Fotoklotter. Ett slags fotografiskt skissblock, där mina infall är en inbjudan till diskussion.

Den vår de svaga kalla höst

 

Tillbaka till ordningen!

Eller ...?

För nog kändes det lite märkligt, att i början av november stå på gårdsplanen och förnimma en känsla av vår.

Det var 14 grader varmt, fåglarna sjöng och luften var full av surrande och sötma.

 

Det som fångade mitt intresse denna dag var inte fåglarna utan det, som surrade vid huset.

Fasaden är täckt av murgröna, som blommar nu och eftersom nektarutbudet så här års är begränsat, hade nog traktens alla insekter hittat dit........

 

Jag plockade fram makrot, som jag inte använt på hela sommaren och ordentligt ringrostig insåg jag, att övning var av nöden tvunget.

Objektivet hade inte begat ihop men aj, så svårt jag hade med det korta skärpedjupet.

Men ack så roligt och vårkänslorna var en bonus.

För den, som inte känner till murgröna mer än som en krukväxt kan jag berätta,  att den faktiskt är en härdig växt i vårt klimat. Åtminstone i landets sydligare delar.

I mina egna trakter här i Skåne täcker den gärna in både mark, fasader, träd och allt annat den kan klänga på med hjälp av sina sugfötter.

När den blivit några år, inleder den en ny vuxen fas och börjar bilda skott, som saknar sugfötterna men som istället växer ut till buskliknande grenar med annorlunda bladform och som sätter blom.

På så sätt kan den bilda trädliknande plantor med relativt grova grenar, som växer ut i det fria.

Om man tar en stickning från dessa delar, får man en planta med alla den vuxna formens egenskaper, som alltså kommer att förbli buskliknande utan förmåga att utveckla luftrötterna men blomma och bära frukt.

I vår egen trädgård satte jag för många år sedan ett antal sticklingar, som nu etablerat sig och täcker både mark, byggnader och också börjat klättra upp i träden.

Sedan de börjat blomma och sätta frö hittar jag nu också ständigt nya små fröplantor och jag undrar om hela trädgården, om ingen bromsar dess framfart, så småningom kommer att vara helt inhöljd i murgröna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2014-11-03 13:12 | Läst 4968 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vad häftigt med en trädgård helt inhöljd i murgröna.
Tycker inte alls att du är ringrostig med macrot.
Bra bilder
Här ösregnar det, snöblandat
Marianne
Svar från Karuzzell 2014-11-03 16:54
Tack Marianne!
En djungel av blanka mörkgröna blad tackar jag inte nej till. Om man sedan klipper lite i det blir det dessutom både prydligt och snyggt. Att klippa till raka linjer på fasaden när fönstren ska hållas fria blir t.ex. väldigt fint.
Det krävdes en hel del innan jag började få skärpa på nånting och de bilder jag egentligen ville ta blev det inget alls av. Men skam den som ger sig...
Det där sluddet, som skrev om, är ju annars det som brukar prägla våra skånska vintrar.
Ha det bra!
Eva
Fantastiskt fint! Mycket bra bilder, och som sagts tidigare, Murgrönan är ju egentligen en fantastisk växt! Tänk att ha så mycket att erbjuda nu.. när alla andra stänger ner..!
Mvh!
Svar från Karuzzell 2014-11-03 16:56
Murgrönan är verkligen underbar men i sanningens namn kanske inte laltid så bra för de byggnader som den pryder.
Tack för din fina kommentar!

Eva
Hej,
Härliga vårbilder. Mycket vacker fotografi.
Ha det bra
Bob
Svar från Karuzzell 2014-11-03 16:57
Härliga tider! Och snart kommer fåglarna...
Tack för din kommentar och ha det bra ni ock.
Eva
Förunderligt att se och veta att bilderna är från idag. Förstår att du fick vårkänslor.
Svar från Karuzzell 2014-11-03 16:59
Dagens bilder togs förvisso igår men kunde lika väl ha tagits idag.
Vårkänslan började redan i förra veckan,när jag stod vid Vombfältet och tittade och lyssande på flyttfåglarna, som turades om att virvla runt på himlapällen. Visst är fåglarna på väg åt ett annat håll nu men det var lätt att glömma när tofsvipornas skrik blandades med gässens kacklande och någon vadares gälla röst bröt igenom ljudvallen. Och snart är vi där igen!
Eva
Här upp får man nöja sig med murgröna i krukor.
Du fick ju riktigt bra bilder trots din "rostighet" :-)
ing-marie
Svar från Karuzzell 2014-11-03 17:06
Tack för det! Det var rostigt så det förslår men efter en stund blev det i alla fall någorlunda skarpt där jag ville. .
Blev förvånad när jag för några dagar sedan läste om murgröneprydda träd i Stockholm på en blogg. Jag vet inte var gränsen går för just murgrönan, ofta handlar det också om mikroklimatet på odlingsplatsen. Som trädgårdsmänniska vill man ofta tänja på gränserna och åtrår det man inte kan odla men som annars i livet gäller det att acceptera sina förutsättningar och göra det bästa av dem. När det gäller faunan gäller lite andra regler. Alla djur finns inte överallt i vårt avlånga land men den variationen liksom skillnad i naturen i stort tycks bara bidra till att göra naturupplevelsen rikare och mer spännande. Men visst hade jag gärna velat se de djur och den miljö som finns i dina trakter.
Eva
Ja inte är det novemberkänsla jag får när jag tar del av dina bilder, mer av spirande grönska, insektssurr och hopp om en grönskande vår. Häftigt med den växtzon ni har i Skåne, inte utan att man blir avig! Bland det vackraste jag vet är murgröna som klättrar på ett gammalt vackert träd! Fina bilder du fick till trots ringrostigheten! Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från Karuzzell 2014-11-04 09:52
Vårkänslorna är påtagliga. Flyttfåglarnas ljud blandas med småfåglarnas sång. På fälten blommar rapsen.... Ur led är tiden.
Murgröneträd kan också vara när murgrönan tagit över ett dött träd eller en hög stubbe och bildat ett alldeles eget frodigt och städesegrönt träd, vilket inte är alldeles ovanligt här nere.
Avis? Ja, det är jag varje gång jag ser dina fina bilder från din trakt
Jag tackar för din kommentar!
Ha det bra!
Eva
Vilka vackra växter och insekter Murgröna är en vacker växt Vi har murgröna som växer i träd Ha en trevlig kväll : ) // Gert
Svar från Karuzzell 2014-11-04 09:53
Visst är murgröna vackert och med rätt inställning kan även en blomflugas synas skön.
Ha det bra du också!
Eva
Väldigt fina makrobilder med välplacerad skärpa (du kom helt klart ihåg tekniken efter en stund). Det ser inte alls ut som början av november. På sätt och vis lite ofattbart men vi hade också 12-14 grader på västkusten i helgen.
Hälsningar Lena
Svar från Karuzzell 2014-11-04 09:54
Jag tackar. Jo, det tog en stund innan jag kom igång. En lång stund.
Vädret har verkligen spårat ur tidtabellen. Skönt med det milda vädret men helt säkert inte så bra på många sätt.
Eva
Väldigt fint är det, därtill med perfekt teknik! Inte ser jag några spår av ringrost inte. Nästan lika varmt har vi häruppe i runt Finspång, 13-14 C, både igår och idag, men jag har inte kollat insekterna annat än att flugorna kommit igång igen inomhus/ Björn T
Svar från Karuzzell 2014-11-04 09:55
Vi hade en riktigt stor fluga i sovrummet, vilket kändes somrigt men 'en fluga gör ingen sommar'.... Att växter blommar om milda höstar är väl inget ovanligt men temperaturen i sig är det.
Jag tackar för ditt fina omdöme om bilderna men det tog en bra stund innan jag överhuvud taget lyckade sfå någon skärpa på flugorna.
Eva
Fantastiskt att kunna ta sådan bilder i början av november!
Svar från Karuzzell 2014-11-04 09:56
Fantasiskt men också lite oroande.
Eva
Riktigt fina bilder på både murgrönans blommor och insekterna så ringrostig är du då rakt inte.
Dessutom fick jag mig en hel del information om murgrönan som jag inte kände till.
På en vandringsresa i Spanien fick jag informationen att murgrönan inte kan blomma så här långt upp som i Stockholmstrakten men då jag hittade en planta senare här som hade utvecklat de blad som blir efter blomningen frågade jag en blomster expert och fick bekräftat att gynnsamma år så blommar den även i mina trakter.
Men det där med sticklingar var intressant.
Jag har lite murgröna på tomten som klättrar upp och lindar in en tallstam så att den blir så grön och vacker men tyvärr så tycker rådjuren om murgröna och brukar beta ner den på vintern. Försöker spärra av med nät eller galler men rådjuren överlistar mig ändå.
Svar från Karuzzell 2014-11-05 15:23
Klart ringrostig! Det var många bilder, som fick kasseras och ärligt talat tål väl inte resten någon närmre granskning heller.
Roligt om jag kunde bidra med lite info om murgrönan. Såg i efterhand, att jag formulerat mig dåligt angående sticklingsplantornas egenskaper och har redigerat. Alltid trist när rådjuren (eller andra djur) äter upp ens trädgårdsväxter, även om jag tillhör de mera förlåtande. Vi har inte själva besök av just rådjur och någon verklig bot har jag aldrig hört talas om. Lite konstigt med just murgrönan, som ju faktiskt är giftig.
Tack för din trevliga kommentar!
Eva