Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Konvertera på lite olika sätt efter tycke och smak.


Ursprungsbilden i färg.

Hur man skall konvertera sina bilder till svartvitt är den eviga frågan. Det enkla svaret är givetvis att man skall konvertera så att bilden blir som man själv vill ha den. Oavsett hur du gör kommer det alltid finnas de som tycker att det skall göras annorlunda.

För egen del laborerar jag en hel del med detta för att få till det uttryck som jag själv söker i mina bilder. När jag plåtade mer rent dokumentärt på gatan så visste jag som regel hur jag ville att det skulle se ut och körde som regel efter detta. Det var ganska rakt av hur filmerna jag använde tecknade kontrast och gråskala.

Nu när jag ofta plåtar andra motiv kan själva känslan i kontrasten och ljuset vara mer avgörande för mig. Jag konverterar som jag skrivit tidigare alltid i Silver Efex från Lightroom och där har man en mängd olika möjligheter att påverka hur man vill ha sin konvertering.

Man kan justera allt från hur olika färger skall tecknas in i gråskalan, hur man vill att kornet skall se ut om man vill ha detta osv. Det finns även en mängd färdiga förinställningar för olika filmval m.m.

Det fina är att man kan utgå från en förinställning som man tycker ligger åt det håll man vill ha bilden och göra sina justeringar därifrån. Man kan även lätt skapa helt egna varianter som man kan spara som egna förinställningar. Nog om reklam för Silver Efex, tidigare fanns även en annan plugg till Lightroom/Photoshop som heter Macphun Tonality som jag ofta tyckte gjorde ett ännu bättre jobb än Silver Efex.

Här kommer några exempel på olika förinställningar i Silver Efex och ett par där jag skruvat vidare från någon föreställning. Bilden är inget speciellt utan används bara som exempel.


Här har jag använt förinställningen för Fuji Acros och autokorrigerat i Lightroom, lite som att välja svartvitt i kameran och köra jpg.


Här har jag valt förinställningen för Ilfor HP5+ och behandlat på samma sätt som föregående bild. Man ser att inte bara kornet skiljer utan även kontrasten i framför allt
mellantonerna så att det blir lite mer stuns i bilden.


Här har jag använt förinställningen Film Noir 1 rakt av, som jag tycker har lite väl grovt korn och för mycket vinjettering.


Här har jag utgått från Film Noir 1 och fixat korn och vinjettering efter eget tycke.


Detta är en förinställning som heter Omnius fade (som jag för en del bilder gillar att utgå ifrån).


Slutligen: Här har jag utgått från Omnius fade och skruvat på reglagen så att den är ungefär som jag vill ha den.

Inlagt 2024-04-03 07:47 | Läst 313 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Jag följer gärna dina intressanta tankar runt svartvit-konvertering. Det finns ju förvisso mycket åsikter om hur man ska göra och metoderna är som du skriver många. Att svartvita bilder ska ha lite korn är naturligtvis en egendomlighet, varför ska en digital bild ens ha korn? Det finns ju inget i processen som skapar korn. Men snyggt är det och ger oftast den svartvita bilden en liten skjuts åt den kontrast som svartvita bilder oftast behöver.
Vad få tänker på är att svartvitt i print behöver lite mer kontrast som man gärna kan skapa med en svag s-kurva, emedan bilder som ska publiceras digitalt på skärmar gärna får ha en lite omvänd s-kurva. Rekommendationen beror på att ytterligt få bildskärmar för visning är kalibrerade (vem kalibrerade sin telefon eller padda senas?) Och att skärmar är sällsynt känsliga för omgivningsljus, oavsett om man redigerar bilder, eller de facto betraktar bilder.
Intressant och kul att följa dina tankar runt fotografi.
/Gunnar S
Svar från alf109 2024-04-04 15:42
Tack ska du ha Gunnar.
Jag tycker också att korn kan ge lite liv i bilden ibland dessutom höjer det skärpeintrycket om bilden inte är 100% skarp tycker jag.
/Affe
Lekplatsen verkar vara anpassad efter gatuadressen. :)
Svar från alf109 2024-04-04 15:43
Jo, tror till och med att det heter Drakens lekplats i Drakenberg.
/Affe