BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Gott & blandat med X10:an

Nu har jag haft min Fuji X10 i dryga månaden. Många bilder har det blivit. Och ett evinnerligt rotande i menyer och experimenterande med olika bildinställningar. Just nu kör jag mest tidsstyrt och i RAW + jpg i medium storlek med hårdvarubaserat utökat dynamiskt omfång - DR400. RAW-filerna väger in på 19 megabyte men filerna är endast på sex megapixel, det är priset man får betala om man vill ha två stegs bättre dynamiskt omfång genom så kallad pixelbinning. Och sex megapixel klarar man sig rätt långt på.

Jag har också skaffat mig ett snabbare SD-kort. Det gamla var på 15MB/s och det nya tre gånger kvickare. Och det märks. Jag gillar att ta bildserier eftersom mycket av fotandet just nu kretsar kring vår 1,5-åring och som bekant står en sådan väldigt sällan still. Nu töms buffertminnet mycket snabbare och det blir inte lika många missade bilder.

Numera stöds RAW-filerna av Lightroom. Men jag har noterat att kvalitetsskillnaden mellan jpg och RAW är ganska små med den här kameran. Visst tål RAW-filen hårdare bildbehandling och visst går det att rädda hem utfrätta partier bättre men skillnaden i delaljåtergivning är inte speciellt stora. Ett aber är dessutom att X10:ans RAW-filer inte tål så mycket uppskärpning i LR innan ett läskigt mosaikmönster bildas. Det botas enklast genom att "detalj-reglaget" i bildbehandlaren ställs ner till ett lågt värde (0-5).

Batteriet räcker som jag nämnde i recensionen till runt 300 bilder. Jag har därför skaffat två till via eBay för löjliga låga sex dollar. Funderar på en väska men gillar egentlig bäst att ha kameran redo runt halsen. För man vet ju aldrig när fotoögonblicket dyker upp.

Okej, nog med bokstavsstaplande, här kommer ett gäng bilder.

Saltö.

Hangaren.

Cyklisten.

Ett halvår för sent.

I trädgården.

Leffe.

Ingvar was here.

Postat 2011-12-23 20:31 | Läst 5501 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag och X10:an på Teneriffa

I förra veckan var jag på snabbvisit mitt ute i Atlanten. Närmare bestämt på Teneriffa. 22 grader och sol kom som en chock för en nordbo med gråmulen blick. Med på resan följde min nya kamerakompis, Fujifilm X10. Här kommer ett par bilder från resan. Samtliga tagna i JPEG och sedan körda genom Lightroom.

Gubben Sten.

Damen.

Flygaren.

Spaghettiwestern-look-a-like.

Zwei.

Pojken.

Molnet.

Postat 2011-12-10 19:14 | Läst 7508 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fujifilm X10 - en slags recension

Sådärja. Då var man en kamera rikare. Den mörka och oinspirerande årstiden till trots har jag klämt iväg dryga 1.000 bilder de tre senaste veckorna. Tacka den nyinköpta X10:an för det. Här kommer mina intryck av kameran.

      

Jag gillar verkligen det geniala sättet att starta upp kameran på, bara till att vrida på zoomringen runt objektivet. Det är också skönt att skippa de sega motorstyrda zoomarna som de flesta kompakterna är bestyckade med. Här är det handkraft som gäller.

Ergonomin är schysst. Möjligen är exponeringskompensationsratten onödigt trög. Och så kunde gummiytan som större delen av kameran är belagd med vara lite mjukare och mer greppvänlig, tänk systemkamera.

         

På plussidan hamnar också att kameran har en hel massa inställningsmöjlighet. Bland annat en programmerbar knapp. Via ett vred på framsidan går det snabbt att ändra mellan AF-S och AF-C. Och så älskar jag seriebildstagningen som har en maxhastighet av 7 bilder/sekund. Synd bara att man måste gå in i menyn och ställa in till enbildstagning då slutartider längre än 1/4-dels sekund ska användas. Inte heller går det att använda blixten när seriebildstagningen är aktiverad. 

 

Seriebildstagningen är rapp och en användbar funktion.

Sensorn är av CMOS-typ och ovanligt stor för att sitta i en kompakt. Det är så klart av godo när ljus ska samlas in och omvandlas till en bildfil. Högisoegenskaperna är snäppet bättre än i den Canon S90 jag har jämfört med. Det som gör X10:an till en bättre lågljuskamera än de flesta kompakter är dessa ljusstarka optik, 28-112 mm och ljusstyrka 2.0-2.8.

        

Ett elegant trick som Fujis egenutvecklade EXR-sensor har i skjortärmen är ett utökat dynamiskt omfång. Det går alltså att ställa in kameran för att bättre klara högdagrar som annars kan bli utfrätta. Priset är att upplösningen sjunker från 12 till 6 megapixlar. Men det är det värt tycker jag.

Det går att få ut ett större dynamiskt omfång även ur 12-megapixelfilerna men då till priset av att iso höjs.


Det utökade dynamiskt omfånget ger fina bildfiler trots den "lilla" sensorn.

Kameran kan även filma i full HD. Och göra panoraman. Dessutom finns en effekt som skapar ett kortare skärpedjup (en krämigare bokeh) genom att snabbt ta två bilder efter varandra med olika fokuspunkter. Det funkar sådär. Ofta blir konturerna luddiga. Det finns också en effekt som tar flera bilder och sedan "räknar" fram den minst brusiga bilden. Funkar endast om kameran hålls helt stilla!

Närgränsen är fantastisk, en centimeter. Det öppnar för häftiga macrobilder.


Motljusegenskaperna är sådär. Kontrasten sänks och och "flares" uppstår lätt.

Vad har vi då på minussidan. En hel del, tyvärr. Autofokusen är rapp (för att sitta på en kompaktkamera) men den missar ganska ofta. Och det värsta är att den indikerar att skärpa sitter utan att den gör det.

Autofokusen när det ska filmas i svagt ljus är "hoppig". Den letar fokus och det tar tid. Jag skulle önska att man kunde filma med manuell fokus inkopplad. LCD:n är normalgod och har en upplösning på 460.000 punkter. Ett inbyggt ND-filter hade varit toppen. Kortaste slutartiden i A och S-läget är 1/1000-del, det räcker inte till för att köra till exempel bländare 2.8 i solig dag med ISO 100.

ISO 3200. Högisoegenskaperna är bra men ibland missar autofokusen.

X10:an har en optisk sökare. Det är bra. Men tyvärr visar den bara 85 procent av bilden som tas. Dessutom saknas all information. Om man använder den mittersta fokuspunkten funkar det hyggligt, men kanske kunde ett svagt kors finnas i mitten av sökaren så att man vet var fokus hamnar. I kombination med en lite lurig autofokus har det blivit så att jag använt den optiska sökaren minimalt.

Batteriet är litet och räcker till 200-400 bilder beroende på hur mycket skärmen används. Det är lite för klent. Man sparar en hel del kräm om skärmen stängs av. Men om man vill använda följande autofokus, AF-C, slås lcd:en automatiskt på. Dumt. Det är dessutom onödigt omständligt att behöva "toggla" genom en meny för att slå av och på skärmen. Här hade det passat perfekt om RAW-knappen på baksidan hade gått att programmera för att utföra just detta med ett enda handgrepp.

Än så länge stöds inte RAW-hantering i Lightroom eller Photoshop. Men det är så klart inget Fuji kan klandras för. Något som en del användare haft problem med är blooming. Det vill säga att extremt ljusa partier i en bild fräts ut på ett onaturligt sätt. Jag har sett det i ett par kvällsbilder där gatlyktor sett lite tokiga ut. Det sägs att Fuji håller på med en firmwareuppdatering som ska minska det här problemet.


ISO 2000. Tack vare ljusstark optik går det att få ett kort skärpedjup.

Bildstabiliseringen sitter i optiken. Mitt intryck är att den inte fungerar lika bra som i S90:an. Till viss del kompenseras detta av det större ljusinsläppet. Menyerna är hyggliga. Inte i klass med de bästa dock. Och manualen är rent ut sagt kass. Många saker förklaras bristfälligt.

Vid ett par tillfällen har det tagit 20-30 sekunder innan kameran har startat upp. Genom idogt forumläsande på Dpreview.com kom jag underfund med att det berodde på att jag tankat över minneskortet ett par gånger och sedan monterat in det i kameran igen. Då reagerar kameran så här. Lösningen är att formatera om kortet i kameran. En typisk formwarebugg.

Kommer jag då behålla kameran trots all svidande kritik? Japp. Den är skön att fota med och ruskigt snygg. Och bildfilerna är fina. Flera av problemen ovan kan lösas med firmwareuppdateringar. Jag hoppas och tror att Fuji lyssnar på sin kunder och rättar till de onödiga tokigheterna som drar ner en annars mysig och högpresternade liten kamera.

Har du också en X10:a? Håller du med mig? Kommentera gärna nedan!

Postat 2011-12-10 12:42 | Läst 9457 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera