Ännu en blogg: Fotoklubbar och generationsfrågan

För några dagar fick jag frågan om jag var med i fotoklubben.

"Ja." sa jag. "Varför frågar du?"

"Min dotter funderar över att kanske gå med i fotoklubben. Men hon har hört talas om att det bara är en massa pensionärer där så hon vet inte riktigt."

.

Visst är det så att de flesta jag har mött i fotoklubben är uppenbart äldre än jag. Men om alla som är yngre håller sig borta med motiveringen att det bara kommer äldre så är det ju inte så konstigt att det knappt finns några 40-minussare. Self fullfilling prophecy.

Även om jag förstår att man känner sig mest bekväm med folk i ungefär samma ålder så kan jag dessutom tycka att det inte är det sämsta man kan göra i sitt liv att träffa äldre människor med ett levande intresse.

.

Denna bild tog jag på en loppis höst 2011. Jag tyckte den var sorglig.

Inlagt 2013-11-03 20:38 | Läst 1532 ggr. | Permalink
Stilleben i koppar ... Fin bild.
Sorglig för att de är "övergivna"?
- hawk
Svar från gatosi 2013-11-04 17:04
Ja, och lite väl ovarsamt ihopslängda.
Eller så orkade den gamla damen som driver den där loppisen till förmån för cancersjuka barn bara inte med det.
/Katja
Nyckeln till att föryngra är oftast att rekrytera flera unga på en gång. Ensam kan det bli ensamt.
Svar från gatosi 2013-11-04 17:05
Så är det troligen.
/Katja
Vi är duktiga på att att "ålderssegregera" i Sverige... Tittar man utomlands så umgås man mycket mer över generationsgränser. Vilket är kul!!
Jag tror att båda sidor, unga och äldre, har ett lika stort ansvar i att få varandra att trivas... Har själv klurat på det det där med fotoklubb, men då mer i perspektivet av fåglar och natur... :) Klokt och tänkvärt inlägg!!
Och helt klart behövs det föryngring bland kastrullerna även om de är fina!! ;) //Peter
Svar från gatosi 2013-11-04 17:08
I andra länder är man väl mer tvungna att ta hand om varandra. Man förväntar sig inte lika mycket att någon ska klara sig med bara statliga insatser som i Sverige. Om det för den delen är mer uppskattat vet jag inte, i alla fall inte i Tyskland.
/Katja
Hör till pensionärerna men vill bara säga att det vore jätteroligt med fler yngre! Tycker f.ö. också att det finns för många pensionärer SOM VET.
Mer nyfikenhet, mer experimenterande, mer foto för fotografens egen skull, oavsett vad andra tycker! För mig är din bild inte sorglig, grejorna finns på loppis och är därför på sätt och vis på väg ut att användas igen!
Hälsningar/ Björn T
Svar från gatosi 2013-11-04 17:09
Nja, lite mer omhändertagande har koppargrejerna kanske förtjänat. Men när jag var där i helgen så var det där hörnet faktiskt fint städat!
/Katja
Hoppas att den där dottern dyker upp i alla fall!!
Är det en trevlig fotoklubb som tar hand om varandra så hoppas jag att tjejen kan få tillgång till en massa kunskap.
Nya infall och idéer brukar unga vara bra på att komma med.
Det är trevligt att träffa folk med samma intresse i verkliga livet, som ett komplement till all aktivitet som pågår genom datorerna numera....
Svar från gatosi 2013-11-04 17:10
Det tycker jag med!
/Katja
Tror föreningsintresset eller klubbintresset, finns mer hos den äldre generationen, av olika skäl, typ konsumtionsföreningar, fackföreningar, olika politiska föreningar, motorklubbar, osv, osv. Den nya generationen vet ofta inte vad en förening är, eller va den e till för!

För vad skall man med förening till, man kan ju lära sig på internet! ;)
/B
Svar från gatosi 2013-11-04 17:11
Min fotoklubb har en fantastisk egen ramverkstad. En virtuell sådan finns knappast, i alla fall inte till självkostnadspris.
/Katja