I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Berglärka, bändelkorsnäbb och brandgul måne räddade veckan

Egentligen skulle det bli en redovisning av dag 5-7 under min föresats att fotografera något varje dag.  Eftersom veckan var så usel fotograferingsmässigt så blir det mest bilder från idag. Hyfsat väder med en lite frostig morgon lovade gott och dagen bjöd på en del gobitar och lite sköna promenader.

Nere på Torhamns udde var det ganska fågeltomt men en berglärka hade godheten att visa sig på ganska nära håll. Uppe vid matningen i Sibbaboda gäckade länge korsnäbbarna mig även om jag inifrån de låga bergstallarna kunde höra ätljud då de satt och bände upp kottarna. Till slut fick en bändelkorsnäbb stora matspelet och gick hårt åt kotte efter kotte alldeles i min närhet (som närmast 30 cm). Även några större korsnäbbar visade sig på nära håll men dessa har jag lagt upp bättre bilder på tidigare i höst på min hemsida. Skickar dock med länk till ett tidigare album från Sibbaboda. Efter det lyckade besöket vid matningen drog jag ner till Björkenäsbadet för att kika på månuppgången i hopp om att några skarv- eller knipflockar skulle passera den uppgående månen. Nu blev det bara 2 fåglar som kom med men det blev ändå en vacker avslutning på dagen.


Tofsmesen visade sig från sin bästa sida igår.


I morse var det tämligen kylslaget men solen visade sig och värmde.


En ung knubbsäl solade sig på favoritstenen.


I alla fall en berglärka visade upp sig innan den anslöt till en nervös flock med fler berglärkor och snösparvar.


Innan den drog vidare hördes den arttypiska visslingen.


Den hungriga bändelkorsnäbben ignorerade min närhet fullståndigt. Här sitter den en halvmeter över marken i en bergstall medan jag ligger på rygg strax under den.


Ibland tittade den ner på mig en kort stund varefter den fortsatte med att skala sin kotte.


Sedan flög den upp och hämtade en ny kotte. Man känner igen bändelkorsnäbben på de dubbla vita vingbanden.


Den uppgående månen vid Björkenäsbadet var ganska ljussvag och diffus.


Alltmedan den sakta steg blev den tydligare. Ett par sjöfåglar passerade månskivan.

Efter ytterligare 20 minuter tecknades månen mer skarpt och lysande mot den djupblå decemberhimlen.

Det var allt för i dag!

Länk till mer korsnäbb

Postat 2017-12-02 18:42 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Dag 3 och 4 - Nödbilder räddade sviten.

Utan raster på jobbet och kolmörkt vid hemkomst så var det svårt att få till det. Dag 3 räddades av några orkidéer och lite photoshoplek och dagens bildskörd blev en handhållen månbild tagen med 200-500 och 1,4-konverter. Hoppas verkligen morgondagen kan bjuda på lite mer...

Postat 2017-11-29 18:48 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dag 2 - Lek med långa exponeringstider

Eftersom nu kameran alltid ska vara med även på jobbet och hundrastningsrundor etc. så blev det idag lite lek med kompaktkameran. Då det var för mörk (det är det ju egentligen aldrig) för att fota så blev det lite långa exponeringstider kombinerat med medvetna kamerarörelser under hundpromenaden. Det blev faktiskt ganska effektfullt.


Björk- och granfond mot mulen novemberhimmel


Målerisk tallskog


Tallstammar i mulet kvällsljus


Rymdskeppet har landat bakom trädridån

Alla bilder är helt omanipulerade i efterarbetet. Endast tiltande kamerarörelse med långexponering (ca 1-2 sek).

Återkommer i morgon med något helt annat.

Postat 2017-11-27 16:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rekordförsök - Dag 1

För att testa något nytt som kanske kan bättra på en något fallande inspiration bestämde jag mig idag för att försöka prova på dagligt fotograferande. Efter en ganska kass runda bort till en av mina matningar så blev det i alla fall några bilder som inte behövde hamna i papperskorgen. Nu blir det till att försöka ha med sig kameran för jämnan ifall något skulle dyka upp även på väg till och från jobbet. Målet är i alla fall att försöka komma upp i några hundra dagar i sträck. Vi får se hur det går med det. Här är ett par av dagens bilder.

Som ni ser tittade både solen och hacke fram en liten stund.

Postat 2017-11-26 20:55 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Humlorna fick en högtalare

Från min trädgård, en knapp kilometer från havet, kan jag nu stundom höra sydsträckande storspovar vissla sitt karakteristiska flyktläte. Det är tydligen inte bara jag som har bråttom så här dagarna före midsommar. Det har också börjat bli ordentlig fart på insektslivet här i trädgården. Humlor och dagsvärmare besöker ivrigt de blommande salvia- och nepetaplantorna. Även sländor av olika slag har börjat dyka upp. Alldeles nyss flög en kejsartrollslända och jagade med tyvärr hade jag lagt in kameran alldeles för tidigt. Annars har det varit en hektiskt helg med städning och underhåll av veranda och uterum. Mellan varven har det blivit lite korta pauser med kameran i högsta hugg på upptäcktsfärd mellan rabatterna och buskagen i trädgården. En gammal högtalare som skulle slängas visade sig ha blivit beslagtagen av en humledrottning som nu hade en hord av betjänter. Efter att jag flyttat högtalaren och satt den utanför i soligt läge så flög humlorna runt och letade på samma ställe som högtalaren legat. Efter lite mindre än ett dygn hade de dock hittat sin drottning igen och jag slapp ha hela uterummet fullt av frustrerade humlor.


Humlor och dagsvärmare besöker gärna de blommande salviorna och kantnepetorna.


Den humlelika dagsvärmaren hovrar i luften framför blomman med sugsnabeln i högsta hugg.


En humla ska precis landa.


Hålet på baksidan av högtalaren som jag gjorde för att kunna hänga upp den på en spik var tydligen lagom stort för denna arten humla.


En liten blåvinge på besök hos jungfru Marie nycklar som är en vanlig orkidé i juni månad här i östra Blekinge.

Det var allt för denna gången från östra Blekinge.

Postat 2017-06-18 19:11 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 11 Nästa