Denna blogg handlar om mitt fotande (främst gatufoto) men också om funderingar kring foto i allmänhet. Jag skriver dessutom om fotoevents som jag lyckas ta mig till.

Gatufoto i London på "Good Friday"

Långfredagen heter "Good Friday" i England. Och det blev en rätt "good" fredag sett ur gatufotoperspektiv. Jag tog mig in rätt tidigt till London och följde i stor sett min normala rutt som finns beskriven i ett tidigare blogginlägg. Vädret var överlag soligt och varmt blev det också. Skulle inte förvåna mig om kvicksilvret gick över 20 grader. 

Har sållat lite snabbt bland de 670 bilder jag tog under dagen och här är några bland de bättre. Många av dem togs vid Oxford Circus och merparten är fotade med min lilla 28 mm Summaron f5.6 på en Leica M-E Typ 240. Den tioåriga tekniken levererar fortfarande tycker jag!

Dessa två väninnor bar på en ouppfostrad hund som inte visade ansiktet för fotografen. De ser definitivt in i kameran men jag är tveksam om ansiktsuttrycket på kvinnan till vänster beror på mig – jag har för mig att de log och skrattade redan innan de stötte på undertecknad.

Precis innan jag tog fotot så lade mannen vänskapligt upp sin hand på axeln på sin vän. Det var inte självklart att männen kände varandra dessförinnan.

Varken mamman eller dottern verkar må sig så bra – i alla fall i detta ögonblicket.

Gillar hur denna glassäterska hade vett nog att färgamatcha med bussen! Det tackar man för!

Två kollegor på rast gissar jag. Jag fotade den långhårige förra veckan på samma ställe.

Jag är själv inte nikotinist och jag inser hur onyttigt det är att röka för mycket. Men, jag gillar definitivt att ha rökare med i gatufoton.

Här är en familj som är sammansvetsad med händer. Plus förstås för cigarrökaren. Lite för stökig bakgrund för min smak men ibland får man ha överseende.

Gillar hur denna familj skojar tillsammans och hur pappan och sonen håller i varandra. 

Inte så mycket att säga om denna bild förutom att jag gillar målmedveten i deras ansikten.

Dessa två välklädda herrar är nog kollegor på rast – kan de jobba på nåt fint hotel i närheten mån tro?

Vilken bild fungerar bäst för er, kära läsare av min blogg?

Nu ska det förberedas lammstek. Glad fortsättning på påsken!

Inlagt 2022-04-16 13:11 | Läst 1429 ggr. | Permalink
Hej igen Fredrik och glad påsk :) Tycker du levererar bra bilder även o detta inlägg, och en trevlig text till denna också. Riktigt kul att du fortsätter med bloggen.
Alltså jag fastande för flera, men jag tycker om just uttrycken väldigt mycket med papporna som skojar och dottern som tittar in i kameran. den gav för mig en extra känsla :) Där fick du till både känslan av betraktare utan att vara för nära och "störa " me samtidigt också den där blicken in i kameran md ett uttryck som kan betyda allt möjligt och får en att fundera över detta.
Även den där mannen lägger handen på den andres axel gillar jag lite extra, man funderar verkligen över varför eller i vilket syfte och med vilken intention han gör det.

och till sist den du tyckte var rörig bakgrund, och det kan jag för all del hålla med om, MEN uttrycken är riktigt bra tycker jag:)
Fridens liljor på dig och som sagt, glad påsk och inmundigad Lammstek därtill!
/Martintin.
Svar från Frekeman 2022-04-16 16:55
Tack, Martin. Som du nog vet så försöker jag vara ”flugan på väggen” i mitt gatufotande. Men osynlig är man ju inte där man står helt öppet med kameran i handen. Försöker bara att vara snabb och diskret och för det mesta lyckas man. Jag tror inte att jag påverkade scenen med den skojande pappan med son – dottern log nog så där innan hon insåg att nån galning fotade henne men det är ju klart att nån blick i min riktning kanske ej funnits om jag inte hade varit där.

En blick då och då in i kameran är okej för mig men helst skulle jag nog vilja vara utan. Det viktigaste är att man inte spexar för mig eller ler medvetet in i kameran. Men där jag inte helt konsekvent. Har en del bilder jag gillar med leenden in i objektivet. Förmodligen inga gatufoton jag skull framhäva som mina bästa dock.

Tack för trevlig kommentar – hoppas att du kommer ut å fotar under resterande delen av påskledigheten.

PS. Lammsteken tillagas först imorgon då jag initialt hade tänkt att ta en sväng in till London då men allt är ju stängt så det är måndag som blir nästa fotodag.
Eftersom du frågar så vågar jag mig på ett svar om vad jag tycker. Gillar bäst när färger, former och kul situationer uppstår. Denna gröt av människor är bara jobbig...men det är vad jag tycker, och det får man väl ;)
HaD/Gunte..
Svar från Frekeman 2022-04-16 21:01
Ja, du får absolut tycka vad du vill, Gunte. Jag uppskattar uppriktiga omdömen och kommentarer. Där jag stod så kom det ju en gröt av människor mot mig och jag försökte att få lite ordning i gröten. Men, i vissa av bilderna så finns ju en liten grötighet kvar men det är väl lite personligt hur mycket grötighet man står ut med. Har ändå lite svårt att se så särskilt mycket grötighet i bilder 1-5 och 10. Tack för kommentaren!
Hej. Fina bilder och kanske med bakgrund i något jag först på senare tid tagit till mig. Du har vid en del tillfällen skrivit i inlägg och blogg att du sysslar med en hobby-gatufotografi. Och det tycker jag är synnerligen sympatiskt. Det placerar fotografiet i ett sätt att förhålla sig till bild och fotografisk bild som är fullständigt okränkbart för en utomstående kritiker. Det är bra och inneburit en insikt för mig. Jag har nu en del åsikter om gatufotografi, som jag luftat här på FS under åren och jag lär fortsätta. men med detta vill jag ha sagt till alla gatufotografer, kör på! Även om det ibland är väldigt mycket bilder på människor som gå, på gator.
Lammsteken gjordes urbenad fylld med vitlök, mortlad fänkål, timjan, rosmarin, salt. nogsamt uppbunden och stekt i gryta och ugn med en skvätt vitt vin, lite kalvfond, smör och olivolja till 65 grader. Sen går den upp till 70 på eftervärmen. Hasselbackspotatis, haricots verts, gästerna gillade. Glad fortsättning på påsken!
/Gunnar S
Svar från Frekeman 2022-04-16 22:25
Tack för kommentaren, Gunnar och kul att du gillar bilderna. Om jag förstår dig så menar du att eftersom mitt gatufotande är en hobby så är mitt förhållningssätt till fotografiska bild okränkbart? Vad innebär det? Sen är jag rätt svår att kränka överhuvudtaget men det är en annan sak! ;-) Nyfiken på en förenkling! :-)

Ja, gatufoto tål att diskuteras och ha åsikter om. Men, ofta så känner jag att man krånglar till det lite för mycket. För mig är det oförställda och oposerade bilder, tagna i de utrymmen allmänheten har tillgång till och för det mesta med människor i.

Mitt lamm tillagas först imorgon. Blir lite mer rättframt och enkelt än din variant tror jag. Vitlök, salt och olivolja tillsammans med rosmarin ihopbankat i en mortel för att sedan smetas på steken. 230 C i en halvtimme och sedan ytterligare 60 min eller så (beroende på vikt) i 160 C. Brukar bli bra.

Ja, glad fortsättning till dig med.
mombasa 2022-04-17 20:26
Hej. Jag menar nog så att en syssla som man själv beskriver som en hobby kan vara allt från en förströelse till något som ibland kan liknas vid ett kall. Inte sällan på båda sätten av entusiaster men oftast med en god portion självdistans. Och det tycker jag är sympatiskt. Det är väl lite av det det där populära att vara amatör, en som älskar det man sysslar med. Det finns/fanns ett kungligt sällskap för amatörer i UK, the Royal society of Dilettants. De sysslade gärna med måleri och en särskild förkärlek för akvarellmåleriet.
Jag har haft många studiecirklar genom åren en del i fotografi och en hel del i måleri och något jag ofta lade märke till var dels deltagarna som sysslade med ämnet för att det var kul och en del som drevs av mer ambition än förmåga. Som inte riktigt låg i fas med sig själva.
Hobby är bra. (Apropos kommer jag att tänka på en gammal roman av Nevil Shute, Förmyndaren, på engelska Trustee from the Toolroom. Som handlar om just de här parallella världarna av hobby. )
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från Frekeman 2022-04-19 18:48
Tack för förtydligandet, Gunnar. För mig är gatufoto ett kall, en hobby och en förströelse. Känns som att jag kunde spendera merparten av min tid med att gatufota – om jag inte var tvungen att jobba för att betala räkningar etc. 🙂