Denna blogg handlar om mitt fotande (främst gatufoto) men också om funderingar kring foto i allmänhet. Jag skriver dessutom om fotoevents som jag lyckas ta mig till.

Photo London 2022

Photo London är ett årligt återkommande fotoevent som sedan nystarten 2015 tar plats i det magnifika Somerset House vid Themsen i 4-5 dagar under första halvan av maj. Jag misstänker starkt att den har blivit inspirerad av Paris Photo som är en större liknande tillställning. Som jag förstår det så är de flesta utställare gallerier som vill visa upp sig och sälja fotokonst. Det finns också en bunt bokförlag bland utställarna och dessutom så finns där alltid renodlade fotoutställningar som ofta är värda att se. När inte Covid är med och påverkar händer det att stora fotonamn ger intressanta föreläsningar eller samtal. Jag har bland andra lyssnat på Bruce Gilden, Stephen Shore och Joel Meyerowitz under åren. Vid förra årets försenade Photo London i september och även nu i maj så fanns inga i mina ögon större namn bland de föreläsande fotograferna tyvärr. Jag hoppas på bättring vid nästa års upplaga.

Trots att jag inte har pengar till att köpa dyr fotokonst så brukar jag i alla fall boka minst en dag för ett besök, och ibland en helgbiljett om en sån finns att tillgå för ett specialpris. Tycker att det brukar vara väldigt givande att under 3-4 timmar att se på en massa, ofta bra, fotografi och utöka mitt fotoboksbibliotek med några impulsköp av fotoböcker som man kanske inte kände till och som verkar bra. Att se fotografier fint utskrivna och upphängda på en vägg är alltid trevligt och föder tankar på skaffa en bra skrivare för att börja göra stora kopior på mina bilder. Brukar tillnyktra dock efter nån dag och inse problemet med vad jag ska göra av mina utskrivna alster.

Så, om ni kära läsare planerar en tripp till Storbritanniens huvudstad på nån vårkant framöver så kan jag rekommendera er att försöka pricka in helgen då Photo London äger rum. Här är några bilder från årets Photo London så att ni får en uppfattning om hur där ser ut och vad man kan förvänta sig.

Fyra foton av Martin Parr till höger i bild. Han är en väl säljande fotograf och är representerad av gallerierna varje år vad jag minns.

En annan återkommande fotograf är australiensaren Tom Blachford med sina noggrant planerade bilder från Palm Springs i USA.

Man kan upptäcka fotografer man inte kände till – Jane Hilton detta år t ex – till höger i bild. Hon är London-baserad men har fotat mycket i västra USA. 

William Klein i storformat gick också att njuta av.

Steven Berkoff är inte bara firad skådespelare som spelar rysk elaking mot James Bond. Han är en duktig fotograf också – här med foton från 1960-talets East End i London där han föddes och växte upp. 

Det eminenta fotoboksförlaget Steidl fanns representerade. Kan verkligen rekommendera Egglestons "The Outlands" samt Bruce Davidsons "Outside Inside". Stora och tunga verk som man gör bäst i att få hemlevererade.

Hittade en hylla med svenska böcker från förlaget Max Ström.

Den utställning som jag var verkligt sugen på var den med Frank Horvat. Tyvärr bara svartvita foton (som förstås var bra!) men inga bilder från hans fantastiska gatufotobok "Sidewalk" som kom ut för några år sedan.

Detta är baksidan på det jättelika "tält" som sätts upp på gården i Somerset House. Jag misstänker att de gallerier med de största plånböckerna ställer ut här.

Hoppas mina foton (alla tagna med min iPhone) förmedlar en rättvis bild från mitt besök denna somriga dag i maj. 

Ha det så bra!

Inlagt 2022-05-25 20:29 | Läst 864 ggr. | Permalink
Jamen, det låter kul. Och numera går det att åka tåg till London, kanske med en avstickare till Paris. En Eggleston-tegelsten skulle sitta fint om kassan tillåter.
Tack för rapporten
/Gunnar S
Svar från Frekeman 2022-05-25 23:06
Jag vet, jag åker tåg till London varje helg! ;-) Skämtåsido så är det förstås möjligt att ta sig från Sverige till London med tåg – jag gjorde det själv som tågluffare för 32 år sedan! Om man tillåter sig ett stopp i Paris så känns nog resan mindre jobbig kan jag tänka mig. Paris Photo är en höjdare också och ännu större än Photo London så om du tycker det är långt tills nästa maj så kan du ju satsa i första hand på Paris. Dock, det är en mörkare och tristare årstid än maj men med fotointresse som ledstjärna så kanske det inte gör så mycket?

Steidls Eggleston-böcker är mycket fina men lite kostsamma att införskaffa. Billigaste priset på The Outlands är knappt 3 000 kr tippar jag. Fördelen är att ett inköpt ex kommer att stiga i pris. Jag slog till på en Los Alamos Revisited för en sex-sju år sen som jag betalade ca £180 för som ny – vill man köpa den idag så får man samla ihop ca £1,200. Fina investeringar helt enkelt! Kan underlätta den mentala tröskeln att köpa Eggleston-tegelstenar?
Tack för denna inblick! Roligt att se lite från sådana här arrangemang!
/MA
Svar från Frekeman 2022-05-25 23:07
Roligt att mitt blogginlägg uppskattades, Mats. Sånt är trevligt att få veta.
Tack för ett intressant reportage och ett intressant besökstips Fredrik!
Mvh Bengan
Svar från Frekeman 2022-05-26 07:44
Då kanske både du och Gunnar hittat dit nästa år? :-)
Trevligt Förslag Fredrik och ett bra inlägg :) Var ett tag sedan man var i London nu, men kanske blir ett inom några år igen, vi får se. Men i sådant fall är ju såklart en sådan här grej ett verkligt kul delmål att ha.
Ha en fin helg nu!
Mvh Martin.
Svar från Frekeman 2022-05-26 10:36
Tack detsamma, Martin. Men, jag är inte ledig idag men det kompenseras genom en försenad ”May bank holiday” nästa vecka tillsammans med ytterligare en för att fira drottningens 70 år på tronen. Torsdag och fredag rör det sig om. Jag planerar att fota tre dagar av fyra. Ska försöka dokumentera folkets firande plus en massa andra gatufoton också. Ser fram emot det mycket.

Kul att du gillade inlägget.

PS. Rättat antalet år drottningen suttit på tronen. Ska vara 70 och inget annat.