I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

I stället för vår

Planerna på att så smått ordningställa gömslet inför den analkande våren har så att säga lagts på is någon/några veckor. Gångna veckors tillfälliga vårvärme var tydligen inget annat än ett stort lurendrejeri! Nåja, helgens vinterstorm (3-4 minus och 15-20 m/s) här vid kusten är betydligt kallare än minus 45 en torr och vindstilla dag i Norrland och det var ialla fall lite mer spektakulär än mulet gråväder runt nollan och tröstlös väntan på vårprimörerna. Tyvärr lovar både svensken, dansken och norsken kyla den närmsta veckan så snön och isen vid min skogsjö lär väl vänta ett tag till på att smälta. Blir väl att ägna lite mer tid vid datorn för att få ordning på bildarkivet, suck!

Ostanvinden låg på bra och glacerade stenar och tång med en tjusig isskorpa

 

 

 

 

Postat 2013-03-10 15:25 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dags att förbereda våren

Med stora förhoppningar gav jag mig i början på veckan ut för att iordningställa knipgömslet inför vårens storsatsning. Lite mildväder hade gjort att snön hemmavid hade sjunkit ihop betänkligt och det skulle nog gå alldeles prima att komma åt bråten som snöstormar och dåligt underhåll orsakat. Men ack vad man kan bedra sig. Ute i skogen vid gölen låg det betydligt mer snö än vad jag anat. Gömslet var dessutom ordentligt demolerat av väder och vind. Jaja, några dagar till med dagsmeja och mildväder skulle nog göra att jag senare  i veckan skulle kunna ta itu med arbetet att få gömslet tiptop inför kommande fotoäventyr. Iväg in till stan för att inhandla lite material till återuppbyggandet. Väl ute på E22 börjar det snöa så smått... På den vägen var det sedan under resten av veckan! I går var jag på plats för att inspektera. Mellan 30-50 cm snö och ett gömsle som knappt var synligt bland snömassorna. Bara att ställa in sig på att vänta ytterligare några veckor innan arbetet kan påbörjas. Hoppas nu bara att den här vita plågan försvinner innan det är dags för påsklov...

Lite bilder på småfåglar som den här gulsparven fick bli en tröst i eländet

Stjärtmesarna var också framme vid matningen

Postat 2013-02-24 11:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Brutus Östling på besök i Karlskrona

Sitter just nu och inväntar vårt evenemang i kväll! För andra gången har vi fått Brutus till stan för att visa sina bilder och berätta om sina irrfärder runt klotet. Det blir en höjdpunkt för alla fågel- och fotointresserade som kommer - garanterat!!!

Hoppas att några från Fs som läser detta också dyker upp, alla är välkomna!

Ur vårt pressmeddelande:


Brutus Östling visar bilder i Karlskrona 19/10

Måndagen 19/10 kommer Naturfotografen Brutus Östling till Karlskrona och visar bilder från sina senaste arbeten. Det kommer att bli en högtidsstund för alla natur- och naturfotointresserade. Brutus har sedan sin första bok ”Mellan vingspetsarna” (2005) hela tiden, likt en berömd stavhoppare från Ukraina, höjt ribban för vad man tror är möjligt att åstadkomma! Hans senaste verk ”Att överleva dagen” är inget undantag och man häpnas över kvalitén och uttrycket i hans bilder.
Arrangemanget kommer att äga rum i aulan på Ehrenswärdska gymnasiet kl. 19.00 och det kommer att finnas möjlighet att köpa signerade böcker av Brutus efter bildvisningen.
Arrangör är Karlskrona Ornitologiska Klubb i samarbete med Studiefrämjandet.


Brutus Östling blev för bara några timmar sedan augustnominerad (för andra gången) för sin senaste bok "Att överleva dagen" 


Inträde: Vuxna 50:-, studerande 30:- (barn under 12 följer med in gratis)
Inträde: Vuxna 50:-, studerande 30:- (barn under 12 följer med in gratis)

Väl mött!

Tony

Postat 2009-10-19 16:37 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Expedition RAZORBILL 2009 - Sista dagen

Den sista dagen blev även den ganska fågelfattig sett till anatalet fångade fåglar. Dagen clou blev den grågås som hade förrirrat sig in i fyrträdgården och som Christer och jag lyckades fånga med bara händerna och lite list. För Hasse var det ny märkart då det inte hör till vanligheterna att vi fångar och ringmärker gäss.


Christer med den unga grågåsen i famnen.

Annars var det inte mycket nytt som hände den sista dagen. Ytterligare några fotorundor gjordes för att bättra på bildskörden på bl.a. svärta, hussvala och tordmule. Svärtan är en dykand, släkt med ejdern, som likt tordmularna häckar sent här ute i det yttersta havsbandet. Under vistelsen här ute kunde vi se uppvaktning och parning. Jämför med grågässen som redan har fullvuxna ungar.


Ett av de få svärtpar som häckar här ute.

Under den sista promenaden runt ön, innan det var dags för städning och hopplock av prylarna som skulle med hem, så slogs vi igen av hur stor temperaturskillnad det är mellan havslinjen här ute och mer skyddade lägen. När vi gick längs den östra stranden var det svalt och skönt. Några minuter senare i den skyddade fyrträdgården kändes det som rena Sahara. Skepparen Gert bekräftade senare att det varit obehagligt varmt hemma på landbacken de senaste dagarna. Det var inte något vi märkte så mycket av här ute, ett par mil sydost om kuststaden Karlskrona.


Under den sista dagen bättrades bildskörden på häckarterna på en aning. Här några tordmular på fisketur. Kanske kommer någon av dessa att häcka nästa år när vi är på plats!

Redan innan hemfärd sitter vi och spekulerar om nästa års expedition Razorbill. Då lägger vi den ett par veckor senare så att vi förhoppningsvis får lite bättre utdelning vad gäller tordmuleungar. Innan dess blir det ytterligare några turer hit ut för mer traditionell ringmärkning av tättingar på flytt.


Hela gänget samlat för gruppfoto. Nästa år är vi på plats igen!


När vi lämnar klippan  i strålande solsken sitter vi redan och pratar och funderar på nästa gång vi får komma ut hit till den fantastiska platsen mitt ute i havet.

Postat 2009-06-30 09:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Expedition RAZORBILL 2009 - Dag 3

Dagen startade tidigt som vanligt här ute. Klockan halvfem var samtliga i expeditionen uppstigna och samtliga åt en stadig frukost och drack nytt gott kaffe.Vädret var som de senaste dagarna, det vill säga vind från NO och klart. Vi misstänkte att det skulle bli ytterligare en varm dag. Här ute blir det dock inte lika varmt som på fastlandet. Det skiljer ca 10 grader så här på försommaren. Anledningen är att havet fortfarande är kallt och kyler av luften.

Idag har det endast fångats fyra olika arter fåglar. Lövångare, ärtsångare, hussvala och sju stycken unga starar. Stararna flyger omkring på öarna här ute och söker föda och ibland dyker de ner i trädgården där vi har våra fångstnät. Vid sådana tillfällen kan man fånga fem-tio starar åt gången.

Några andra trevliga gynnare här ute är de fem olika groddjursarterna som finns här på Utklippan. Det olika arterna är grönfläckig-, strand- och vanlig padda. En groda finns här också, nämligen långbensgrodan samt den mindre vattensalamandern. Den grönfläckiga paddan som fortplantar sig i de olika hällkaren här ute är en sällsynt art. Den har av någon anledning funnit Utklippan som en bra plats att leva på. Man beräknar att det finns mellan 7-800 individer här ute. Ett problem med den stora mängden grönfläckiga paddor är att de hybridiserar med strandpaddan.


Strandpadda, eventuellt med inslag av grönfläckig padda

Långbensgrodan har just här ute funnit en mycket ovanlig miljö att leva i. Det normala är att de finns i hagmarker med små vattensamlingar, inte kala klippöar. 


Långbensgroda

Normalt under dagarna är groddjuren inaktiva, men ibland stöter man på dem när man rör sig på ön, även under dagen.

 

Postat 2009-06-28 22:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 11 12 13 ... 14 Nästa