Ännu en blogg: Lettlandsresa 2 - Mazirbe

Med bussen tog jag mig från Ventspils till Mazirbe, ett litet samhälle vid norra kusten i nationalparken Slitere, som visade sig vara en aning dött, i alla fall kl 9 på morgonen. En lanthandel hade öppet, det fanns en ödslig campingplats och en sorts liviskt kulturhus som hade stängt.

I Ventspils hade jag försökt att få lite mer information och detaljkartor om nationalparken men det fanns inte. Letterna verkar inte tro att någon utifrån skulle kunna intressera sig för den. Tack vare min reseguide och en semestrande polsk familjefar hittade jag i alla fall till Mazirbes skeppskyrkogård.

Fram till 40-talet har Mazirbe tydligen varit ett välfungerande samhälle med lokal fiskeindustri. Enligt det som jag har läst på olika ställen så var det slutfiskat när sovjetmakten spärrade av många områden längs kusten. I Mazirbe drog de fiskarnas båtar upp på land och förstörde dem. Inte ville man ha folk med egna båtar inte. Framför allt inte sådana som inte var med i någon kolchos.

Och så ligger de forfarande där i kustskogen bakom dynerna och tidens tand har gnagat en del på dem.

Från Mazirbe hade jag gärna tagit mig till Kolka, den yttersta udden där Östersjön och Rigabukten bildar en sorts baltiskt Skagen. Men kollektivtrafiken och övernattningsmöjligheterna ville inte så som jag ville, och så blev det direktbuss till Riga strax efter lunch.

Fortsättning följer.

Inlagt 2017-08-10 17:10 | Läst 1243 ggr. | Permalink
Vad häftigt! Motiven passade fint i svartvitt!
Hälsn!
Svar från gatosi 2017-08-10 21:47
Jag tyckte också det. Tack för titten!