Ännu en blogg: Vissa fel gör man om och om...

... fast ibland är det tur!

Ett fel som t.ex. jag gör jämt är att jag glömmer ändra kamerainställningarna till någon typ av standardinställning när jag har fotat färdigt, eller åtminstone kolla de befintliga inställningarna när jag sätter igång. Till kanske 70% fotar jag i p-läge, med singel-autofocus, ISO-talet på nåt mellan 500-800 och ett steg nerbländat. Sen ändrar jag ju inställningarna ibland så klart men när det är dags nästa gång så utgår jag på nåt sätt ifrån att det är så allting är inställt, utan att dubbelkolla.

Nån som känner igen det?

I lördags var det gatufest i lilla Uddevalla. Inget fotoljus, mitt på dagen hände det inte mycket heller och jag hade kameran med snarare av vana än med avsikten att faktiskt fota.

Å så hände det nåt ändå: Två outtröttliga herrar dansade spontant till lika outtröttligt spelande musiker som jag tror var från Kurdistan. Då åkte kameran upp: Med ISO 500 och bländare på 2.8, utan att jag märkte det. I vanliga fall hade jag valt (eller låtit kameran välja i p-läge) en mindre bländare för att inte äventyra skärpan med det rörliga motivet. Så jag trodde att jag HADE en mindre bländare och slarvade med fokuseringen. Fokuset hamnade då så klart i bakgrunden, vilket inte var meningen egentligen, men det blev inte så dumt faktiskt:

Själv hade jag bara ögon för dansarna så att jag missade barnen i bakgrunden. Det gjorde inte kameran med sina felaktiga inställningarna!

I efterhand kan jag tycka att jag borde ha kommit på det själv att fota med stor bländare. Troligen hade jag inte vågat eftersom det gällde dans. Fast det var ju det enda sättet att på nåt sätt tona ner den röriga bakgrunden en smula för att framhäva huvudmotivet. Lite lägre ISO hade jag nog valt då. Det blev generösa justeringar med white- och highlights-reglaget i Lightroom sen. Fast den ursprungliga överexponeringen var inte heller så fel för de hårda skuggorna.

Vad har jag lärt mig av detta:

Var inte rädd för stor bländare även vid rörliga motiv.

Och sätt ett tejp på kameran: "Kolla alltid inställningarna och bakgrunden!"

Inlagt 2017-07-03 17:33 | Läst 2147 ggr. | Permalink
Visst gör man såna fel ibland.. det hör nog till fotograferandet.. Jag har fått in nån slags rutin numera som ska täcka in de vanliga 'parametrarna' man vill ha kontroll över, men ofta missar jag vilken fokuseringsmetod kameran ska använda, men det brukar ofta lösa sig.. även ljusmätningen brukar kunna vara fel inställd, matrismätning eller annat..
Hälsn!
Svar från gatosi 2017-07-04 17:53
Hoppas att jag också får till den där minimirutinen!
Bilderna funkar fint både de på barnen och de på dansarna. Kanske man behöver tänka att det man väljer som huvudmotiv kanske har en konkurrerande scen som kan vara värd att prova??
Svar från gatosi 2017-07-04 17:55
Vissa reportagefotografer verkar ha det som "grej" att något litet motiv i bakgrunden får skärpa medan någon person i förgrunden blir helt suddig. Det kanske går lite mode på sånt också.
Visst känner jag igen mig. Eftersom jag dessutom nästan alltid har kameran i A-läge blir det också oftast helfel om jag inte ställer om. Gillar dina bilder, särskilt den första där skärpan på pojken i centrum av bilden liksom definierar om bildens budskap från att gälla dansarnas prestation till att fokusera på pojkens reaktioner/ Björn T
Svar från gatosi 2017-07-04 17:56
Tack ska du ha! Fast jag tyckte nästan synd om pojken när jag upptäckte honom hemma. Jag hade så roligt och den stackaren led av det som han tyckte var oljud.
Det blev lyckat tycker jag med fel skärpa och fokus ...gillar i synnerhet den första bilden med pojken så fint i centrum av bilden, fast han egentligen finns i bakgrunden av händelsen.
och visst missar man, särskilt om det e bråttom!
Svar från gatosi 2017-07-04 17:59
Fotograferandet verkar vara ett enda missande ibland, känns det som. :)
Hej Katja. Jag tycker bilderna visar på spontanitet och fart. Helt OK!
/ Bengt H.
Svar från gatosi 2017-07-04 17:59
Tack för dina ord!
I bästa fall, som i ditt, blir det en "kreativ överraskning". För mig händer det oftast när jag går in och ut ur skugga. Ibland kommer jag åt något reglage med tummen och har helt plötsligt spelat in en filmsnutt, eller ställt in helt galen vitbalans. Det ska vara spännande att fotografera!
Svar från gatosi 2017-07-04 18:01
Vitbalans brukar jag ha på auto. Slumpmässiga filmsnutt kan jag tänka mig är rätt roliga ibland!