OmTag

I huvudsak mina subjektiva uppfattningar om dokumentärfotografi och annat som intresserar mig

OmTag. Gott Nytt År!

Kanske blir 2015 året där olika politiska sidor lägger undan käbblet och intar en mer samarbetsinriktad hållning för ett bättre samhälle för oss alla?

Kanske kommer 2015 gå till historien som det år då världens ledare erkänner att det nuvarande systemet med ständig ekonomisk tillväxt nått vägs ände?

Kanske kommer 2015 bli året där man inser att jordens resurser måste hushållas och fördelas jämnar bland alla dess invånare, människor och djur?

Kanske blir 2015 året då vi inser att det som skiljer oss som människor är obetydligt i förhållande till det som förenar oss?

Kanske blir 2015 året då man inser att nöjet med allt smällande på nyår inte står i någon som helst proportion till det lidande man orsakar andra levande varelser?

Kanske kommer allt bli som vanligt och inte speciellt mycket hända?

Postat 2014-12-31 17:16 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

OmTag. Att tro eller inte tro det är frågan

Vintern var på snabbvisit, det är fortfarande lite snö kvar men den är snart borta. Kvar blir det skitiga och mörka. Vintern kommer säkert förbi igen, den brukar göra det men just under jul och nyår skulle det vara fint med lite snö. Vädrets makter rår man inte på, så det är ingen idé att reta upp sig.

Det finns så mycket annat att reta upp sig över, religiöst vansinne till exempel där man i åberopande av någon urkund förkunnar att man är de som har rätt och därmed också äger rätten att slakta och fördriva de otrogna, eller att inte tillåta folk att tänka själva.

Varför skall det alltid smygas på tå så fort det handlar om religion? Folk har rätt att tro på vilka gudar de vill, men de kan aldrig ta sig rätten att inte ge andra samma rättighet. Eller att se sig själva som exklusiva i den meningen att de anser andra mindre värda på ett eller annat sätt.

Religionsfrihet innebär just detta, som många verkar ha missat, dels att man måste erkänna alla andras rätt att tro på vad de vill och dels att man har rätten att vara fri från religion om man väljer detta. Själv är jag ateist och jag grundar detta på logiken att all verkan uppstår till följd av en orsak, att tillföra något gudomligt väsen som på något sätt skulle stå utanför orsak och verkan strider helt mot mitt sätt att relatera till verkligheten. Andra får tycka och tro vad de vill så länge de respekterar mitt förhållningssätt.

Med andra ord: Religiösa människor förtjänar min respekt endast om de själva respekterar min livsåskådning. Där tycker jag också att det öppna samhället måste bli tydligare och sätta ned foten ordentligt när folk från olika religioner och/eller kulturer vill undandra sig skyldigheter som är självklara för de flesta i vårt samhälle, som att man inte gör skillnad mellan behandlingen av pojkar och flickor eller män och kvinnor till exempel.

Med andra ord, alla människor har lika värde och man äger ingen annan människa, inte ens sina barn, man har dem till låns och det enda man har skyldighet att se till är att de växer upp under trygga förhållanden och att de ges möjlighet att lära sig tänka självständigt.

Postat 2014-12-31 00:50 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

OmTag. Kylan är vacker, för oss som kan välja

Vackert men bitande kallt, isen hade lagt sig under natten, rimfrost i träden. Men jag såg att det skall bli mildare igen, så snart är mörkret och blasket tillbaka. Inget jag vill ha direkt, jag föredrar vinterväder på vintern.

För andra är det mer välkommet om kylan ger sig, det kan till och med handla om överlevnad. Tältläger i vinterkylan, det är inte ett krigshärjat Europa för hundra år sedan utan Stockholm 2014.

Visst kan man irritera sig på alla tiggare, men kanske skulle vi också irritera oss på våra folkvalda när de dumpar miljarder av våra surt förvärvade kronor i nuonaffärer, skänker bort vårdcentraler, lägger ut sjuk- och äldre-vård till riskkapitalbolag osv. Eller när Ivar Kruegers gamla skapelse SCA håller sig med ett ledargarnityr som använder bolagets privatflyg som om det handlade om att ta en sväng i kärlekstunneln på Gröna Lund.

Eller när bankchefer ger sig själva millioner i bonusar, samma banker som skattebetalarna fick rädda för några år sedan och där man dessutom lever i en egen skyddad verkstad där vinsterna i fikan, risker och förluster till skattebetalarna gäller. 

Detta med bonusar förresten, de redan mest välbetalda måste ha ytterligare betalt för att göra det jobb de redan har hutlöst bra betalt för att göra? Tänk om detta system skulle appliceras på alla, sopgubbarna som: ”Visst, för grundlönen åker vi in till jobbet, men skall vi ta hand om soporna också så vill det till att ge en saftig bonus.” Nu ligger det ju dessutom i bonuskulturens natur att man ofta inhöstar bonus även när det gått åt pipan, med den lite krystade förklaringen att om de inte fick bonus så kanske det skulle gått ännu mer åt pipan.

Bara några exempel på saker som, åtminstone jag, tycker är värda mer irritation än om det sitter någon fattig stackare med kopp utanför livsmedelsbutiken. 

Postat 2014-12-29 13:37 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OmTag. Fint ljus och kyla

Det är ofta ett fint ljus på vintern när det är lite moln och snön lättar upp. I dag fick det bli en lite kortare promenad på förmiddagen, igår fick Sally en massa is mellan trampdynorna och det tyckte hon inte var kul, som vanligt.

Hur som helst blev det en promenad i närmiljön som det så ofta blir numera när hon inte orkar gå så långt (hon är ju trots allt 85 år i människomått).

Funderar över hur EU migranterna och alla hemlösa klarar sig i kylan, det romska lägret på Långholmen är fortfarande kvar och de sitter med sina koppar utanför butikerna trots kylan, kan inte var kul.

Jag läste i SvD att EU är på väg att sätta ordentlig press på deras hemländer att göra något åt situationen, inte en dag för tidigt. Detta är ju en misär som måste brytas även om det kommer att innebära uppoffringar från bägge håll.

Det verkar finnas en kulturell problematik som inte är lätt att hantera. Jag läste att man föredrog att bo i sina tältläger om inte hela gruppen fick plats på härbärget? Där tror jag att det finns en gordisk knut, om kulturen i sig är väldigt sluten samtidigt som man är beroende av människor utanför den egna kretsen blir det väldigt knepigt om man inte själv är beredd att öppna upp sig gentemot majoritetssamhället.

Nu menar jag inte att detta skulle vara det stora problemet, det har jag för dålig kunskap för att uttala mig om, men jag misstänker att det är en del av problemet. Jag har svårt att tro att alla utanför den romska gruppen skulle vara ogina och elaka av naturen, att påstå något sådant är ju också en form av rasism?

Postat 2014-12-28 12:10 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

OmTag. Tractatus och extravalet inställt

En fantastisk fin vinterdag har det varit, ett tunt snötäcke hade spätts på ytterligare och staden visade upp sig från sin vackraste sida.

Själv läser jag vidare om Wittgenstein och kan inte låta bli att imponeras av hans ärliga men snåriga sökande och knepiga personlighet.

En homosexuell intellektuell stammande från den Österrikiska aristokratin och till lika en av de mest förmögna familjerna dessutom med ett judiskt påbrå som gjorde det knepigt för honom i hans många gånger (för mig) obegripliga tänkande.

Gick som frivillig in i första världskriget där han sökte sig till så stora faror som möjligt. Sin arvsrättsliga rikedom avsade han sig efter kriget för att leva som enkel byskollärare, ett kall som knappast passade honom, för att sedan bli trädgårdsmästare där han levde i ett skjul under påvra förhållanden osv.

Skrev stora delar av sitt verk Tractatus i skyttegravarna på östfronten. Hade självmordstankar hela livet, något som gick i släkten, flera av hans syskon tog livet av sig. En oerhört komplicerad människa i gränslandet mellan geni och galenskap.

För övrigt hörde jag att extravalet blivit inställt efter en överenskommelse hur landet skall kunna regeras i minoritet, ett välkommet besked tycker jag. 

Postat 2014-12-27 14:40 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa