OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Fyra fotografer på galleri KORN


Micke i samspråk med besökare, han är bra på att samspråka den grabben. ;) EDIT: Den suddiga damen ville inte vara med i bild.

Vernissage, fyra fotografer i tre dagar. Under tre dagar kommer det egentligen vara tre utställningar eftersom bilderna byts från dag till dag i samlingsutställningen av Micke Borg, Erik Danielsson, Mattia Marchi och Jonas Wikström.


Några av Mattia's bilder

Utställningen kommer att pågå även på lördag och söndag, och som sagt det blir en ny utställning varje dag. Så det finns all anledning att ta sig förbi Galleri KORN på Hornsgatan 147 vid Hornstull för lite fotografisk andlig spis.

Om vädret blir lika fint resten av helgen är det ett perfekt utflyktsmål. Hornstull är ju ett av de hetaste områdena här i staden för närvarande så restauranger är det ingen brist på för dem som vill avsluta eller börja med en matbit.


Erik Danielsson's fina serie KOMMUN

Jag har ju själv sett en del av framför allt Micke's och Mattia's bilder tidigare så för min del tyckte jag att Erik Danielssons serie Kommun, kvadratiska stillsamma bilder i mjuka färgskalor, var ett fräscht inslag i dagens urval. Inget fel på de andra bilderna heller, men dessa var nya för mig.


På alla utställningar med självaktning måste det finnas ett HängGäng som håller ställningarna. :)

Jag har ju förmånen att bo alldeles runt hörnet, så för egen del kommer jag att gå och titta alla tre dagarna. Det verkar vara en hel del folk som bevistade utställningen i dag, trots att jag min vana trogen kom sent var det fortfarande en jämn ström av besökare.

Postat 2013-05-31 23:23 | Läst 2990 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

OmTag. Tunnelbanan

Stockholms tunnelbana är ca 10 mil och har ca 100 stationer, den tuffade igång så smått med sträckan Slussen-Hökarängen 1950 och den senaste utbyggnaden var sträckan Bagarmossen-Skarpnäck 1994 på samma linje som den första sträckan för övrigt. Varje år genomförs drygt 300 miljoner resor på tunnelbanan, antalet resor på Stockholms tunnelbana är ungefär lika många som på all övrig spårbunden trafik i landet tillsammans.

På tunnelbanan finns en speciell puls, det händer alltid något. Kanske detta som drog till exempel Bruce Davidson till New Yorks tunnelbana när han gjorde sin Subway. Hur som helst, även Stockholms tunnelbana har en del av denna speciella känsla om än i mindre format.

Här lite anspråkslösa bilder från i går.

Postat 2013-05-30 22:21 | Läst 3882 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

OmTag. Imogen Cunningham på Kulturhuset

I dag var jag på Kulturhuset här i Stockholm och tittade på Imogen Cunningham, en riktigt fin utställning som jag tycker att alla fotointresserade som har möjlighet borde se. Imogen Cunningham var en tongivande amerikansk fotograf samtida med bland andra Edward Weston och Ansel Adams och liksom dessa utgjorde hon en del av gruppen f/64.

Jag gillar Cunninghams stillsamma livsbejakande bilder och Kulturhuset visa åter igen att de är en aktör att räkna med. De bästa utställningarna jag sett har jag sett där, det finns något avspänt och demokratiskt över Kulturhuset som jag gillar. Dessutom är utställningen gratis, och fiket håller humana priser.

Postat 2013-05-29 22:35 | Läst 3090 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Ljusa nätter och EU:s ungdomssatsning

Nu är de ljusa nätternas tid här igen, tog ett par bilder i natt när jag var ute med hunden. Det känns att sommaren är på väg, om inte annat så syns det på ljuset och grönskan. Hunden åkte ju på en redig maginfluensa så det har inte blivit några promenader på ett tag. Nu börjar hon i alla fall repa sig så att vi kan komma in i normala gängor.

Hörde på nyheterna att EU skall ta krafttag mot ungdomsarbetslösheten, och det är ju bra. Jag undrar bara hur det skall gå till? Arbetsmarknaden har förändrats ganska radikalt vilket jag tror är en av orsakerna till att det ser ut som det gör.

Förr jobbade företagen mycket oftare från ax till limpa så att säga, och då fanns möjligheten att komma in på något mindre kvalificerat arbete för att sedan jobba sig uppåt i företagen. Idag är ofta dessa mindre kvalificerade arbeten utlagda på entreprenad, ofta i låglöneländer vilket medfört att tröskeln in på arbetsmarknaden ofta är betydligt högre.

De lågkvalificerade jobb som finns kvar (steka hamburgare, städa och diska) lämnar sällan så stora möjlighet till avancemang. En tuff nöt att knäcka, för jag tror inte att det är rimligt att tro att alla kan bli civilingenjörer. Och förresten, varför betala för en dyr europeisk civilingenjör när man kan få fem för samma pris i Indien?

Postat 2013-05-28 21:17 | Läst 3175 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OmTag. Görs det några smidiga användbara kameror i dag?

Jag saknar en rapp och smidig digitalkamera. Jag hade tidigare en 5D Mk2 som var hanteringsmässigt ok men ack så stor och klumpig. Sedan skaffade jag en Nex 5n som är mer rätt i storlek och har riktigt bra bildkvalitet men som diskvalificerar sig med för osäker/långsam autofokus och på tok för dålig batteritid. Om man som jag går runt på stan och fotograferar händelser eller försöker fånga ögonblick funkar det inte att låta kameran gå ned i viloläge. Om något händer har man inte tid att hålla på och väcka kameran och dessutom tvingas förlita sig på en långsam och osäker autofokus.

Jag förstår inte varför detta skall vara så svårt att fixa? Redan min gamla analoga Ricoh GR1S hade en snabb och pålitlig autofokus i kombination med en genomsiktssökare som funkade utmärkt. Undrar om det någonsin kommer att dyka upp en kamera som verkar tänkt att fotografera med och som inte har formatet av en småbil? Och hittar man ett hus som verkar lovande så blir istället gluggarna något som för tankarna till Bofors vapenindustrier.

Skall det vara så svårt att ta fram en smidig kamera med en vettig sökare utan nämnda problem och objektiv som inte skrämmer livet ur folk? Hade jag pengarna skulle jag skaffa en digital Leica M, men det har jag inte och det är delvis därför jag håller kvar i mina analoga prylar. Såg att Nikon kommit med D7100 som verkar lovande, men finns det några smidiga gluggar?

Om någon har tips och erfarenheter är jag tacksam för dessa.

Postat 2013-05-26 03:09 | Läst 3503 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa