Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Ungt och nytt

Fikade med Krister idag och vi snackade en del om detta med unga fotografer som varit lite på tapeten den senaste tiden. Hur hittar man och lyfter fram nya förmågor, unga som gamla? Ingen aning faktiskt. Man kan kritisera fotosidan och olika plank osv. men ytterst måste ju de nya förmågorna vara intresserad av att komma ut ur garderoben också.

Jag vet ju att Bengan till exempel försökt få tips och är öppen och vill ha tag i okända förmågor, gärna ungdomar. Men de måste nog själva vilja också, och det första steget är att tala om att de faktiskt finns. Det har nog aldrig varit någon annan som lyft, eller släpat, fram någon till offentligheten. I alla tider har det nog handlat om att själv söka sig ut om man vill få uppmärksamhet för sina saker.

Visst saknar jag ny fotografi, men jag tror inte att man kan påstå att det är den äldre generationen som håller det nya tillbaka, jag tror snarare att viljan att komma fram i de av oss äldre välbekanta medierna ofta saknas. Kanske rör man sig på helt andra plattformar?

En sak som dock kan vara hämmande tror jag är att vi äldre ofta förväntar oss vissa bildstilar för att tycka att det är bra. Om jag själv till exempel förväntar mig Cartier-Bresson eller Petersen för att det skall passera mitt nålsöga så hjälper jag ju inte direkt det nya utan snarare cementerar det gamla.

Inlagt 2015-07-29 17:02 | Läst 1280 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tror inte fotosidan är rätt forum för detta. Vill man göra sig hörd får man sticka ut och jobba för det, ung som gammal.
Må gott
/H-Å
Framgångsrika, unga fotografer läser man ju ständigt om i olika fototidningar. De finns, men de ställer kanske inte ut i Gnesta eller Säter. De klarar sig fint utan vår hjälp. Jag tror snarare att man projicerar egna tillkortakommanden på andra kollegor. Det är bara att fortsätta gneta på, precis som Thomas skriver. Många framgångsrika konstnärer har producerat bra konst långt upp i åren. Som så mycket annat hänger det på en själv. Det är lusten att skapa som är nyckeln till framgång. Tappar man lusten får man göra något annat ett tag och hoppas lusten kommer tillbaka. Många har en övertro på "inspiration", det är nog snarare hårt arbete, "transpiration", som ligger bakom de flesta framgångar. Spänningen mellan det "nya" och det "gamla" har alltid funnits och vi som är lite till åren har oftast en helt annan referensram än de unga som växer upp i dag.
Fö tycker jag det råder en slags jantelagen på fotosidan så att det bidrar ju knappast.
Svar från alf109 2015-07-29 18:11
Det får du gärna utveckla?
präntare 2015-07-29 19:31
Alltså det var inget personligt riktat mot dig, men man jag får lite känslan av "du skall inte tro du är något" och då i allmänhet då man läser fotosidan " bara en känsla och då blir det problem för den som vill fram och av den anledningen så kanske detta inte är rätt forum för gemene, gammal som ung som vill lite längre. Bra fotografi handlar egentligen om lika delar inspiration, transpiration och idogt arbete om man vill nå fram, har någon sagt som jag trott på i alla år kanske man ändå inte når fram. Sedan finns också där bristen på kritik eller våga ge kritik man tittar snabbt på en bild och skyndar förbi till nästa osv. Tycker väl att fotosidan är en lite gladsidan för fotografi och det är väl föralldel bra, kanhända bildkritik skall ges i andra rum av personer som har kunskapen därom, finns ju utbildningar för detta också sedan länge. Och så får man väl skaffa sig kunskapen om man vill ge konstruktiv bildkritik
Må gott
/H-Å