Ännu en blogg: Fotosidan och tidens anda

Sedan Fotosidans redaktion informerade om att göra tumnaglarna kvadratiska har en mer allmän tanke inte släppt mig:

Varför är det alltid så väldigt angeläget att göra om ytan?

Frågor som uppenbarligen anses väsentliga i dagens samhälle är:

"När har jag senast förnyat innehållet i min garderob?"

"När har jag senast bytt mobil?"

"När har jag senast fräschat upp min webbsida?"

Till alla tre frågor kan man lägga till:

"... för att vara med på tåget trots att den befintliga funktionaliteten dög."

Nu framstår jag säkert som de mänskliga framstegens fiende, som stagnationsinfekterad enstöring. Men det är jag inte. Det jag vänder mig mot är att viljan att förändra så gärna får sitt utlopp i att förändra någon yta. Utseendefixering, modefixering, kalla det vad du vill.

I mitt personliga liv tycker jag är helt andra frågor viktiga som har med förändring att göra:

När har jag senast fört ett djupt samtal?

När har jag senast tänkt en ny tanke?

När har jag senast fått en ny vän?

Av grubblandet över sådana frågor föds nya motivområden och nya projekt i mitt fotograferande, sakta men säkert.

Det som Fotosidan alldeles utmärkt bidrar med till äkta funderingar är inslag som "Tala om bilder"-serien och samarbetet med Bildradion för att nämna några exempel. Det kallar jag för utveckling av en fotosajt. Men tanken att utveckla Fotosidan genom att kakla den är rentav löjlig om inte sorglig. Jag skulle hellre vilja fortsätta grubbla i lugn och ro över relevanta frågor i stället för att behöva kämpa mot känslan av spyfärdighet inför kvadratiska tumnaglar.

.

Inlagt 2014-05-30 20:04 | Läst 1299 ggr. | Permalink
Förstår precis hur du tänker! Men samtidigt tar du kanske i lite, att man piffar upp lite spelar ju ingen större roll. Om du vill ändra på saker o bidra får du väl blogga o visa bilder o ha åsikter lite oftare. Men jag ser väldigt sällan nåt från dig, vare sig i form av blogginlägg eller kommentarer på andras bloggar o bilder. Glad helg, LO
Svar från gatosi 2014-05-31 06:31
>att man piffar upp lite spelar ju ingen större roll.

Så kan man se det. Personligen tycker jag (om man nu också ser lite utanför just Fotosidans ram) att det sker med högre frekvens, iver och prioriteringsgrad än önskvärt.
/Katja
Hela samhället genomsyras av detta.
Ny formula
Ny förpackning
Ny logga
Svar från gatosi 2014-05-31 06:31
Träffsäker sammanfattning!
/Katja
Det du skriver e känsliga saker... ;)
B)
Svar från gatosi 2014-05-31 06:31
Det verkar så... :)
/Katja
Blir lite konfunderad över det du skriver. Jag tycker ungefär som du, dvs det görs väldigt mkt och skrivs väldigt mkt om det som har med form (det du kallar yta) att göra och, i mitt tycke, alldeles för lite om mkt roligare (och för mig viktigare) saker. Men oavsett proportionerna, skrivs det om både det ena och det andra, och jag väljer gärna att lägga min energi och min uppmärksamhet på det jag trycker om, på det som ger mig utbyte. I vintras skrev jag en serie som på ca 15 bloggar och som hade huvudrubriken I själ och hjärta och jag kommer inte ihåg att du gjorde ngn kommentar där. Du kanske läste och inte gillade dom alls och jag menar inte att peka ut mig själv, det är mera ett exempel som jag har koll på.
Det är ju svårt för oss andra att veta när du senast förde ett djupt samtal, tänkte en ny tanke eller fick en ny vän?
Nu låter jag kritisk, det vill jag egentligen inte vara, men det är ju svårt att få igång en diskussion om jag inte talar om var jag står.

Nun skulle jag gärna vilja veta . Vad menar du med en DJUP tanke?
Hälsningar/ Björn T
Svar från gatosi 2014-05-31 06:44
Nej, läsarna behöver inte veta svaren på mina frågor ovan. Med dem ville jag bara illustrera vad strävan efter utveckling kan rikta sig på utom på trendiga outfits (och bör, enligt min uppfattning). Då verkar vi vara eniga. Jag menar i princip allting där man ställer sig seriösa frågor, och ibland kan jag uppleva en konkurrens mellan det och hetsen på diverse uppfräschningar.
Hur min kommentarsfrekvens har med ämnet att göra hänger jag inte riktigt med på. Jag tror nog att jag har lämnat fler kommentarer på andras bilder eller bloggar än jag någonsin har fått själv. Varför jag än tror mig behöva nämna det....
/Katja
Khalad 2014-05-31 11:27
Hej Katja, uppskattar ditt svar. Har inga synpunkter på din kommentarsfrekvens alls, den vet jag fö inget om. Mina funderingar var egentligen ganska enkla och handlade mera om varför du la såpass mkt energi och tid på en kommentar om det du inte gillar på FS istället för att lägga tiden på de visserligen mkt färre (men fortfarande ganska många) bloggar som faktiskt handlar om "djupare" saker. Men det kanske du gör och hänvisningen till mina egna bloggar var inte särskilt genomtänkt. För mig är det så att när jag tittar på och funderar över bilder har jag tre begrepp i bakhuvudet - Form, Innehåll och Känsla Och min reflektion är att Form (motiv, komposition, utförande, teknik...) får mest uppmärksamhet här på FS, medan Innehåll och Känsla är viktigare för mig, speciellt Känsla. Samtidigt är jag medveten om att Känsla är ngt nästan 100 %-gt personligt.
Hälsningar/ Björn T
Svar från gatosi 2014-06-01 13:29
Man kan ju tänka tankar på olika plan. På det personligt-psykologiska planet eller på det mer samhälleliga planet. Det ena hänger ju ihop med det andra men ang. det förstnämnda så är jag lite tveksam till om nätet är bästa medium för det. Men för att ventilera det sistnämnda tycker jag är bloggar alldeles utmärkta. Därav energin. :)
Ha det gott!
/Katja
Hej,
Din bild är en perfekt illustration till vad du skriver.
Jag håller i huvudsak med dig, det är allt för mycke yta i vårt samhälle, och där med här på fs.
Likafullt är fs en av de få stora mötesplatserna för foto i vårt land och jag tycker man skall använda den.
Ha det bra
Bob
Dubbelolle 2014-05-30 23:31
Ja, han den skäggige är en riktig illustratör, så sant! LO
Svar från gatosi 2014-05-31 06:49
Nu när du uppmärksammar bilden kommer jag på att skyltfönster egentligen är ganska konservativa. I princip ser de ju likadana ut som för decennier sedan, bara plaggen har kommit och gått. Tydligen ingen som har kommit på tanken än att flasha till skyltfönstren. De kanske inte är så oroliga för att folk kommer att köpa mindre kläder för det.
/Katja
Kul att läsa dina reflektioner. Jag har läst dina inlägg vad gäller förnyelse av Fotosidans look. Du eftersträvar att få behålla det gamla, men skriver intensivt och engagerat om det nya.... Så, hur grubblande är du??
Eller är det så att FS med nya ideer rubbade invanda mönster, cirklar som inte längre är runda.... ??
Och ärligt, om du reflekterar, hur viktig är det om en tumnagel är rektangulär eller kvadratisk?? För min del tycker jag att har jag inte större "problem" än så, så får jag anse mig vara en lycklig man... :)

Jag har stor respekt för dig, dina inlägg är kloka. Du har ofta skrivit bra funderingar och tankar... Om foto, art nude och det naturliga... Klokt!! Och nu skriver du när du senast lärde känna en ny människa.... Jag har tänkt tanken och gillat det du tänker... Jag träffar dig gärna, plåtar dig, som naturlig och kvinna... Seriöst, och ärligt... Om bilderna blir kvadratiska eller rektangulära.... Du får bestämma. Bara jag vet innan... :) Bli min gäst! Mvh, Peter :)
Svar från gatosi 2014-05-31 07:01
Uppfattar jag rätt nu att jag ska bli din modell? Nej, tänk om jag bestämmer 2:3 och du måste välja att ta bort antingen huvudet eller fötterna på den här ytterst vackra kvinnan för tumnagelsvisning, den beslutsångesten vill jag inte utsätta dig för! ;)
I övrigt går mina funderingar lite utanför bara Fotosidan. Det finns tillräckligt mycket här i livet som kan rubba invanda mönster. Det jag funderar över är varför det är så högpioriterat att rubba just former.
Men när det gäller Fotosidan så är cirklar tyvärr fortfarande runda. Jag önskade att det inte var så när jag ser min profilbild omgjord till runt format.
/Katja
Peter-L 2014-05-31 11:29
I en naturlig och fin art nude, är det inte ovanligt att man skär både huvud och fötter.... :)) Så, det skulle säkert gå bra...
Som du säger så är livet fullt av invanda mönster... och det gör att jag gärna ser lite förnyelse, variation... Så det kvadratiska har jag inga problem med, speciellt inte om man själv kan styra utsnittet i kvadraten... Däremot, så är jag inte så förtrjust i cirklarna.... Ja, då får jag söka annan modell... :) Ha en fin lördag!! //Peter