Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Inta Ruka, en fantastisk fotograf

Farsan vid köksbordet

Sitter och bläddrar i Inta Rukas fantastiskt fina People I know. Jag har inte sett något så nära och starkt sedan Sune Jonssons bilder. Inta Ruka jobbar ju lite på samma sätt som Sune Jonsson gjorde, båda använder mellanformatskameror och naturligt ljus vilket ofta gör stativ nödvändigt. Det är med andra ord sällan snapshots det är frågan om.

Bägge är också måna om att verkligen känna och känna för de som de fotograferar. Allt detta tar givetvis en hel del tid och deras fotoprojekt sträcker sig också över ganska lång tid. För min del är det den här typen av bilder som berör, när man kommit så nära människor att man byggt upp ett genuint förtroende och genom detta förtroende ärligt kan avbilda dem i deras naturliga miljö. En typ av fotografi som tar mycket tid, som alla viktiga arbeten tenderar att göra.

I Sune Jonssons fall hade han sin försörjning som fältetnolog på Västerbottens Museum och Inta Ruka har sitt städjobb på Svenska ambassaden i Riga. Gemensamt för bägge dessa fotografer är att de riktat sina kameror utåt av ett genuint intresse för de avbildade, och det är något som jag beundrar dem bägge för.

Som sagt, Inta Ruka en fotograf som gör viktiga arbeten som handlar om något som är större än henne själv, det förtjänar hon all respekt och erkännande för. En stjärna i kanten även åt Maud Nycander vars fina film Fotografen från Riga hjälpte till att introducera Inta Ruka för en bredare publik. 

En fin recension av boken People I know i SvD.

Inlagt 2013-07-20 03:59 | Läst 1916 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En fantastisk bok om en fin fotograf! Köpte den så fort den kom ut, eftersom jag sett och mindes filmen i TV.

Men Din bild av farsan går inte av för hackor heller: rent Sune-Jonssonsk ljushantering med den fina ljuskonturen som lyfter fram profilen mot den personligt präglde miljö han lever i....
Ja, det är en fin bok som jag också bläddrar i ibland. Maud Nycanders dokumentär är också av högsta klass och jag vill se mer av sådant i TV. Nu tror jag Inta har ett projekt här i Sverige. Läste om det för ett tag sedan men minns inte riktigt vad det handlar om. Jag har själv plockat fram mina analoga kameror i sommar, bl a en Yashica TLR, och gillar det.
Fin bild på din far.

/Torbjörn
Hej- varma kärleksfulla bilder är det liksom Sunes och dina föräldrabilder, viktig fotografi. Ha de!
Inta Ruka är en fotograf som jag känner mycket för. De bilder som Sune Jonsson tagit har också berört mig.
Hälsningar
Jon Anders
Inta Ruka är både fantastisk och obehaglig - den fattigdom som syns i vissa av hennes bilder kan få en att tro att de är tagna på 30-talet.
>använder mellanformatskameror och naturligt ljus vilket ofta gör stativ nödvändigt. Det är med andra ord sällan snapshots det är frågan om.

När jag bläddrade i boken undrade jag faktiskt hur de var tagna, rent tekniskt. De verkade inte särskilt regisserade. Några av hennes porträtt kunde hon kanske ta under kontrollerade förhållanden. Men i andra bilder verkar människorna mitt uppe i någonting. Hur hanterar man i sådana lägen nåt så klumpigt som ett stativ?

Hur tog du bilden ovan? Om man får fråga. Man kan ju alltid lära sig.
Svar från alf109 2013-07-21 12:07
Jo hon kör med stativ och exponeringstider uppåt sekunden många gånger. Hemligheten är nog att hon känner de hon fotograferar ganska väl och att de har ett stort förtroende för henne. Sune Jonsson jobbade för övrigt på samma sätt, dokumentarism kallade han det för. Bilden på min pappa däremot är ett snapshot plåtat med småbildskamera och 400 asa film, naturligt ljus från ett fönster bakom hans rygg.
-affe
avslutad130917 2013-07-21 17:54
Som sagt var i mitt föra inlägg så fins en länk till Maud Nykanders film, om Inta http://archive.org/details/PhotographyLatvianIntaRuka
Tack ska ni ha för era kommentarer. Kolla gärna länken som Alf gav i sin kommentar.
-affe