Ännu en blogg: Framförvattensbild - går det ens?

Har man en chans att få skarpa bilder när det tillkommer glas och vatten till mörka ljusförhållanden?

I helgen hamnade jag på Kullabergs Naturum. De hade ett akvarium där och en "ta på"-bassäng eller vad det kan tänkas heta.

Både barn och vuxna blev helt uppslukade, och jag blev också det, fast mer av fotandet.

Någon polfilter hade jag inte med mig så fota rakt ner i vattnet uppifrån gav för många reflexer. Det blev väl bara hyfsatt bra när jag tog kort med Fujifilm X-E-2 på nån som filmade under vattnet med en GoPro. Så jag hukade mig mest framför glaset och fotade vågrätt in.

Vad svårt det var ändå!

En kamera med inte helt moderna ISO-egenskaper (Nikon D90) gör ju inte exponeringen lätt men även med Fujifilm X-E2:an gick det så där. Är det här en typ av fotografering som ens går utan egen ljussättning?

Jag var lite frustrerad när jag kom hem och såg bilderna på skärmen.

.

Vad gör man på sådana här ställen? Gilla läget och kvalitén därefter? Köpa ny kamera? Eller inte fota alls och klappa på djuren i stället?

Jag kan ju börja med att alltid ha långärmad svart tröja på mig när jag fotar, inga tjusiga randiga sommarkläder. Märks kanske inte så mycket just här men man suckar ju lite hemma vid skärmen.

Inlagt 2017-06-06 16:52 | Läst 1976 ggr. | Permalink
Jag tycker bilderna var spännande...lite ovanliga. Goda fotoråd kan du dock inte få av mej, mer än att du får försöka fler gånger.
Svar från gatosi 2017-06-07 20:03
Då har man i alla fall anledning att åka dit fler gånger. Det är det värt!
Gillar första, visar akvariemiljön väl.
Tog en del bilder på Den blå planet i Köpenhamn och i Malmö museiakvarium/terrarium också. Ljuset var överraskande dåligt i kameran, men för ögat såg det bra ut. Jag hade en Canon GX1 ( kompakt aps-c ) med största bländare 2.8 och polfilter, som stjäl lite ljus. Många reflexer dämpades, men som sagt ljuset var utmanande lite, och en del akvarier hade ett blått ljus som var svårt till omöjligt att redigera bort. En del bilder blev bra. Har läst att man skall trycka linsen mot glaset för att få bort reflexer, skall prova det en annan gång och på så sätt undvika reflexer/polfilter. En Canon 5 mark IV med ljusstarkt objektiv hade suttit fint, men tyvärr....
Svar från gatosi 2017-06-07 20:04
Visst är polfilter bra men exponeringen underlättar det ju inte! :)
Hej Katja,
kul att du har varit lite "på min sida" om vattenytan. Det är nog svårare att få bra bilder genom glas än om man är i vattnet med kameran. Jag tycker att du lyckats bra trots svårigheterna. Bilder som visar motiv både över och under en vattenyta är svårt och du har lyckats få till det så man förstår hur det ser ut på plats. VIsst är det en spännande värld men jag tycker nog inte att man ska ta så mycket på djuren.
Hälsningar Lena
Svar från gatosi 2017-06-07 20:05
Det var precis det jag undrade: Hur i hela friden gör undervattensfotograferna? Det är alltså visst glaset som är boven.
Tycker det blev riktigt bra bilder trots förutsättningarna. Och imponerad av ditt driv!/ Björn T
Svar från gatosi 2017-06-07 20:06
Tack ska du ha!