I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Fyra vårtecken och en bonus

Eftersom vädret inte varit till fördel för fotograferandet (mest disigt eller blåsigt eller både och) så blev det en sväng idag för att se hur långt vårblommorna kommit. Det var på gång kan man säga. Här kommer några bilder, rakt upp och ner. Jag får återkomma om någon vecka när det torkat upp lite och kommit lite mer.


Enstaka blåsippor hade kommit upp ur sitt lövtäcke.


I lunden hade också vårlöken tittat fram...


liksom svalört och enstaka vitsippor,


Sjöfågelfotograferingen har inte gett önskat resultat annat än en bonus i form av en praktejder på håll i diset. Alltid lika roligt att få hitta en sådan på sträcket!

Det var allt för denna gången!
Nu ska jag ut och binda fast lite prylar i trädgården - SMHI lovar upp emot 30m/s i morgon här vid kusten!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-03-11 16:44 | Läst 475 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gråväder och trist trädgård


En tråkig syn kan tyckas och visst går man i väntans tider och ser fram mot att det ska ta fart i trädgården! Gråväder gör inte humöret mycket bättre! Vattnet i gräsmattan står i dagern och det verkar som om till och med fåglarna slutat att sjunga. Konstigt hur mycket lite gråväder kan påverka humöret. Fast om man kikar efter kan man alltid hitta tecken på att det börjat så smått att gå åt rätt håll...

I planteringslådorna för sticklingarna från förra året är det faktiskt en del som vuxit och rotat sig ordentligt, och vintern har inte lyckats få vissa av växterna att släppa alla blad...

Vissa har klarat av vintern enastående bra och faktiskt börjat växa igen. 

Om ett par månader är det säkert full fart på blommor och insekter igen! Och förresten - Tranorna har ju faktiskt redan anlänt och ejdrarna börjat sträcka längs kusen! Och hörde jag inte flera sånglärkor drilla i går?! Nej, sluta deppa och planera vidare inför vårens äventyr med kameran är nog bättre än att sitta och sura.

Det var allt för idag!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Postat 2020-03-09 13:40 | Läst 502 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Välkommen vår!

Eftersom jag tog farväl av vintern i förra blogginlägget så var jag ju tvungen att välkomna våren i detta! Det blev med årets ejder- sjöfågelpremiär som detta skedde några timmar i morse. Inget vidare drag på ejdrarna men det kom i alla fall lite småflockar. Det är alltid lika spännande att stå ute på Uttorp med kameran beredd i mars-april eftersom man inte vet vad som ska dyka upp. Tyvärr inget spännande idag eller något riktigt bra morgonljus. Nu är i alla fall premiären avklarad så det är bara att se fram mot nästa besök.

Efter ejdrarna körde jag upp till Grangölen för att sätta upp två nya knipholkar. Kniporna var redan på plats i sjön och gömsleplatsen var inte alltför översvämmad så imorgon blir det till att placera ut gömslet igen. Våren är en hektisk och verkligen fantastisk tid för oss naturfotografer!


Några hundratal ejdrar passerade förbi på färd upp genom Östersjön.


Enstaka hägrar och storskarvar sågs också.


Liksom småskrakar och bläsgäss.


En yngre havsörn patrullerade förbi på inte alltför långt avstånd.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-03-05 15:44 | Läst 614 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Dags att ta farväl till vintern

Idag är det den första vårdagen enligt almanackan. Efter en extremt fågel- och vinterfattig vinter så är det nu dags att välkomna våren när det gäller fotograferingen. Nu i helgen tog jag farväl till snösparvarna på udden som snart påbörjar sin förflyttning mot nordligare breddgrader. Strömstaren fick sitt förmodligen sista besök innan den, som många artfränder i södra Sverige, styr kosan mot Norge och norra Sverige. Kanske stannar den och häckar? Jag ska göra ett besök i början på maj och se efter.

Under mars månad blir det nu istället för vinterfåglar dags att satsa lite på vårsträck och häckfågelfaunan. Längs kusten här i sydost och på Öland är sedan veckor tillbaka gravänder, tofsvipor och enstaka strandpipare på plats. Många gäss har stakat ut sina revir och fler lär anlända under månaden. De första tranorna kom för flera veckor sedan och sånglärkans drillande har hörts av och an under större delen av februari. Det är en spännande tid som väntar. Kommer länets första häckpar av svarthakad buskskvätta tillbaka till samma ställe eller hinner vattnet i Grangölen sjunka undan så att knipgömslet kan sättas ut snart? Vi får se hur det blir med våren! I vilket fall som så väntar jag ett och annat bakslag.


Strömstaren fick sitt förmodligen sista vinterbesök. Bilden en färgvariant av en av de svartvita i bloggen för några dagar sedan.


Idag, första mars, visade det sig vara lite för mycket folk som promenerade längs ån. Jag fick dock någon minutlång obs på staren innan den försvann uppströms.


Fiskelyckan verkade vara god!


Även snösparvarna fick agera modeller i helgen.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-03-01 15:40 | Läst 478 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Äntligen vinter - fast bara i 5 timmar...

Så blev det äntligen vinter i Blekinge med rejäl morgonfrost, 7 minusgrader och därefter snöfall. Som planerat efter SMHI:s prognos åkte jag upp till fågelmatningen vid det fasta gömslet. Det började lite knackigt med rejäl frost på spegelglaset så det blev till att dra elsladden till uttaget på huset 60 meter bort för att koppla in kupévärmaren som jag installerat. Efter att sikten blivit klar så började det snöa lite lätt och fåglarna anlände i en strid ström precis som det brukar bli när det börjar snöa. Inga nya arter för året men det blev däremot vinterns första fågelbilder med snö. Efter några timmar började det töa och ytterligare någon timme senare var snön i stort sett borta. Som vanligt igen! Vore trevligt om det blev ytterligare några timmars vinter innan våren anländer på allvar om några veckor!


Morgonen var frostnupen och grönsiskorna var på plats när jag kom.


Det lätta snöfallet började och fler och fler fåglar anlände. Herr bofink var sugen på solrosfrö.


Precis som herr Bergfink.


Idag blev det endast två domherrar på besök.


Denna nötskrikan hade den coolaste frillan! 


Stenknäckarna tjafsade i vanlig ordning.


Fru Hackspett höll sig mest för sig själv och åt av Tonys specialfettblandning.


En handfull koltrastar tog del av frukosten.


Efter några timmar lättade molnen, solen sken till och temperaturen hade stigit 12 grader sedan morgonen. snön försvann nästan helt.


Men stenknäckarna fortsatte med sitt tjafs och sina handgemäng som om vädret inte spelade någon roll.

Det var allt för denna gången.

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-02-28 17:43 | Läst 471 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 17 Nästa