Ännu en blogg: Gatufoto i Bryssel

Hemma igen efter en veckas fotograferande i ett molnigt och regnigt Bryssel. Ett hemsnickrat regnskydd var lösningen. Linsen på X-E2:an ligger så pass djupt inne i motljusskyddet att det funkade.

Bryssel är en intressant stad där extremer möts: fantastisk arkitektur, utsmyckad med rader av sopsäckar ståendes framför fasaderna och rikligt med hundbajs på trottoarerna. Även kulturella extremer möts: inhemsk befolkning, turister, EU-finfolk och invandrare tätt inpå varandra. Fast så olika är vi kanske ändå inte.

Ett visst kvarter hade jag blivit varnad för. Dit skulle jag inte gå med en kamera i handen. Kvarteret i fråga låg bara ett stenkast från turistcentrumet. Men en marknad i ett annat invandrartätt område vågade jag mig på. Regnskyddet visade sig vara en dålig idé. Det uppfattades som smygfoto och jag fick en rejäl utskällning av en mörkhyad snubbe, det mest obehagliga och hotfulla som jag någonsin har varit med om på en fototur. Som tur var fanns det några ordningsvakter i närheten som det gick att prata med. Det var klart en fördel att jag kan franska. Skulle jag göra om det här så utan regnskydd och allt som kan uppfattas som smygande, med visitkort och inte utan att ha tagit ett snack med de kommunala ordningsvakterna i sina lila uniformer i förväg.

Annars fick jag blandade reaktioner. Ingen begärde att jag raderade ett foto. Men ungefär hälften av dem som la märke till mig påpekade att jag borde ha frågat först. Andra hälften blev glada eller struntade i mig.

I övrigt fanns det också mycket foto att se. Det pågick Summer of Photography i stan med några fina utställningar. Men även i det offentliga rummet fanns det en del fotografi. Det här är stationen Gare de l´Ouest med foton av Stephan Vanfleteren.

Gare Centrale hade också en fin fotovägg.

Jag är nöjd med resan. En mängd foton blev det. Nu får jag hoppas att jag får mitt serienummer för LR5 innan testperioden är slut. Man vågar ju knappt börja redigera.

Inlagt 2014-07-13 18:53 | Läst 2218 ggr. | Permalink
Bilderna ser bra ut Katja. Ser fram emot fler. Skönt att du inte fick en smäll eller mer obehag..
/ Bengt
Svar från gatosi 2014-07-13 19:33
Jag gick därifrån direkt. För att vara ärlig så såg jag mig om då och då, för säkerhets skull.
Det kommer fler bilder! Vet bara inte än när.
Ha det gott!
Jag kan förstå om vissa personer reagerar, och tom säger till. Men det är klart om det dessutom blir hotfullt ja då blir det ju genast otrevligt. Den där fotoväggen var ju verkligen läcker.
Svar från gatosi 2014-07-14 17:51
Ja, reaktioner i allmänhet är man ju beredd på. Men inte riktigt den sortens.
Tufft vara gatufotograf ibland. Kul när det finns fotoutställningar att kika på (och inspireras av). Gillar de två sista bäst.
Svar från gatosi 2014-07-14 18:28
Ta hand om dig i Berlin! ;)
mattimer 2014-07-14 19:15
Tack! Ska göra mitt bästa.