Denna blogg handlar om mitt fotande (främst gatufoto) men också om funderingar kring foto i allmänhet. Jag skriver dessutom om fotoevents som jag lyckas ta mig till.

2024 års nyårsambitioner...

Många hävdar att nyårslöften inte är nån vidare bra idé om man vill skapa personlig förändring. Jag är av motsatt uppfattning och känner att ett nytt år är en perfekt anledning till att påbörja både det ena och det andra.

Min stående nyårsambition har varit att försöka fotografera mer än vad jag gjorde föregående år. Tyvärr blev det inte så när jag ser tillbaka på 2023. Det gör dock inte så mycket – det viktigaste var att jag försökte. Nu, under 2024, har jag emellertid en längre lista på "nyårsambitioner" inom det fotografiska, som jag tänker redogöra för här nedan. Att berätta för andra om löften och ambitioner lär hjälpa till eftersom man ju inte vill "svika" sin publik! Så, må det bära eller brista – här är listan: Jag ska...

  • ... börja skriva ut bilder. Har köpte mig en Canon imagePROGRAF Pro-300 och en massa olika typer av papper. Här ska utforskas! Minst en utskrift per vecka då skrivaren mår bra av att användas med minst den frekvensen.
  • ... använda upp alla mina filmrullar som jag äger: fyra Fomapan 200 ISO, fyra Fomapan 400 ISO, en st Ilford HP5 Plus 400 samt två st Kodak Colorplus 200. De svartvita rullarna har precis gått ut eller kommer att gå ut under första halvan av 2024. Färgrullarna gick ut 2013! Vi får se hur det går – många fans av analog fotografi gillar ju det där med utgångna filmer. Kamerorna som kommer att användas lär bli Pentax Super ME, Pentax MZ-5n samt en Nikon EM som jag ärvde av far min.
  • ... hänga upp en massa printar på de delar av mina väggar som inte täcks av bokhyllor. I första hand 10 st av mina Magnum Square Prints. Schyssta ramar med högkvalitativt glas är redan levererade. Nu är det bara att rama in och hänga!
  • ... påbörja försäljning av överflödig kamerautrustning
  • ... börja läsa mer av texterna som finns i många av de fotoböcker jag köpt under åren – inte bara beundra bilderna!
  • ... börja använda en drönare som jag köpte i frustration under första nedstängningen på grund av Covid här i England. 
  • ... (det viktigaste på slutet!) försöka att nå över 1000 följare på Instagram! Idag 937. Vill ni hjälpa till så är jag @freds_sp på Instagram!

I slutet av detta år så kommer förmodligen en redogörelse för hur det gick. Kanske blir jag lika glad och nöjd som de väninnor som jag nyligen fotade på Oxford Street verkar vara? Fingers crossed...

Är det nån av mina läsare som också är fan av fotografiska nyårsambitioner? Vore intressant att höra vad de "löftena" består i.

Optimistiska hälsningar,

/Fredrik

Inlagt 2024-01-02 22:34 | Läst 530 ggr. | Permalink
Hej Fredrik!
Nu har du ännu en följare på Instagram. Gatufoto är något jag inte behärskar. Kanske ska lära lite mer om det.
Min ambition är att se något i bilden som inte är själva motivet. Ibland lyckas jag.
Jag fortsätter så 2024.
Allt gott
//Lola
Svar från Frekeman 2024-01-02 23:02
Tack Lola – och du har också en ny följare! Lycka till med ditt fotograferande detta nya år!
/Fredrik
Låter som bra löften. Själv är jag inte så bra på löften i stil med att blogga en bild om dagen, sparka liv i mörkrummet och liknande, men brukar se nyåret som en tidpunkt att utvärdera saker och försöka arbeta sig bort från dåliga vanor. Idag satte jag lock screen på telefonen till ett knallrosa "No!", som ska påminna mig om att inte reflexmässigt öppna telefonen hela tiden vilket det har blivit väldigt mycket av. Sociala medier ransoneras till 30 minuter om dagen, och jag ska successivt minska det till 15. Förhoppningsvis kommer jag få mängder av tid att läsa böcker (nya Koudelkabiografin är ett hett tips), öva på mina musikinstrument, och liksom du skriva ut och förhoppningsvis sälja bilder.
Svar från Frekeman 2024-01-03 18:17
För egen del så tror jag att chansen är störst att jag uppfyller eventuella löften om jag ger dem nu i början på året. Sen att alla förhoppningar om förändring inte alltid materialiseras får man ha lite överseende med – man är ju bara människa!

Jag önskar dig lycka till med dina ansträngningar att spela instrument, arbeta med bild etc. på bekostnad av sociala medier!

Koudelka-biografin har jag redan blivit tipsad om men det känns som att det finns massa text om honom i de böcker jag redan har. Skall försöka att låta bli ett inköp! :-)
MattiasL 2024-01-04 14:22
Låter som ett bra recept.

Vill förstås inte underminera försöken att låta bli Koudelkabiografin, men den är väldigt intressant och bra läsning... :)
Svar från Frekeman 2024-01-04 20:32
Nån gång skall jag väl läsa den men eftersom den inte är en fotobok i konstnärlig bemärkelse så kanske den rent av går ned i pris om ett tag? Eller funkar att läsa elektroniskt för en billig slant? Om man är så benägen som jag är att införskaffa fotoböcker gäller det att tillvarata de tillfällen då det inte kliar alltför mycket i köpnerven.
God fortsättning på det nya året Fredrik! Och fina bilder! Svartvita, det gillar jag!
Jag är himla försiktig med löften, jag vet ofta hur det går! :) Men jag skall i alla fall försöka hålla kvar mig i den analoga fotografin, den litet mer konstnärlaga fotografin, så gott det nu går! Men det e klart, är det brådis och skall bli extra skarpt, då tar jag till den digitala såklart!
Annars så skall jag försöka träna litet mer! Det är också bra för det fotografiska, man orkar gå längre på fotopromenaden!
/Bengan

Ps. Och så har jag bestämt att absolut inte sälja någon av mina Leicor!
Svar från Frekeman 2024-01-03 18:24
Tack detsamma, Bengan. Kul att du gillar bilderna. Man ska inte vara för hård mot sig själv vad gäller löften tycker jag.

Jag håller absolut inte med om att den analoga fotografin skulle vara mer konstnärlig. Min uppfattning är dock att många som fotar analogt nästan förväntar sig en extra skjuts vad beträffar verkshöjd per automatik för att de just fotar analogt. Helt uppåt väggarna tycker jag. Att jag sen gillar en del av estetiken som film tillhandahåller är en annan femma som man kan simulera nöjaktigt med filter/profiler i Lightroom.

Att träna och sköta hälsan är väl så viktigt. Just nu efter alla julens överdådigheter i form av mat och dryck så är jag mycket motiverad att ta hand om min hälsa detta år.
Roligt att se hur väl din lista resonerar med de saker som jag vill göra mer av, LÄSA fotoböcker, sälja prylar, fotografera analogt (mer om det snart i en bloggpost), printa bilder och framförallt att fotografera mera.

När det kommer till antal följare på Instagram så tror jag att det är ett tveeggat svärd, kanske får samla mina tankar i en bloggpost.

Lycka till med dina löften och snygga bilder!
Mikael
Svar från Frekeman 2024-01-03 18:33
Uttrycket att LÄSA fotoböcker är intressant. Även om man bara tittar på bilderna så läser man ju faktiskt en fotobok. Jag har vant mig vid uttrycket. Eftersom man har begränsat med tid så blir det ofta så, för mig i alla fall, att när man öppnar en fotobok, då är det bilderna som man vill ta till sig. De är ju viktigare än texten. Men, jag tänkte i större utsträckning börja ta del av de skriverier som faktiskt ofta finns finns i "bilderböckerna".

Instagram-målet var ju lite skämtsamt. Det är inte så viktigt alls. Men det skadar inte att ha många riktiga följare. Inte för mig i alla fall. Känner ingen press att lägga upp bilder var dag till exempel och jag bryr mig inte så mycket om likes. Skriv gärna ett inlägg om Instagram och om hur de ser på saken, Mikael.

Jag kommer nog att både börja och sluta med det analoga under året. Kan inte tänka mig att jag kommer att syssla med det fortsättningsvis men jag kan ju ha fel. Kanske blir jag biten av det analoga? 🙂

Kul att du gillade bilderna och tack för peppningen!
Det är bra med specifika delmål och mål: jag är en sån som alltid skissar upp saker jag vill åstadkomma under kommande år. Ska igen fota minst en bild per dag, jobba färdigt med min fjärde bok, göra en 100-års historik - osv, där bilder är viktiga.
- hawk
Svar från Frekeman 2024-01-04 13:42
Låter bra. Att ha delmål kanske är fiffigt. Lycka till med dina planer!