I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Expedition RAZORBILL 2009 - Dag 2

Klockan 04.30 ringde väckarklockan ilsket. Efter frukost, morgonbestyr och lite slöskådande på Södraskär, där vi bor, bestämde vi oss för att ro över till Norraskär för att kolla in mularna. Vi gick direkt till området där vi hittat häckningar förra året. Tråkigt nog visade det sig att vi var ett par veckor för tidigt ute. I bohålorna låg endast ägg (i ett av äggen var ungen på väg att ta sig ut) men efter en stund hittar vi en unge som också var tillräckligt stor för att märkas. Efter att vi kollat ytterligare ett område i närheten ror vi tillbaka, nöjda med att vi fått åtminstone en mule.


Vår enda tordmulefångst (Alca torda)

Väl tillbaka på Södraskär drogs näten isär men någon stor fångst är inte att räkna med så här års. Till vår förvåning fångades två klart oväntade arter, en lundsångare och en sävsångare. Lundsångare som tillhör samma släkte som vår vanligaste fågel, lövsångaren, är en art som har en mer östlig utbredning och inte är reglebunden häckare i landet . Det görs dock ett antal fynd iSverige och Blekinge årligen.


Lundsångare (Phylloscopus trochiloides)

Sävsångaren är en i Blekinge ovanlig häckfågel. Dock sker enstaka häckningar i landskapet. Den är dock vanlig i delar av tex Skåne och mellan och norra Sverige. Sävsångaren tillhör släktet acrocephalus precis som rör- och kärrsångare. Sävsångaren känns igen på sitt distinkta tecknade huvud och sitt mörka ögonstreck.


Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus)

Dagen har varit underbar med sol och varm vind från ost vilket har gjort oss rödbrända i ansiktet. Kvällen avslutades med grillning och trevlig samvaro i den nedgående solens sken.

Postat 2009-06-27 22:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Expedition RAZORBILL 2009

Då var vi här igen, vi? Jo Jag Tony, Hasse från Ronneby, Christer från torhamn och Johnny från Uppsala. Nu är det dags att återupprepa förra årets lyckade tordmuleexpedition. Tordmule som heter Razorbill på engelska är en alkfågel som häckar i Sverige. Tordmule är en nära släkting till Lunnefågeln som närmast finns i Norge. Tyvärr har vi ännu inte fångat några tordmular som syftet med expeditionen är. Vi ämnar att fånga och ringmärka ungar av tordmule. På senare år har tordmulen etablerat en koloni här på Utklippan i Blekinges sydostligaste hörn. Vilket också är den sydostligaste punkten i Sverige. Idag har vi dock fångat en hussvala och en unge av rödbena som sprang på en stig framför Christer när han skulle klippa gräs vid våra nätplatser för fågelfångst.

I morgon skall vi satsa på att finna tordmular vilket är expeditionens mål. Förra året gav fem fångade mular, vi får se hur många vi fångar i år?

Postat 2009-06-26 22:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Soliga dagar och kalla fötter

 

Så var då jullovet till ända. Av förhoppningarna om riktigt vinterväder och en massa fototillfällen blev det i år i alla fall några gnistrande vinterdagar. De flesta gånger SMHI lovade vackert väder blev det som vanligt här nere i sydost - nämligen snålblåst och höga dimmoln som skymde solen. Men 3-4 dagar med sol, eller halvskymd sol, är i alla fall mer än vad jag haft samanlagt sedan slutet av oktober! Egentligen är det synd att man inte är lagd åt det hållet så att man uppskattar mulet väder och dunkelt ljus - i så fall hade säkert inspirationen frodats till oanade höjder denna höst och vinter. Är man som jag, däremot, får i alla fall ett par soldagar hoppet att glöda till nästa helg. Då j-vlar ska det bli bra bilder!!!


Här ute på ett kargt Utklippan firades nyår tillsammans med sälar och skärsnäppor.


Tre roskarlar ruffsade runt i tången i jakt på mat.


Väl hemma på fastlandet slog vinterkylan till. Här, på Torhamns udde, ses några sångsvanar som välvilligt lät sig fotograferas.


Vid kusten kunde man njuta av vackra isformationer...


och vid forsen likaså, här i kombination med den läckra strömstaren.

Postat 2009-01-06 20:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fläskiga förkylningar och helvita hägrar

Så lyckades man ändå fånga ännu en förkylning! Dagen innan man skulle släppa hem eleverna för jullov så var det dags igen! Nu verkar det som tur är inte bli samma månadslånga mara som förra gången. Idag sken ju solen hela dagen för första gången på otaliga veckor, och det verkar som lite friska kyliga havsvindar, en läcker helvit häger och massor av sol faktiskt drev förkylningen på vägen! I alla fall tillfälligt. Om det är varaktigt, eller bara önsketänkande, lär jag väl bli varse i morgon när det är dags för julstädning, julklappsinhandling och lite annat av det värsta på hela året.


När den helvita ägretthägern kom flygande var dagen räddad

Hägern stannade kvar vid vasskanten och fiskade upp den ena firren efter den andra
Postat 2008-12-21 16:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vitvingad trut och kall ostanvind

  Som jag misstänkte så fortsatte gråvädret även idag. Men morgonens lilla utflykt till Saltö fiskhamn gav i alla fall några hyfsade bilder på den rara vitvingade truten som upptäcktes igår. Fågels är en besökare från nordliga nejder och har endast setts ett fåtal gånger tidigare i länet. Kanske är det samma individ som för någon vecka sedan besökte Nogersund i västra Blekinge.


I den kyliga ostanvinden hittade man lä bakom containerförrådet

 

Den vitvingade truten var mycket orädd
(För den fågelintesserade finns fler och större bilder på min hemsida, kolla till höger)

Efter denna lilla tur till stadens fiskhamn så satte jag, ganska uppmuntrad av truten och det faktum att det såg ut att klarna upp, av österut mot kusten på torhamnslandet. Väl framme kunde jag konstatera att, det i vanlig ordning, pressades in tjocka molntjok från havet av den friska och fuktiga ostanvinden. Ute ur bilen konstaterades, föga förvånande, också att vinden har en kraftig kyleffekt. Fåglarna som jag tänkte fotografera hade givetvis också lagt märke till detta och förpassat sig någon annanstans! Efter stopp på ytterligare tre lokaler längs östra kusten var det bara att inse att det inte skulle bli vare sig fler bilder eller någon sol idag heller! Väl hemma var i alla fall kaffet fortfarande varmt.


Salamiätande skrattmås - Saltö fiskhamn, Karlskrona

 

Postat 2008-12-14 16:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 10 11 12 Nästa