Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Grått och trist

En bild från ett skogsparti på Långholmen, en ganska trist bild där inte mycket händer tycker nog många. Själv gillar jag bilden just för att den är så stillsam, jag har också medvetet gjort den ganska låg i kontrasten och inte mixtrat med bildfilen för att få den ”häftigare” än vad jag upplevde platsen i stunden.

Jag tror att det kommer en motreaktion mot alla dessa bilder vi vant oss vid där man dragit hårt i reglagen för att göra dem "häftigare". Själv känner jag att jag söker mig tillbaka till verkligheten, åtminstone så väl det låter sig göras i svartvitt fotografi.

En del anser att det är viktigt vad det är för prylar man använder, åtminstone verkar många bloggar handla om detta. Själv väljer jag de prylar som jag tycker fungerar till det jag vill förmedla med bilderna eller ibland helt enkelt det jag råkar ha med mig.

Jag tror att den tågordning som fungerar bäst är att tänka bild i första hand sedan välja prylar efter de bilder man vill ta eller helt enkelt att ta bilderna med de prylar man har. Ofta verkar det vara tvärt om, apparaten blir allt på något sätt, nåväl var och en blir salig på sin fason.

Inlagt 2015-03-27 17:40 | Läst 869 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Min tid som debiterande fotograf var några år sedan vid det här laget, och därför var jag helt analog.

På den tiden fann jag ett nöje i att försöka arbeta med mycket kontrast vilket krävde en hel del ifall man plåtade på negativ färgfilm och printade själv.

Alla varianter förekom, diaduplikat på negativframkallad diafilm, överframkallad VHC-film mm.

När jag sedan tidigt ställdes inför de digitala möjligheterna så hängde det där med - men nu kunde man dra det ännu längre, och med så mycket mer kontroll.

Men, för min egen del, som återuppstånden glad amatör efter mångårig hiatus, har jag senare tiden allt mer dragits emot allt lägre kontraster och allehanda andra teknikaliteter som iofs finns där nära till hands, men jag känner att jag längtar efter något annat.

Kanske längtar en del av mig efter de allra första totalt misslyckade mörkrumsprintarna man andäktigt höll i sin hand när det begav sig?

Tiden lär utvisa - jag är mest glad över att äntligen känna något alls efter att jag blev digital även på kamerasidan...

Så nog tycker jag att dina texter och bilder behövs Alf. Bra som dom är.

Keep it up! :)
Svar från alf109 2015-03-27 19:16
Tack ska du ha Peter.
-affe
Jag tycker mycket om den här typen av bilder, studera och fundera och låta blicken vandra runt i bilden. Då får det inte vara allt för mycket "effektsökeri" i bilden. Det ligger mycket tankar och känslor som vilar och väntar i din bild, Vackert! :) /Tommy.
Svar från alf109 2015-03-27 20:33
Tack ska du ha Tommy.
Så ser jag det också. :)
-affe
Jag tycker inte det finns någon direkt motsättning mellan olika sätt att göra bilder. Att göra bilder med överdrivet låg kontrast eller låg färgmättnad är ju också ett "mode", eller har varit. Vad som är problemet är när dessa modetrender tränger sig in i den fotografi som utger sig för att vara dokumentär, pressbilder etc. I övrigt får man väl anse det vara upp till var och en att bestämma hur bildernas formmässiga uttryck ska vara. Idag pysslar många bildkonstnärer med fotografi, det har ju blivit så lätt att ta fram olika uttryck i datorn, vilket fått många att ta till sig även fotografiet som konstnärligt utrycksmedel. Förr var detta bara möjligt för ett fåtal med extra kunskaper/erfarenheter inom mörkrummet och allt som kan göras där. Men nu kan i princip vem som helst få bilderna att se ut i princip hur som helst, med väldigt lite förkunskaper och med ganska liten erfarenhet/träning. Det traditionella fotografiska uttrycket som var mera "lagomt" har kanske därför kommit lite på undantag, och ses väl som lite ute idag, även bland många som pysslar med dokumentärt?
Svar från alf109 2015-03-28 14:04
Jag tycker att det är ganska mycket mode just nu att skruva med färger och kontraster även inom dokumentärfotografi. För egen del vill jag tillbaka till lite mer autenticitet i bilderna. Tycker det ofta är lite för mycket "sagan om ringen" eller skräckkabinett över bildbehandlingen idag, även eller kanske framför allt inom det dokumentära naturfotot, reportage osv... Bara att kolla årets bild till exempel hur ljuset i bilderna är omöjligt i verkligheten för att ta några exempal.
-affe

Ps. när det gäller detta gör ju var och en som den själv vill förstås, men jag tycker att det blir lite för mycket "bling" som om man inte vågar lita på fotografiet i sin egen rätt ibland.
Fin bild, Alf. Skön gråskala med lagom kontrast (den gör sig bra till det "trista" motivet, som du själv skriver). Sen kan jag iofs förstå att vissa fotografer som vill göra bilder med ett "hårdare" och "tuffare" uttryck, tar i lite mer i kontrastspakarna.
Svar från alf109 2015-03-28 16:26
Tack ska du ha Johan.
Jag gör ju själv en del bilder hårdare och med högre kontrast, men jag tror att vi behöver återerövra fotografiets kraft som fotografi utan en massa effektsökeri. Ett effektsökeri som idag är så vanligt så att det nästan blivit en standard på ett sätt så att "normala" bilder inte når fram ur bruset känns det som.
-affe