I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Kurre på besök vid nya gömslet

Ytterligare några sittgrenar kom upp i helgen vid nya gömslet (se tidigare novemberinlägg i bloggen). Efterhand upptäcker man förbättringar och möjligheter. Det lär nog komma upp ytterligare någon nästa helg, kanske t.o.m. en gran till. Hursomhelst så gjordes ett par korta sittningar på vardera någon timme eller två men inga nya fågelarter siktades. Det verkar som om jag får invänta lite kyligare väder, och det lär komma. Kurre hade dock hittat fram till fågelbordet och verkade inrikta sig på äpplena som jag lagt ut. Även inne i gömslet lär det bli lite tillägg såsom någon hylla att lägga ifrån sig prylar på (krokar för ytterkläder är redan på plats). Nu är det bara att invänta siskor, bergfinkar och stenknäckar m.m.


Det hemmagjorda bordsstativet är väldigt stadigt och går lätta att flytta på vinylduken, som är fastsatt med mattejp, tack vare de mjuka filtfötterna (tassar) på undersidan.


Helgen bjöd på växlande väder med mest mulet och regnskurar men även en del solglimtar. Här är den större hackspetten belyst med solljus som ganska snabbt försvann.


Även blåmesen hann fotas på den nya sittkvisten innan molnen kom igen.


Kurre kom och smaskade på äpplen.


Efter ett tag var det dags att ta en paus i ätandet.


Mesarna, här entita, besökte fröbehållarna i en strid ström...


...liksom nötväckorna.


5-6 domherrar besökte också matbordet...


...i ur och skur.


Fyra skator på samma gång brukar skrämma bort domherrar och mesar.


Nötskrikorna lät sig inte skrämmas av skatorna.


Avslutningsvis en bild på punkaren som varit på besök den senaste veckan.

Det var allt för denna gången.

Postat 2018-11-19 15:15 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Premiärsittning i nya gömslet

Så var det dags för premiärsittningen i gömslet som blev klart i måndags och som jag skrev om i förra blogginlägget. En fin solig morgon bjöd på vackert ljus och en del fåglar hittade till matbordet som var laddat med godsaker. Spegelglaset fungerade fint och mitt nya hemmagjorda bordsstativ (några träbitar, en 3/8 " bult och några "tassar") fungerade fantastiskt bra med gimbalen och 200-500 mm-objektivet monterade. Eftersom den bara bygger 5-6 cm på höjden lär den få vara med även som macrotillbehör till våren. Det får bli ytterligare en sittning i helgen även om kanske inte ljuset blir lika bra. Kanske blir det lite fler roliga arter...


Nötskrikorna hittade gömmorna med nötter ganska omgående efter att jag stängt gömsledörren efter mig.


Med flera sittpinnar och stubbar var det bara att välja olika poser.


Även herr koltrast poserade i det varma morgonljuset.


Hackspetthanen letade upp jordnöttsfettet och försåg sig.


Ett par skator kom också och försåg sig med jordnötter.


Mesarna föredrog solrosfrön idag.


Talgoxen har riktat in sig på den fyllda fröbehållaren.


Nötväckorna åt lite av varje.

Det var allt för denna gången!

Postat 2018-11-16 16:48 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nya vintergömslet äntligen klart!

Puh! Då var det nya vintergömslet äntligen klart. Efter mer än två månaders byggande och fixande står nu bygget redo för fotosittningar vid vintermatningen. Själva matningen skrev jag om förra vintern eftersom det var ett så lyckat projekt. Istället för ett flyttbart tyggömsle byggdes nu under hösten en rejäl bod med spegelglas att fota genom. Fördelen är att man har 100% uppsikt över vad som händer och vilka fåglar som anländer till se närliggande fruktträden. En liten nackdel är att glaset tar 1-1.5 stegs ljus gentemot den vanliga exponeringen utomhus. Jag har ännu inte gjort någon riktig sittning i gömslet, endast 20 minuter på prov. Vidare rapportering kommer efter nästa helg.

Här ses spegelglaset med den uppfällbara luckan och delar av matningen till höger.
Här ses spegelglaset med den uppfällbara luckan samt delar av matningen.


Gömsleboden från ingångssidan.


Interiör med fällbart väggbord och fotografen som speglas i fönstret. För att man inte ska synas för fåglarna behöver det vara mörkt inne i gömslet därav de mörkt målade väggarna och det mörka väggbordet.


Så här ser matningen ut inifrån gömslet.


Här kan ni se hur jag har gjort själva matningen med "mark" i fotohöjd och lite stubbar och grenar. Hela matningen syns inte på denna bilden.


Talgoxen har spanat in några av de gömda små burkarna med godsaker som inte syns för kameran men ligger fullt synliga i mossan.


Nötskrikan kom fram och försåg sig av nötterna vid min korta provsittning innan gömslet var helt klart.


Hackspetten gillar jordnötterna som bjuds.

Det var allt för denna gången. Vidare rapport från nya gömslet efter nästa helg.

Postat 2018-11-12 16:22 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sommarsträcket - Smygstart

Var nere igår på udden för att kolla om årets sommarsträck av vadare och änder m.m. tagit fart. Det var inte mycket som sträckte av den varan om man bortser från lite tärnor och storskarvar. Några vadare var i alla fall redan igång med sin flytt söderut, eller rättare sagt mot sydväst eftersom det blir många stopp längs nordvästeuropas kuster. Det behövs nog en vecka till innan det drar igång på allvar trots allt. Då är jag på plats, var så säkra!


Några enstaka storspovar flög förbi Udda änne på Torhamns udde.


Även ett gäng hägrar passerade.


Några brushanar hade fortfarande en del av speldräkten kvar men redan på väg söderut.


En del tärnor passerade som t.ex. några kentska tärnor. På bilden ser ni en ungfågel.


Gravänderna jagade i vanlig ordning bort havstruten som försökte ta ungarna (tyvärr brukar de lyckas alltför bra).

Det var allt för denna gången!

Postat 2018-07-05 21:00 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Dagens fjäril - Mat och dryck

Att man kan locka många djur med mat och dryck är ingen hemlighet. Vill man fotografera fjärilar i sin trädgård så är detta ett knep för att få fler bilder då de sitter stilla. Sitter just och funderar på lite fler matningsanordningar så jag kan locka in ännu fler fjärilar till trädgården inför fjärils- och fågelfotokursen jag ska ha om några veckor. Vi får se hur det går! Här är i alla fall 3 bilder från igår och idag där jag har tagit fasta på detta med mat och dryck.


Vinbärsfuksen bjuds här på en blandning av öl, vin, socker och mosad banan som smetats ut på en trädstam jag släpat ut på gräsmattan.


På tal om gräsmatta (rejält uttorkad av värmen) så brukar jag vattna en liten plätt rikligt. Det brukar inte dröja länge innan en del fjärilar känner lukten av friskt björkenäsvatten! Här är en eksnabbvinge.


Att lämna kvar lite björnbärssnår i kanten på tomten gynnar många fjärilar då dessa blommar även när andra växter fått kaffet;) På bilden en vitfläckig guldvinge.

Det var allt för idag!

Postat 2018-07-02 19:29 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 13 Nästa