Denna blogg handlar om mitt fotande (främst gatufoto) men också om funderingar kring foto i allmänhet. Jag skriver dessutom om fotoevents som jag lyckas ta mig till.

Pandemipåverkad fotografi!

Även om Sverige inte hade samma hårda restriktioner som England, där jag bor, så tror jag att flertalet av oss fotografer fick förändra sättet vi utövar vår hobby på, på grund av pandemin. Det skedde definitivt för mig då rejäla nedstängningar av samhället hindrade mig att åka in London för att gatufota. Istället tog jag många promenader i grannskapet tillsammans med nån av mina kameror.

De som läst tidigare blogginlägg av mig vet ju att genren gatufoto ligger mig närmast om hjärtat men redan innan pandemin så har jag uppskattat den typ av fotografi som herrar William Eggleston, Stephen Shore och Joel Sternfeld utövar. Här är inte människan central i den bemärkelsen att människor alltid figurerar eller har huvudrollen i fotografierna. Istället fotograferar man ofta de landskap som är skapade av människor, må det vara i städer, mindre orter eller ute på landsbygden. Ibland är man relativt nära en byggnad, ibland lite längre ifrån. Visserligen kvalar en del av dessa tre fotografers alster in i genren gatufoto men det har varit i huvudsak deras andra foton som inspirerat mig under pandemins promenader.

Så här efteråt, när vi förhoppnings håller på att ta adjö av pandemin, så känner jag att jag vill fortsätta med den här typen av fotografi som ett komplement till mitt gatufotande. Utöver nöjet att fota på detta vis så inser jag att jag har dokumenterat lite av mitt grannskaps visuella historia. Det har nämligen slagit mig att flera av de butiksfasader med reklamskyltar och dylikt har förändrats eller försvunnit under de två tumultartade åren av pandemins ekonomiska effekter. Hus har rivits. Affärer har slagit igen och uppstått som nåt helt annat. Ofta har förändring lett till nåt sämre och visuellt tråkigare. Tycker jag. Så, jag har är glad att jag tog bilderna för eftervärlden att potentiellt betrakta.

Här följer några foton som visar vad jag har fotat under pandemin när jag inte har haft min gatufotohatt på. Alla är tagna inom en radie av några kilometer (eller engelska miles!) från min bostad.

Denna i mina ögon rätt snygga skylt för en bilhandlare finns ej mer. Själva firman har bytt namn och fått nya ägare. April 2020.

Denna fina fasads reklamtexter med mera är numera övermålad och ersatt med nåt fult. April 2020.

Jag gissar att familjen kastade in handduken efter 60+ år och sålde sitt företag. Så här tomt blir det när en nedstängning skadar affärsverksamheten. April 2020.

Ett par hundra meter från min bostad revs denna byggnad tidigare i år. Det var ett lite tidningstryckeri en gång vill jag minnas. Verksamheten upphörde några år innan pandemin om jag kommer ihåg rätt. Nu blir här bostäder! Januari 2022.

Apropå bostäder så är denna tomtgräns helt omgjord och rosenbusken är uppriven. Ena huset har upprustats. Juni 2020.

Denna kemtvätt är definitivt inte öppen sju dagar i veckan för nu är den ersatt med en liten kvartersbutik. Maj 2020.

Här tror jag att man idag säljer kök – tidigare verksamheter har flyttat. Maj 2021.

Taxifirman till höger i bild var öppen för business men de andra två affärslokalerna var för uthyrning. Folk går med trasiga skor och kan inte tillskansa sig nyheter i tryckt form. Riktigt illa. Februari 2021.

Förhoppningsvis så har denna (grekiske?) frisör klarat sig – folk behöver ju fortfarande klippa sig om de inte kör min typ av frisyr! Februari 2021.

Den lokala brandstationen hade nog stängt innan pandemin slog till. Hoppas att det finns snabba brandbilar från annorstädes ifall olyckan skulle vara framme! Februari 2021. 

Slutligen, denna trästaty föreställande en indian kan numera kasta sitt munskydd. Förmodligen så finns han kvar i lokala antikvariatet – vem vill köpa en sån här tingest? Augusti 2020.

Uppskattar som vanligt kommentarer kring innehåll och form av blogginlägget.

Glad påsk till er alla!

/Fredrik

PS. Genren som merparten av mina foton i detta blogginlägg kanske bäst passar in i är förmodligen New Topographics – se artikel på engelska i Wikipedia här (ingen svensk version finns): https://en.wikipedia.org/wiki/New_Topographics

Inlagt 2022-04-14 10:33 | Läst 1338 ggr. | Permalink
Jag gillar själv den här typen av fotografi med spår av människor. Även övergivna platser där naturen fått ha sin gång med människans eskapader. Den näst sista bilden är en riktigt bra komposition där färg och form samspelar på ett intressant och estetiskt sätt.
Svar från Frekeman 2022-04-14 21:41
Den bilden du gillar har fått beröm tidigare så jag är inte förvånad att du också tycker om den. Flera av de övriga bilderna kräver nog att man gillar gestaltning av butiksfronter (eller vad det nu heter på svenska!). Tack för kommentaren, Nils.
Fint det här Fredrik! Kan bli ett bra komplement tror jag!
Litet nostalgi är inblandad i bilderna också, det gillar jag!
/B
Svar från Frekeman 2022-04-14 21:43
Tack, Bengan. Ja, det känns som en typ av fotografi som man lätt kan ägna sig åt mellan sessioner av gatufotande. Nostalgi gillar jag också. "Americana" går jag igång på och där spelar nog nostalgi in en hel del.
Gillar också det här! Många som tar bilder 'i/på' stan är oftast lite för 'nischade' på människor som beter sig lite skojigt.. (vilket kan vara kul också) men det finns så mycket mer som är intressant! T.o.m. 'naturen' runt i stan kan bjuda på mycket fint.. som en kontrast mot en stad! Stockholm är ofta rätt så bra på detta..
Hälsn!
Svar från Frekeman 2022-04-14 21:45
Tack, Jan. Som inbiten gatufotograf så känns det bra att brinna lite för en annan sorts fotografi också. Djur och natur passar inte min utrustning som jag brukar bära med mig och jag vet också att det är så många som gör det så bättre än jag så det ska nog mycket till om jag ger mig på det.
Hej,
Instämmer i Nils kommentar.
Många av bilderna är dokumentära och speglar vad som händer just nu.
Ha det väl
Bob
Svar från Frekeman 2022-04-14 21:46
Tack, Bob. Vardagsbilder kan vara mer historiska än man inser – det har jag lärt mig under pandemin.
Hej Frederik.
Bilder direkt efter mitt huvud och hjärta - gillas mycket.
Jag är med i gruppen: "William Eggleston Fans" här på FS, men jag postar inte så mycket här längre. Till en början fick de kommentarer, men det tog snabbt stopp. Jag tror inte heller att den här sortens foton lämpar sig för stora och djupa analyser – antingen gillar man genren eller så kan man inte. WE fotograferade det han såg – och gärna också det lite fula.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/em-bloggen-2360-baggarde-set-gennem.htm
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/em-bloggen-2360-inkop-och-vad.htm
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/em-bloggen-2361-stokigt-och-fult.htm

Med mange venlige hilsener fra Erikston :-)
Den Danske Blog. Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer.
Svar från Frekeman 2022-04-14 21:51
Det var trevligt att höra, herr Erikston! Tack. Ja, jag gick också med i "William Eggleston Fans" och var lite aktiv i början. Men, jag insåg efter ett tag att det är knepigt att härma honom eftersom hans fotografi omfattar så många olika genrer: familj, landskap, gatufoto, det alldagliga/banala, stadsmiljöer m m.

Gillar de bilder du visade i dina bloggar du länkade till. Kanske mest bakgårdsbilderna.

Jag närmade mig Eggleston i tron att han var lite av en gatufotograf. Men, det är nog helt fel att kategorisera honom på det sättet. Han är speciell. För mig är det "Americana" och färgerna jag gillar. Men också detaljerna.
Intressant serie och lite av en ny genre här på FS. Roligt också med bilder utifrån som ändå är "vardagsbilder", alltså inte turistmål eller extraordinära miljöer/händelser. Hälsningar/ Björn
Svar från Frekeman 2022-04-14 21:55
Kul att du tycker att bilderna är intressanta. Ja, kanske är den här genren lite "ny" här på Fotosidan. Det tycker jag är synd. Om jag inte hade tillgång till fina gatufotomiljöer så är det nog den här typen av fotografi som jag skulle ägna mig åt. Exempelvis, om jag bodde där du bor och finner mig i Ludvika (det stämmer väl?) då och då så skulle jag fota "det tråkiga" som Eggleston kanske skulle beskriva det. En del av de äldre bilder du visar från din hemstad är intressanta för mig för att de innehåller bilar som ser ut på ett visst historiskt sätt och även skyltar av samma anledning. Vore kul att få se lite färska bilder på butiksframsidor och annat från dina trakter. Tack för kommentaren, Björn.
Bra foto och fotat men samtidigt trist i den bemärkelsen att förfallet får fortgå. Kanske ett resultat av den stora "galleridöden".
HaD/Gunte..
Svar från Frekeman 2022-04-15 07:46
Tack, Gunte. Jag tror att det är naturligt med den här typen av förändring men pandemin gjorde sitt förstås. Redan tidigare så har Internet-försäljning haft liknande påverkan.