Ännu en blogg: Lettlandsresa 1 - Ventspils

För drygt 10 dagar sedan bestämde jag mig ganska spontant för en resa till Lettland. Killen måste jobba, pojken semestrade åt annat håll, och då kunde jag leka att vara ung backpacker och couchsurfa. Varför inte Lettland? Lätt att komma dit med färjan från Nynäshamn och ett kvarts sekel efter självständighetsförklaringen kan det vara dags att kolla läget där.

Så en tidig morgon anlände jag i Ventspils vid Lettlands norra kust.

Min lettiska couchsurfingvärd där var ute på resa själv men jag fick låna lägenheten ändå och bli ompysslad av mamman som bor granne. Jag bytte skift med en traveller från Australien. Mamman roade sig med att klä upp tjejen med en traditionell lettisk folkdräkt.

På frågan hur folk i Lettland skulle reagera på en gatufotograf fick jag svaret att de troligen inte bryr sig. Så jag gav mig iväg till stan.

När man kommer med färjan är stora industrianläggningar i oljehamnen det första man lägger märke till. Stadskärnan däremot är som en jättestor by. Knappt något hus högre en två våningar, mest i trä, och ett väldigt vidsträckt centrum.

Just den helgen var det något idrottsevenemang i staden, med bl.a. en tävling i ghetto dance dit jag drog.

Visst, lite sitting duck-foto men det var kul att bara titta också.

Annars har Ventspils fina parker och stränder att bjuda på, samt en del skulpturer, tack vare en av landets tre oligarker som p.g.a. sin rikedom styrde rätt mycket i landet ett tag. Det var lite svårt att ta reda på huruvida de fortfarande har makt eller inte.

Men en dag i Ventspils räckte och jag åkte vidare dagen därpå. Fortsättning följer.

Inlagt 2017-08-07 13:58 | Läst 2067 ggr. | Permalink
Hej Katja. Man blir verkligen nyfiken . Fina bilder som lockar mig till Lettland.
/ Bengt H.