I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Tur med fågel blå

De senaste månaderna har inte varit som planerat med studiecirklar och kurser! Mycket sprack som ett byxarsle i och med coronans framfart. Men det är som vi fågelskådare ibland (när det passar oss) säger: Har man inte tur med ekonomin kan man alltid lita på fåglarna! I år stämde det tack och väl (än så långe i alla fall). Jag har lyckats vara på plats när både den svartvingade gladan och den svarthalsade doppingen samt en skedstork upptäcktes (här behövs inga club300-larm- har förresten inte ens en smartphone)! 

Men idag var det pricken över I:et då jag fick , på bara några handfull meters håll, njuta av en blåhake på flytt mot norr. Fågeln hade dessutom den goda smaken att sitta och skuggsjunga (sjunga lite lågmält) medan den födosökte i gräset. Fågeln är förvisso årlig på våren på Torhamns udde men jag har aldrig tidigare fått tillfälle att ta en massa bilder från olika vinklar på samma  individ. Blåhaken är en fågel som mellan 10-25 maj passerar våra flyttfågellokaler på sin väg norrut mot fjällvärlden. Här kommer några bilder i allt annat elände:


Här sitter fågeln och skuggsjunger med många av blåhakens typiska sångläten.


Man säger att man ska komma i ögonhöjd med fågeln men här befinner jag mig t.o.m under ögonhöjd i och med att jag sitter i ett litet dike. En ganska häftig bildvinkel om jag får säga det själv.


Här är den svarthalsade doppingen (fotad på långt håll) som jag fotograferade dagen efter att jag sett den först. Nytt Blekingekryss!!!


För en flera veckor sedan hade jag förmånen att fotografera Blekinges första svartvingade glada då den under ett par timmar besökte Torhamns udde, dock på väldigt långt håll men man ser ju med all önskvärd tydlighet vad det är.

Det var lite av vårens höjdpunkter. Nu får vi hoppas att coronaeländet lugnar ner sig till hösten så att det går att genomföra lite fler kurser och studiecirklar. Är ni intresserade av fjärils- och fågelfoto är ni välkomna till Blekinge i sommar:  http://www.naturreportage.se/kurser_resor20/fjarils_vadardagar_juli20.htm )

Det var allt för denna gången!
Tony Svensson// naturfotogrupp Sydost 

Postat 2020-05-14 19:20 | Läst 1097 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Surt sträck men fina sippor

Dagens tur var sedan länge planerad med naturfotogruppen till Uttorp som är en fin sträcklokal bara vindarna inte kommer från nordsektorn, Nu lyckades vi för andra gången på ett par veckor pricka in precis när morgonvindarna låg från norr och det var minusgrader på nätterna. Utgången var givetvis given men det blev ändå några  halvt misslyckade försök på flygande fåglar mot månen eller månskenet som speglades i vattnet. 7 havsörnar och några enstaka ejderflockar samt några knipor, skrakar och bläsänder blev resultatet denna morgon som redan när jag steg upp 04.00 var givet på förhand. Efteråt drog vi en runda till Björstorps hage för att kolla in hur långt floran kommit. Gulsipporna blommade men många såg lite hängiga ut efter nattfrosten. De rara gullpudrorna hade ännu inte kommit i blom men om någon vecka är det nog bättre fast på växtligheten i hagen.


En häger passerar månen men de flesta fåglarna flög idag för lågt för att fastna på bild med månen som fond.


Vi såg 7 havsörnar men den som flög i höjd med månskivan upptäcktes för sent. Det gäller att vara beredd och spana av synfältet med kikare hela tiden. En tiondels sekund så kan det vara för sent. Detta ljuset när man har ljus från den uppgående solen samtidigt som månen avtecknar sig klart mot himmeln varar bara ca. 20-30 minuter och det är om inga moln finns på himmeln. Förra årets bilder (se bloggen) på storspovarna var sannerligen en lyckoträff med tanke på att det sträcket bara varar några dagar med fullmåne per  vartannat år. I år kommer det inte vara fullmåne när spovarna toppar sitt sträck runt 20 april.


Tyvärr blev det inga ejderflockar idag som kunde passera framför det av månen belysta vattnet. Jag fick nöja mig med några skarvar som passerade åt fel håll.


Här kom skarvarna på lagom höjd men lite försent på morgonen så att månen ser en aning blek ut.


Efter en tidig reträtt redan efter lite drygt 3 timmar vid havsbandet drog vi vidare mot Björstorps hage för att fotografera lite blomster. Här är den i Blekinge sparsamma gulsippan som ser ut som en gul vitsippa med sina flikiga blad.


Här är vätterosen som är en växt som lever på hasselns rötter.

Det var allt för denna gång, i morgon blir det rapport från trädgården!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-04-10 19:11 | Läst 1128 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Återbesök vid Nässjön med Bingo och spillkråka

Idag var jag och gjorde ytterligare ett besök vid Nässjön i Blekinge. Tanken var bl.a. att få lite bilder på videfuks, körsbärsfuks och sorgmantel ur lite roligare fotovinklar än vid senaste besöket (se tidigare inlägg i mars). Denna gången gick vi bet på körsbärsfuks vilken för bara någon dag sedan visat sig i stora antal. Istället blev det finfina bilder på sorgmantel och videfuks som satt fint uppe i träden på låg höjd. sammanlagt hade vi ca. 10 ex av vardera arterna plus en mängd vinbärsfuks, påfågelöga och citronfjäril m.m. Nu har snart dessa fjärilar flugit klart och förhoppningsvis lagt grunden för nästa generation som kan beskådas i juli månad under några veckor innan de går in för den långa vintervilan (6-9 månader beroende på art) och sedan kommer fram nästa år i mars-april). Innan dess lär jag göra fler besök under vår och sommar för att fotografera andra arter.


Många fina obsar på sorgmantel bjöd Nässjön på idag!


Så här ser man sorgmanteln oftare.


Det var så här jag ville ha videfuksen, Bingo!


Det blev sedan en extra bonus när den var klar och rullade ihop sin sugsnabel, Bingo igen!


Vinbärsfuksens nästan svarta vingundersidor ser helt annorlunda ut när de genombelyses av solen. Lägg märke till det vita c:et som syns bakvänt från denna vinkeln. Det är en artkaraktär för denna ganska vanliga fjäril. Dess vingar är också mycket flikigare än hos de andra arterna som den liknar (nässelfjäril, videfuks och körsbärsfuks).


Dagens tredje bonus fick vi när spillkråkan tittade ut från bohålet som vi hittade någon timme tidigare precis vid en av våra fjärilslokaler.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-04-08 19:42 | Läst 1372 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Färre men fler

Nu har kulmen för ejdersträcket passerat verkar det som. Framöver i april blir det färre individer änder som sträcker nära blekingekusten men som tur är börjar nu antalet arter öka. Simänderna har börjat komma igång och om några veckor kulminerar sträcket av sjöorre och svärta samtidigt som de stora populationerna av vitkindad gås som ska till tundran börjar passera. Faktiskt blir det roligare och roligare att ge sig ut och fota sträcket längs kusten även om man kanske inte ser tiotusentals ejdrar på en dag. Här kommer några gobitar från i morse.


Simänderna kommer många gånger i blandflockar. Här är det stjärtänder och bläsänder som passerar kustlinjen i det tidiga morgonljuset.


Svärtorna tillhör de större dykänderna precis som ejdern.


Ejdrarna är fortfarande den dominerande sträckande andarten längs kusten. Man kan se sträckande ejdrar långt fram i maj och t.o.m. i början på juni då de kan mötas av hannar som redan klarat av häckningsbestyren och är på väg mot sydväst igen.


Småskrakarna är snabba flygare som ofta passerar nära på låg höjd.


Skedänderna kommer ofta i mindre flockar eller enstaka par. Ibland hittar man dem också i blandflockar med andra simänder eller ejder.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se 

Postat 2020-04-06 18:28 | Läst 1085 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nu är gamlingarna uppe och flyger

Idag hade jag en riktigt härlig dag då man kunde gå i bara skjortan och njuta av våren! Nästan ingen vind, strålande sol och ett strålande fjärilsliv. De tidiga fjärilsarterna, som övervintrar som vuxna individer i lador, hålträd och rishögar etc. tog chansen att påbörja sina sista dagar och veckor i livet och njöt nog av vårsolen lika mycket som jag. De, om några, har en hektisk tid framför sig eftersom de nu behöver fylla på matförråden så att de orkar lägga grunderna till nästa generation fjärilar som vi kan få njuta av under sommaren. Många av dem är slitna men en och annan individ är i det närmaste intakta efter en blåsig men mild vinter. Några av dem har väntat sedan i slutet av juli månad förra året då de som nykläckta fjärilar var uppe och flög under några enstaka veckor för att sedan hitta sig ett hål eller dylikt att övervintra i. Tala som livscykel med mycket vila! Körsbärs- och videfuksen på bilderna är sådana exempel. Här kommer lite av vad som sågs och fotograferades idag i trakterna runt Nässjön i Blekinge.


Videfuksen på bilden förser sig med god sav från det nyröjda området vid Nässjön.


Vinbärfuksen på bilden föredrog en tussilago.


Vi såg ganska många nässelfjärilar och citronfjärilar som var i farten.


Den här sorgmanteln höll till hela dagen på samma ställe vilket resulterade i rejäl berusning då saven började jäsa när solen stod på.


Den här varma stenen var ett favorittillhåll för påfågelögat på bilden.


Vännen och fjärilsguiden Janne fotograferar körsbärsfuksen som även syns på bilden nedan.


Och till sist en liten glimt av Nässjön.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-03-28 19:10 | Läst 1016 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 19 Nästa