I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Nya vintergömslet äntligen klart!

Puh! Då var det nya vintergömslet äntligen klart. Efter mer än två månaders byggande och fixande står nu bygget redo för fotosittningar vid vintermatningen. Själva matningen skrev jag om förra vintern eftersom det var ett så lyckat projekt. Istället för ett flyttbart tyggömsle byggdes nu under hösten en rejäl bod med spegelglas att fota genom. Fördelen är att man har 100% uppsikt över vad som händer och vilka fåglar som anländer till se närliggande fruktträden. En liten nackdel är att glaset tar 1-1.5 stegs ljus gentemot den vanliga exponeringen utomhus. Jag har ännu inte gjort någon riktig sittning i gömslet, endast 20 minuter på prov. Vidare rapportering kommer efter nästa helg.

Här ses spegelglaset med den uppfällbara luckan och delar av matningen till höger.
Här ses spegelglaset med den uppfällbara luckan samt delar av matningen.


Gömsleboden från ingångssidan.


Interiör med fällbart väggbord och fotografen som speglas i fönstret. För att man inte ska synas för fåglarna behöver det vara mörkt inne i gömslet därav de mörkt målade väggarna och det mörka väggbordet.


Så här ser matningen ut inifrån gömslet.


Här kan ni se hur jag har gjort själva matningen med "mark" i fotohöjd och lite stubbar och grenar. Hela matningen syns inte på denna bilden.


Talgoxen har spanat in några av de gömda små burkarna med godsaker som inte syns för kameran men ligger fullt synliga i mossan.


Nötskrikan kom fram och försåg sig av nötterna vid min korta provsittning innan gömslet var helt klart.


Hackspetten gillar jordnötterna som bjuds.

Det var allt för denna gången. Vidare rapport från nya gömslet efter nästa helg.

Postat 2018-11-12 16:22 | Läst 1827 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sommarsträcket - Smygstart

Var nere igår på udden för att kolla om årets sommarsträck av vadare och änder m.m. tagit fart. Det var inte mycket som sträckte av den varan om man bortser från lite tärnor och storskarvar. Några vadare var i alla fall redan igång med sin flytt söderut, eller rättare sagt mot sydväst eftersom det blir många stopp längs nordvästeuropas kuster. Det behövs nog en vecka till innan det drar igång på allvar trots allt. Då är jag på plats, var så säkra!


Några enstaka storspovar flög förbi Udda änne på Torhamns udde.


Även ett gäng hägrar passerade.


Några brushanar hade fortfarande en del av speldräkten kvar men redan på väg söderut.


En del tärnor passerade som t.ex. några kentska tärnor. På bilden ser ni en ungfågel.


Gravänderna jagade i vanlig ordning bort havstruten som försökte ta ungarna (tyvärr brukar de lyckas alltför bra).

Det var allt för denna gången!

Postat 2018-07-05 21:00 | Läst 1699 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Dagens fjäril - Mat och dryck

Att man kan locka många djur med mat och dryck är ingen hemlighet. Vill man fotografera fjärilar i sin trädgård så är detta ett knep för att få fler bilder då de sitter stilla. Sitter just och funderar på lite fler matningsanordningar så jag kan locka in ännu fler fjärilar till trädgården inför fjärils- och fågelfotokursen jag ska ha om några veckor. Vi får se hur det går! Här är i alla fall 3 bilder från igår och idag där jag har tagit fasta på detta med mat och dryck.


Vinbärsfuksen bjuds här på en blandning av öl, vin, socker och mosad banan som smetats ut på en trädstam jag släpat ut på gräsmattan.


På tal om gräsmatta (rejält uttorkad av värmen) så brukar jag vattna en liten plätt rikligt. Det brukar inte dröja länge innan en del fjärilar känner lukten av friskt björkenäsvatten! Här är en eksnabbvinge.


Att lämna kvar lite björnbärssnår i kanten på tomten gynnar många fjärilar då dessa blommar även när andra växter fått kaffet;) På bilden en vitfläckig guldvinge.

Det var allt för idag!

Postat 2018-07-02 19:29 | Läst 2177 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I startgroparna

Sitter framför datorn och planerar lite inför sommarens paddeläventyr och fotograferingen av sommarens sydsträck samt mina sedvanliga fältkurser med fotografering av sträck och rastande fåglar. Ute friskar det i med en frän nordost som är värsta tänkbara vind för ändamålet så här års. Möjligen kan det bli någon fjäril på läsidan av huset som hamnar på bild idag. Jag bjuder idag istället på några bilder från förra sommarens fototurer här i östra Blekinge.


De arktiska vadarna, här kustsnäppor, har fortfarande kvar sina vackra dräkter när de i juli månad passerar våra kuster på väg söderut.


Strandskatorna är ett vanligt inslag bland de sydsträckande fåglarna under högsommaren.


Silvertärnan är den av världens fåglar som flyttar längst. På kvällarna kan de komma i stora flockar på sin väg tillbaka till vattnen norr om Antarktis, en flytt som tar flera månader och där tärnorna tar god tid på sig och så att säga följer med sommaren från norr till söder.


Vissa sensommardagar flyttar även tornseglarna på låg höjd. Här en årsunge som redan är en mästare på att flyga.


Kentsk tärna med mat åt ungarna som redan kan flyga själv men som sitter tiggande på en sten i närheten.


Några småskrakar passerar på närhåll.


Mina portabla gömslen av olika sort fungerar bra om man vill komma nära födosökande vadarfåglar. Ibland räcker det t.o.m. att lägga sig och dra en jacka eller camonät över sig för att fåglarna inte ska bry sig om ens närvaro. Här fotograferades rastande myrspovar under en fältkurs förra sommaren.


Kärrsnäppan är den i särklass vanligaste vadarfågeln som rastar längs våra kuster under sommaren.

Det var allt för denna gången!

Postat 2018-06-30 14:05 | Läst 1882 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Dagens fjäril - En kvartett rara arter

För ovanlighetens skull lämnade jag idag östra Blekinge för en tur till gränstrakterna mellan Småland och Östergötland. Jag hade nämligen fått erbjudande om att följa med kompisarna Janne och LG som skulle kolla in några rara arter flera timmars bilåkande från hemtrakterna. Speciellt lockade möjligheten att fotografera apollofjäril som är mycket ovanlig på svenska fastlandet (På Gotland förekommer en något mindre ras i lite större antal än den större varianten på fastlandet). Sagt och gjort; vi lämnade samlingsplatsen vid 6-tiden och styrde kosan norrut. Snacket gick om ditten och datten men också om möjligheten, att för LG och mig, hänga in 4 riktigt fina arter som inte finns i Blekinge. Resan gick över förväntan och efter uträttat förvärv kunde vi bara tacka guide Janne för den fina kvartetten plus några ytterligare fjärilar varav en som inte heller finns i hemlänet. Trots värmen på över 30 grader så var det en mycket lyckad tur, även om inte bilderna på alla arterna blev de bästa. Här får man nog skylla på värmen och den egna otåligheten! Nästa gång ska jag ta ännu fler bilder och ha ännu mera dricka med mig i kappsäcken!


Den stora och ståtliga apollofjärilen är en vacker pjäs!


Ett litet bestånd av fibblor var ett bra ställe att parkera sig vid. I det lilla området hade vi 7-10 apollofjärilar, alla relativt nykläckta och i fint skick.


Stilstudie på apollofjäril som intar frukost.


Några mil från "apollostället" kunde vi hänga in klubbsprötad bastardsvärmare.


På samma ställe hittade vi efter 7 sorger och 8 bedrövelser äntligen resans raraste art, kronärtsblåvingen. Arten är närmast försvunnen från landet men finns fortfarande att hitta på några enstaka lokaler. Den verkar dock vara på väg mot att helt försvinna från landet.


Några kilometer därifrån kunde vi fullborda kvartetten med smalsprötad bastardsvärmare.

Det var allt för denna gången!



Postat 2018-06-28 21:01 | Läst 2766 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 10 11 12 ... 21 Nästa