 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa