Ännu en blogg: Man Ray i Halmstad

Idag var jag på Mjellby konstmuseum för att titta på Man-Ray-utställningen som även kommer att visas någonstans i Stockholmstrakten.

Jag var lite osäker på om FS-redaktionen skulle publicera mitt tips (vilket de faktiskt gjorde) eftersom det inte är en ren fotoutställning. Tvärtom så är meningen att visa bredden av en konstnär som  de flesta lär känna till som fotograf. I utställningen visas objekt, filmer, teckningar, målningar... och jag blev påmind om att det egentligen inte är så sällan att stora namn ägnade sig åt flera genrer. Strindberg målade och fotograferade, Strömholm (förresten också representerad i utställningen med ett par porträtt av Man Ray) målade... Man kommer säkert på fler om man tänker efter.

Man borde ta det som förebild. Varför vara insnöad på just fotografi? Varför inte vara mer intresserad av bildskapande i allmänhet än att just trycka på en knapp?

Jag själv då?

Jag målade och tecknade en del i unga år och jag går fortfarande på en del utställningar. Men ärligt talat, varje påsk på konstrundan när man ser alla dessa tavlor som hopar sig i diverse ateljéer, då undrar man hur många av dessa någonsin kommer att hänga på en vägg. Och vad som händer med de övriga. En gång på loppis och man blir medveten om hur mycket som slutar som skräp.

Det sköna med digitalfotografi för mig är att man kan skapa bilder utan att för den delen skräpa ner världen med ännu fler mer eller mindre ynkliga alster som har hunnit materialiserats. De kanske får lov att bli det vid behov.

För övrigt så gör jag gärna lite reklam för Mjellby konstmuseum. Utställningarna brukar ha klass. Och barnvänliga är de. Gratis barnverksamhet året runt och en innergård där småttingarna kan springa av sig.

Bilden nedan tog jag vid ett tidigare besök.

Inlagt 2013-06-30 21:57 | Läst 2235 ggr. | Permalink
Jag tänker på Man Ray som konstnär av någon konstig anledning, men kanske jag borde förknippa honom med foto?
Dina funderingar kring produktionen av konst får mej att tänka till, jo det är nog mycket som kommer till som inte borde lämna konstnärernas studio.
Att kunna sovra och bara visa fram det bästa är inte alltid lätt!
Den nedersta bilden här är väldigt bra med flickan som kikar fram på betraktaren medan de övriga betraktar konsten på väggen!
Svar från gatosi 2013-07-01 20:05
Du kanske borde förknippa honom bland annat också med foto... ;)
Men han gjorde väl inte så stor skillnad mellan konstnär och fotograf. Du har alltså helt rätt.